Núm. 44 - 7 de juny de 2011
 
 
 
CRÍTICA I AUTOESTIMA
 

Arribem a final de curs exhausts, però sobretot en un clima d'incertesa que pot tensar el nostre treball i les nostres relacions personals i professionals. Tot és comprensible, però no podem oblidar que som experts en l'anàlisi d'allò que està passant al nostre entorn, i seria raonable que contribuíssim a fer-lo més entenedor. Com deia Wright Mills, les nostres disciplines han de servir per ajudar a passar del malestar a la comprensió, i de la indiferència al compromís. Seria bo que la societat ens veiés així: com a aquells professionals que som capaços d'explicar la complexitat i que podem ser de gran ajuda a sortir del carreró sense sortida al qual alguns se senten abocats.

És en moments de crisi social i política que tenim el més gran desafiament laboral, però també la més gran oportunitat per donar a conèixer la nostra oferta formativa i el valor de la nostra aportació. En aquest sentit, no us perdeu per res del món l'entrevista que publiquem a Berenguer Camps i Fondevila. Si algú va fluix d'autoestima, si hi ha qui dubte de la utilitat dels nostres estudis o si algú necessita un bon consell de futur, que la llegeixi.

Salvador Cardús, degà.

   
  ÉS NOTÍCIA
   
  CELEBRACIÓ DE LA JUNTA DE FACULTAT
 

Ahir, 6 de juny, es va celebrar la Junta de Facultat amb dos punts fonamentals a l'ordre del dia: l'aprovació del tancament del pressupost de 2010 i la presentació d'una primera aproximació al pressupost de 2011, i la presentació i aprovació del Pla Docent per al curs 2011-2012. El degà va informar de diverses qüestions, com ara l'estat de preparació de la celebració dels 25 anys de la Facultat i de l'acte de Graduació. El tancament del pressupost de 2010 es va aprovar per assentiment, i el Pla Docent, per 18 vots a favor, 16 en contra i dues abstencions. Així mateix, es va aprovar la nova Normativa de Pràctiques Professionals per estudis de Grau.

Diversos membres de la Junta van demanar un posicionament de la mateixa sobre la política de restricció pressupostària de la Generalitat de Catalunya i el seu possible impacte a la universitat, en particular a la UAB i a la Facultat. En absència d'un document adequat, es va constituïr una comissió que posarà a debat una declaració en el termini el més breu possible i que, després de rebre l'aprovació d'una majoria dels membres de la Junta en una consulta personal, serà fet públic el més aviat possible.

   
  ACTE DE GRADUACIÓ 2011
 

Per tercer any consecutiu, la Facultat celebrarà una festa de Graduació el dissabte 2 de juliol, a les 12:00 del migdia, previsiblement a l'Auditori de la Facultat de Lletres. A més del professorat i el PAS de la Facultat, hi són convidats -amb els seus familiars- tots els estudiants que enguany tenen previst acabar els seus estudis, a més dels que han estat Premis de Llicenciatura de la promoció anterior i els que han obtingut el doctorat. Com que es preveu una gran assistència, cal que els futurs llicenciats s'inscriguin prèviament a la secretaria del deganat per tal de preparar els diplomes corresponents el més aviat possible, indicant quants familiars volen assistir-hi per tal de confirmar que hi ha capacitat suficient per acollir-los.

Com és habitual, i a més dels parlaments i lliurament de diplomes, l'acte comptarà amb un espectacle adient a la celebració. Enguany, i en ocasió de 150è aniversari del naixement del poeta, podrem gaudir d'un fragment de l'excel·lent obra Joan Maragall, el ciutadà, a càrrec de l'actriu Rosa Novell i el violoncel·lista Quim Alabau.

Al final, se servirà una copa de cava o de refresc, mentre estudiants i professorat s'acomiaden després d'una trajectòria de treball intens i en comú.

   
  HORARI D'ESTIU A LA GESTIÓ ACADÈMICA
 

Del 18 de juliol al 5 d'agost i del 29 al 31 d'agost la Gestió Acadèmica obrirà únicament en horari de matí, de 10 a 13 h.

Del 6 al 28 d'agost, ambdós inclosos, la Gestió Acadèmica i tots els serveis de la facultats romandran tancats.

La normalitat d'horaris es restablirà l'1 de setembre.

   
  JOAN MIQUEL VERD A "FORMATIN EMPLOI"
 

El professor de la Facultat Joan Miquel Verd ha estat l'editor del nº113 de la revista francesa de Ciències Socials "Formation Emploi" que en aquesta ocasió tracta la flexiguretat com a criteri de l'enfocament de les capacitats.

