Núm. 59 - 16 d'abril de 2012
  ÉS NOTÍCIA
   
  ELECCIONS A RECTOR O RECTORA
   El Consell de Govern de la UAB, en la sessió del 14 de març passat, va convocar les eleccions a rector o rectora de la Universitat, que tindran lloc el proper 24 de maig. En el mateix acord es va aprovar el calendari electoral i el procediment de votació electrònica anticipada, que es desenvoluparà per primera vegada per a tots els sectors electorals, entre el 30 d'abril i el 22 de maig.

El termini per a la presentació de candidatures serà del 12 al 23 d'abril i la campanya electoral es desenvoluparà entre els dies 30 d'abril i 23 de maig. Un cop finalitzada la campanya electoral, les eleccions tindran lloc el dijous 24 de maig pròxim.

Podeu trobar tota la informació sobre el procés electoral en un web monogràfic permanentment actualitzat.

  DIADA DEL CAMPUS SALUDABLE
   

El Programa de Salut de la FAS ja ha engegat els motors per a l'organització del Dia Mundial de la Salut que se celebrarà el 19 d'abril en el context de la Diada del Campus Saludable a la UAB. Aquest dia s'organitzaran des de diferents oficines, serveis, col·lectius i fundacions de la nostra Universitat un seguit d'activitats a la plaça Cívica per convidar la participació de la comunitat universitària i promoure un estil de vida més saludable, fomentant l'activitat física, una alimentació segura, la sexualitat i afectivitat saludable i la reflexió en el consum responsable de substàncies.

  VACANT PROFESSORAT UDP
   

La Universitat Diego Portales (Santiago de Chile) convoca un concurs per cobrir una vacant de professor/a de Ciència Política. Es necessita disposar del títol de Doctor/a en Ciencia Política al moment d'assumir el càrrec.
Les principals responsabilitats seran la docència i la supervisió de tesis de grau i postgrau, investigació i publicacions, així com tasques de gestió relatives a les responsabilitats assumides.
Les sol·licituds s'han d'enviar a: monica.rojas@udp.cl amb l'assumpte del missatge: "Concurso Ciencia Política (jornada completa)". Els documents hauran de ser enviats en format word o PDF abns del 22 d'abril del 2012.

  MÀSTER EN MÀRQUETING POLÍTIC
   


L'ICPS obre la inscripció a la novena edició del Màster en Màrqueting Polític, dirigit per Gabriel Colomé.

  CONVERSA AMB PAUL PRESTON
   


Amb el títol "Entorn de l'holocaust espanyol", Paul Preston i Montserrat Armengou conversaran sobre la visió que Paul Preston recull en el seu llibre "El holocausto español", la repressió durant la guerra civil espanyola i la immediata postguerra d'un dels períodes més foscos del segle XX. Serà el 19 d'abril a 2/4 de 8 del vespre al Centre de Cultura Contemporània - CCCB.


  ARTICKET BCN
   


ARTICKET BCN, un únic tiquet per visitar les millors exposicions permanents i temporals de 7 museus de Barcelona, durant 3 mesos, per 30€


  BANC SANTANDER OCUPA LA 2A POSICIÓ EN EL RÀNQUING DE LA BANCA ARMADA
   

SETEM, el Centre Delàs d'Estudis per la Pau de Justícia i Pau i l'Observatori del Deute en la Globalització (ODG), representants de la campanya "Banc Santander sense armes", han denunciat a la Junta d'Accionistes del Banc Santander que aquest banc és la segona entitat financera espanyola que més inverteix en el sector armamentístic i que la seva política corporativa de drets humans i de responsabilitat social és incoherent amb les seves activitats reals.

Les tres entitats han llançat recentment un portal en què denuncien la relació del Banc Santander i de moltes entitats financeres espanyoles amb la indústria armamentística i altres sectors controvertits. La nova pàgina web inclou el rànquing de la banca armada a l'Estat espanyol.

  CAFÈ LINGUA
   


T''agrada practicar idiomes però no t'agraden les classes teòriques? Prefereixes parlar en un ambient més distès i parlar del que et vingui de gust? Vols conèixer gent d'altres països?
Llavors els nostres Cafè Lingua us interessen!. Amb una periodicitat quinzenal us proposem un espai per poder practicar i perfeccionar llengües com l'anglès, l'alemany, el francès o l'italià i també català i castellà. A la Plaça cívica de 12 a 16 h. Organitza l'Equip de Participació de la Unitat d'Estudiants i Cultura.

  NOVETATS EDITORIALS
   
  Digital Media and Political Engagement Worldwide
   


Laia Jorba, Eva Anduiza i Michael J. Jensen són els editors d'aquest llibre, centrat en l'impacte dels mitjans digitals utilitzats per la participació política a través de diversos contextes geogràfics i polítics, utilitzant una diversitat d'enfocaments metodològics ibases de dades.

La publicació aborda un important buit en la literatura contemporània sobre la política digital, identificant el context polític i trascendents conseqüències que depenen de l'ús dels mitjans de comunicació digital. Mentre la major part dels treballs empírics en aquest camp s'ha basat en els estudis dels Estats Units i el Regne Unit, aquest llibre busca fer palesos els resultats comparatius amb altres regions del món.

