Núm. 47 - 3 d'octubre 2011
 
 
TEMPS D'INAUGURACIONS
 

El curs s'ha iniciat sense incidències greus, més enllà dels ajustaments entre la programació prevista i les disponibilitats dels estudiants. A la propera Junta de Facultat podrem fer un balanç dels resultats de 2010-2011 i dels resultats del procés de matriculació de 2011-2012, del qual donarem compte també en el proper butlletí.

Però un cop tenim la docència en marxa, hi ha temps per a les inauguracions formals. El dilluns 10 ho farem a la UAB, amb la conferència del Dr. Josep Maria Vallès, "Política: una reivindicació a contracorrent", en ocasió dels nostres 25 anys. Desitjo que l'assistència de membres de la nostra Facultat tingui la importància que mereix el reconeixement que ens ha fet l'equip de rectorat amb aquesta elecció. Així mateix, el dijous 20, farem la inauguració del curs a la nostra Facultat, amb dos dels principals protagonistes del procés de creació del centre, els doctors Joan Botella i Fausto Miguélez. Hi repartirem la memòria que hem editat com a testimoni d'aquests intensos i productius anys de treball. No cal dir que també compto amb una participació a l'alçada de la importància de l'esdeveniment.

Salvador Cardús i Ros, degà

   
  ÉS NOTÍCIA
   
  TÍTOL OFICIAL
 

La Comissió de Verificació i Acreditació de Plans d'Estudis del Consejo de Universidades ha resolt favorablement a la verificació de títol oficial del Màster Universitari en Ciència Política de la UAB.

   
  GUARDONS
 

L'article Drawing the Neighbours Closer ... to What? Explaining Emerging Patterns of Policy Convergence between the EU and its Neighbours dels professors de la nostra Facultat Esther Barbé, Oriol Costa i Michal Natorski, publicat juntament amb altres investigadors en el marc del projecte Euprox (Pla Nacional I+D+i), ha estat guardonat com l'article més citat de la revista Cooperation and Conflict entre els articles publicats durant els anys 2009/2010. Va ser publicat al número de 2009 44: 378.

  El Màster Eurocoop (Màster en Polítiques Europees de Cooperació Internacional al Desenvolupament) ha estat escollit el 3r millor màster de cooperació a nivell estatal segons l´informe del diari El Mundo sobre els millors 250 Màsters i MBA a Espanya pel curs 2011-12. És el segon any que queda recollit en aquest informe entre els 5 millors màsters a nivell espanyol.
   
  PROJECTE EUROPEU
 

Es busquen, amb certa urgència, estudiants Erasmus del país (o estudiants de postgrau, o llicenciats en atur) de Ciència Política o Sociologia que estiguin residint en aquests moments a Amsterdam (o voltants).
Es tracta d'un projecte europeu, es requereixen diverses persones per codificar notícies de premsa sobre temes relacionats amb la immigració a Espanya. Les persones interessades han de ser capaces de comunicar raonablement en anglès amb els investigadors de l'equip holandès. Contacte i requisits

   
  CONFERÈNCIES
 

Dijous 6 d'octubre a les 16 h. a l'Aula 4 de la facultat es realitzarà la Conferència "Multilateralism in a Copernican World" de Bruce Jentleson, professor de Public Policy Studies de la Duke University. La Conferència es realitza en el marc de la col·laboració amb el Consolat dels Estats Units i de la inauguració del curs 2011-2012 del Màster Oficial en Relacions Internacionals, Seguretat i Desenvolupament (MORISD).

 

Us recordem que encara podeu enviar els vostres resums per la 6ena Conferència Joves i Societat a Europa i a la Mediterrània amb el tema "Itineraris i identitats en un context de internacionalització", que tindrà lloc a Barcelona del 7 al 9 de Juny del 2012. Per participar-hi cal introduir el resum al formulari d'enviament abans del 24 d'Octubre.

 

L'Associació Catalana de Sociologia ofereix una conferència a càrrec de Michael Apple, professor de la Universitat de Wisconsin a Madison, amb el títol Understanding and interrupting hegemònic alliances in education. L'acte, que serà presentat per Josep Maria Rotger, president de l'Associació Catalana de Sociologia, es durà a terme el dijous 6 d'octubre, a les 19 hores, a la Sala Pere i Joan Coromines de l'Institut d'Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, de Barcelona).

   
  CONGRÉS EUROPEU DEL VOLUNTARIAT
 

Barcelona acollirà els dies 9, 10 i 11 de novembre voluntaris i experts d'arreu d'Europa que reflexionaran i debatran al voltant de la responsabilitat social als territoris en el II Congrés Europeu del Voluntariat.

