Núm. 68 - 17 de desembre de 2012
 
 
 
 
CANVI DE CICLE?
 

Cal evitar la temptació de dedicar els últims dies de l'any a revisar els dotze mesos anteriors i a fer bons desitjos per l'any entrant. Les dates són només això, dates, i els convencionalismes de la vida social (i comercial!) no tenen correspondència amb els processos reals de la vida de les persones i de la vida social. Però és el cas que coincideixen uns quants fets que fan pensar en un moment de canvi, en una situació d'"abans i després".

No és un fet menor que unànimement els 50 rectors de les universitats públiques espanyoles s'hagin pronunciat en públic, el passat 10 de desembre, contra les reduccions pressupostàries que les institucions universitàries i les polítiques de recerca han viscut en els últims anys: un tal pronunciament, per damunt de les diferències territorials, ideològiques i de tota mena que fan la varietat del sistema universitari, mostra la profunditat de les ferides que les institucions han patit, i que ja posen en risc elements bàsics del seu funcionament, de la funció educadora i de l'aportació social de la investigació.

I no és un fet menor que després de les eleccions del Parlament de Catalunya, un Parlament més fragmentat que en el passat recent, hi hagi una amplíssima majoria rebutjant frontalment els continguts de la reforma educativa anunciada pel govern central, i s'estigui formant una majoria parlamentària i de govern que anuncia la voluntat de plantejar a la societat catalana propostes inèdites.

És inútil insistir en l'entrellat entre crisi social, opcions pressupostàries i projectes polítics. Però sembla clar que entrem en una conjuntura que requerirà a la vegada implicació ciutadana i reflexió documentada. I en una i altra dimensió, una institució com la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia s'ha de sentir especialment convocada.

De manera que sense voler, ha acabat sortint una espècie de tarja de bons desitjos per l'any nou. I ja posats, i com vol el tòpic, tingueu tots bones festes!

Joan Botella Corral, Degà

  ÉS NOTÍCIA
   
  DECLARACIÓ DE LA UAB SOBRE L'AVANTPROJECTE DE LLEI EDUCATIVA
   


La Universitat Autònoma de Barcelona manifesta el més profund desacord amb l'avantprojecte de llei d'educació (LOMCE) presentat pel govern espanyol el 4 de desembre de 2012.

Aquest avantprojecte posa en greu perill el principi d'igualtat d'oportunitats a totes les etapes educatives i compromet seriosament els mecanismes d'accés a la universitat, amb la introducció d'elements d'inequitat i desregulació molt perillosos.

Podeu llegir en aquest enllaç el manifest íntegre.

  ELECCIONS A JUNTA DE FACULTAT
   


Ja podeu consultar els resultats definitius de les eleccions per triar representants a la Junta de Facultat del passat 29 de Novembre, que va tenir una participació del 22.67%. Els trobareu aquí.

 

  ENQUESTES D'AVALUACIÓ DE LA DOCÈNCIA
   


Des del 10 de desembre fins el 31 de gener, podeu contestar les enquestes d'avaluació de les assignatures de Grau del primer semestre. Aquestes enquestes són una de les principals vies per influir en la millora de l'activitat formativa i, a més, la UAB garanteix la confidencialitat dels resultats. Digues la teva opinió!

  BLOC D'ESTUDIANTS DE SOCIOLOGIA DE LA FACULTAT
   

La professora Maria del Mar Griera i els alumnes de la seva assignatura "Pensament Sociològic Contemporani" han creat un blog on hi pengen els treballs que fan a classe. Els diferents textos són articles que, d'una forma amena i amb estil periodístic, resumeixen els assaigs -més densos i teòrics- que els alumnes han elaborat per l'assignatura. Hi podreu trobar reflexions molt interessants, entreu-hi!

  TROBADA EUROMEDITERRÀNIA DE JOVENTUT
   

Fins el 10 de desembre està obert el termini per a presentar projectes sobre transformació social a Catalunya amb motiu de la Trobada Euromediterrània de Joventut. Aquesta Trobada, és un espai on assisteixen joves de diferents països de la zona euromediterrània que tenen un interès comú: conèixer els problemes i les necessitats dels i de les joves d'aquesta regió.

La convocatòria que publica el Departament de Benestar Social i Família, cerca 10 persones joves catalanes que, junt amb d'altres 34 procedents dels països de l'espai mediterrani, posaran en comú a Barcelona iniciatives de transformació social durant el mes de març de 2013. Consulteu requisits i bases.

  CONCERT DE NADAL DE LA UAB
   

Com cada any, el Cor i l'Orquestra de la UAB preparen el concert de Nadal. El Cor dirigit per Poiré Vallvé i l'Orquestra dirigida per Jesús Basia, presenten aquest any un repertori molt expressiu que se situa entre la intimitat de les vespres d'H. Purcell i les cançons de cantautors versionades per a cor, passant per les expressives obres de Mozart, Reger i Mompou. Tot plegat un cant de l'ànima tant religiós com profà.

El concert tindrà lloc el 18 de desembre a les 14h a la Sala Teatre de la UAB. Més informació aquí.

