Núm. 64 - 18 de juny de 2012
 
 
PER ELIONOR OSTROM
 

Quan Elionor Ostrom (que ha mort fa uns pocs dies) va rebre el premi Nobel d'Economia el 2009, molts van celebrar que fos la primera dona a rebre'l; però molts també van celebrar que fos una politòloga, procedent del món de la teoria racional i llunyana de la política conservadora.

El nom d'Ostrom va lligat, de manera central, al seu llibre Governing the Commons ("Governar béns col.lectius", 1990), que abordava el que, una generació abans, Russell Hardin havia denominat "la tragèdia dels béns col.lectius": com assegurar que la col.lectivitat humana que utilitza un bé col.lectiu (una pastura, un riu, un bosc …) no el malmeti, ni mitjançant una gestió irresponsable, ni mitjançant la seva liquidació, a través de la fragmentació i el repartiment entre els membres del col.lectiu?

Tota la tradició de la teoria racional apuntaria a la inviabilitat de la pervivència dels béns col.lectius: la possibilitat del sorgiment del "barrut", del free - rider, que s'aprofita dels béns comuns sense fer-hi cap aportació pròpia, faria inexorable la liquidació del col.lectiu i la seva transformació en un conjunt de paquets individuals.

Ostrom es va enfrontar al problema examinant empíricament què succeïa en diversos àmbits on hi havien experiències d'èxit de gestió de béns col.lectius, des de les pastures en zones d'Àfrica, els sistemes de rec al Nepal o el món de les cooperatives. El resultat va ser descobrir l'existència de regles i d'estructures institucionals compartides, basades en la confiança i la reciprocitat, que garantien simultàniament la participació de tots els socis en la gestió dels recursos i la sanció efectiva dels que en fessin un ús abusiu ( i puc donar testimoni de l'entusiasme que va expressar quan se li va explicar com funciona el "tribunal de les aigües" a València).

Les implicacions teòriques i polítiques del plantejament són òbvies, i ella mateixa el va extendre cap a les interaccions entre acció col.lectiva i medi ambient, o l'organització del coneixement.

Expresidenta de l'APSA, receptora del premi Johan Rykke (1999) i Nòbel d'Economia, estava prevista la seva participació en el Congrés de l'IPSA que es reuneix en unes poques setmanes a Madrid.

Joan Botella Corral, Degà

  ÉS NOTÍCIA
   
  EL SAPS CANVIA DE NOM, ARA SERÀ EL GEPS
   

L'antic Seminari d'Anàlisi de Polítiques Socials (SAPS) s'ha reconvertit en el grup de recerca en Globalització, Educació i Polítiques Socials (GEPS). El GEPS té una llarga experiència d'investigació en l'àmbit de les polítiques educatives i socials, i des del 2005 forma part del GIPE. Les àrees d'especialització professional del GEPS inclouen: les polítiques socials i les desigualtats; l'evaluació de polítiques educatives; les polítiques de salut; les relacions entre educació, pobresa i exclusió social; la mercantilització educativa i la governança global.

  CURS PROPEDÈUTIC DE MÈTODES QUANTITATIUS A LA FACULTAT
   


La Facultat organitza una nova edició del Curs Propedèutic en Mètodes Quantitatius, adreçat als estudiants dels graus de Ciència Política i Gestió Pública, Sociologia i Criminologia.

El curs es farà els dies 6, 7 , 12, 13 i 14 de setembre de 10 a 13 h a l'aula LIAM. Podeu consultar el programa del curs aquí.

La matrícula s'ha de fer a la Gestió Acadèmica, del 2 al 27 de juliol. El preu del curs són 45 €.



  UNIVERSITAT D'ESTIU UAB
   

 

La Universitat d'Estiu de la UAB es desenvoluparà en cinc seus principals: els campus de l'Autònoma de Bellaterra i de Sabadell, la Casa de Convalescència i els locals de l'IGOP de Barcelona i al Vapor Universitari de Terrassa. Per la pròpia naturalesa d'una part de la formació que ofereix el Servei d'Activitat Física, algunes de les seves activitats es duen a terme lluny del campus.

Enguany la UEA tindrà lloc entre el 2 i el 20 de juliol.