   
  INFORMACIONS GSADI
 

El GSADI, grup de recerca de la Facultat, és partner del projecte Futur-ICT com a membre del node espanyol. Aquest ambiciós projecte de recerca es proposa ajuntar els esforços de centenars de científics per tal d'explicar i entendre la complexitat de les dinàmiques socials per mitjà de les tècniques de simulació computeritzada. El projecte aspira a aconseguir un finançament per part de la Unió Europea de mil milions d'euros durant deu anys.

A més e l GSADI ha signat un conveni de col·laboració amb l'Instituto de Estudios Fiscales (Ministeri d'Economia i Hisenda) pel qual aquest darrer finançarà el projecte "Construcció d'un model basat en agents per a la simulació conductual de l'evasió fiscal". El projecte intentarà desenvolupar un model multi-agent que integri els principals factors socials i econòmics que expliquen les conductes d'evasió d'impostos.

   
   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 
05/10/11, 15:00 h, Aula 9
Reunió informativa programes d'intercanvi i mobilitat 2012-2013: Erasmus estudi, Sicue-Sèneca i programa propi de la UAB.
 
06/10/11, 16:00 h, Aula 4
"Multilateralism in a Copernican World", Conferència a càrrec de Bruce Jentleson.
 
10/10/11, 12:00 h, Sala d'Actes del Rectorat
Inauguració del curs 2011-2012 a càrrec del Dr. Josep Maria Vallès, en ocasió dels 25 anys de la creació de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia.
 
13/10/11, 13:00 h, Sala de Juntes
Junta de Facultat.
 
20/10/11, 11:30 h, Biblioteca de Ciències Socials, planta 1
Inauguració de l'exposició de les publicacions dels professors de la nostra Facultat.
 

20/10/11, 12:00 h, Sala d'Actes
Inauguració del curs 2011-2012, 25è de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia a càrrec dels professors Joan Botella i Fausto Miguélez.

 
25/10/11, 11:30 h, Sala de Graus
Lectura de tesi doctoral de Martí López Andreu: "Trajectòries laborals i individualització de recursos: els efectes socials de la transformació de la relació salarial".
 

EL PERFIL

 
La Meritxell Ramírez i Ollé es llicencià en Ciències Polítiques i de l'Administració en la promoció de l'any 2009.
Ha fet estudis de postgrau a la Universitat d'Edimburg, on actualment hi desenvolupa el doctorat.
 

En què consisteix la teva feina? Com vas accedir-hi?
Actualment estic fent un doctorat sobre sociologia de la ciència del canvi climàtic a la Universitat d'Edimburg on hi vaig fer primer un màster i després hi he continuat fent un doctorat gràcies a una beca em van concedir. El procés va ser de selecció per currículum, presentació del projecte i entrevista per un jurat. En la meva tesi doctoral intento explicar l'emergència de la preocupació científica pel canvi climàtic i com els científics estudien un fenomen tan complex com aquest. Vaig accedir-hi després d'acabar la llicenciatura i d'haver cursat cursos d'epistemologia i sociologia de la religió a la Facultat, que van incrementar el meu interès per estudiar el tema del canvi climàtic, tan dominant en la societat actual.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Excel·lent. N'estic molt contenta i ara que estic a l'estranger, encara me n'adono més que els estudis que s'ofereixen a la Facultat són molt millor del què ens pensem. Hem de creure més amb nosaltres mateixos i els nostres professionals!

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
Jo no vaig fer pràctiques professionals, per tant, no puc opinar.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Jo els faria tres recomanacions. La primera que siguin oberts de ment respecte altres disciplines i cursos. A la pràctica això vol dir que es passegin per les classes i cursos de carreres diferents a les seves. La segona és que estiguin molt atents al munt de beques, intercanvis, pràctiques que hi ha per tot arreu. Això fa que el teu currículum professional sigui més atractiu. Tercer, que aprofitin els anys a la Facultat per a conèixer gent, fer amics i fer contactes, però sense cinisme. Les millors oportunitat surten a vegades, de gent amb qui en el passat hi has compartit alguna conversa.

Si voleu contactar amb la Meritxell ho podeu fer a través de la seva pàgina web www.ramirezolle.cat
 
ENLLAÇOS

EL WEB RECOMANAT

Per trobar totes les beques, ajuts i convocatòries el portal UABcercador simplifica la cerca.

Per a la recerca de temes de la Unió Europa i la difusió de les seves polítiques dins la comunitat universitària, el CDE (Centre de Documentació Europea) hi trobareu moltes fonts i recursos.

 
Associació Alumni
   
 
   
       
2011 Universitat Autònoma de Barcelona