La revista abasta totes les relacions laborals entre els sistemes de formació i el sistema de producció. S'adreça a tots aquells interessats en la relació entre l'educació i l'ocupació: investigadors, responsables polítics, professors. Està oberta a múltiples enfocaments disciplinaris i complementaris: la sociologia, economia, gestió, psicologia...si en vols saber més consulta el seu web.

   
  PRESENTACIÓ DE "LAS LÁGRIMAS DEL PRÍNCIPE" DE GABRIEL COLOMÉ
 

L'Associació d'Amics de la UAB va organitzar l'acte de presentació del llibre "Las lágrimas del Príncipe" del professor de la Facultat Gabriel Colomé, que va tenir lloca ahir a la Torre Vila-Puig.

El llibre tracta diversos temes com ara el poder dels "lobbies", l'estratègia comunicativa dels partits, el lideratge o les relacions entre democràcia i llibertat. Aquesta és la tercera obra d'una sèrie iniciada amb "El Príncipe mediático" i seguida de "El Príncipe en campanya".

   
  MÀSTER SESSIONS
 

Per tal d'informar-te sobre tota l'oferta de màsters oficials i propis de les universitats de Catalunya pots assistir a unes sessions organitzades per "Màster Sessions". Aquest nou projecte té com objectiu no tant el d'exposar el contingut de la pròpia oferta docent de les universitats que, efectivament, no pot realitzar millor ningú altre que aquell que l'imparteix, sinó cercar una via d'aproximació a l'estudiant des de l'experiència dels que ja hi ha passat, un cop finalitza els seus estudis. Així, en les properes sessions informatives a desenvolupar es realitzarà un anàlisi rigorós del nou marc EEES, una explicació de quina és l'oferta de tercer cicle en sentit conceptual, explicar les diferències i similituds entre els estudis de màsters i postgraus (oficials vs. propis) i l'anàlisi de les seves pròpies característiques, a més d'aportar una visió des de l'experiència als dubtes més comuns que l'estudiant d'últim curs es pugui plantejar. Informa-te'n al seu web!

   
  BEQUES EUROPEES DE RECERCA I MOBILITAT EN ESTUDIS EUROPEUS
 

La Fundació Acadèmia Europea de Yuste anuncia la convocatòria de les Beques Europees de Recerca i Mobilitat en Estudis Europeus "Premi Europeu Carles V - Javier Solana Madariaga" i l'organització del "VI Seminari Doctoral d'Estudis Pluridisciplinaris sobre l'Europa Contemporània", en col·laboració amb la Xarxa SEGEI (SocioEconomic Governance and European Identity) i la Universitat d'Extremadura, que tindrà lloc al Reial Monestir de Yuste (Extremadura) en el segon semestre de l'any 2011.

La beca està dirigida a estudiants europeus i dels països de la Mediterrània que no pertanyen a la UE, que es troben preparant una tesi doctoral sobre les relacions exteriors i polítiques de la Unió Europea i la cooperació a la Mediterrània. A més, estan destinades a afavorir l'estudi per a la preparació de la contribució que s'ha de presentar en el marc del Seminari Doctoral, permetre la mobilitat dels becaris per assistir als seminaris organitzats en el marc d'aquesta convocatòria i garantir la publicació de la versió final de la contribució presentada.

El termini de presentació de candidatures estarà obert fins al 25 de juny de 2011. Més informació en el web de la "Fundación Yuste".

   
  JORNADA SOBRE L'APRENENTATGE-SERVEI
 

L'Escola de Cultura de Pau de la UAB, dins el seu programa d'educació, vol informar sobre la propera jornada sobre l'Aprenentatge-servei.
L'Aprenentatge-servei és una metodología d'aprenentatge molt interessant que mescla continguts curriculars amb serveis a la comunitat. Darrerament a Catalunya està agafant força i s'està treballant per introduir-la a les universitats. Així, la propera jornada sobre aquesta temàtica es farà a la UB el 17 de juny. Anima't i participa-hi! Més informació, aquí.
   
  ENQUESTA DE PRÀCTIQUES ON-LINE
 

Recordem que els alumnes que han realitzat les pràctiques professionals aquet curs heu d'emplenar una enquesta on-line, per tal d'acabar de formalitzar el final del període de pràctiques. Aquesta enquesta resulta de gran utilitat per a la Facultat a l'hora de millorar el programa de pràctiques. No us n'oblideu!