  La inmigración brasileña en la estructura socioeconómica de España
   Aquesta publicació dels professors Carlota Solé, Leonardo Cavalcanti i Sònia Parella recull els resultats d'una recerca centrada en la població brasilera assentada a Espanya, que permet conèixer les principals característiques d'aquest col·lectiu, en què les dones tenen un paper destacat. La recerca para especial atenció a les estratègies d'inserció laboral del col·lectiu, i als itineraris laborals de les dones brasileres

Seguint un enfocament qualitatiu i quantitatiu, el llibre contextualitza el fenomen migratori a Brasil, mostrant les conjuntures socials, polítiques i econòmiques que expliquen el procés a partir del qual aquest país ha passat de ser terra d'immigració a esdevenir un país d'emigrants. A més, es presenten les característiques sociodemogràfiques de la immigració brasilera a Espanya i s'aborden les motivacions i expectatives que determinen els projectes migratoris, amb una especial atenció a l'important paper desenvolupat per les xarxes migratòries.

  La inmigración brasileña en la estructura socioeconómica de España
   El professor de Sociologia Salvador Cardús participa activament en els següents llibres:

- Pròleg del llibre de recull de textos d'Heribert Barrera, "Tenim pressa, molta pressa"

- Pròleg del llibre de Vicent Flor "Noves Glòries a Espanya"

- Pròleg del llibre de Patricia Gabancho "Full de ruta. Tot el que vols saber de la independència i no saps a qui preguntar-ho"

- Participa, juntament amb tota una sèrie d'intel.lectuals, al llibre "Per què volem un estat propi?"

     
  La carn i la metàfora. Una reflexió sobre el cos a la teoria queer
   L'exalumne de la Facultat Gerard Coll-Planas és l'autor d'aquest llibre que proposa reflexionar sobre la forma d'entendre el cos en la contemporaneïtat: com a objecte de consum, modelable, sense límits, i potencialment immortal. Des d'aquest marc s'analitza el paper del cos en la teoria queer, una perspectiva que ha canviat radicalment la forma d'entendre el gènere i la sexualitat

     
     
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 

Del 19/03/12 al 20/04/12, Hemeroteca General
Exposició "Contra viento y marea", sobre la fugida i l'exili.

 
25/04/12, 15:00 h, Aula 12
Reunió informativa per als i les estudiants que marxen el curs 2012-13 en el marc d'un programa d'intercanvi.
 
24/05/12 Tota la UAB
Elecció de rector o rectora.

EDITORIAL

 
EN MEMÒRIA: RICHARD DESCOINGS

A principis de mes, i en circumstàncies no ben aclarides, ha mort el director de Sciences-Po Paris, Richard Descoings. Nascut el 1959, Descoings va fer un itinerari típic … de tecnòcrata francès, no d'acadèmic: diploma de Sciences Po, després ENA i després alt funcionari. El director de l'época (i bon amic de la nostra Facultat), Alain Lancelot, el nomena director adjunt de l'Institut; i el 1996, quan Lancelot plega, el substituirà Descoings.

Descoings emprendrà una autèntica revolució dins de la institució, i cal admetre-ho encara que no s'estigui d'acord al 100 % en el seu model. Descoings l'ha fet literalment explotar: en quinze anys , ha passat de 4.500 estudiants a més de 10.000 ( i d'ells, el 40% són estrangers); dels tres itineraris tradicionals es passa a… 24!; reserva un 15 % de les places d'entrada a l'escola a alumnes becats procedents dels districtes de la perifèria més conflictiva; i estava ara a punt de suprimir l'aristocràtic examen de cultura general per entrar a la institució.

Sciences-Po té un status particularíssim : està equiparat, formalment, a una universitat; és públic, però està situat jurídicament fora del sistema universitari francès; és el centre de més prestigi, rigurosament públic, i de fet pedrera primordial per al reclutament del personal polític i administratiu francès de més alt nivell. L'esforç de Descoings ha estat, al costat de mantenir tot això, fer-ne un centre enciclopèdic, capaç de formar directius del sector privat, investigadors acadèmics o periodistes (en 10 anys, Sciences-Po s'ha transformat en l'escola de periodisme més reputada de França).

Cal envejar els recursos amb què ha comptat: pressupostaris, institucionals (enorme autonomia en la gestió) i fins i tot personals, començant per la seva paciència: acabava de complir 16 anys al front de la institució ... ¡

Joan Botella Corral, Degà

 
 
ENLLAÇOS

EL WEB RECOMANAT


Vols participar a EL GRAN DICTAT DE TV3 i demostrar que ets el millor escrivint en català? Envia un correu amb les teves dades a elgrandictat@tv3.cat o truca al 935526389.

 

ANTONI TABUCCHI IN MEMORIAM

L'escriptor Antonio Tabucchi va morir el passat 25 de març a Lisboa als 68 anys d'edat. Des del CCCB han volgut recordar el seu pas per Barcelona ara fa dos anys.

 
 
   
       
2012 Universitat Autònoma de Barcelona