Núm. 49 - 2 de novembre de 2011
 
 
 
PARTICIPAR, ARA, ÉS ANAR A VOTAR EL DIA 10
 

El dia 10 de novembre tenim eleccions per a la renovació de la Junta de Facultat, que és el màxim òrgan democràtic de decisió de la Facultat. Es renova cada tres anys, amb excepció del sector d'estudiants, la renovació del qual és anual. I és la nova Junta elegida la que haurà d'escollir la nova degana o degà el proper 14 de desembre. Finalment, a aquestes eleccions, cal afegir-hi la del Consell d'Estudiants, que se celebrarà amb tota probabilitat el 24 de novembre i de la que informarem oportunament. Amb tots aquests processos, estarem a punt per iniciar, a partir del gener de 2012, un nou període de gestió acadèmica que, no en tingueu cap dubte, serà decisiva -potser la més decisiva que mai hàgim viscut des de la seva creació- pel futur de la nostra Facultat.

És per aquesta raó que crec que no és sobrer demanar la màxima participació de tots els estaments per tal d'aconseguir que els nous equips de direcció se sàpiguen el més legitimats possible per prendre les decisions que facin falta. La nostra Facultat ja sol ser el centre amb una participació més elevada en el context de la UAB. Però això no desmenteix el fet que encara és baixa pel que hauria de ser el cas d'un centre que forma en el compromís democràtic polític i social dels seus membres. Per a l'equip sortint, una alta participació en aquestes eleccions, seria una de les més grans compensacions pel treball realitzat.

Salvador Cardús i Ros, degà

   
  ÉS NOTÍCIA
   
  EL NOSTRE CONDOL
 

Just a punt de tancar aquest butlletí, ens arriba la trista notícia de la mort del marit de la directora del Departament de Sociologia i companya nostra, la doctora Carlota Solé, a qui volem fer arribar el més sentit condol. Confiem que la calidesa de la nostra companyia i amistat l'ajudi a superar aquesta tràgica pèrdua.

   
  INAUGURACIÓ DEL CURS 2011-2012
 

El passat dia 20 d'octubre es va inaugurar el curs 2011-2012, amb la participació dels professors Joan Botella i Fausto Miguélez, que havien participat activament en la creació de la Facultat, i que ens van il·lustrar tant de les voluntat, les il·lusions i les dificultats inicials, com amb algunes reflexions sobre el present i el futur.

Durant l'acte es va retre un petit homenatge a Pau Casals en ocasió de l'estrena, fa 40 anys, de l'himne oficial de les Nacions Unides que li va ser encarregat i del famós discurs que hi va realitzar a favor de la pau i de la llibertat de Catalunya. Per a aquesta finalitat, vam poder escoltar una brillant i sensible interpretació a càrrec de Svetlana Tovstukha de la Suite núm. 3 per a viol·loncel de Johan Sebastian Bach, i del Cant dels Ocells, cançó popular catalana que Pau Casals va convertir en un himne de la pau internacional.

A continuació, el degà de la Facultat va informar de les recents bones dades de indiquen una millora notable dels resultats d'aprenentatge i va aprofitar l'ocasió per agrair el suport que ha rebut l'equip de deganat durant el seu mandat. Finalment, la vicerectora de Relacions Institucionals va tancar l'acte en nom de la rectora.

 
   
  ELECCIONS A JUNTA DE FACULTAT
 

El proper 10 de novembre tindran lloc les eleccions dels representants de tots els estaments a la Junta de Facultat.

A les cartelleres i al web de la Facultat podeu trobar tota la informació: calendari, instruccions, censos definitius i candidatures per als diferents sectors:

- A: Professorat funcionari doctor
- B: Professorat funcionari no doctor i contractats
- C: Estudiants
- D: PAS

   
  DEBAT ELECTORAL
 

El Consell d'Estudiants de la Facultat, a més d'establir unes regles de funcionament durant la campanya electoral, ha organitzat un debat entre les diverses candidatures pel dia 8 de novembre a les 12:30 a l'aula 5. Es prega als estudiants que hi vulguin assistir i que tinguin classe a aquella hora, que adverteixin els seus professors que sortiran mitja hora abans d'acabar. La sessió es preveu que no duri gaire més de una hora.