   
   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 
08/06/11, 18:00 h, ICPS (Mallorca, 244, Barcelona)
"Plataforma per Catalunya: evolució, característiques i resultats electorals d'una exitosa formació de dreta radical populista", Seminari a càrrec d'Aitor hernàndez-Carr, Investigador de l'IGOP.
 
09/06/11, 15:00 h, Seminari A
"Concordance/discordance of political traits and attitude to participate within the family: results from a survey of parent-child dyads", Seminari a càrrec de Dario Tuorto (Universitat de Bologna).
 
14/06/11, 11:00h, Sala de Juntes
"Historias de desigualdad: madres inmigrantes con hijos discapacitados y sus dificultades para encontrar servicios y escuelas", conferència a càrrec de la Dra. Guy Wilgus, Assistant Professor City College, University of New York.
 

EL PERFIL

 
En Berenguer Camps i Fondevila es llicencià en Ciències Polítiques i de l'Administració en la promoció de l'any 2000.
Ha fet estudis de postgrau -PDD- a l'IESE. També ha treballat com a tècnic analista d'estudis d'opinió pública a l'Institut DEP, i com a consultor en polítiques de salut i socials al Brasil,l'Amèrica Central i Mèxic. Actualment treballa com a Cap del Servei d'Ocupació i del Gabinet d'Estudis del Col·legi de Metges de Barcelona.
 

En què consisteix la teva feina?
Dirigeixo el Servei d'Ocupació del Col·legi de Metges. Ens dediquem a orientar professionalment i laboralment els col·legiats, i els donem servei de recerca, millora o complement de feina. També, des del Gabinet d'Estudis del Col·legi, fem estudis sociodemogràfics i econòmics sobre la professió mèdica. Alhora, menem una oficina de cooperació, i estem en contacte especialment amb les necessitats dels metges joves i els estudiants de medicina.

Com vas accedir-hi?
Després de "rodar el món" tenia ganes de "tornar al Born". Vaig fer una entrevista al Col·legi de Metges cercant oportunitats per tornar a treballar a Catalunya, i va resultar que cercaven algú del meu perfil, que pogués impulsar una línia d'estudis sobre la professió.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
La valoro com a excel·lent, amb alguna excepció. Sempre hi ha algunes assignatures o professors que et deceben. Em va donar gairebé tot allò que buscava: rigor, coneixements de fons, diferents punt de vista. I sobretot, multidisciplinarietat. Va ser la formació ideal per a un esperit tastaolletes com el meu. En les àrees que més em van interessar -polítiques públiques, administració pública-, a més, vaig tenir l'ocasió de comprovar en el programa d'intercanvi que vaig fer a la Twente Universiteit tot just acabant, que el nivell havia estat alt.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
Des del punt de vista professional la facultat et dóna una bona base per cercar el teu camí. Però el camí se l'ha de fer cadascú. A millorar? Crec que la relació i el contacte amb el món professional ha de començar molt abans: necessitat de fer pràctiques, projectes... des del primer minut del primer curs.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Quatre consells:
1-Surt de l'ou: per poc que puguis, amplia estudis o treballa a fora. És una experiència vital i professional impagable.
2-Sigues generós: en l'esforç, amb els teus companys, amb qui et doni la oportunitat de treballar o d'aprendre: la generositat sempre et donarà bons resultats professionals -i humans, no cal dir-ho!-.
3-Estigues orgullós -no cofoi- de ser sociòleg, o politòleg: aquest és un món en xarxa, que necessita "tot terrenys" i poques carreres donen una formació tan multidisciplinària com aquesta. Aprofita-la.
4-Tria: comoditat o risc? Recorda que "Qui no s'arrisca no pisca".

Si voleu contactar amb el Berenguer ho podeu fer a bcamps@comb.cat
 
ENLLAÇOS

EL WEB RECOMANAT

Si vols estar ben informat d'un dels conflictes internacionals més candents, ara pots visitar el nostre web recomanat. Es tracta de la plataforma "LibyaCrisisMap" que va ser activada a petició de l'Oficina de Coordinació d'Afers Humanitaris (OCAH), dins la Secretaria de les Nacions Unides. Aquesta versió pública de la fulla té un retard de 24 hores en la presentació d'informes d'esdeveniments i es defensa per raons de seguretat, però, hi trobaràs un mapa del conflicte, informes i més. Fes-hi una ullada!

Associació Alumni
   
 
   
       
2011 Universitat Autònoma de Barcelona