Núm. 55 - 13 de febrer de 2012
 
 
 
EL NOSTRE VALOR AFEGIT
 

Obvietat: estem vivint moments de crisi econòmica sense precedents, de considerables retrocessos socials, i de desorientació i desesperances respecte del futur de la vida col.lectiva, a Catalunya, a les Espanyes, i al conjunt de la Unió Europea. En el nostre cas, a més, les tensions a l'entorn de la situació de Catalunya, el seguit de resolucions judicials incomprensibles (o massa comprensibles: deixem-ho) o l'encongiment del sistema del servei públic, fan que la inquietud social vagi de la mà d'una creixent desconfiança en relació al sistema polític i administratiu.

En altres paraules: ni la nostra societat fa bona cara, ni els mecanismes polítics semblen en condicions de funcionar adequadament. Doble repte, doncs: l'anàlisi dels processos en curs, i l'acció per a contribuir a resoldre problemes. Tothom entèn que sociòlegs i politòlegs estem capacitats per atendre la primera d'aquestes dues convocatòries: l'anàlisis del que està succeïnt, per a ser capaços de subministrar elements de coneixement sòlids que puguin servir per a la millora del nostre entorn.

Més delicada és l'altra cara de la moneda, la de l'acció. Per a molts col.lectius socials, les possibilitats són unes poques: la resignació; la protesta; la sortida individual. Sociòlegs i politòlegs hauriem de ser capaços d'imaginar la nostra pròpia resposta; no dissoldre'ns en allò que poden fer molts altres col.lectius (fins i tot col.lectius professionals o intel.lectuals), sinó intentar aportar un "plus", intentar aportar allò que ens defineix, i que ens diferencia de la resta. El nostre valor afegit, si no fos que l'expressió ha estat tan patrimonialitzada pels discursos economicistes.

No podem renunciar-hi: en la crisi que vivim, el que s'està qüestionant a fons, i per primera vegada, és tant el fonament de la cohesió social com la viabilitat de respostes autònomes des de les institucions polítiques. És, cada vegada més, una crisi social i política, que reclama solucions en un i altre terreny. En les Jornades de Portes Obertes que han tingut lloc aquest any, el nombre d'estudiants de batxillerat assistents ha estat gairebé el doble que l'any passat: gairebé tenim la temptació de pensar que ells també ho creuen.

Joan Botella Corral, Degà

  ÉS NOTÍCIA
   
  JORNADES IET
   


L'Institut d'Estudis del Treball de la Universitat Autònoma de Barcelona ens comunica la realització de les I Jornades IET amb motiu de la creació de l'institut. Aquestes primeres jornades inaugurals porten per títol: "Crisi, Ocupació i Canvi Social al Sud d'Europa. Un repte a la integració europea?" i es realitzaran els dies 22 i 23 de març, a l'Aula Magna de la Facultat de Dret, Campus de la UAB. La inscripció és gratuïta però cal confirmar assistència a: quit@uab.cat o al 93 581 2405.

  NOU HORARI DEL LIAM
   

En aquest enllaç podeu consultar els horaris d'obertura de la sala LIAM al segon semestre acadèmic.

  SETMANA DEL PARLAMENT UNIVERSITARI
   


Des del Parlament de Catalunya organitzen la Setmana del Parlament Universitari, un curs de formació adreçat a noies i nois que estudien a les diferents universitats de Catalunya, que té com a objectiu fer conèixer el funcionament polític de la institució, la seva estructura i les funcions de les persones que la representen. La UAB no reconeixerà crèdits de lliure
elecció, donat que no s'ha gestionat el conveni. Si s'aprovés aquesta activitat, ho publicaríem. Informació i sol·licituds.

  SELECCIÓ DEL PROFESSORAT
   


L'1 de febrer s'ha obert el procés de selecció de professorat per impartir el mòdul especialitzat de la convocatòria de 2012 del programa Qualificació Complementària en llengua i cultura catalanes. El programa permet els estudiants universitaris alemanys completar els coneixements de la seva especialitat amb coneixements d'altres disciplines. El programa també preveu la realització d'estades de pràctiques dels estudiants en empreses i institucions del nostre territori, alhora que fomenta l'intercanvi de professorat per mitjà dels programes de mobilitat europea.

  3a ESCOLA D'ESTIU EUROPA AL MÓN
   

La propera Escola d'Estiu de doctorat Europe in the world tindrà lloc el 18-30 juny 2012 a Lisboa. Està organitzat pel Center for Research and Studies in Sociology (CIES) at the University Institute of Lisbon (IUL).

L'Escola d'Estiu de doctorat se centrarà en el paper de la Unió Europea com un actor internacional abans i després del Tractat de Lisboa, l'evolució i les implicacions del desenvolupament de la UE i la política exterior, i també de com el medi ambient a nivell mundial afecta les polítiques de la UE. Data límit d'inscripció: 11 de març 2012. Més informació.

