Núm. 83 - 9 d'octubre de 2013
 
 
 
NOU CURS, CURS DE CANVIS
 

L'arrencada del curs 2013/14 es produeix en un context cada vegada més delicat en termes universitaris. L'accentuació de les retallades pressupostàries deixa les universitats en situacions molt properes al límit; d'altra banda, els preus de la matrícula universitària, especialment en l'àmbit dels Màsters, s'estan traduïnt en la reducció del nombre d'alumnes i, per tant, en la inviabilitat d'impartir alguns dels Màsters oficials programats, fins i tot dels més tradicionals.

A escala de la Facultat i dels Graus que s'hi imparteixen, es produeixen també fenòmens semblants. L'accés a primer curs, enguany, ha registrat menys alumnes matriculats en primera preferència, notes de tall més baixes que el curs passat (trencant-se la tendència creixent que s'havi registrat els últims tres anys), i amb dificultats per a "omplir" el nombre de places ofertes per la Facultat.

Una bona notícia, en canvi, és l'èxit en el llançament del doble Grau Dret + Polítiques (que, pròpiament, no és un doble grau, sinó obtenir els dos Graus esmentats, potenciant les sinèrgies en els continguts de tots dos). Engegat amb modèstia (només 20 places), totes s'han cobert (i, de fet, s'hi han matriculat més dels 20 alumnes previstos), amb una nota d'accés significament alta.

Les circumstàncies adverses, en termes legislatius i pressupostaris, i el context general de crisi que vivim, no han de ser excuses per a contemplar passivament els problemes. És evident que no podem plantejar augments en la despesa, i que a curt termini l'evolució serà segurament la inversa. Però hi ha molt camí a recórrer en la millora i la redefinició dels nostres serveis sense haver d'augmentar la factura de les nostres activitats. Repensar l'oferta de Màsters, plantejar-se operacions de cooperació amb altres graus (o amb altres centres, o amb altres universitats), introduir millores en la docència i la dinàmica del funcionament quotidià, són iniciatives que es poden emprendre. És evident que en un context de bonança econòmica potser seria més fàcil fer-ho; però també podria passar (com de fet ha passat) que en un context favorable no sigui tan clara la urgència i la necessitat d'actuar.

De manera que aquest haurà de ser un curs d'anàlisi, de reflexió i de decisions: cal pensar en en innovar, i en innovacions que puguin estar en marxa d'aquí a un any. Per això caldrà, a proposta de la Junta de Facultat, generar el calendari i el marc per a què tots els implicats en la vida de la Facultat assumim aquest compromís i contribuïm a redibuixar el nostre compromís institucional.

Joan Botella, Degà

     
  ÉS NOTÍCIA
   
  ACTE D'HOMENATGE AL PROFESSOR ENRIC LLUCH I MARTÍ
   


El proper 17 d'octubre es realitzarà un acte d'homenatge al professor Enric Lluch i Martín, fundador del departament de geografia i veterà de la Universitat Autònoma de Barcelona.

L'acte, organitzat pel Departament de Geografia, amb el suport de la Facultat de Filosofia i Lletres i la UAB, tindrà el seu inici a les 9.40h a l'Auditori de la Facultat de Filosofia i Lletres i preveu la seva finalització a les 13:30h, amb l'inauguració d'una placa en record a Enric Lluch, a l'aula de Seminaris de Postgrau (corredor B9 de la facultat).

  NEIX ALUMNI UAB
   


Després de la dissolució de l'Associació Alumni de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia, aquesta torna a renéixer sota el programa institucional Alumni UAB, del que poden formar part tots aquells titulats i titulades de l'Autònoma.

Segueix formant part de la UAB un cop finalitzis els estudis i posa't en contacte amb la resta d'exalumnes amb trobades, sessions de networking, xerrades per als futurs professionals, conferències i debats sobre temes relacionats amb la ciència política i la sociologia!

  BEQUES EUROACCIÓ - LEONARDO DA VINCI
   


Vols fer pràctiques a empreses europees? Si t'acabes de graduar i estàs pensant a fer pràctiques professionals a països europeus, no esperis més! Tens del 7 d'octubre fins al 7 de novembre per sol·licitar-ho!

