Núm. 54 - 30 de gener de 2012
 
 
PROMOCIÓ DE LA FACULTAT? SÍ, I A MÉS...
 

Amb el mes de febrer, comença la temporada d'informació als estudiants que acaben els seus estudis de Batxillerat sobre les ofertes que fan les Universitats i, molt específicament, sobre els estudis de la nostra Facultat.

Aquest treball té un sentit general d'informació (cap als alumnes, cap a les famílies, cap als centres de secundària, i cap a la societat en general), però és obvi per tothom que té una dimensió addicional de promoció, de marketing. Sense la captació de nous alumnes, correm el risc de veure reduït el nombre d'estudiants a la Facultat i en conseqüència (i a molt curt termini) veure una reducció en els recursos a disposició dels departaments implicats en la nostra docència.

Però aquesta consideració general té dues derivades molt concretes, i que ens afecten molt. La primera és que necessitem alumnes, però no qualsevol mena d'alumnes: aquells que efectivament vulguin estudiar les nostres disciplines, no un "second best" per no haver assolit la nota mínima requerida per ingressar a d'altres centres.

La segona consideració és que, en aquests actes d'informació, cada vegada ens trobem més davant de preguntes o demandes d'informació que parlen d'una certa demanda "moral": davant el que passa al nostre entorn, què val el que oferim? En què podem contribuir a resoldre els dubtes, els problemes, les dificultats de la nostra societat?

Des del deganat, demanarem als i les professores de la Facultat una major implicació en aquestes iniciatives (portes obertes, presentacions a instituts i Ajuntaments, actes de rebuda a la Facultat, etc.), sabent que ens hi va el futur, però no només en termes pressupostaris o contractuals, sinó també en termes de professionalitat i de reflexió crítica. I en això, com més caps intervinguin, millor.

Joan Botella Corral, Degà

  ÉS NOTÍCIA
   
  CONCURS PER FER UN MURAL A LA FACULTAT
   


El Consell d'Estudiants en informa que va demanar unes planxes de fusta situades a l'entrada de la facultat per tal de poder realitzar un mural el qual tindrà una durada d'un any, i al febrer del 2013 es renovarà. La temàtica que ens proposen ha d'estar relacionada amb el 25è aniversari de la Facultat.

Teniu temps fins al 24 de Febrer per a presentar la teva proposta. Consulta les bases .

  PREMI MANUEL GIMÉNEZ ABAD
   

La Fundació Manuel Giménez Abad ens informa de la convocatòria del X Premi "Manuel Giménez Abad" per a treballs de recerca sobre la descentralització política i territorial. Límit de la presentació dels treballs: 30 de març del 2012: Bases.

  PUBLICACIÓ DE MARINA SUBIRATS
   


RBA i l'Avenç ENS conviden a la presentació del llibre "Barcelona: de la necessitat a la llibertat. Les classes socials al tombant del segle XXI" de Marina Subirats. A l'acte participarà l'autora, a més de Jordi Borja, urbanista, i Oriol Nel·lo geògraf. Dijous, 16 de febrer a les 20h a l'auditori RBA (Diagonal 189, Barcelona). Es prega confirmar assistència (932363022- rba-auditori@rba.es).

  PUBLICACIÓ DE CARLOTA SOLÉ, LEONARDO CAVALCANTI I SÒNIA PARELLA
   


L'Observatori Permanent de la Immigració, adscrit a la Secretaria General d'Immigració i Emigració, ha publicat el llibre "La immigración brasilera en la estructura socioeconòmica de España", núm. 27 de la col·lecció Documents de l'Observatori Permanent de la Immigració. Aquesta publicació recull els resultats d'una investigació centrada en la població brasilera assentada a Espanya, que permet conèixer les principals característiques d'aquest col · lectiu, en què les dones tenen un paper destacat. La investigació, realitzada pels professors Carlota Solé, Leonardo Cavalcanti i Sònia Parella, para especial atenció a les estratègies d'inserció laboral del col·lectiu, i als itineraris laborals de les dones brasileres.

  CONFERÈNCIA IUEE
   

L'Institut Universitari d'Estudis Europeus (IUEE) està convidant a oradors a una conferència oberta sobre cooperació territorial de la Unió Europea que tindrà lloc a Barcelona el 3 i 4 de maig. La Conferència reunirà a acadèmics, professionals, actors i representants de la societat civil per debatre sobre l'estat actual de la cooperació territorial al sud d'Europa en la perspectiva de la nova política de cohesió 2014-2020. L'objectiu és debatre sobre l'actual estat de coses pel que fa a les perspectives de la territorial i, més concretament la cooperació transfronterera a través de les euroregions en compte els desafiaments socioeconòmics, ambientals. La conferència també analitzarà les propostes recents de la creació macro-regió de la Mediterrània.
La conferència estarà precedida per un taller de recerca sobre la cooperació territorial a la Unió Europea per a joves investigadors.
La data límit per presentar sol ·licituds és el 29 de febrer de 2012. Més informació veure Call papers.
.

