Núm. 42 - 9 de maig de 2011
 
 
 
PENDENTS DEL PLA DOCENT
 

L'aplicació d'un primer pla de contenció de la despesa, pendent d'un Pla de Sostenibilitat més ambiciós que prepara la UAB per tal d'assumir les mesures d'estalvi imposades amb la màxima racionalitat possible, havia obligat a parar el procés de confecció dels plans docents del curs 2011-2012. El procés, però, es reprendrà aquesta mateixa setmana. Els principals departaments de la nostra facultat no n'han resultat afectats de manera massa significativa, i els ajustaments modificaran, en cap cas, a les plantilles estructurals de professorat. Per la seva part, la Facultat proposarà una lleugera desprogramació de grups en funció de la previsió del nombre d'estudiants per tal d'alleujar l'excés de càrrega docent dels Departaments i alhora permetre que s'apliquin amb rigor els criteris docents del Pla d'Estudis que milloren la qualitat dels ensenyaments de grau.

Certament, aquest només és un dels aspectes d'un procés de reducció de la despesa que afecta el conjunt de la societat i dels qual les universitats no poden escapar. La UAB ha acceptat el desafiament de racionalitzar la despesa i de buscar en l'eficiència organitzativa la possibilitat d'estalviar no tan sols sense que s'afecti la qualitat del servei, sinó de millorar-lo quan sigui possible. Això sí, cal fer-ho en un període de temps raonable i és sobretot en aquesta periodització que l'equip de govern està negociant amb la Generalitat.

L'equip de deganat de la Facultat, per la seva banda, assumeix la part de responsabilitat que té en l'aplicació d'aquests ajustaments i es compromet a fer-los de la manera més raonable possible per tal que no afectin la qualitat final de la docència ni sobrecarreguin el professorat

Salvador Cardús, degà.

   
  ÉS NOTÍCIA
   
  PRESENTACIÓ DELS MÀSTERS DE LA FACULTAT
 

 

Us recordem que el dia 12 de maig, de 12 a 14 hores, podreu informar-vos sobre els nostres màsters ja que tindrà lloc una presentació d'aquests a la Sala de Juntes de la Facultat amb el següent programa:

Presentació Màsters de Sociologia
(de 12 a 13h):
- Màster europeu en Treball i Política Social.
- Màster en Investigació Sociologia Aplicada
- Màster en Participació i Desenvolupament Local

Presentació Màsters de Ciència Política
(de 13 a14h):
- Màster en Ciència Política.
- Màster en Gestió Pública.
- Màster en Relacions Internacionals.

   
  RÀNQUING "50 CARRERAS" DEL DIARI "EL MUNDO"
 

Els estudis de Ciència Política i Gestió Pública que s'ofereixen a la nostra Facultat han assolit el segon lloc al rànquing "50 carreras" que elabora anualment el diari "El Mundo". Cal dir que els estudis de Sociologia no hi són avaluats. Aquesta classificació, que avalua totes les universitats públiques i privades de l'Estat espanyol, recull les 50 titulacions més demanades pels estudiants el passat mes de juny i les cinc millors Universitats on cursar-les. Així, la UAB, gràcies a les puntuacions obtingudes per les seves 21 titulacions, ha obtingut el segon lloc global per Universitats, només superada per la Universidad Complutense de Madrid.

L'informe considera 25 criteris valoratius, repartits en tres grans apartats. El primer és un qüestionari a professors de tot Espanya (amb una ponderació del 40%); el segon apartat recull les dades de la pròpia Universitat -demanda universitària, recursos humans, recursos físics, pla d'estudis, resultats i informació de context- (que suposen el 50% de la valoració final); finalment, també es tenen en compte diferents indicadors externs, que puntuen conjuntament un 10%, com ara resultats de rànquings internacionals, informes de l'"Agencia Nacional de Evaluación de la Calidad y Acreditación" (ANECA), memòries d'autoavaluació dels centres, o resultats d'informes d'Universitats espanyoles, entre d'altres.

   
  CELEBRACIÓ DEL IV CONGRÈS DE JOVES SOCIÒLEGS
 

Els dies 29 i 30 d'abril es va celebrar a la nostra facultat del IV Congrés de Joves Sociòlegs amb una gran participació de nous professionals.

