Núm. 51 - 28 de novembre de 2011
 
 
 
LA SUSPENSIÓ DE DOCÈNCIA DELS DIES 15 I 16 DE NOVEMBRE
 

Dimarts 22 de novembre es va celebrar una sessió informativa per donar compte de la difícil decisió que vam haver de prendre l'equip de deganat de suspendre l'activitat docent durant dos dies a causa d'haver-se alterat les condicions més elementals de llibertat de decisió per a l'exercici de l'activitat acadèmica, i de no disposar de mitjans per a garantir-ne la restauració immediata. L'ocupació de sis aules, la intimidació dels estudiants que volien anar a classe, la interrupció sistemàtica de la docència i alguns enfrontaments dialèctics, ens hi van obligar. L'equip de deganat ja va fer públic un comunicat dimecres 16, però també va voler donar explicacions i respondre cara a cara a les inquietuds que lògicament s'havien generat.

Com vam explicar, el deganat ha demanat al Consell d'Estudiants -a qui es donarà el màxim suport- que sigui l'interlocutor per a l'organització, si ho creu convenient, de possibles sessions informatives i debat sobre el futur de la universitat pública, si és possible en horari de poca activitat lectiva, i mai suspenent la docència.

Així mateix, l'equip de deganat es compromet a seguir fent tot el possible per impedir noves alteracions de l'activitat docent, especialment a poques setmanes del final de classes del primer semestre. I és per això que també demanem el suport actiu, com hem tingut fins ara, de la majoria de la comunitat acadèmica. I no cal dir que lamentem molt profundament tots els esdeveniments, i molt especialment, l'agressió física a un estudiant de la Facultat, a qui volem manifestar la nostra solidaritat.

Salvador Cardús i Ros, degà

   
  ÉS NOTÍCIA
   
  INTERVENCIONS A L'ACTE D'INAUGURACIÓ DE CURS
 

 


Els doctors Joan Botella i Fausto Miguélez van fer sengles intervencions a l'acte d'inauguració del curs en el qual celebràrem els 25 anys de la Facultat.

Pel seu interès, ara podem fer extensives les intervencions al conjunt dels membres de la Facultat. No dubteu a llegir-les si voleu conèixer més a fons la pròpia Facultat.

   
  UNA NOVA BORRATXERA AL CAMPUS
 

Com ens els anys anteriors, i malgrat la prohibició per part de la UAB i de no complir les normatives fonamentals per a l'ocupació de l'espai públic, alguns estudiants d'aquesta universitat han tornat a organitzar, amb l'objectiu d'obtenir fons per a les seves activitats, una gran borratxera -i altres coses- que atrau, principalment, adolescents menors d'edat. Només per fer-nos una idea de la magnitud de l'esdeveniment, cal saber que es van recollir dues tones i mitja de vidre o que s'han de pagar factures per valor de més de 52.000€ per fer front a la neteja i els desperfectes. També cal saber que la Creu Roja va atendre 67 persones per traumatismes, intoxicació o crisis asmàtiques, i que va haver d'evacuar 16 persones, quatre en estat greu. A més, es van produir diverses detencions per tràfic de drogues.

Molts membres de la Facultat s'han interessat pels fets, mostrant la seva incomprensió pel fet que es puguin celebrar aquests tipus d'esdeveniments de manera impune i afectant de manera greu la imatge pública i el mateix desenvolupament de l'activitat ordinària. El cert és que la UAB ha provat de fer tota mena d'actuacions precautòries i ha demanat en cada ocasió el suport de les autoritats competents que hi haurien d'intervenir, a la vista de la pròpia impotència per evitar-ho. Alguns degans hem demanat a l'equip de rectorat que s'informi més acuradament de tot allò que es du a terme per evitar-la, que s'actuï obrint els expedients que faci falta i denunciant els responsables, a més de fer pagar les despeses produïdes als seus organitzadors.

 
   
  ELECCIÓ DEL DEGÀ O DEGANA DE LA FACULTAT
 

El proper 14 de desembre s'elegeix el nou Degà o Degana de la Facultat. S'ha presentat una única candidatura, per part del Dr. Joan Botella.

El proper dimecres 14, a les 12:30 en primera convocatòria -i a les 13:00 en segona- es constituïrà la nova Junta de Facultat i a les 13:30 es farà una junta extraordinària que procedirà a l'elecció del degà.

El nou equip de deganat prendrà possessió efectiva dels càrrecs amb data 1 de gener de 2012.

