Núm. 86 - 25 de novembre de 2013
 
 
 
LA NOSTRA BIBLIOTECA, LA DE TOTS
 

En aquests dies es compleixen els 25 anys de la inauguració de la que coneixem com "Biblioteca de Ciències Socials". I és una peça tan central i d'ús tan habitual en la nostra activitat, que se'ns pot escapar la significació que va tenir, en aquells moments, la seva creació.

Malgrat ser una universitat de campus, l'Autònoma havia aprofitat poc les potencialitats que es derivaven d'aquesta condició. Les inevitables tendències localistes havien portat a la creació de biblioteques a cadascuna de les facultats que integraven la primera UAB; això era millor, segurament, que la situació de la Universitat de Barcelona, on predominaven les biblioteques de departament (per no dir les biblioteques de catedràtic); però no facilitava les potencials economies d'escala que el campus permetia, i no assegurava evitar racionalitats com duplicacions, absències, etc.

De manera que Economia tenia la seva biblioteca, Dret la seva i Ciències de la Informació (com es denominava aleshores la facultat de Comunicació), la seva. I sociòlegs i politòlegs tenien llibres i revistes a alguna, o algunes, de les tres. Expliquen els més antics de la casa que va ser precisament la creació de la facultat de Polítiques i Sociologia la que va plantejar clarament el problema que ara es podria presentar: enviaríem els alumnes a estudiar a alguna de les altres tres? Els investigadors haurien de seguir voltant entre elles? O bé se'n crearia una de nova i específica? I què passaria amb els fons bibliogràfics existents a les anteriors: es repartirien, o seguirien les coses com estaven?

Com passa sovint, la solució òbvia estava allà mateix, però costava veure-la, i a més anava en contra de les visions predominants en les facultats tradicionals: van haver de ser el rectorat de l'època i la gerència els que generessin la idea de la possible integració de les diverses estructures en una sola, compartint espais, fons i personal, i permetent un ús molt més còmode per a tots els usuaris, economies d'escala, serveis addicionals, etc. Estalviem ara els detalls: en poc més d'un any es va cobrir l'immens espai obert entre la facultat de Dret i la d'Economia, sobrevolant i respectant el bar/restaurant que existia aleshores (en l'espai que avui ocupa la sala de lectura). Posteriorment la biblioteca s'ampliaria, ocupant els espais del bar/restaurant, i generant espais addicionals soterrats per al dipòsit d'obres.

Avui les coses han canviat dràsticament. La biblioteca ja no és un espai físic, on s'emmagatzemen i es poden consultar els llibres o les revistes, sinó que és un centre de serveis, que posa a l'abast dels usuaris els títols o articles, o altres materials, que necessiten, estiguin físicament a la nostra universitat o no. Podem llegir els materials des de casa, des del despatx, des de l'aula o des del tren; l'edifici, l'estructura, segueix existint però té un altre sentit: s'adapta a necessitats noves dels usuaris, ha de permetre sales de treball on grups d'alumnes puguin preparar les feines encarregades (el que vol dir que la vella regla del silenci immutable ja no és ben bé del cas … !), ha de preocupar-se per formar tots els usuaris, joves o grans, en la utilització de nous programaris o dels nous recursos que el canvi tecnològic permet, etc.

No sé si algú com el vell Borges reconeixeria una biblioteca com la nostra; però quedaria fascinat i es sentiria finalment com a casa si conegués les possibilitats que ens ofereix, els múltiples recursos que s'hi troben, o els serveis "a mida" que el personal de la biblioteca elabora i posa a l'abast de tota la comunitat. Els "blogs" especialitzats temàticament que prepara el personal de la biblioteca (que inclouen des de textos fins a convocatòries, passant per gràfics, entrevistes o acudits) són una mostra especialment significativa d'aquesta nova definició del model d'una biblioteca universitària i dels serveis que ha de prestar a tota la comunitat.

Per tant, a fer-la servir! I recordeu desitjar un feliç aniversari a la gent que hi treballa…

Joan Botella, Degà

     
  ÉS NOTÍCIA
   
  RESULTATS ELECCIONS A JUNTA DE FACULTAT 2013
   


La passada setmana es van dur a terme les Eleccions a Junta de la Facultat 2013 per escollir els 15 membres representants del sector C. Els resultats provisionals ens mostren una participació de 210 electors d'un total de 1156, per tant, d'un 18,17%.

Les candidatures més votades superen els 114 vots, enfront dels 38 de la candidatura menys votada. Els 15 representats escollits han sigut els 15 presentats sota la candidatura Assemblea de Polítiques i Sociologia.

Podreu veure les dades dels resultats de les eleccions a la web de la Facultat, a la pantalla situada a Gestió Acadèmica i impreses als panells.

Des de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia volem agrair la participació de tots i totes!