Així mateix, avisem al professorat que a partir dels propers dies, el coordinador del Consell d'Estudiants amb la col·laboració d'alguns voluntaris, passaran per les classes per informar d'aquestes eleccions i de les properes al Consell d'Estudiants. Des del deganat, preguem al professorat que faciliti l'exercici d'aquesta tasca informativa.

 
 
   
  ELECCIONS AL CONSELL D'ESTUDIANTS
 

Properament es convocaran eleccions al Consell d'Estudiants per cobrir la representació dels 12 membres escollits pels diferents grups i cursos. S'han d'elegir tres representants de primer, un per cada grup; quatre de segon pels grups de matí i tarda, i de sociologia i polítiques; quatre pels cursos de tercer i quart, de sociologia i de polítiques, i un representant dels estudiants de màster. Cada candidat, en cas de fer assignatures de més d'un curs, haurà de triar per quin es presenta.

El calendari provisional, pendent de l'aprovació definitiva del Consell i de l'Equip de deganat, -el definitiu es penjarà a les cartelleres- preveu que es faci la convocatòria el dia 10 de novembre, que entre l'11 i el 16 es presentin les candidatures; que del 17 al 23 es faci la campanya electoral i que es voti el 24 de novembre.

   
  EL MURAL DEL 25È ANIVERSARI
 

A proposta del Consell d'Estudiants es va instal·lar un gran suport a l'entrada nova de la Facultat, de 6x3 metres, on es pintarà un mural commemoratiu dels 25 anys.

El Consell d'Estudiants farà públiques unes bases pel concurs de projectes amb la intenció de disposar del mural abans d'acabar aquest trimestre. Anualment es repetirà el concurs per anar renovant el mural amb l'aportació de la sensibilitat de les noves generacions d'estudiants.

   
  CONVOCATÒRIA DE LA FAS
 

El Fons de Solidaritat de la UAB obre una convocatòria al conjunt de la comunitat universitària per tal de poder donar suport a projectes de cooperació al desenvolupament en països del Sud.

La convocatòria estarà oberta fins al dia 11 de novembre de 2011 i està adreçada a PAS i PDI de la UAB. Es subvencionen projectes de cooperació universitària amb universitats del Sud i projectes de sensibilització al campus de la UAB. Podeu trobar-ne les bases i els formularis a la web de la FAS.

Més endavant està previst que surti una convocatòria adreçada a estudiants.

 
 
   
  UNANIMUN
 

La associació UNANIMUN va començar el curs 2011-2012 amb el cine-fòrum Al Sur De Las Fronteras en què comptà amb la participació del professor Juan Pablo Soriano.

   
  JORNADES
 

La província de Càller i la Càtedra UNESCO de Llengües i Educació (Institut d'Estudis Catalans), amb la col·laboració de la Cambra de Comerç Italiana de Barcelona, organitzen la JORNADA D'ESTUDI DE LES RELACIONS ENTRE CATALUNYA I SARDENYA.

L'acte es celebrarà el dijous 10 de novembre, de les 10.00 a les 18.00 hores, a la Sala Prat de la Riba de l'Institut d'Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, Barcelona).

 
 
 
  L'Observatori per a la igualtat de la UAB organitza la jornada sobre La presència de les dones als càrrecs de direcció. Se celebrarà l'1 de desembre de 2011 a la Sala de Vistes de la Facultat de Dret.
Per assistir-hi cal que ompliu el formulari abans del 21 de novembre.
   
  PREMIS SANT JORDI 2012
 

L'Institut d'Estudis Catalans en motiu de promoure l'alta investigació científica, principalment la de tots els elements de la cultura catalana, convoca els Premis Sant Jordi 2012, concretament en l'àrea de Ciències Socials. La convocatoria inclou premis acadèmics (investigació, assaig) com borses d'estudi i concursos.

 
 
   
  SEMINARIS
 

El 25 d'octubre va tenir lloc el Seminari del grup de recerca en Democràcia, eleccions i ciutadania de la UAB, que va tractar els següents temes:
- The political protest of the outraged in Spain: what's new? / Eva Anduiza and Camilo Cristancho (UAB)
- Tracking the evolution of aggregate national identification in Catalonia / Maria José Hierro (UAM i Institut Juan March)


Des del GSADI ens informen dels Programes de seminaris de professors convidats al MISA, un que ja s'ha celebrat, i l'altre a celebrar en dates properes:
- Sandra González (Oxford Internet Institute, University of Oxford), Redes sociales: teoría y metodología, seminaris els dies 15, 17, 22 y 24 de Novembre de 2011, de 16:00 a 20:00 al seminari C.