Informa't aquí.

  TESI DOCTORAL D'EDUARDO ULIANOV: "UN ESTUDIO DINÁMICO SOBRE LA DIFUSIÓN DE RUMORES"
   

El 10 d'octubre a les 11 h, Eduardo Ulianov Tapia Tejada defensarà la defensa la seva tesi doctoral "Un estudio dinámico sobre la difusión de rumores".

L'objectiu d'aquesta tesi doctoral és fer un estudi dinàmic sobre la difusió de rumors, és a dir, una investigació que tingui en compte l'anàlisi dels processos d'interacció social duts a terme pels agents al llarg del temps sobre quatre diferents tipologies de xarxes i analitzar els resultats emergents relacionats amb la difusió del rumor, l'equilibri de credibilitat i l'acció.

  TESI DOCTORAL DE JOSÉ NAVARRO: "UNIVERSIDAD Y MERCADO DE TRABAJO EN CATALUÑA: UN ANÀLISIS DE LA INSERCIÓN LABORAL DE LOS TITULADOS UNIVERSITARIOS"
   

El 16 d'octubre a les 16h a la Sala de Graus de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia tindrà lloc la defensa de la tesi doctoral, titulada "Universitat i mercat de treball a Catalunya: una anàlisi de la inserció laboral dels titulats universitaris".

Aquesta parteix de dues preguntes de recerca:
1. Quins són els factors socials que permeten diferenciar els resultats en la inserció laboral dels titulats d'universitats públiques a Catalunya?
2. Quins són els efectes de la crisi econòmica en la inserció laboral dels titulats?
Per respondre a les preguntes, José Navarro ha utilitzat dades extretes de les Enquestes d'Inserció Laboral d'AQU Catalunya, específicament les dues més recents: una elaborada el 2008 (amb graduats el curs 2003-2004) i una altra elaborada el 2011 (amb graduats el curs 2006-2007).

  CONVOCATÒRIA DE BEQUES PROGRAMA EURODISEA DE PRÀCTIQUES EN EMPRESES A EUROPA
   

Eurodisea és un programa d'intercanvi de l'Assemblea de les Regions d'Europa (ARE) que ofereix pràctiques de tres a set mesos, a l'estranger, a joves que estan buscant feina i que tinguin de 18 a 30 anys. A més, suposa la possibilitat d'aprendre o millorar el coneixement d'una llengua estrangera, ja que podràs gaudir d'un curs d'idioma intensiu només arribar al país.
Vols fer pràctiques i alhora tenir el domini d'un altre idioma? No t'ho pensis més, informa't!

  DARRERS DIES PER SOL·LICITAR LA BECA GENERAL I DE MOBILITAT
   


El proper 15 d'octubre finalitza el termini per sol·licitar la beca general i de mobilitat pel curs 2013-2014, ara anomenada beca per alumnes de nivells postobligatoris.

Encara ets a temps! Entra al web i sol·licita-la!


    COMENCEN LES ACTIVITATS DE VOLUNTARIAT 2013-2014
     


La Fundació Autònoma Solidària, comença una campanya sota el lema "Keep Calm and Volunteer" amb la finalitat d'aconseguir que els estudiants participin en programes i accions de voluntariat universitari.
En aquesta es tracten programes de diversos àmbits: educatiu, de justícia, sociosanitari/hospitalari, de promoció de la salut, de cooperació per al desenvolupament i mediambiental.

Tria el programa que millor s'adeqüi a tu, i descobreix un nou món!

   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 

07/10/2013, 18:30 h, Edifici Can Serra, Diputació de Barcelona

Debat per analitzar els resultats electorals dels comicis a Alemania, amb la intervenció de Joan Marcet, Martí Anglada i Klaus-Jürgen Nagel. Modera Anna Parés.

 

10/10/2013, 11 h, Sala de Graus

Lectura de tesi "Un estudio dinámico sobre la difusión de rumores" a càrrec d'Eduardo Ulianov Tapia Tejada. Dirigida pel Dr. José Antonio Noguera Ferrer i el Dr. Francesc Josep Miguel Quesada.