  JOAN MIQUEL VERD, NOU DIRECTOR DEL QUIT
   


El Centre d'Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball (QUIT), va començar les seves activitats l'any 1989 i es va constituir dos anys mes tard com un grup de recerca, transformant-se en 2011, en l'Institut d'Estudis del Treball, al sumar-se-li altres grups de recerca de la UAB i diversos investigadors a títol individual.

Des de la seva constitució com a grup de recerca, Fausto Miguélez ha estat al capdavant del grup, de manera activa, enèrgica i sempre plenament dedicat a la recerca. La seva jubilació planteja que hagi de deixar la direcció del QUIT, fet pel qual el passat 31 d'octubre va ser escollit per prendre el relleu, Joan Miquel Verd, professor de Sociologia i de Mètodes d'Investigació, i membre del QUIT del Departament de Sociologia de la UAB. Ens congratulem molt sincerament de que sigui el nou director del QUIT.

  PREMI UNIVERSITAT-SOCIETAT A MARIA JESÚS IZQUIERDO
   


(font web Amics de la UAB)

El passat 14 de novembre a la Festa Anual de l'Associació Amics de la UAB, Maria Jesús Izquierdo, professora de Teoria Sociològica a la UAB, doctora en economia, fundadora del Grup d'Estudis Sobre Sentiments, Emocions i Societat (GESES), i autora de múltiples investigacions i obres, va rebre el premi Universitat-Societat.

La seva lluita contra les desigualtats i per una democràcia participativa ha estat latent i significativa en la seva trajectòria. Fet pel qual, ha investigat fonamentalment entorn la desigualtat entre homes i dones, l'estructura i agencia en els maltractaments i l'ètica de gènere i economia, lluites molt importants per la nostra societat i que suposen avui dia encara grans reptes.

Podeu veure el vídeo de l'entrega del premi al Facebook oficial de la Facultat! !

  CONVOCATÒRIA AJUTS PER L'APRENENTATGE D'IDIOMES PER ESTUDIANTS QUE FAN PRÀCTIQUES CURRICULARS A L'ESTRANGER (2013)
   

El 5 de desembre finalitza el termini de la segona convocatòria per sol·licitar la beca d'ajuts per l'aprenentatge d'idiomes per estudiants que fan pràctiques curriculars a l'estranger (2013).

Destinada a tots aquells estudiants de grau, de màster oficial o de doctorat matriculats a qualsevol centre pertanyent a la UAB durant el curs 2012-2013, que siguin beneficiaris d'un ajut Erasmus Pràctiques o d'altres pràctiques curriculars a l'estranger gestionades pels centres o departaments de la UAB i hagin superat un curs de llengües estrangeres durant els cursos 2011-2012 o 2012-2013.

Les sol·licituds s'han de presentar al Registre General de la UAB. Podeu consultar més informació.

  LA BIBLIOTECA DE CIÈNCIES SOCIALS CELEBRA 25 ANYS
   

Aquest mes de novembre la Biblioteca de Ciències Socials celebra el seu 25è aniversari, fet pel qual s'ha organitzat una exposició virtual i presencial, la inauguració de la qual va tenir lloc el passat 19 de novembre.

La presentació de l'acte va anar a càrrec de Judith Solé Resina, Secretària General de la UAB. També hi van comparèixer Joan Ramon Gómez Escofet, director del Servei de Biblioteques, Salvador Cardús Ros en la seva condició de primer coordinador de la biblioteca i Montserrat Catafal Benito, actualment cap de la Biblioteca de Ciències Socials.

L'exposició presencial a càrrec de Josep Vicens-i-Planagumà, reconstrueix d'una forma al·legòrica el punt d'inflexió en que es troben els serveis bibliotecaris: entre la biblioteca basada en el paper, i la nova biblioteca digital, que podeu veure tant a l'exterior com a l'interior de la biblioteca.

A través de l'exposició virtual es pot fer un recorregut per la seva història, des del seu origen fins al present, dels fons en paper a les col·leccions digitals, de la consulta presencial a la biblioteca 2.0.

  JORNADA INTERNACIONAL DE NICOLAU MAQUIAVEL "EL PRÍNCEP FA 500 ANYS"
 


El pròxim 2 de desembre es durà a terme per diversos especialistes una Jornada Internacional dedicada a la celebració dels 500 anys d'El Príncep de Nicolau Maquiavel.

Organitzada per Rosa Rius, Blanca Llorca i Marcelo Barbuto del Departament d'Història de la Filosofia, Estètica i Filosofia de la Cultura de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona, amb la col·laboració del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, començarà a les 10h al Seminari de Filosofa de la facultat organitzadora.

Es recomana inscriure's abans del 29 de novembre enviant un e-mail. Més informació sobre la jornada.