L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i l'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) han programat, sota els auspicis de la Unió Acadèmica Internacional i la col·laboració de les seves acadèmies membres, el seminari internacional Ciutats Mediterrànies: civilització i desenvolupament, amb l'objectiu d'aprofundir en el paper que les ciutats han desenvolupat al món mediterrani en tant que nuclis decisius de civilització al llarg de la història. El seminari tindrà lloc a la seu de l'IEC els dies 16, 17 i 18 de novembre de 2011. Per a assistir a les sessions cal que ompliu el formulari i el retorneu a l'IEC. La inscripció és gratuïta.

 
 
   
   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 
08/11/11, 12:30 h, aula 5
Debat electoral amb participació de les candidatures estudiantils a Junta de Facultat
 

08/11/11, 16:30-19:00 h, Saló de Cent de l'ajuntament de Barcelona i 9/11/11, 10:00-14:00 i 16:00-19:00 h a l'Auditori Tagore de la Casa Àsia.
8è Diàleg Orient-Occident: per una nova agenda de governança global.

 
10/11/11
Eleccions a Junta de Facultat
 
11/11/11
Termini de la Convocatòria dels Fons de Solidaritat de la UAB.
 
15-17-22-24 novembre, 16:00-20:00 h, Seminari C
"Redes sociales: teoría y metodología". Seminari a càrrec de Sandra González.
 
01/12/11, Sala de Vistes de la Facultat de Dret
Jornada "La presència de les dones als càrrecs de direcció". Organitza Observatori per la Igualtat de la UAB.
 

EL PERFIL

 
La Gemma Fillol es llicencià en Ciències Polítiques i de l'Administració en la promoció de l'any 2006.
Ha fet estudis de postgrau a la UOC sobre Polítiques Culturals, Màster a la Universitat de Barcelona en Gestió de la Comunicació i Relacions Públiques i Màster en Direcció de Protocol per la Universitat Camilo José Cela de Madrid. Actualment treballa com a Coordinadora de Projectes de Promoció, Divulgació i Formació a Barcelona Digital Centre Tecnològic.
 

En què consisteix la teva feina?
Dissenyo, coordino, organitzo activitats de divulgació de les TIC a tots els sectors de la societat. Des de congressos com el BDigital Global Congress a esdeveniments més concrets. I des de projectes promoguts pel centre fins a campanyes liderades per la Generalitat de Catalunya o l'administració central sempre amb l'objectiu d'enfortir la societat de la informació i en xarxa. També coordino el Premi Internacional Barcelona SmartCity promogut per l'Ajuntament de Barcelona i els Premis a la Innovació Digital.

Com vas accedir-hi?
Vaig accedir-hi just al finalitzar la carrera i he anat assolint, amb els anys i l'experiència, més competències i responsabilitats.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Positivament, tot i que caldria donar un enfocament més pragmàtic. Considero que la nostre carrera et dóna una formació força complerta, per tant et proporciona uns bons fonaments, però penso que al finalitzar has de continuar formant-te i especialitzar-te en quelcom més específic.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
Hi ha un desconeixement molt important per part del mercat laboral de la carrera de Ciències Polítiques i del perfil que desenvolupen els professionals formats en aquesta disciplina. Des d'aquest punt de vista considero que la Facultat ha d'acostar posicions i agafar un paper més actiu.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Que absorbeixin el coneixement dels bons professors i dels no tan bons, que de tot s'aprèn. Que mirin les ciències socials amb una visió àmplia i oberta, però també crítica. I que aprofitin els anys de facultat també per a fer contactes, són importantíssims i mai no saps on et portarà el futur...

Si voleu contactar amb la Gemma Fillol podeu fer-ho a gfillol@bdigital.org
 
ENLLAÇOS

EL WEB RECOMANAT

Per veure actuacions en l'àmbit de desigualtat entre dones i homes i diacapacitats: L'Observatori per a la igualtat de la UAB

 

 
Associació Alumni
   
 
   
       
2011 Universitat Autònoma de Barcelona