    PUBLICACIÓ DE LA PROFESSORA MARIA DEL MAR GRIERA
   

L'editorial Angle, ha publicat el llibre "Pluralisme confessional a Catalunya" on l'autora analitza les transformacions al camp de la religió i situa les polèmiques més recents en un context històric més ampli, mostrant que la diversitat religiosa no es fruit exclusiu de les últimes migracions i que els debats sobre el rol de la religió a l'esfera pública es remunten a més d'un segle enrere..

    RESOLUCIÓ DE LA SEGONA SUBCONVOCATÒRIA D'AJUTS
   


El 30 de maig s'ha signat al resolució de la segona subconvocatòria d'ajuts per desenvolupar activitats de l'estudiantat de la UAB.

Aquesta resolució també està publicada en el taulell d'anuncis de la Unitat d'Estudiants i de Cultura.

Una vegada realitzades les activitats de cada col·lectiu, hauran de presentar la justificació de l'ajut econòmic que se'ls hagi concedit. Abans del 30 de juny de 2012 hauran de fer arribar omplerta la fitxa normalitzada per a cada activitat per la qual s'ha concedit ajut amb totes les factures i tiquets.
    CURS EN COEDUCACIÓ A L'ETC
   


COEDUCACIÓ: la perspectiva de gènere en l'educació. Cada persona és ensenyada a ser dona o a ser home, a actuar, expressar-se i viure diferent. I el procés pedagògic de gènere succeeix a les persones sense adonar-se, de manera inconscient, malgrat es tracti d'un procés complex i que es perllongui durant tota la vida.

Apunta't al monogràfic! Està reconegut com a formació especialitzada del curs de directors/es de lleure!

  TALLER CREMED SOBRE ECONOMIES DEL MEDITERRANI
   


Aquest taller constitueix una plataforma internacional d'intercanvi i debat per a la investigació d'alt nivell entorn a les qüestions econòmiques dels països mediterranis. El taller forma part del pla d'estudis del CREMed. El CREMed es un projecte comú de la Barcelona Graduate School of Economics del Institut Europeu de la Mediterrània creat al 2008 amb l'objectiu de promoure una investigació económica d'alt nivell en materia de desenvolupament, amb un especial interés en la regió mediterrània.


  PREMI ICIP CONSTRUCTORS DE PAU 2012
   


L'Institut Català Internacional per la Pau ha convocat la segona edició del Premi, que té com a objectiu guardonar i reconèixer públicament persones, entitats o institucions que han treballat i han contribuït d'una manera destacada i dilatada en el foment i la construcció de la pau.

El Premi ICIP Constructors de Pau consisteix en un reconeixement públic,una escultura creada pel Premi Nobel de la Pau, artista i activista Adolfo Pérez Esquivel, anomenada Porta de Sol i una dotació econòmica de 6.000 euros. El termini per a presentar candidatures finalitza el dia 30 de juny de 2012.

  MÀSTER EN IGUALTAT I GÈNERE EN L'ÀMBIT PÚBLIC I PRIVAT
   


Aquest màster pretén capacitar acadèmicament als estudiants en la comprensió de la perspectiva de gènere com a camp epistemològic i en la seva aplicació com a metodologia d'anàlisi i transformació de la realitat social discriminatòria. Instruir als estudiants en la normativa internacional, europea, estatal i autonòmica en favor de la igualtat d'oportunitats entre homes i dones, és un dels objetius, entre d'altres, que busca aquest màster

  OFERTA FORMATIVA: PROGRAMA TALIA 2012
   


Organitzada pel Centre UNESCO de Catalunya i l'Institut de Ciències de l'Educació de la UAB, aquesta oferta formativa pretén aportar una formació especialitzada en els àmbits de la diversitat cultural, lingüística, religiosa i del patrimoni. Els cursos tindran lloc entre el setembre i el novembre de 2012. El període d'inscripció és entre el 3 de maig i el 16 de juliol (ambdós inclosos). Les persones aturades, així com l'alumnat i el personal de la UAB, podran gaudir de descomptes.

