N˙m. 53 - 17 de gener de 2012
 
 
 
2012: CALDRÀ FILAR PRIM
 

Les dificultats pressupostàries que viuen les administracions, i els retalls en els serveis prestats, plantilles i retribucions, són l'element més present avui en el debat ciutadà. I, com no pot ser d'altra manera, les universitats públiques ens hi veiem implicades.

Aquests processos tenen la seva dinàmica, i es materialitzen en els mecanismes de decisió de les societats democràtiques: crítica, debat, votació i decisió electoral. La UAB ha de viure, al llarg de l'any 2012, la renovació de l'equip rectoral, i sens dubte el context actual serà un element present en aquest procés electoral.

Però debats pressupostaris i processos electorals no configuren la totalitat de la vida de la institució, ni poden desviar l'atenció que hem de dedicar al funcionament del servei, a la seva anàlisi i, quan calgui, a la seva millora: l'oposició a certes decisions "macro" no ens pot conduir al conservadurisme o a actituds del tipus "aquí no es toca res". Caldrà filar prim per distingir entre allò que posa en perill el servei públic i allò que són crítiques raonades, i per no confondre retalls injustificats amb millores inajornables.

El nou equip directiu de la Facultat, elegit el passat 14 de desembre, i que hem entrat en funcions al gener, ratifiquem el nostre compromís en la defensa i la millora de la qualitat del servei prestat, i en l'esforç per fer present la Facultat en la vida i en el debat polític i social: en un moment en què problemes polítics i socials estan en la primera linia de les preocupacions ciutadanes, hem de ser capaços de provar que una institució universitària especialitzada en aquesta temàtica pot fer una contribució sensible. Molta feina per davant, que comença per filar prim i per no confondre crítica amb passivitat.

Joan Botella, degà.

   
  ÉS NOTÍCIA
   
  NOU EQUIP DE DEGANAT
 
 

El passat 14 de desembre, la Junta de Facultat va elegir el doctor Joan Botella com a nou degà dela Facultat. Seguidament us presentem el nou equip de deganat:

Degà: Dr. Joan Botella Corral

Vicedegans:

Dr. Vicent Borràs Català, vicedegà d'Ordenació Acadèmica
Dra. Ana Mar Fernández Pasarín, vicedegana d'Economia i Serveis
Dra. Sara Moreno Colom, vicedegana de Professionalització i Pràctiques
Dr. Francesc Serra i Massansalvador, Vicedegà de Relacions Exteriors

Coordinadors acadèmics:

Dra. Esther Fernández Mostaza, coordinadora dels Programes de Grau
Dr. Antonio Martín Artiles, coordinador dels Programes de Màster

Secretari de Facultat:

Dr. John Robert Etherington

   
  PREMIS
 

L'EUROBASK (Consejo vasco del Movimiento Europeo) convoca el XI Premi d'Investigació Francisco Javier Landaburu Universitas 2012 per a investigadors amb llicenciatura universitària o titulació superior, ja siguin a títol individual o integrats en un grup investigador. El tema és "El futur de l' Eurozona, Governança econòmica i reacció social: sortides a la crisi". El treball consistirà en l'enviament d'un projecte d'investigació per ser desenvolupat, una vegada premiat, en assaig. Convocatòria i bases dels treballs aquí.

 

Premi CEO a la millor recerca de Màster
El Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) convoca un premi amb l'objectiu de recompensar un treball de fi de màster en el qual s'hagi treballat amb dades provinents d'aquest centre, que es presenti l'any 2012 a qualsevol de les universitats catalanes. El premi està dotat amb 1.000 € i el termini està obert fins el 30 de setembre de 2012.

   
  PRIMERA TESI DOCTORAL REGULADA PEL RD 1393/2007
 

Des de la Comissió de Doctorat dels Estudis de Doctorat de Sociologia i el Departament de Sociologia ens fan arribar que els plau comunicar el dipòsit de la Tesi Doctoral de Júlia Martínez Ariño, dirigida pel Dr. Joan Estruch, titulada "Las comunidades judías contemporáneas de Cataluña. Un estudio sociológico a través de los procesos de construcción y transmisión identitaria".

Es tracta de la primera tesi que es defensarà sota la regulació del Reial Decret 1393/2007, que ha suposat, entre d'altres canvis, que les tesis hagin de superar un procés de seguiment dels avenços, de caràcter anual i avaluatiu, davant una comissió integrada per experts en la disciplina sociològica.

L'acte de lectura tindrà lloc el dia 17 de febrer a les 11:30 h a la Sala de Graus de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia.

   
  INTERNATIONAL COUNSELING AND EDUCATION CONFERENCE
 

Del 2 al 5 de maig tidrà lloc a Istambul la primera International Counseling and Education Conference (ICEC).

