Núm. 63 - 4 de juny de 2012
 
 
L'HORA DE LES UNIVERSITATS
 

S'ha tancat el cicle electoral: la decisió d'avançar l'elecció del nou Rector de la UAB ha portat a l'elecció de Ferran Sancho com a responsable de la UAB pels propers quatre anys. Les urnes del dia 31 de maig han tancat un llarg periode que, com alguns temien, ha significat una considerable paralització en la capacitat de la UAB d'actuar i d'expressar-se cap a l'exterior.

I en les condicions que vivim, aquestes situacions de paralització no són bones. La comunitat universitària viu amb extrema preocupació un context incert, marcat pels anuncis de reduccions pressupostàries (fets pel govern en la comunicació a la Comissió Europea) i el Decret-Llei d'abril, que modifica el règim de dedicació del professorat i, sobretot, anuncia molt importants augments en els preus públics de la matrícula universitària (el que denominem usualment "taxes").

Un mes després, les universitats segueixen perplexes. Seguim ignorant si s'ha d'aplicar o no el nou règim de dedicació docent previst, que la defineix en termes inversos als trams de recerca reconeguts a cada professor; s'ignora quina serà la quantia de les taxes universitàries pel curs vinent, el que permet que circuli tota mena de rumors (es parla d'augments del 66 % !); s'ignora fins i tot com es calcularan, ja que ara es remeten als "costos del servei docent", quan aquests costos no estan determinats enlloc i no se sap com calcular-los. Ni s'ha pensat en quin impacte pot tenir el creixement de les taxes sobre el nombre d'alumnes de l'any vinent: tot augment de preus provoca reduccions en la demanda.

Aquestes incerteses fan témer el pitjor: es pot estar buscant generar una situació de desordre, de confusió, que porti a acceptar de manera resignada una reducció molt substancial de la subvenció del govern a les universitats, reducció que s'hauria de compensar amb l'augment de les taxes.

Les universitats s'han de rebelar contra aquest raonament. Fer la universitat més inaccesible, més pobre, més incapaç d'actuar, no pot ser una estratègia de futur. És l'hora que les universitats parlin i expressin que hi han altres camins, que no es pot renunciar ni a la qualitat ni a la dimensió social de la nostra activitat. Ho han comptat: cada euro gastat en ensenyament superior dóna, en el nostre país, un rendiment superior a 1,8 €. Les universitats públiques aportem més del que rebem.

És l'hora de les universitats. I al davant d'elles, és l'hora dels rectors: la seva opinió, la seva posició en el Consell Interuniversitari de Catalunya, han de servir per expressar l'opinió de la comunitat universitària, que és, en aquest terreny, unànime i que és, ens consta, la del nou rector.

Joan Botella Corral, Degà

  ÉS NOTÍCIA
   
  EL WEB DE LA FACULTAT EN ANGLÈS
   

Recordeu que ja està disponible la versió en anglès del web de la Facultat. Hi podeu accedir a través de l'adreça:
http://uab.es/politiques-sociologia/english/

  ELECCIÓ DE RECTOR O RECTORA
   


El catedràtic Ferran Sancho ha estat escollit nou rector de la UAB a la segona volta de les eleccions que van tenir lloc el 31 de maig, segons els resultats provisionals. En la segona volta Ferran Sancho, catedràtic de Fonaments de l'Anàlisi Econòmica, va obtenir el 55,53% del vot ponderat; i Pere Solà, catedràtic de Teoria i d'Història de l'Educació, el 44,47%.

Us recordem que podeu consultar totes les dades sobre el resultat de les eleccions 2012 al web de la UAB.

  COMUNICATS FACULTAT
   

 

El passat dia 31 de maig el Consell d'Estudiants va acordar expressar el seu rebuig als retalls en el sistema educatiu i l'increment de les taxes de matrícula pel proper curs, a la vegada que es desconvoquen les accions encaminades a impedir la realització dels exàmens de la convocatòria actual.