  LA SITUACIÓ DE LA DONA DAVANT LA CRISI ECONÒMICA
   


Dintre dels cursos d'estiu de la Universitat Pompeu Fabra trobem aquest, que reflexiona sobre com afecta i ha afectat el gènere, en aquesta difícil circumstància de crisi actual, a la relació que els individus han establert amb els àmbits que conformen la nostra societat. El curs parteix de l'anàlisi de la discriminació per raó de gènere que han patit les dones i estudia les polítiques públiques i estratègies que s'han adoptat per garantir la igualtat efectiva de dones i homes. Podeu consultar aquí el programa.

  CONGRÉS INVESTIGACIÓ I GÈNERE 2012
   


Aquest congrés pretén ser un punt de trobada i aprenentatge de persones dedicades a la investigació en matèria de gènere a les universitats mitjançant la posada en comú i la transferència de resultats entre el personal investigador especialitzat en temes de gènere, profesionals dedicats e interessats en matèria d'igualtat i alumnat universitari.

   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
 
AGENDA
 

20/06/12, 13:00 h, Sala de reunions
Sessió de treball "Islamofobia y antisemitismo", a càrrec de Fernando Bravo López, investigador postdoctoral de l'UPF.

 
22/06/12, 11:00 h, Sala de Graus
Lectura de tesi: "La visibilidad mediática de actores políticos en la red: la política de gestión de contenidos digitales y la propiedad intelectual en España y el Reino Unido", a càrrec de Jorge Luis Salcedo Maldonado, dirigida per la doctora Eva Anduiza Perea.
 
28/06/12, 11:00 h, Sala de Graus
Lectura de tesi: "Formación preventiva e immigración en el sector de la construcción", a càrrec de David Hernández Salguero, dirigida pels doctors Antonio Martín Artiles i Josep Lluís Espluga Trenc.
 

EL PERFIL

 
L'Aina Zabala Guitart es llicencià en Sociologia en la promoció de l'any 2000. Ha fet estudis de postgrau sobre Cultura de Pau i Gestió de Conflictes a l'Escola de Cultura de Pau de la UAB.

També ha treballat en entitats i ONGs educatives i de cooperació. Actualment treballa com a coordinadora de polítiques de joventut en l'àmbit de participació i inclusió a l'Agència Catalana de Joventut.

 

En què consisteix la teva feina?
La meva feina dins l'ACJ consisteix en coordinar diferents equips de treball de l'àmbit de participació ciutadana i inclusió social (participació, gènere, interculturalitat i mobilitat social) que dissenyen i ajuden a implementar polítiques públiques d'àmbit nacional i local destinades a la població jove.

Com vas accedir-hi?
Vaig entrar a aquesta feina mitjançant un pla d'ocupació.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Crec que la carrera de Sociologia tal com estava plantejada a l'UAB em va permetre tenir una visió global i comprensiva de la societat. En alguns àmbits específics, em va suposar un gran aprenentatge i qüestionament personal de les idees i coneixements que tenia fins llavors del funcionament de la societat i dels fenòmens col·lectius.

En alguns casos, però, vaig trobar a faltar professorat més competent en la seva tasca educativa i docent, una major coherència interna en el paradigma sociològic de facultat i un funcionament on l'alumnat pogués tenir un rol més actiu i incident.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
Crec que la universitat hauria de recuperar la seva funció social i tenir major autonomia crítica enlloc d'anar tan lligada als interessos empresarials i al món laboral.

També veig necessari que les diferents carreres universitàries incorporin una visió més interdisciplinar on l'alumnat aprengui a incorporar diferents punts de vista, a treballar en equip i a passar de la teoria a la pràctica.

De la mateixa manera, caldria garantir la possibilitat d'accés a la facultat al conjunt la ciutadania i facilitar la comptabilitat entre l'estudi, el món laboral, el reproductiu i l'esfera personal.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Que aprenguin i aprofitin el temps en aquelles assignatures que realment els interessen; que exigeixin a la universitat i al seu entorn una educació pública i de qualitat; que aprofitin allò que han aprés a la carrera i en el seu dia a dia per implicar-se i ser crítics amb el seu entorn; i, que no desesperin si no troben feina relacionada amb el què han estudiat ja que els coneixements els hi poden servir per moltes altres coses. .

Si voleu contactar amb l'Aina Zabala ho podeu fer a ainazabala@yahoo.es
 
ENLLAÇOS
 
 
   
       
2012 Universitat Autònoma de Barcelona