   
  ELECCIONS DELS DELEGATS/DES D'ESTUDIANTS
 

El Consell d'Estudiants recorda el procés en el que estem per escollir els delegats/des. Són els representants legítims dels estudiants de cada classe al Consell d'Estudiants, i són els interlocutors principals per a qualsevol qüestió que afecti la docència al seu grup i també en general, a més de la resta d'assumptes vinculats a la vida acadèmica a la Facultat.

N'hi ha 12, un per cada grup de primer i segon, un per cada curs de tercer i quart, de cada Grau. Els estudiants de màster també en tenen un.

S'ha ampliat el període de presentació de candidats fins al dia 29. L'1 de desembre se celebraran les eleccions.

   
  AJUTS DE l'ICPS
 

L'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) fa pública la convocatòria per a la concessió de dos ajuts d'iniciació a la recerca per a joves investigadors que disposin d'un projecte de recerca planejat a partir de les dades dels sondeigs d'opinió que realitza l'Institut. Termini 10 de febrer.

   
  AL CCCB...
 

DOCUMENTAL
El CCCB ens presenta el documental Debtocracy fet pels periodistes Katerina Kitidi i Ari Hatzistefanou arran dels esdeveniments que està patint Grècia a causa de la crisi econòmica. Els autors presenten el seu punt de vista de la situació del país hel·lènic i proposen les seves solucions alternatives. Després del documental hi haurà un debat sobre la crisi global, i en particular el cas d' Espanya, el qual ajudi al ciutadà a entendre com s'ha arribat fins aquí i per aclarir conceptes que sorgeixen diàriament a les notícies.
- A les 19.00 h Projecció: Debtocracy, Grècia, 2011, 74',VOSE Direcció: Katerina Kitidi i Ari Hatzistefanou
- I a les 20.45 h Debat "Vivim en una deutecràcia?", amb Antón Costas (Catedràtic de Política Econòmica.UB) Iolanda Fresnillo (sociòloga, membre de l'Observatori del Deute en la Globalització) i Daniel Raventós (doctor en Ciències Econòmiques, professor a la Facultat d'Economia i empresa de la UB). Més informació.

  WORLD PRESS PHOTO 2011
La mostra, que recull les 170 fotografies guanyadores del prestigiós premi internacional de fotoperiodisme, ha premiat enguany tres fotògrafs espanyols i dos projectes relacionats amb Internet i les xarxes socials. La mostra itinerant, que en l'edició passada va assolir els 35.400 visitants, és considerada mundialment la més important en l'àmbit del fotoperiodisme per la qualitat de les fotografies, així com pel debat i la crítica que generen cada un dels treballs presentats. Ho organitza Photographic Social Vision. Fins el 18 de desembre.
   
  BEQUES DE COL·LABORACIÓ
 

Es convoquen 18 ajuts de col·laboració amb la UAB per al curs 2011-2012, corresponents a les destinacions dels ajuts d'Activitats Promocionals, Jornades de Portes Obertes (JPO) i Saló de l'Ensenyament. Sol·licituds.

 
 
   
  SEMINARIS I JORNADES DE RECERCA
 

The EU and the Domestic Politics of Welfare State Reforms
Seminari a càrrec del professor Paolo Graziano de la Università di Bocconi, amb títol The EU and the Domestic Politics of Welfare State Reforms. Ens presentarà com la integració europea influeix en les polítiques socials estatals i quin és l' ús de la legislació comunitària i les seves recomanacions. Tot plegat basat en la comparació entre diferents països i quin rol juga la UE en les polítiques socials.
El 15 de desembre a les 13h a la sala de juntes de la facultat.

   
  Cooperació territorial a la Unió Europea
L'Institut Universitari d'Estudis Europeus (IUEE) organitza el seminari de recerca sobre la Cooperació territorial a la Unió Europea, que tindrà lloc a Barcelona del 2 al 4 maig del 2012. Aquest taller multidisciplinari pretén reunir joves investigadors que treballen en la cooperació transfronterera a la UE, amb especial atenció - però no exclusivament- als països mediterranis. Les propostes hauran d'abordar la cooperació transfronterera, la cooperació territorial transnacional i interregional de diferents disciplines. Call paper.
     