  AJUTS DEL CENTRE D'ESTUDIS ANDALUSOS.
   


La Fundació Pública Centre d'Estudis Andalusos obre una nova convocatòria d'Ajudes a Projectes d'Investigació corresponent a 2012 amb l'objectiu principal de promoure i difondre aquelles investigacions i estudis realitzats en universitats i centres públics.


Els projectes presentats han d'anar emmarcats en algunes de les cinc línies estratègiques de la Fundació: Estructura de l'Estat Autonòmic i Finançament Autonòmic; Governança local; Benestar i realitat social, Història d'Andalusia i Cultura i identitat a Andalusia. Per a la VIII convocatòria anual, el termini de presentació de sol · licituds està obertdel 18 de gener al 14 de febrer, a través de la plataforma en línia disponible a la pàgina web.

  BEQUES FULBRIGHT D'AMPLIACIÓ D'ESTUDIS A EEUU
   

54a Convocatòria de les Beques Fulbright d'ampliació d'estudis als Estats Units per a titulats superiors pel curs 2013-2014. La Comissió d'Intercanvi Cultural, Educatiu i Científic entre Espanya i els Estats Units convoca de 20 a 25 beques Fulbright destinades a titulats superiors interessats en programes de Master, Ph.D. o, excepcionalment, en projectes d'investigació predoctoral en una universitat nord-americana durant el curs acadèmic 2013-2014. Sol·licituds i requisits.
.

  APLICACIÓ PER NOTIFICAR INCIDÈNCIES DEL TRANSPORT PÚBLIC FERROVIARI
   

 

El Grup de Recerca de Seguretat en Xarxes i Aplicacions Distribuïdes (SENDA) de la UAB ha desenvolupat l'aplicació per a mòbils Incidències 2.0 per proporcionar als ciutadans un sistema gratuït, simple i àgil de notificació i consulta en temps real de l'estat de la xarxa de transport públic de l'àrea metropolitana de Barcelona. Incidències 2.0 permet als usuaris conèixer a través del telèfon mòbil les incidències que afecten les línies de metro, FGC i trens de rodalies. El sistema està disponible tant per a mòbils amb sistema operatiu Android com per iPhone.

   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 

Des del 23/01/12
Obert el període de preinscripció als Màsters Oficials.

 
23/01/12-17/02/12
Termini per sol·licitar el programa SICUE pel curs 2012-2013.
 
17/02/12, 11:30 h, Sala de Graus
Lectura de tesi "Las comunidades judías contemporáneas de Cataluña. Un estudio sociológico a través de los procesos de construcción y transmisión identitaria", a càrrec de Julia Martínez Ariñó, dirigida pel doctor Joan Estruch.
 
22/02/12 i 23/02/12, Aula Magna Facultat de Dret
I Jornades IET - Institut d'Estudis del Treball
 

EL PERFIL

 

La Nadia Hakim es llicencià en Sociologia en la promoció 2006-2007. Ha fet estudis de màster a la mateixa Facultat

També ha treballat com a investigadora de diversos projectes europeus i catalans. Actualment fa la seva tesi doctoral amb una beca de l'Internet Interdisciplinary Institute (IN3) de la Universitat Oberta de Catalunya.
 

En què consisteix la teva feina?
Sóc investigadora en sociologia de la joventut a l'Internet Interdisciplinary Institute (IN3) de la Universitat Oberta de Catalunya, i la meva feina consisteix en portar a bon port la meva tesi de doctorat que estudia la relació dels joves amb els nou mèdia.

Com vas accedir-hi?
Vaig guanyar una beca convocada pel mateix IN3.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Ara m'adono de la utilitat de la formació en diferents tècniques de recerca, ja que són coses que s'aprenen amb dificultat -i pagant molts diners- quan ja tens un treball en el que les has d'aplicar en el dia a dia.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
Crec que la Facultat hauria de potenciar la vessant internacional, oferint als alumnes una formació en llengües (sobretot anglès) més sòlida del que s'ha fet fins avui, i establint intercanvis amb investigadors d'altres països de manera més sistemàtica.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
El meu consell és que aprofitin al màxim lo que els ofereix la Universitat, incloent-hi els professors i el personal investigador, que aixequen la mà a classe, que participin, i que no es limitin a llegir passivament textos i a copiar apunts.

Si voleu contactar amb la Nadiaho podeu fer a nhakim@uoc.edu
 
ENLLAÇOS

EL WEB RECOMANAT

Amics de la UAB: cursos, descomptes, publicacions...

El Gran Dictat

La productora Triacom Audiovisual prepara una nova edició del concurs EL GRAN DICTAT de Televisió de Catalunya i us convida a venir de públic. Per inscriure-us-hi, s'ha d' enviar un correu a tlopez@triacomaudiovisual.com amb els noms, cognoms, DNI i un telèfon de contacte dels assistents.

 
 
   
       
2012 Universitat Autònoma de Barcelona