  RECOLLIDA SOLIDÀRIA D'ALIMENTS
   


Del 17 al 20 de desembre de 9 a 20 hores es durà a terme la 9a campanya solidària de Nadal que organitza SAFORUAB. La recollida d'aliments anirà en benefici de Càritas del Vallès. Es recomana l'aportació dels següents aliments: sucre, oli, llet, conserves, almívars i cacao/xocolata. Els punts de recollida dels aliments seran a l'Edifici del Rectorat i a l'Abacus de Plaça Cívica.

    NOU CICLE DE CONFERÈNCIES AULA IUSLABORALISTA
     


El passat 26 d'octubre va començar un nou Cicle de Conferències de l'Aula Iuslaboralista, que comptarà amb un total de vuit sessions on es tractaran diversos temes d'actualitat de l'àmbit jurídic laboral. L'Aula Iuslaboralista es configura com a un lloc de trobada on professionals de diferents àmbits puguin debatre algunes de les novetats legislatives i jurisprudencials del moment.
Podeu consultar a l'enllaç les diferents sessions que es faran juntament amb el formulari d'inscripció.

  NOU FORMAT DEL BUTLLETÍ DEL SERVEI DE BIBLIOTEQUES
   

Ha sortit el nou butlletí del Servei de Biblioteques de la UAB, que arriba en aquest número 41 amb un nou format i amb l'objectiu de reprendre una més gran periodicitat i facilitar la participació de més autors. Feu-hi un cop d'ull!

  PRESENTACIÓ DE L'OBRA "MIRADA DE PAU: JOAN BOTAM, MEMÒRIES"
   

Jordi Puig i Martín, sociòleg i exalumne de la facultat, acaba de publicar l'obra "Mirada de pau: Joan Botam, memòries" (Editorial Mediterrània). És un llibre que ens acosta a la figura del caputxí català Joan Botam, una figura imprescindible per a entendre molts dels fenòmens socials i culturals de la Catalunya del segle XX, especialment els lligats a la transformació de l'església catòlica durant el Concili, l'impuls dels moviments pacifistes, el naixement de les iniciatives ecumèniques i interreligioses i la lluita antifranquista. En aquest darrer sentit, un dels capítols està dedicat a "La Caputxinada", l'assemblea d'estudiants i d'intel·lectuals que l'any 1966 reuní a Barcelona bona part del moviment contrari al règim, i que acabà en un dels setges més famosos i amb més conseqüències per a la història de la lluita democràtica al nostre país.

La presentació del llibre es durà a terme el proper dimecres 19 de desembre, a les 19h, als Caputxins de Sarrià.

  BEQUES DE PRÀCTIQUES IEMED PER 2013
   


En el marc del seu programa de formació per a l'any 2013, l'Institut Europeu de la Meditèrrania ofereix 5 beques de pràctiques a llicenciats i titulats superiors. Teniu temps de presentar sol·licitus fins al 10 de gener.

  PREMI JUVENIL EUROPEU CARLEMANY
   


El Parlament Europeu i la Fundació del Premi Internacional Carlemany d'Aquisgrà convoquen el Premi Juvenil Europeu Carlemany. Aquest premi pretén fomentar el desenvolupament d'una consciència europea entre els joves, així com la seva participació en projectes d'integració europea.

El premi s'adreça a joves d'entre 16 i 30 anys ciutadans d'un dels 27 Estats membres de la Unió Europea o residents en un d'aquests països. La dotació del premi és de 5.000 euros al millor projecte, de 3.000 euros al segon i de 2.000 euros al tercer. Us podreu inscriure fins el 28 de gener de 2013.

  CURSOS DE GESTOR REFWORKS
   


La Biblioteca de Veterinària ha organitzat 3 cursos durant el mes de desembre, l'últim serà el proper dimecres 19 de desembre. Els cursos són sobre el gestor de referències bibliogràfiques RefWorks. Els cursos estan pensats per als usuaris UAB.

Aquest gestor de referències bibliogràfiques en entorn web, RefWorks, permet crear una base de dades amb referències bibliogràfiques. Pot importar, organitzar i gestionar referències procedents de catàlegs, bases de dades i revistes digitals. També permet crear bibliografies, incloure citacions bibliogràfiques en documents i exportar i compartir col·leccions.

El curs té una durada d'una hora i mitja, i tindrà lloc a l'Àula d'Informàtica 1 de la Facultat de Veterinària. Us podeu inscriure en la següent pàgina: http://www.uab.cat/biblioteques/cursos/

  CURRICULUM VITAE
   


El Currículum Vitae és clau en la nostra cerca de feina, tenir-ne un ben pensat i elaborat és més difícil del que sembla. És imprescindible destacar el valor afegit que pots aportar i així destacar l'interès de l'empresa on t'interessaria treballar. Per aquest motiu el Col·legi de Sociòlegs i Politòlegs organitza una sessió sobre "Com destacar el teu valor afegit al Currículum Vitae". La sessió tindrà lloc el proper 19 de desembre de 17 a 20 hores, al Col·legi i anirà a càrrec de Carles Polo, expert en assessorament professional a "evoluciona_t". Per apuntar-vos teniu temps fins avui 17 de desembre. Trobareu tota la informació aquí.

