Núm. 46 - 19 de setembre 2011
 
 
 
UN CURS PER CELEBRAR-NE VINT-I-CINC
 

Iniciem un nou curs de la Facultat amb un munt de grans desafiaments al davant. I per superar-los correctament, haurem de ser capaços, primer, d'abandonar el pensament rutinari i la demagògia pseudoprogressista que tant ens agraden. I, després, haurem d'estar disposats a canviar algunes de les nostres maneres de fer si és que volem garantir la continuïtat d'una universitat pública, entesa com a espai de reflexió i aprenentatge crítics.

Tots aquests canvis, a més, arriben quan ens disposem a celebrar els primers vint-i-cinc anys de la Facultat. Lògicament, haurà de ser una celebració austera, sense castells de foc: les circumstàncies ens hi obliguen. Però canviarem el fum de la pólvora cremada pel reconeixement als fundadors, la memòria de la feina feta, el debat de perspectives, l'acord generós i la proposta de futur. Tenim tot un curs per dibuixar els vint-i-cinc propers. El programa l'anirem desgranant progressivament a la pàgina web que crearem per aquest propòsit, i l'anirem anunciant oportunament.

Aquest serà també un curs de canvis en els òrgans gestors de la Facultat. Al llarg del primer trimestre haurem de renovar tota la Junta de Facultat, elegir el nou Consell d'Estudiants i escollir nou degà. Per començar, doncs, donem-nos la benvinguda cordial, i desitgem-nos molt bon curs. Tenim molta feina, i l'hem de fer ben feta.

Salvador Cardús, degà.

   
  ÉS NOTÍCIA
   
  ACTE DE GRADUACIÓ 2011
 

Tal com era previst, el passat 2 de juliol vam celebrar l'acte de Graduació dels estudiants que s'han llicenciat aquest any. Us convidem a veure el video de l'acte complet, i molt especialment l'espectacle sobre Joan Maragall de l'actriu Rosa Novell i els dos magnífics discursos dels ara ja sociòloga i politòleg Júlia Mas i Francesc Mestre, així com el del president dels Alumni de la Facultat. Aquell dia, la lliçó ens la van donar els estudiants.

   
  ACTE D'INAUGURACIÓ DEL PRÀCTICUM 2011-2012
 

El dia 28 de setembre es donarà el tret de sortida al Pràcticum Professional del curs 2011-2012, tots aquells alumnes que l'heu de cursar, recordeu que teniu una reunió amb el vostre tutor/a de 10:30 a 11 hores. Bona feina!

   
  JORNADA DE SOCIOLOGIA
 

Dins del marc del 25 aniversari de la Facultat, el proper dia 21 de setembre, a la Sala d'Actes tindrà lloc una Jornada de Sociologia en la que intervindran els doctors Antoni Serra Ramoneda, Lluís Barbé, Fausto Miguélez i Carlota Soler i el degà de la Facultat. L'acte ha estat organitzat pel Departament de Sociologia.

   
  FELICITATS ANDREA!
 

Durant els Mundials de Natació de Shangai l'alumna de la Facultat, Andrea Fuentes, va fer història en participar en les set proves de natació sincronitzada, aconseguint un total de sis medalles. Enhorabona!

   
  GUIA DIGITAL DE L'ESTUDIANT
 

Aquest curs acadèmic, per primera vegada, hem editat la Guia de l'Estudiant en format digital. Esperem que us sentiu còmodes fent ús del nou sistema, que ofereix una informació més completa i actualitzada, i ens ha permès estalviar una gran quantitat de paper i, és clar, diners. Amb l'avantatge que, en ser una edició viva, en la que es poden actualitzar les informacions, si ens feu arribar sol·licituds de millora, les podrem atendre.

   
  CONGRÉS DE MIGRACIONS INTERNACIONALS A ESPANYA. MOBILITAT HUMANA I DIVERSITAT SOCIAL
 

La Euskal Herriko Unibersitatea està organitzant el VIIè Congrés sobre migracions Internacionals a Espanya que tindrà lloc a Bilbao de l'11 al 13 d'abril del 2012, i que inclourà el II Certamen de Tesis Doctorals sobre Migracions

 

   
  CONFERÈNCIES AL CCCB
 

Dins el marc de l'exposició "Memòria fragmentada. 11-S NY Artefactes a l'Hangar 17" s'organitzen un seguit de conferències per mirar d'entendre com l'11-S va canviar el món. Participaran entre d'altres Francesc Torres, Clifford Chanin, Montser Armengou i Pankaj Mishra.

   
  BEQUES COMERÇ I CIUTAT
 

La Diputació de Barcelona convoca la setena edició de les "Beques Comerç i Ciutat" per a la realització d'estudis sobre el comerç urbà. Les sol·licituds poden presentar-se fins el 4 de novembre.