 

14/10/2013, 12 h, Sala d'Actes Rectorat

Inauguració del curs de la UAB 2013-2014.

 

16/10/2013, 16 h, Sala de Graus

Lectura de tesi "Universidad y mercado de trabajo en Cataluña: un análisis de la inserción laboral de los titulados universitarios " a càrrec de José Navarro Cendejas. Dirigida pel Dr. Jordi Planas Coll i el Dra. Sandra Fachelli Oliva.

 

17/10/2013, 15 h, Aula 6

Reunió informativa per a alumnes que volen fer estada d'intercanvi el curs 2014-2015.

 

EL PERFIL

 

Alvar Closas es llicencià en Ciències Polítiques i de l'Administració en la promoció de l'any 2006.

Ha fet estudis de postgrau a la Universitat d'Oxford on va obtenir el Màster en Ciència, Política i Gestió de l'Aigua l'any 2009. Posteriorment ha obtingut el Doctorat en Geografia l'any 2013. Ha treballat com a professor de castellà a l'Institut Cervantes de Damasc, Síria, investigador per una ONG palestina a Ramallah, Cisjordania i responsable de projectes a la Fundació Agbar a Barcelona. Ha estat professor ajudant al Departament de Geografia de la Universitat d'Oxford i consultor del Banc Mundial per projectes de gestió de l'aigua a Washington i al Marroc. Actualment treballa per IWMI (International Water Management Institute) al Caire, Egipte, com a responsable d'un projecte regional sobre la governança de l'aigua subterrània al Nord d'Àfrica i Orient Proper.
 

En què consisteix la teva feina? Com vas accedir-hi?
La meva feina consisteix a coordinar un projecte regional sobre governança de l'aigua subterrània al Nord d'Àfrica i Orient Proper finançat per USAID (Agencia pel Desenvolupament i Cooperació Nord-americana). Treballo per un institut internacional de recerca i desenvolupament i ajudo als governs de 7 països en la regió a millorar el marc institucional i la gestió de l'aigua subterrània.

Com vas accedir-hi?
Vaig accedir-hi a traves d'un procés de selecció amb diverses rondes d'entrevistes i prova escrita. Suposo que la meva trajectòria anterior així com el doctorat van ajudar a millorar la meva candidatura de cara al procés de selecció.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
"University is what you make of it" que en català es podria traduir per: "la universitat és el que en fem d'ella". La formació acadèmica que vaig rebre a la facultat la vaig trobar molt interessant i enriquidora i les oportunitats per aprendre estan a l'abast de tothom, però s'han de buscar. La formació en anglès, l'accés als professors i sessions de discussió en grups més petits es podrien fomentar encara més així com l'ensenyança de mètodes numèrics. Poder tenir accés a professors amb experiència internacional també es podria millorar. L'esforç personal, la motivació i les ganes d'aprendre malgrat que són difícils de transmetre, sempre es poden nodrir amb professors disposats a ajudar i alumnes disposats a aprendre.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
Trobo que la universitat podria ser més flexible a l'hora d'atorgar crèdits de lliure elecció. Els programes d'Erasmus i els acords vigents amb universitats estrangeres es podrien ampliar també a altres universitats. Es podria també facilitar nous acords amb organismes que els estudiants troben interessants de cara a fer pràctiques professionals més enfocades als seus interessos o futur professional.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Que aprenguin a utilitzar la biblioteca! Que s'interessin, que llegeixin, que es facin d'alguna associació que els motivi o interessi, que preguntin i que no tinguin por a equivocar-se. Quan les coses no surten com un ha pensat que sortiran, sempre sorgeixen oportunitats que obren camí cap a nous horitzons.

Si voleu contactar amb l'Alvar podeu fer-ho a alvarclosas@gmail.com

 
 
ENLLAÇOS
 

La facultat de Ciències Polítiques i Sociologia a les xarxes socials! No t'ho perdis!

Fes-te fan a facebook o segueix-nos a twitter!

Si ets exalumne de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB, registra't al Directori de graduats i graduades!

 
 
   
       
2013 Universitat Autònoma de Barcelona