Núm. 56 - 27 de febrer de 2012
 
 
 
 
VAGA I SERVEI PÚBLIC
 

No cal ser especialment perceptiu per constatar que hem entrat en un període en què les mesures pressupostàries adoptades pels governs començaran a trobar reaccions socials d'oposició cada vegada més intenses. La indispensable reconstrucció dels equilibris fiscals i el context de crisi econòmica condueixen a la identificació entre consolidació i retallades en els serveis públics (i, per tant, en els drets dels ciutadans).

En aquest escenari xoquen drets dels treballadors, interessos i expectatives socials i designis dels governs. Els recents fets de València mostren l'horitzó a evitar : la prioritat, en tot cas, a la prestació d'un servei públic de la major qualitat possible, és incompatible amb actituds xulesques, prepotents o directament violentes.

La responsabilitat de tots (usuaris, treballadors, directius) és la clau per combinar el legítim exercici dels drets dels ciutadans amb la preservació de la identitat i dels valors de la institució. En el context competitiu en què ens trobem, res seria tan atractiu pels enemics del servei públic com imatges de bronca, de confrontació o de mal ús dels recursos públics.

Tornem-ho a dir: una vaga no és incompatible amb la defensa del servei públic. El que erosiona el servei públic és la irracionalitat i la restricció de les llibertats. Com en el passat, la Facultat seguirà vetllant per l'interés general.

Joan Botella Corral, Degà

  ÉS NOTÍCIA
   
  EXPEDIENT ACADÈMIC AL MÒBIL
   



Des del Servei d'Informàtica ens informen d'una nova aplicació que permetrà als estudiants poder consultar els seus expedients en dispositius mòbils que tinguin el sistema Android. L'aplicació "Consulta de notes" és gratuïta pels estudiants, es pot obtenir en el market d'Android, i ha estat desenvolupada per l'empresa "SIGMA Gestión Universitaria". Un cop d'alta, s'accedeix gratuïtament a les dades acadèmiques de totes les assignatures matriculades.

  JORNADES IET
   

Us recordem que L'Institut d'Estudis del Treball de la Universitat Autònoma de Barcelona organitza les I Jornades IET amb motiu de la creació de l'institut. Aquestes primeres jornades inaugurals porten per títol: "Crisi, Ocupació i Canvi Social al Sud d'Europa. Un repte a la integració europea?" i es realitzaran els dies 22 i 23 de març, a l'Aula Magna de la Facultat de Dret, Campus de la UAB. La inscripció és gratuïta però cal confirmar assistència a: quit@uab.cat o al 93 581 2405.

  CANVI ALS REQUISITS DE PRÂCTIQUES
   


L'Equip de deganat ha decidit modificar el requisit del nombre mínim de crèdits superats per accedir al programa de pràctiques professionals, que a partir d'ara serà de 130 crèdits per als alumnes de grau. En el cas de llicenciatura es manté el mínim de 150 crèdits.

 

  CONFERÈNCIA DE L'EUROPEAN SOCIOLOGICAL ASSOCIATION'S RESEARCH NETWORK ON POLITICAL SOCIOLOGY
   


L'European Sociological Association's Research Network on Political Sociology (RN32) ens comunica la celebració de la seva segona conferència que es durà a terme a la Universitat de Milà (Itàlia), el 30 de novembre i 1 de desembre de 2012 amb títol Political Participation and Beyond: Multi-level dynamics of inclusion/exclusion in times of crisis. Informació per a participar-hi aquí.

    POLITÒLEGS I POLITÒLOGUES DELS PAÏSOS CATALANS
     


Nova pàgina a Facebook que vol agrupar els politòlegs i politòlogues dels Països Catalans.

  LECTURA DE TESI DOCTORAL
   

La doctorand Laura Duarte Campderrós llegirà el proper 16 de març a les 11:30 h a la Sala de Graus de la Facultat la tesi Condicionantes de la trayectoria acadèmica y del acceso a las cátedras en la institución universitaria desde la perspectiva de la movilidad ocupacional, la orientación professional y el sexo. Estudio de caso de la Universitat Autònoma de Barcelona, dirigida per Maria Jesús Izquierdo Benito.

  EXPOSICIÓ ETC: "¿EL MUNDO FELIZ DE LA DICTADURA?"
   

L'exposició, que podrem veure fins al 16 de març al Vestíbul del Teatre (Edifici d'Estudiants-ETC), explora la realitat quotidiana de la República Democràtica Alemanya (RDA). L'exposició es pregunta, més de vint anys després, si realment va existir un món feliç dins la dictadura (existeix actualment una tendència a idealitzar la vida sota el règim socialista). Quina era la distància entre les doctrines del Partit Unitari Socialista (SED) i el dia a dia dels habitants de la RDA? Partint d'aquesta pregunta, l'exposició recorre els diferents àmbits de la vida íntima i social de les persones sota el règim de la RDA per conèixer més a fons la realitat que van viure i fomentar el debat sobre aquest episodi de la nostra història recent.