Amb una organització impecable, durant dos dies es van omplir diverses aules per donar cabuda a l'ampli i intens programa d'aquesta quarta edició que tenia per lema "Joves Perspectives". El congrés va ser inaugurat amb la participació del Josep M. Rotger, president de l'Associació Catalana de Sociologia i cap del Departament de Teoria Sociològica i Metodologia de les CCSS de la UB, Anna Parés, degana del Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs, Mireia Serra, Presidenta de Joves en Sociologia i Salvador Cardús, degà de la nostra Facultat.

   
  ACTE D'HOMENATGE A JERONI SUREDA
 

El passat 14 d'abril la Facultat de Traducció i Interpretació va organitzar un acte d'homenatge a quatre professors que es jubilaven, entre els quals, el professor d'anglès, Jeroni Sureda.

A l'acte van intervenir les professores Nora Sainz i Margaret West, que van fer una divertida semblança sobre la vida acadèmica del Jeroni.

L'acte va acabar amb una actuació musical i un aperitiu al jardí japonès.

   
  TAULA RODONA D'ESTUDIANTS A ALCALDES
 

El passat 27 d'abril l'Associació Alumni i el Deganat de la Facultat van organitzar la taula rodona D'estudiants a alcaldes. L'objectiu era conèixer les implicacions que va tenir l'aprenentatge a la facultat en la carrera professional dels convidats.

Els encarregats d'explicar les seves experiències a la vuitantena d'alumnes que hi assistiren varen ser els antics alumnes Maria Reina, regidora d'ICV a Cerdanyola del Vallès; Marta Farrés, regidora del PSC a Sabadell; Núria Parlon, alcaldessa del PSC a Santa Coloma de Gramanet i Quim Arrufat, regidor de les CUP a Vilanova i la Geltrú. Teniu més informació al web de l'Associació Alumni.

   
  NOVA PUBLICACIÓ DE RAQUEL GALLEGO I JOAN SUBIRATS
 

Els professors Raquel Gallego i Joan Subirats són els editors d'Autonomies i desigualtats a Espanya. Percepció, evolució social i polítiques de benestar. Barcelona, Institut d'Estudis Autonòmics. Hi han col·laborat altres professors de la facultat.

   
  PUBLICACIÓ DE JOSÉ ANTONIO NOGUERA
 

Volem destacar la darrera publicació del professor de la facultat, José Antonio Noguera, "Teoría Sociológica Analítica" (Centro de Investigaciones Sociológicas).
   
  UNANIMUN A MAASTRICHT
 

L'associació UNANIMUN ha enviat una delegació de 7 estudiants de la UAB a les conferències de l'European Model United Nations, a Maastricht. Dels 7, cinc són estudiants de Polítiques i Sociologia. La Facultat hi ha quedat plenament representada. Podeu seguir l'esdeveniment al seu blog.
   
  REVISTA CIDOB COORDINADA PER FERRAN IZQUIERDO
 

El professor de la Facultat, Ferran Izquierdo, ha coordinat el darrer número de la revista Cidob d'Afers Internacionals, amb el títol "Islam político en el Mediterráneo: Transformación y adaptación en un contexto cambiante".

   
  VISITA DE LA CHINA UNIVERSITY OF POLITICAL SCIENCIES AND LAW
 

La China University of Political Sciences and Law va enviar una delegació d'alt nivell a la UAB, on va ser rebuda el 28 d'abril per la Rectora, el Degà de la Facultat de Dret i el Vicedegà de Relacions Institucionals de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia, entre d'altres representants de la Universitat. Per banda de la CUPL va venir Zhang Gulin, Vicepresidenta, Li Yongjun, Vicedegà de l'Escola de Dret i Economia, Lu Yong, Sotsdirector de l'Oficina de Relacions Internacionals i Cong Yu, profesor de Ciències Polítiques.

La CUPL, la tercera en el rànquing xinès en les seves àrees de Ciències Polítiques i de Dret, compta amb 17 graus, 47 màsters i 19 doctorats, manté una col·laboració permanent amb 13 universitats europees, en el marc de la qual rep cada any més de 300 professors europeus.

La UAB es proposa iniciar una propera i fructífera col·laboració amb la CUPL, universitat que imparteix docència exclusivament en els àmbits de la Ciència Política, la Sociologia i el Dret.

  LA UNIVERSITAT DE COLÒNIA A LA UAB
 

El proppassat 14 d'abril una delegació de la Universitat de Colònia, Alemanya, va visitar la UAB. En Christoph Sonnenschein i la Diana Hehle, de l'Oficina de Relacions Internacionals de la Universitat de Colònia, van ser rebuts per la Mònica Leiva, de l'Àrea de Relacions Internacionals de la UAB, i Francesc Serra, Coordinador d'Intercanvis de la Facultat.