El deganat convida tota la comunitat de la Facultat (alumnes, PAS, professorat) a participar en l'acte públic organitzat conjuntament pel Consell d'Estudiants i pel Grup Obert de Professors i Investigadors de la facultat, que s'ha anunciat pel proper dia 7 de juny, a les 12h, sobre Reaccions des de la Universitat pública: respostes davant les retallades i els augments de taxes.

- Comunicat Consell d'Estudiants

- Comunicat Deganat

- Comunicat professorat

    PRÀCTIQUES AL PARLAMENT DE CATALUNYA
   

L'Àrea de Protocol del Departament de Relacions Parlamentàries i Projecció Institucional del Parlament de Catalunya convoca una plaça per a fer Pràctiques Universitàries entre els mesos de juny i setembre d’enguany. El termini per a rebre sol·licituds és el dia 18 de juny.

A través d’aquest web podreu veure les característiques de la plaça.

Al llarg del mes de juny es publicaran els terminis de sol·licitud per a accedir a les places de pràctiques de la resta d’Àrees i Departaments del Parlament.

    AJUTS DEL PATRONAT CATALUNYA MÓN
   


El Patronat Catalunya Món ha obert dues convocatòries d'ajuts per realitzar estudis internacionals 2012-2013, una adreçada a estudiants que hagin cursat la seva llicenciatura a Catalunya i que vulguin realitzar estudis de postgrau fora de l'Estat espanyol, i una altra adreçada a estudiants estrangers que vulguin cursar estudis de postgrau a Catalunya. La data límit per presentar les candidatures és l'11 de juny de 2012.

    PUBLICACIÓ SOBRE PÔLÍTICA ENERGÈTICA EUROPEA
   


Francesc Morata i Israel Sandoval Solorio son els editors de "European Energy Policy. An environmental Approach", una avaluació integral, rica i empírica de la política energética europea, incloent tant els determinants interns i externs. El seu enfoc global i la combinació reflexiva de les diferents perspectives d'anàlisi fa del llibre una contribució molt important i fresca per aquest camp.

  ESCOLA D'ESTIU EN SIMULACIÓ SOCIAL: UN ENFOCAMENT PRÀCTIC
   


La UAB acollirà aquest programa a càrrec d'investigadors en intel·ligència artificial, sociologia, economia, arqueologia i d'altres àrees específiques de Ciències Socials.

Paral·lelament al curs, ells presentaran l'estat de l'aplicació de simulació social en els seus àmbits de competència, i proporcionaran tutorització personal per als projectes que participants desenvoluparan al llarg de la setmana. El coneixement previ de programació d'ordinadors no es necessari.


  EL SOCIÒLEG MANUEL CASTELLS OBTÉ EL PREMI HOLBERG 2012
   


Manuel Castells, catedràtic i director de l'Internet Interdisciplinary Institute (IN3) de la UOC, ha estat guardonat amb el premi Holberg 2012. Aquest guardó, premi internacional a la memòria del catedràtic en metafísica Ludvig Holberg, va ser creat pel Parlament noruec amb el propòsit de cobrir la manca del premi Nobel a les àrees de ciències socials, art, humanitats, dret i teologia. Considerat, generalment, com a equivalent al Nobel en aquests camps d'investigació, el premi és concedit anualment per un jurat acadèmic internacional.

Aquesta distinció és un reconeixement als treballs de Castells, que "han format el nostre enteniment de la dinàmica política en les economies urbanes i globals de la societat de la xarxa".

  CONFERÈNCIA INTERNACIONAL "COMUNITAT I POLÍTICA EN UN MÓN EN CRISI: REPENSANT L'ACCIÓ COMUNITÀRIA EN EL NOU SEGLE"
   


Barcelona acollirà del 21 al 23 de juny de 2012 la IVa Conferència Internacional de Psicologia Comunitària 'Comunitat i política en un món en crisi: repensant l'acció comunitària al nou segle', organitzada per la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Society for Community Research and Action i la European Community Psychology.