  COL·LECCIÓ D'AUTORS CLÀSSICS DEL PENSAMENT SOCIAL
   

El passat dimecres, 22 de febrer es va presentar a la Seu de l'Institut d'Estudis Catalans conjuntament amb l'Associació Catalana de Sociologia i l'Editorial UOC la presentació dels cinc primers volums de la col·lecció d'autors clàssics del pensament social. Amb la intervenció de Salvador Giner, President de L'Institut d'Estudis Catalans, Francesc Torralba, Director de la Càtedra Ethos de la Universitat Ramon Llull, Jordi Busquet, Membre de l'Associació Catalana de Sociologia, Professor de la Facultat de Comunicació Blanquerna (URL) i Director de la col·lecció.

  MÉS FOTOPERIODISME AL CCCB
   

El CCCB i la Fundació Photographic Social Vision presenten una selecció d'exposicions de "Visa pour l'Image - Perpignan", el festival professional de més prestigi en el sector de la fotografia documental internacional. De totes les exposicions que es van exhibir la passada edició s'han triat quatre projectes fotogràfics. El tsunami que va devastar l'est de l'illa del Japó, les revolucions àrabs, un reportatge sobre la narcocultura com a retrat de la societat que conviu a Mèxic i la vida quotidiana a la Uganda postbèl·lica. De l'1 de març al 28 de maig de 2012 al CCCB.
  X PREMI "MANUEL GIMÉNEZ ABAD"
   

 

La Fundació Manuel Giménez Abad convoca la desena edició dels seus premis per a treballs d'investigació sobre la descentralització política i territorial. Bases i informació.

   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 

Des del 23/01/12
Obert el període de preinscripció als Màsters Oficials.

EL PERFIL

 
En Xavi Creuhet es llicencià en Ciències Polítiques i de l'Administració en la promoció 1998-2002. Ha fet estudis de postgrau en polítiques públiques i s'ha especialitzat en comunicació institucional.
També ha treballat com a responsable tècnic d'organitzacions sense ànim de lucre, de periodista polític i ha escrit el llibre "30 anys d'eleccions democràtiques al Pla de l'Estany". Actualment treballa com a cap de premsa i de comunicació de l'Ajuntament de Banyoles.
 

En què consisteix la teva feina?
Sóc el responsable de premsa i de comunicació de l'Ajuntament de Banyoles. M'ocupo de marcar l'agenda política mitjançant notes de premsa, rodes de premsa, notícies a la pàgina web oficial i amb la relació diària amb els mitjans de comunicació. També, m'ocupo del butlletí municipal, produeixo vídeos, de la imatge corporativa, de la publicitat, i de la difusió de les activitats culturals, socials o esportives, entre moltes altres ocupacions.

Com vas accedir-hi?
Hi vaig accedir mitjançant un concurs-oposició el 2007.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
És una formació molt pluridisciplinar que proporciona una base per créixer en molts camps. Això sí, cal una posterior especialització. Tanmateix, per mi, el més destacable no és la informació rebuda sinó el creixement personal i en valors que vaig aprendre a la Facultat.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
Personalment apostaria més per potenciar la formació en protocol i comunicació institucional. Són dos filons d'ocupació que hem d'aprofitar i estem ben posicionats per aconseguir-ho. Els politòlegs tenim una bona formació sobre les administracions públiques i amb un complement formatiu dominem i aportem molt en la comunicació institucional.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Que s'esforcin per aconseguir l'excel·lència en les seves tasques professionals, en totes, per poc rellevants que semblin. Però sobretot que aprofitin les oportunitats. En el meu cas, per exemple, amb només 25 anys vaig començar a escriure un llibre sobre la història política del Pla de l'Estany i posteriorment m'ha ajudat molt en la meva carrera professional. A més, recomano que s'apuntin al Col·legi de politòlegs i sociòlegs de Catalunya.

Si voleu contactar amb Xavier Crehuet ho podeu fer a xavicrehuet@plaestany.net
 
ENLLAÇOS

EL WEB RECOMANAT

FUNDACIÓ ANTONI TÀPIES

Des de l'11 de febrer fins el 22 d'abril, la Fundació Antoni Tàpies presenta una selecció renovada d'obres d'Antoni Tàpies pertanyents al fons de la Col·lecció. La mostra, que en aquesta ocasió es concentra a l'Espai A, inclou diferents moments creatius de l'artista des de la dècada de 1940 fins a l'actualitat, i il·lustra l'evolució de tipologies, tècniques i materials emprats per Tàpies.

Escola de Cultura de Pau

L'escola de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona acaba de publicar l'"Anuari 2012 sobre processos de pau", l'autor del qual és el director de l'Escola, Vicenç Fisas, i ha estat editat per Icaria editorial. A l'anuari s'analitzen 41 processos de negociació existents al món. Dels conflictes finalitzats en els darrers trenta anys, el 80.9% ho ha estat mitjançant acords de pau. L'anuari, que ha comptat amb el suport de la generalitat de Catalunya, pot consultar-se gratuïtament a la pàgina web de l'Escola de Cultura de Pau.

 
 
   
       
2012 Universitat Autònoma de Barcelona