  TROBADA
   

 

Queda obert el període d'inscripció de la I Trobada "Aula Música Poètica" de Joves Humanistes que es celebrarà a la Universitat de Barcelona els dies 9 i 10 d'octubre de 2012. L'objectiu prioritari de la seva organització és crear un fòrum que es vagi consolidant en anys successius perquè els estudis interdisciplinaris i l'intercanvi entre les diferents disciplines del saber es converteixin en praxi acadèmica entre els investigadors més joves i, en conseqüència, en la dinàmica futura de les Humanitats. Més informació.

   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 

Des del 23/01/12
Obert el període de preinscripció als Màsters Oficials.

 
23/01/12-17/02/12
Termini per sol·licitar el programa SICUE pel curs 2012-2013.
 
01/02/12, 15:00 h, Aula 11
Reunió informativa programes d'intercanvi, Erasmus o Sicue-Sèneca el curs 2012-2013.
 
17/02/12, 11:30 h, Sala de Graus
Lectura de tesi "Las comunidades judías contemporáneas de Cataluña. Un estudio sociológico a través de los procesos de construcción y transmisión identitaria", a càrrec de Julia Martínez Ariñó, dirigida pel doctor Joan Estruch.
 

EL PERFIL

 

En Joan Ricart Huguet es llicencià en Ciències Polítiques en la promoció 2008-2009.

Va cursar l' any d'intercanvi a la universitat de Berkeley. Ha fet un Master a la universitat de Columbia gràcies al programa de beques de la Caixa; pràctiques professionals al Banc Mundial; i actualment és estudiant de doctorat a la universitat de Princeton.
 

En què consisteixen els teus estudis de doctorat?
El doctorat en polítiques o sociologia als EUA són quasi sempre 5 anys. Els dos primers, més cursos que recerca. Els tres últims, molta recerca. Aquest semestre tenia Relacions Internacionals amb en Robert Keohane, Economia Política amb en Carles Boix i dos classes més, una de Teoria de Jocs i l'altra de Probabilitat. A nivell de recerca, cada setmana venen professors d'arreu que presenten recerca puntera en la disciplina. Els alumnes també presenten la seva recerca. Jo mateix aniré a la Midwest Political Science Association aquest l'abril a presentar un article sobre les causes de la violència electoral i segurament passaré l'estiu a l'Àfrica fent recerca..

Com vas accedir-hi?
Cal demanar l'admissió a cada universitat omplint la sol·licitud per internet a través de les seves pàgines web. Llavors hi ha un procés de selecció. En el cas del departament de polítiques a Princeton -i altres d'igualment competitius-, molts demanen l'admissió i els últims anys han agafat a un 5% dels sol·licitants. El que compta és la teva explicació de perquè vols fer el doctorat, les cartes de recomanació, les notes de la carrera i del GRE (Graduate Record Examination) i, és clar, tenir un molt bon anglès.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Vaig tenir alguns professors molt bons i la llicenciatura et dóna una bona base generalista i teòrica. Tanmateix, cal saber que la ciència política a l'Europa continental és molt descriptiva i històrica. Als EUA és analítica, explicativa i rigorosa metodològicament. A la Facultat estem en la norma de l'Europa continental, i és un error sortir de la carrera sense haver fet una sola derivada. Serveix tant per entendre estadística com per saber, per exemple, com determinar nivells de despesa en polítiques públiques. S'hauria d'informar als alumnes de les diferents cares de la disciplina. "Ciencia de la Política" (Josep M. Colomer) és un molt bon lloc per començar.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
Les mateixes pràctiques professionals, que es puguin fer al govern català, a la UE o a la ONU. Les meves "pràctiques" van ser l'any d'intercanvi a Berkeley gràcies al programa de Mobilitat de l'UAB. Allà vaig aconseguir unes pràctiques en drets humans a la United Nations Association. Per la feina que vaig fer al Banc Mundial, la formació de la facultat era necessària però no suficient. Un màster que inclogui mètodes quantitatius és la millor manera d'ampliar el ventall d'opcions professionals.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Els centraré per aquells que els volti pel cap fer un doctorat als EUA. Primer, que llegeixin alguns articles a l'American Political Science/ Sociological Review, les revistes més importants de cada disciplina. Jo al principi no els entenia, però em van fer créixer l'interès en la ciència política/sociologia. Segon, que considerin una doble llicenciatura amb economia o un màster que inclogui mètodes quantitatius per anar ben preparats. Tercer, que sàpiguen que les universitats americanes et paguen durant els 5 anys del doctorat. I si volen fer un màster, beques com la Caixa, Caja Madrid o Fulbright són el millor recurs. He fet una nova secció a la meva pàgina web amb varis consells i enllaços.

Si voleu contactar amb el Joan ho podeu fer a jricart@princeton.edu
 
ENLLAÇOS

EL WEB RECOMANAT

Centre de Cultura de Dones

El Centre de Cultura de les Dones ens proposa un espai de trobada, intercanvi i creació, que reculli les aportacions que en el terreny de la cultura han promogut les dones des de sempre i en tots els àmbits. Organitzen exposicions, debats, projeccions, publicacions...

 
 
   
       
2012 Universitat Autònoma de Barcelona