  PREMI ANGEL ROZAS EN CIÈNCIES SOCIALS PER INVESTIGADORS I INVESTIGADORES NOVELLS
   



La Fundación Cipriano García - CCOO Catalunya convoca la 2a edició del premi Àngel Rozas a la investigació en ciències socials, per investigadors i investigadores novels amb l'objectiu de reconèixer la millor investigació realitzada als diferents àmbits de les ciències socials sobre el món del treball.

Aquesta segona edició, convocada amb la col.laboració de la Diputació de Barcelona, estableix un únic premi consistent en la publicació i distribució del treball guanyador. El termini de presentació finalitza el 20 de setembre.

  CLAUS PER FER UNA CERCA DE FEINA EFECTIVA I SEMINARI D'EMPRENEDORIA SOCIAL
   


El Col·legi de Politòlegs i Socòlegs de Catalunya organitza tallers adreçats a les persones col·legidades per inicidir en la manera de cercar feina, amb experts en inserció laboral.

- Taller júnior d'estratègia de cerca de feina

- Taller sènior d'estratègia de cerca de feina

El COLPIS també organtiza el Seminari d'emprenedoria social. Què és i com iniciar un projecte, amb la participació de Maravillas Rojo i Lluís Rodríguez, que tindrà lloc els dies 19 i 21 de juny.

  NOVA EDICIÓ DEL PREMI NACIONAL DE SOCIOLOGIA I CIÈNCIA POLÍTICA
   


El CIS convoca una nova edició del Premi Nacional de Sociologia i Ciència Política. El premi, de periodicitat biennal, té com a finalitat reconèixer l'aportació i la tasca científica dels guardonats en el camp de la Sociologia o de la Ciència Política, demostrada mitjançant la seva trajectòria professional o una obra singular.

La dotació del premi és de 25.000 euros. El termini per presentar les candidatures finalitza el 30 de setembre de 2012.

  MESURES PER LA INCLUSIÓ SOCIAL I L'EQUITAT A INSTITUCIONS D'EDUCACIÓ SUPERIOR D'AMÈRICA LLATINA
   


L'Observatori per a la Igualtat participa en el projecte "Mesures per la Inclusió Social i l'Equitat a Institucions d'Educació Superior d'Amèrica Llatina (MISEAL)", recerca cofinançada per la unió europea en el marc del programa ALFA III. El projecte està liderat per la Freie Universität Berlin (Alemanya) i compta amb quinze socis de diverses universitats d'Amèrica Llatina i Europa

  CICLE DE CINEMA TAIWANÈS
   


El proper 5 de juny a l'Institut d'Estudis Catalans tindrà lloc la taula rodona "En quina mesura reclamen noves polítiques els nous comportaments residencials a les llars catalanes?", organitzada per l'Associació Catalana de Sociologia i la Fundació Jaume Bofill.

  TROBADA CURSOS D'ESTIU UCM 2012
   

El CIS organitza la trobada "Cambio en las actitudes y opiniones: el papel de las encuestas en su medición", que es desenvoluparà entre els dies 2 i 4 de juliol de 2012, al marc dels cursos d'estiu de la UCM, a la seva seu de San Lorenzo de El Escorial.

Consulta el programa i les condicions de matrícula

  CAMPANYA DE LA UE "JOVENTUT, OCUPACIÓ I FORMACIÓ"
   

Aquesta campanya pretén apropar al jovent, a les diferents opcions de movilitat, formació i ocupació de les que disposa la Unió Europea. Per presentar aquesta campanya es duen a terme diferents jornades a diferents ciutats.

La jornada a BCN tindrà lloc el proper 7 de juny de 10.00 a 13.30 hores a l'Aula Magna de la Facultat de Dret de la UAB. Els participants han de contactar per teléfon 986441570 o correu secretaria@nomeparo.eu amb l'assumpte "Jornada Barcelona", indicant el seu nom i telèfon de contacte.