Els treballs sel·leccionats es publicaran de juny a octubre a: The Online Journal of Counseling and Education, International Online Journal of Psychology and Education i a The Online Journal of Educational Studies. El programa inclou una àmplia gamma d'activitats destinades a facilitar l'intercanvi de coneixements, experiència i recursos. S' inclouen xerrades magistrals i amb convidats com sessions de discussió. Bases i call papers.

   
  PUBLICACIÓ D'ANA MAR FERNÁNDEZ
 

La professora Ana Mar Fernández Pasarín ha dirigit conjuntament amb el professor Michel Mangenot mestre de conferències de ciència política a l'Université de Strasbourg i membre del Groupe de sociologie politique européenne (GSPE) el número 35 de la revista Politique européenne amb títol "Présider l'Union européenne: Présidence(s) du Conseil .et système de gouvernement".

   
  al CCCB...
 

Ens presenten un seguit de debats en xarxa sobre les Virtuts: "Durant anys hem viscut en una societat que ha castigat més el fracàs que el frau, que ha promogut l'ambició personal per sobre del benestar col·lectiu i ha estimulat l'acumulació en detriment de la sostenibilitat: hi ha unanimitat, al menys, en què la crisi econòmica és també -o fins i tot n'és el resultat- d'una greu crisi ètica o de valors. Tornem, doncs, al començament i parlem sobre les virtuts?" Deu intel·lectuals, catalans i d'arreu del món, que reflexionaran sobre nou virtuts: la moderació, la paciència, l'honestedat, la justícia, la saviesa, la fortalesa, la dignitat, el coratge i l'autoestima. Entre el 16 de gener i el 12 de març, també ens proposen debatre-ho en xarxa a través del twitter @cececebe amb l'etiqueta #VIRTUTS.

   
   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 
23/01/12-17/02/12
Termini per sol·licitar el programa SICUE pel curs 2012-2013.
 
01/02/12, 15:00 h, Aula 11
Reunió informativa programes d'intercanvi, Erasmus o Sicue-Sèneca el curs 2012-2013.
 

17/02/12, 11:30 h, Sala de Graus
Lectura de tesi "Las comunidades judías contemporáneas de Cataluña. Un estudio sociológico a través de los procesos de construcción y transmisión identitaria", a càrrec de Julia Martínez Ariñó, dirigida pel doctor Joan Estruch.

 

EL PERFIL

 
La M.Helena Clavera es llicencià en Ciències Polítiques i Sociologia en la primera promoció, l'any 1989.
Ha treballat com a responsable de promoció turística i de consum. Actualment és Cap d'informàtica i administració digital al Consell Comarcal de la Garrotxa.
 

En quŔ consisteix la teva feina?
Actualment la meva feina consisteix en tenir a punt i garantir la seguretat dels sistemes d'informació del Consell Comarcal i de la majoria dels ajuntaments de la comarca de la Garrotxa, a més de posar en marxa els serveis que han de permetre donar compliment a tots els drets que tenen els ciutadans quan es relacionen amb l'administració local de la Garrotxa.

Com vas accedir-hi?
Vaig accedir al Consell Comarcal en acabar la carrera com a responsable de la promoció turística i de l'oficina de consum. Amb els anys els estudis, l'experiència i les aficions m'han portat cap a la informàtica .

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Fantàstica per la seva multidisciplinarietat. Desconec el pla d'estudis actual, però el que vaig fer jo m'ha donat la possibilitat de fer diferents feines i el curs del CED "Mètodes i tècniques per a l'estudi de la població" em va obrir el món de la informàtica. Ara sembla una tonteria això, però els anys 1988-1989 la informàtica tot just començava i fou una sort tenir professors com l'Anna Cabré.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
Porto molts anys desconnectada de la facultat i no m'atreveixo a dir res sobre què caldria millorar perquè ho desconec, el que si que puc dir és que si el pla d'estudis no contempla la multidisciplinarietat és un error. L'especialització ja s'adquireix amb els anys. De tota manera la Facultat continua essent una gran desconeguda quan es convoquen places per l'administració.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Que aprofitin els coneixements que s'hi donen, que intentin formar-se tan com els sigui possible i que desenvolupin un important sentit crític que els ha d'ajudar a no deixar mai de formar-se.

Si voleu contactar amb l'Helena podeu fer-ho a helena.clavera@gmail.com
 
ENLLAÇOS

EL WEB RECOMANAT

Coneix els nous cursos monogràfics del SAF de cara al segon semestre

 

 
Associació Alumni
   
 
   
       
2012 Universitat Autònoma de Barcelona