  CURS DE MEDIACIÓ DEL COL·LEGI
   


Fins al 20 de desembre està oberta la inscripció per al curs de Medicació Comunitària que ofereix el Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya en el marc de les accions de formació d'oferta adreçades prioritàriament a treballadors/ores desocupats/ades que promou el SOC amb al cofinançament del Fons Social Europeu. L'objectiu d'aquest curs és gestionar alternatives per la resolució de conflictes entre persones en l'àmbit comunitari, aplicant estratègies i procediments de mediació, facilitant i generant actuacions que facilitin la prevenció d'aquests. El curs consta de varis mòduls. Trobareu tota la informació aquí.

  EXPOSICIÓ DESTERRANT EL SILENCI
   

El passat 11 de desembre es va inaugurar a Barcelona, l'exposició Desterrant el silenci. L'acte inaugural va anar a comptencia de Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i de Sergi Bernal, autor de la mostra.

L'exposició fotogràfica tracta la repressió dels mestres de la República durant la Guerra Civil i el franquisme centrant-se en la figura d'Antoni Benaiges, mestre de Mont-roig del Camp assassinat l'any 36 a Burgos i amagat a una fossa comuna durant 75 anys. La mostra consta de fotografies de diferents formats, de plafons explicatius i audiovisuals així com també d'una lona que reprodueix la fossa comuna exhumada a Burgos el mes d'agost de 2012 . Es podrà visitar fins al 22 de març de 2013 al Castell de Montjuïc.

   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 

del 17/12/2012 al 20/12/2012, 9-20 h, Edifici Rectorat i Abacus Plaça Cívica
Recollida solidària d'aliments

 
18/12/2012, 14 h, Sala Teatre de la UAB
Concert de Nadal de la UAB
 
19/12/2012, 13 h, Sala de reunions del Departament de Sociologia
"De com allò impossible esdevé probable: reflexions sociològiques sobre l'auge de l'independentisme a Catalunya (I)", sessió de treball amb la participació de Ricard Vilaregut (Doctor en Ciències Polítiques i director del CIEMEN) i Ivan Serrano (IN3-UOC). Cal confirmar assistència enviant un correu amb el nom de la sessió a cr.isor@uab.cat
 
del 21/12/2012 al 6/01/2013
Vacances de Nadal. La Facultat romandrà tancada
 

EL PERFIL

 

El Manel Fernández i Navarro es llicencià en Ciències Polítiques i de l'Administració en la promoció de 1998.

Ha fet estudis de postgrau a ESADE en Direcció d'empreses (MBA) i Direcció de Serveis Integrats de Salut, així com en Desenvolupament Organitzatiu (GR Institut). La seva trajectòria professional s'ha desenvolupat en l'àmbit de la direcció de recursos humans. Actualment treballa com a Gerent de l'Hospital Asepeyo Sant Cugat.
 

En què consisteix la teva feina?
Les funcions de gerència d'un hospital inclouen una gran varietat de responsabilitats en la gestió dels recursos humans i materials de l'hospital per tal d'assolir els objetius de l'entitat, en aquest cas els de donar una assistència personalitzada, integral i de qualitat als nostres pacients i usuaris. Per tant, dins d'aquest àmbit de màxim responsable de l'hospital el dia a dia inclou assumptes i qüestions de molt diversos àmbits.

Com vas accedir-hi?
Després de més de 10 anys a l'empresa desenvolupant funcions dins la Direcció de Recursos Humans va sorgir la possibilitat d'assumir la gerència de l'hospital i, per tant, canviar funcions directives en una àrea específica a desenvolupar funcions gerencials en una institució tant important dins la companyia com és l'hospital de Sant Cugat del Vallès.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Una formació transversal i de qualitat, amb sentit crític dels processos socials que es produeixen. Fa anys que la vaig deixar, però suposo que els models teòrics s'hauran adaptat a les noves realitats socials.

Passats uns anys, i sense exercir de politòleg, crec que el que més m'ha aportat ha estat la visió sistèmica dels processos socials i humans, bàsica també per a l'èxit dins de les organitzacions socials i empresarials.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
Com comentava anteriorment, la visió sistèmica i polièdrica del món és un tret fonamental que no hi és a moltes altres facultats i que, per la meva experiència, és molt útil en la pràctica professional.
Incloure continguts tècnics i de gestió vinculats al món empresarial podria obrir el ventall de possibilitats professionals tant necessàries en moments com els actuals

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Que gaudeixin de l'experiència, que, si poden, passin per una experiència internacional, i que defugin dels dogmatismes i de les teories que ho simplifiquen tot perquè el món és molt més complex. I, per sobre de tot, que no perdin el sentit crític!!

Si voleu contactar amb el Manel Fernándezho podeu fer a manelfn@yahoo.com
 
ENLLAÇOS
 
Si voleu estar al dia de tota la informació sobre música, cinema, teatre, dansa, exposicions, literatura, gastronomia... no us perdeu l'edició digital butxaca.com, l'agenda cultural més exhaustiva de Barcelona.
 
 
   
       
2012 Universitat Autònoma de Barcelona