   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
 
AGENDA
 

07/06/12, 12:00 h, Sala d'Actes
Reaccions des de la Universitat Pública, acte públic organitzat pel Consell d'Estudiants i el Grup Obert de Professors i Investigadors de la Facultat.

 
28/06/12, 11:00 h, Sala de Graus
Lectura de tesi: "Formación preventiva e inmigración en el sector de la construcción", a càrrec de David Hernández Salguero, dirigida pels doctors Antonio Martín Artiles y Josep Lluís Espluga Trenc.
 

EL PERFIL

 
El Robert Gonzalez Garcia es llicencià en Ciències Polítiques i de l'Administració en la promoció de l'any 1997 i en Sociologia en la promoció de 1999. Ha fet estudis de postgrau a la mateixa facultat, obtenint el grau de Doctor en Ciència Política l'any 2011.
Actualment treballa com a professor de sociologia a la UAB i com a professor de Ciències Socials, Geografia i Història a l'institut Ramon Casas i Carbó de Palau-solità i Plegamans.
 

En què consisteix la teva feina? Com vas accedir-hi?
Actualment treballo en dos llocs. La meva dedicació principal, de 2/3 de jornada, és en un institut de secundària on imparteixo classes al batxillerat de les assignatures de Psicologia i Sociologia i d'Història. Hi vaig accedir guanyant una oposició l'any 2007, desprès de molts anys de becari a la Facultat i d'un parell de cursos donant tombs per Catalunya com a substitut i interí. Des del curs 2010-2011 també imparteixo classes de sociologia a la Facultat de Ciències de l'Educació de la UAB, on treballo l'altre terç de jornada com a professor col·laborador en el Màster de Formació del Professorat de Secundària i en els Graus d'Educació Infantil, Primària i Social.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Molt positivament. La carrera de Ciència Política et dona una visió generalista en àrees com la Història, l'Economia, el Dret i les Relacions Internacionals, imprescindibles per analitzar la realitat política de forma rigorosa. I la Sociologia és una ciència amb tots els ets i uts, de manera que aporta teoria social, mètode i tècniques d'investigació, eines molt necessàries per a fer recerca i per pensar el món en general. D'altra banda hi ha tot el currículum alternatiu que aprens a l'Assemblea de Facultat, al bar i o als diversos espais informals del Campus, que és difícil de mesurar, però que aporta aprenentatges i experiències fonamentals.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
Aviam, el fet que jo sempre m'hagi dedicat a la recerca i a la docència, influeix en que valori prou positivament el meu pas per les dues llicenciatures i el doctorat, per haver-me aportat un sòlid corpus teòric i metodològic i, perquè no dir-ho, pensament crític i acció política transformadora (aquests darrers aspectes no sempre dins de les aules). Les mancances que hi puc trobar tenen més a veure amb la meva orientació professional final com a docent i per tant amb el no haver rebut formació específica i profunda en didàctica i pedagogia. Però d'alguna manera amb el Curs d'Orientació Pedagògica i, sobretot am b la pràctica, he pogut millorar aquests aspectes.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Que siguin crítics, que no acceptin qualsevol encàrrec i que utilitzin el seu coneixement de la realitat social i política per intentar canviar aquest món injust i insolidari. Que siguin valents i inconformistes, perquè la por i la mediocritat dels actuals gestors de l'allò públic ens han conduit a un carreró sense sortida. En definitiva, que posin el seu saber i la seva capacitació al servei del 99% i contribueixin a trobar i enfortir alternatives a l'actual model polític i social.

Si voleu contactar amb el Robert Gonzálezho podeu fer a robert.gonzalez.garcia@uab.cat
 
ENLLAÇOS

EL WEB RECOMANAT

Federació Espanyola de Sociologia:

www.fes-web.org

Asociación Española de Ciencia Política y de la Administración:

www.aecpa.es

 
 
   
       
2012 Universitat Autònoma de Barcelona