 

Metodologies de xarxes Ego-centrades i completes
Aquesta jornada, organitzada pel QUIT i el GRAFO, té com a objectiu l'intercanvi de resultats i problemàtiques d'investigació en xarxes socials, així com la difusió de resultats del projecte de recerca CASREDIN (Estudio comparado de casos sobre la influencia mutua entre el capital e integración sociales y la inserción, estabilidad, promoción y cualificación en el empleo). Serà presentada pel professor de la facultat, Fausto Miguélez i tindrà lloc al Seminari H de la Facultat el 2 de desembre. Es prega confirmar assistència. Més informació.

   
  INSTITUTE OF INTERNATIONAL ECONOMIC RELATIONS (IIER/IDOS)
  Seixanta anys després de l'entrada en vigor el 1952 de la primera Comunitat Europea una precursora de l'actual Unió Europea la conferència Comparing and contrasting "Europeanization": concepts and experiences presenta una àmplia anàlisi comparativa de l'impacte de la pertinença a Europa, un fenomen conegut en l'àmbit acadèmic com " l' europeïtzació". The Institute of International Economic Relations (IIER/IDOS) en col·laboració amb l' IUEE (Instiut Universitari d'Estudis Europeus-UAB- ), The LSE's European Institute & Hellenic Observatory, Londres; Research Unit on "Global Governance and the EU", Universidad de Saragossa; i ENEES (Young Researchers Group on European Studies), d'Atenes, organitzen aquesta conferència del 14 al 16 de maig a Atenes. Més informació; call paper (presentació d' abstract, dates de sol·licitud i temes que es tractaran)
   
  PUBLICACIONS
 

La Sèrie GIGAPP Estudis / Working Papers (Documents de Treball) és un espai de divulgació científica sobre avanços de recerca i estudi en matèria de govern, administració i polítiques públiques. El seu propòsit essencial és contribuir en l'intercanvi i debat d'idees, servir plataforma per a l'enfortiment de les tasques de recerca aplicada en aquestes matèries i posar a l'abast de la comunitat acadèmica, investigadors, estudiants i públic en general interessat, reflexions i continguts del més alt nivell amb la fi de promoure noves mirades respecte del perfeccionament i millora dels sistemes polítics, governs i administracions públiques.

 
 
   
   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 
01/12/11, Sala de Vistes de la Facultat de Dret
Jornada "La presència de les dones als càrrecs de direcció". Organitza Observatori per la Igualtat de la UAB.
 

01/12/11
Elecció de delegats de classe.

 

02/12/11, 10:00 h, Seminari H
"Metodologies de xarxes Ego-centrades i completes", Seminari organitzat pels grups de recerca QUIT i GRAFO.

 

13/12/11, 12:00 h, Sala de Graus de Lletres i Psicologia (B7/052)
Lectura de tesi "Participació ciutadana i polítiques de regeneració urbana al centre històric de Barcelona", a càrrec de Jordi Bonet i Martí (investigador IGOP).

 
13/12/11, 13:00 h, Sala de Graus
Lectura de tesi "Implementación de políticas de calidad de las titulaciones en universidades catalanas: Tres éxitos parciales y un fracaso en la experiencia de cuatro facultades de Derecho", a càrrec de Nelson Gabriel Paulus Santibáñez, dirigida per Josep Maria Masjuan.
 
14/12/11, 11:30 h, Sala de Juntes
Constitució de la nova Junta de Facultat. A les 12:30 es farà una Junta extraordinària per a l'elecció del Degà o Degana de la Facultat.
 
15/12/11, 13:00 h, Sala de Juntes
"The EU and the Domestic Politics of Welfare State Reforms", Seminari a càrrec del professor Paolo Graziano de (Università di Bocconi).
 

EL PERFIL

 
La Marta Masats i Folgueras es llicencià en Ciències Polítiques i Sociologia, secció de Sociologia, en la promoció de l'any 1990.
Va començar a treballar a l'Institut d'Estudis Metropolitans de Barcelona, l'any 1990, en ocasió de l'Enquesta Metropolitana 1990. Des de l'any 1992 treballa a l'Institut d'Estadística de Catalunya i des del 2003 com a Cap de l'Àrea de Producció d'Estadístiques Socials.
 