La delegació alemanya va mostrar un fort interès en incrementar els intercanvis que ja existeixen amb la UAB en el marc del conveni ja en vigor entre tots dos centres.

   
  PRESENTACIÓ DE L'INFORME EUROPEU DE DESENVOLUPAMENT 2010
 

En el Marc del Máster en Polítiques Europees de Cooperació Internacional al Desenvolupament (Master Eurocoop), l´Institut Universitari d´Estudis Europeus organitza, el 13 de maig a les 17h, la presentació de l´Informe Europeu sobre el Desenvolupament (IED) 2010, dirigit per la Dra. Giorgia Giovannetti (Centre Robert Schuman de l´Institut Universitari Europeu de Florència) i titulat “La protecció social pel desenvolupament inclusiu: una nova perspectiva en la cooperació de la UE amb Àfrica”, centrat en la pobresa, la desigualtat i la protecció social dels països sudsaharians. Aquest informe independent ha estat comissionat per la Comissió Europea i 7 estats membres de la UE.

L'assistència és lliure però cal confirmar assistència a activitats.eurocoop@iuee.eu

   
  CONVOCATÒRIA GENERAL D'AJUTS DE COL·LABORACIÓ AMB LA UAB
 

S'ha obert la Convocatòria General d'Ajuts de Col·laboració amb la UAB, per al curs 2011-2012, per la qual s'adjudiquen 106 ajuts de col·laboració en diferents àmbits de la universitat. Les sol·licituds poden presentar-se fins al 29 d'abril a la Gestió Acadèmica del teu centre, al registre del Punt d'informació de la UAB i al Registre General de la UAB. Pots aconseguir el formulari de sol·licitud, consultar les bases de la convocatòria i les places ofertes amb les seves característiques aquí.

   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 
11/05/11, 10:30 h, Seminari D
Seminari del grup de recerca Democràcia, Eleccions i Ciutadania, amb el títol Bringing them in: explanatory factors of successful mobilization in participatory processes, amb Joan Font (CSIC) i Carolina Galais (UAB)
 
12/05/11, 12:00 h, Sala de Juntes
Presentació dels màsters de la Facultat. A les 12h Sociologia i a les 13h Ciència Política.
 

13/05/11, 17:00h, Institut Universitari d'Estudis Europeus.
Presentació de l'informe Europeu sobre el Desenvolupament (IED) 2010, dirigit per la Dra. Giorgia Giovannetti (Centre Robert Schuman de l´Institut Universitari Europeu de Florència).

EL PERFIL

 
La Maria Montoriol es llicencià en Sociologia en la promoció de l'any 2006/2007.
Ha cursat el màster interuniversitari de Gestió Pública. Actualment treballa com a PAS a la UAB.
 

En què consisteix la teva feina? Com vas accedir-hi?
La meva feina consisteix en revisar les propostes de màsters propis i postgraus que des dels diferents departaments i centres es presenten a la UAB, deixant-les llestes perquè s'ofereixin des de l'Escola de Postgrau. Hi vaig accedir quan estava acabant la llicenciatura, i tot i que la vaig plantejar com una feina provisional, he acabat enllestint el màster i encara hi sóc!

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
La valoro positivament, tot i que potser m'ha resultat massa genèrica i teòrica. Potser a partir de 3r he trobat a faltar concreció i aplicabilitat en algunes matèries.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
Entenc que sobretot s'ha de millorar el contacte amb el món laboral real, que ofereix cada vegada més oportunitats als sociòlegs, però que potser s'allunyen dels plantejaments més acadèmics de la facultat.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Que tractin de treballar/col·laborar des del moment zero en l'àmbit que els interessi, ja que es tracta d'un món relativament petit on cal anar-se fent lloc a poc a poc.

Si voleu contactar amb la Maria Montoriol podeu fer a maria.montoriol@uab.cat
 
ENLLAÇOS

EL WEB RECOMANAT

Us recomanem el web de la Xarxa Vives. La Xarxa és una plataforma única de serveis innovadors donada la connexió de totes les Universitats dels territoris de parla catalana, per a tota la comunitat universitària i la societat. Potser t'interessa obtenir crèdits de lliure elecció als cursos d'estiu del País Valencià o les Illes Balears....

Dona-li una ullada!

Associació Alumni
   
 
   
       
2011 Universitat Autònoma de Barcelona