   
   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 
21/09/11, 13:00 h, Sala d'Actes
Jornada sobre 25 anys d'institucionalització de la Sociologia a la UAB. Organitza Departament de Sociologia.
 
28/09/11, 10:00 h, Sala d'Actes
Sessió inaugural del Pràcticum.
 

EL PERFIL

 
El Francesc Coral Prades es llicencià en Ciències Polítiques i de l'Administració en la promoció de l'any 2004.
És Màster en Màrqueting Polític: Estratègies i Comunicació Política per la UAB i la USC (Institut de Ciències Polítiques i Socials), també ha cursat estudis en Investigació i Tècniques de Mercat (UAB). Ha treballat com a Director del Departament de Màrqueting i Comunicació Corporativa de la companyia Ambiensys. Des del 2005 i fins l'actualitat és Director General i soci fundador de Mirada Local, SL, consultoria política especialitzada en l'assessorament a institucions i administracions públiques d'àmbit local.
 

En què consisteix la teva feina? Com vas accedir-hi?
La meva tasca com a codirector de l'empresa Mirada Local consisteix en contractar, dirigir i desenvolupar projectes en els àmbits de la comunicació i el màrqueting polític, la planificació estratègica, la participació ciutadana i les polítiques públiques en general. Al 2005, el també politòleg Ignasi Roche i jo mateix vam decidir associar-nos per iniciar un projecte que ens va dur a ser pioners al nostre país pel que fa a la consultoria política i l'assessorament en la gestió de polítiques públiques. Avui, complim més de 6 anys essent una consultora de referència en el nostre camp i treballem dia rere dia amb el màxim rigor, capacitat d'innovació i passió per tal d'assolir noves cotes professionals.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
De dues maneres. D'una banda, considero que els coneixements adquirits són una gran base per a fonamentar el pensament, l'esperit crític i la visió del funcionament del "sistema". També per potenciar la cultura d'un mateix en terrenys com la història, l'economia, la sociologia, el dret i la política en totes les seves accepcions.

D'altra banda, valoro de forma insuficient la formació rebuda per encarar el futur postllicenciat/da amb èxit. Caldria reorientar les línies estratègiques de formació tot adaptant-les, en gran part, a les necessitats laborals i professionals actuals de la societat. I, per fer això, abans seria necessari acotar quines són les aptituds d'un politòleg/sociòleg que representen un valor afegit i com poden ajudar en la millora de la qualitat de vida dels ciutadans, en la qualitat de servei o en el funcionament de les institucions públiques o societats privades.

A més, cal tendir cap a una formació més útil i pràctica. Un exemple: no estudiar tantes possibilitats d'organigrames i funcionaments teòrics de l'administració, sinó analitzar i aprendre com està organitzat un ajuntament de forma interna i quins circuits es fan servir en altres administracions supramunicipals com als parlaments català i espanyol.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
Tal com explico, penso que la Facultat ha de fer un pas endavant en intentar trobar el rol i el paper que un politòleg/sociòleg li pertoca jugar dins la nostra societat; no és fàcil, però si no es comença a treballar en aquesta línia serà complicat que la nostra professió gaudeixi del prestigi, el respecte i el futur que tots li desitgem. Un exemple pràctic per iniciar aquest treball costós, però necessari, pot ser establir vincles amb institucions públiques, empreses privades i tercer sector per conèixer què se'ls pot aportar professionalment des de la Facultat; un cop realitzada aquesta investigació, es podria encetar una revisió dels continguts, procediments i formació oferts als alumnes. En aquest sentit, no vull deixar de dir que aquest exemple que acabo de proposar no té cap mena de sentit si els partits polítics segueixen controlant de ben a prop i endins les institucions públiques, ja que, si és així, els criteris tècnics o professionals no seran prioritaris en la selecció del personal i, a més, el mercat de treball del politòleg/sociòleg quedarà limitat a l'empresa privada i al tercer sector.

Per últim, crec que poder cursar assignatures o matèries que tinguin com a llengua vehicular l'anglès seria una molt bona opció, fins i tot, amb professorat nadiu o provinent d'altres universitats.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Que siguin incorformistes amb ells mateixos i no deixin de lluitar pel que desitgen des d'un punt de vista professional, ja que el futur d'aquesta professió depèn de la capacitat de tots per convertir-la en necessària, útil i productiva.

Si voleu contactar amb el Francesc ho podeu fer a francesc@miradalocal.org
 
ENLLAÇOS

EL WEB RECOMANAT

Ja sabeu que aquesta setmana és la festa grossa de Barcelona? Per no perdre detall de totes les activitats i actes programats amb motiu de les Festes de la Mercè, cliqueu aquí.

Associació Alumni
   
 
   
       
2011 Universitat Autònoma de Barcelona