En què consisteix la teva feina?
Ara mateix sóc la cap de l'Àrea de Producció d'Estadístiques Socials dins la Subdirecció de Producció i Coordinació Estadística de l'Idescat, i actualment som 8 tècnics estadístics, tot i que havíem arribat a ser-ne 14 entre estadístics i administratius. Dins de l'Idescat som un centenar de persones, la meitat dels quals fem tasques estadístiques. La meva feina consisteix sobretot en la direcció tècnica, el disseny, la gestió dels equips i de les activitats dins l'estadística oficial encomanades a l'àrea. Tanmateix, sempre haig d'estar a l'aguait de noves metodologies de producció estadística, de noves fonts estadístiques o de novetats en els sistemes d'informació i de difusió de la informació. Per a què tingueu una idea de les activitats estadístiques que realitzem podeu consultar-ho al web de l'Idescat (www.idescat.cat).

Com vas accedir-hi?
Un cop acabada la llicenciatura, l'any 1990, vaig trobar feina a l'Institut d'Estudis Metropolitans (ara IERMB) com a membre de l'equip de recerca de l'Enquesta Metropolitana de Barcelona, 1990, aleshores dirigida per Marina Subirats entre d'altres. Aquella etapa va ser un postgrau professionalitzador pràctic i sòlid, i de la que ens sóc deutora i n'estic molt orgullosa. El 1992 vaig entrar com a interina a l'incipient Institut d'Estadística de Catalunya (nascut el 1989), gràcies a que una companya de la facultat havia rebutjat el lloc i em va passar el contacte. Ara bé, no em vaig estalviar una dura selecció de personal. Les oposicions les vaig fer al 2000, i fins avui.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Pertanyo a la segona promoció, i la Facultat tot just començava a caminar, per tant tampoc se li podia demanar un encaix perfecte dels llicenciats amb les necessitats del mercat de treball de la dècada dels 90. Tanmateix, la valoració que en faig és bona, ja que vaig obtenir una base metodològica i conceptual imprescindible per a la meva feina. Vaig optar per l'itinerari de sociologia, però l'anàlisi quantitativa de les dades ja m'interessava doncs vaig agafar totes aquelles optatives de metodologia i tècniques quantitatives que vaig poder. Tanmateix, les necessitats formatives del mercat de treball, ja sigui públic o privat, són infinites, diverses i disperses. Jo mateixa, tot i tenir base en l'anàlisi quantitativa, vaig necessitar formació addicional en estadística teòrica, en fonts estadístiques, en mètodes de producció d'informació, i darrerament en recursos humans, dret administratiu i gestió pressupostària. Però, que consti, que la imaginació sociològica la vaig adquirir a la Facultat.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
Els contactes que tinc amb la facultat són més esporàdics del que m'agradaria. De totes maneres, penso que la facultat hauria de fer un esforç més gran en orientar millor als futurs graduats en la seva inserció al mercat de treball. Especialment en dos línies. La primera, en conèixer i transmetre millor les necessitats reals del mercat de treball en quant a capacitats i habilitats que es demanarà als futurs politòlegs i sociòlegs. La segona, tenir i transmetre més fe i autoestima en la professió, des de la praxis de la realitat quotidiana a la que ens afrontem els sociòlegs i politòlegs cada dia. Som més capaços del que ens pensem d'analitzar els fenòmens socials i d'elevar, als que hi poden incidir, recomanacions i diagnosis sensates i intel·ligents!

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Tenir clar que amb el grau a la ma s'està a la casella de sortida, i que just ara comença la partida de veritat. Obtenir una bona formació de postgrau, seguint un itinerari robust i coherent a mig i llarg termini. Més autoestima en la professió (que no supèrbia), humilitat per anar aprenent, i una actitud d'esponja davant altres professionals (l'entorn de treball més freqüent segur que és pluridisciplinar). Ah! I adquirir bones capacitats comunicatives (orals, escrites, ...) en totes les llengües possibles, per què si som capaços de transmetre bé la informació i el coneixement que estem aportant a la societat, tots els professionals guanyarem més credibilitat, més prestigi, ... i més llocs de treball!

Si voleu contactar amb la Marta podeu fer-ho a mmasats@idescat.cat
 
ENLLAÇOS

EL WEB RECOMANAT

Diàlegs Fundació Ernest Lluch
El 15 de novembre va tenir lloc la presentació per part de la Fundació Ernest Lluch el projecte "Diàlegs" en què al llarg de 10 sessions dues persones amb punts de vista diferents però complementaris reflexionen al voltant de l'Espanya contemporània. Els diàlegs es poden veure aquí.


Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya
Ja coneixeu el Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya?

Associació Alumni
   
 
   
       
2011 Universitat Autònoma de Barcelona