  SONDEIG OPINIÓ CATALUNYA 2013
   


L'Institut de Ciències Polítiques i Socials adscrit a la Universitat Autònoma de Barcelona, va fer públic el Sondeig d'Opinió a Catalunya 2013, dut a terme des de 1989. Aquest reflecteix l'opinió de la ciutadania en diversos temes relacionats amb la cultura política catalana i les seves actituds envers la política.

Podeu consultar i descarregar els resultats aquí.

     
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 

28/11/2013, 18:00 h, Seu de la Direcció General de Joventut

"Salut, crisi i joves: més enllà dels estils de vida", conferència a càrrec de Josep Lluís Espluga i Àlex Boso, dins del cicle "A contracorrent. L'ìmpacte de la crisi en les trajectòries juvenils", organitzat per la Direcció General de Joventut.

 

02/12/2013, 10:00 h, Seminari de Filosofia UB

"El príncep fa 500 anys", Jornada internacional sobre Nicolau Maquiavel, organitzada per Rosa Rius, Blanca Llorca i Marcelo Barbuto amb la col·laboració del CCCB. Inscripcions fins el 29 de novembre.

 

03/12/2013, 19:30 h, CCCB

"El repte energètic, un repte social i econòmic", a càrrec de Jeroen van den Bergh i presentat per Mònica López Ferrado, dins dels Debats ICREA-CCCB sobre "Reptes energètics: Present i futur". Entrada lliure. Places limitades.

 

04/12/2013, 18:00 h, Seu de la Direcció General de Joventut

"L'anàlisi de les transicions juvenils des de la perspectiva de gènere", conferència a càrrec de Sara Moreno, dins del cicle "A contracorrent. L'ìmpacte de la crisi en les trajectòries juvenils", organitzat per la Direcció General de Joventut.

 

04/12/2013, 19:30 h, CCCB

"Això no està a la venda!. Els límits morals del mercat", conferència a càrrecs de Michael J.Sandel, modera Marina Garcés. Entrada 3€, consultar bonificacions.

 

EL PERFIL

 

Myriam Ros es llicencià en Ciències Polítiques i de l'Administració en la promoció de 2008.

Ha fet estudis de postgrau a la Universitat de Pisa (Itàlia). També ha treballat com a Export manager Actualment treballa com Responsable de Gestio Accademica de Doctorat a IMT Alti Studi Lucca (Itàlia).
 

En què consisteix la teva feina?
Treballo IMT, Institut d'Estudis Avançats de Lucca (Itàlia). IMT és una universitat de recerca dins del sistema d'educació superior pública italiana. Com institut d'estudis avançats, IMT compta amb investigadors que duen a terme la investigació a alt nivell científic, donant lloc al desenvolupament de nous coneixements. El Campus di IMT està especialment dissenyat per fomentar la presència contínua de professors visitants que contribueixen a crear un ambient estimulant i intel·lectualment viu. Alhora, IMT és també un institut de tecnologia on es duen a terme nombrosos projectes de recerca per aplicar els resultats científics d'avantguarda per resoldre problemes d'interès econòmic, industrial i social. Els pilars del model de recerca de l'institut són les seves unitats temàtiques d'investigació. El paper institucional de l'IMT és també el d'una universitat de postgrau. El programa de doctorat multidisciplinari de IMT, organitzat en diversos currículums d'especialització, promou la plena integració de la investigació i l'educació.
Jo m'encarrego de la coordinació i direcció de la gestio accademica dels estudis de Doctorat; des de l'activació de nous cicles i estudis de recerca ( a traves de la programació, projectació i parers dels òrgans de govern), fins al procés de selecció de nous estudiants de doctorat i el seguiment i projectació de les activitats d'ensenyament i recerca.

Com vas accedir-hi?
Hi vaig accedir mitjançant unes oposicions per una plaça per contracte a projecte al 2010. Després de tres anys, a principis del 2013, vaig guanyar la plaça indefinida, sempre mitjançant oposicions, per la Coordinació dels estudis de Doctorat.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
La meva experiència personal va ser positiva. Havent estudiat en altres països, veient realitats acadèmiques tan diferents, i treballant en una universitat estrangera, valoro molt positivament el gran ventall d'oferta didàctica, en quant es possible sortir de la llicenciatura amb una gran base teòrica i multidisciplinària. El fet de tenir assignatures que van des del dret, fins a la demografia, de l'estadística fins al pensament polític, dóna la capacitat a l'estudiant de poder introduir-se en diferents àmbits laborals/vitals.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
Personalment, no vaig fer les pràctiques professionals ja que durant tota la llicenciatura vaig treballar a les tardes i aquestes van ser convalidades.
Tot i això, crec que es podria millorar l'aspecte del "què fer després de la llicenciatura". Tot i que l'ensenyament et dóna una bona base, crec que és necessari el monitoratge del personal docent o d'experts per introduir l'estudiant en el món "real", en les relacions i en com aplicar tot el que s'aprèn a la facultat.
En l'àmbit de polítiques, considero que és important fomentar la recerca personal de l'estudiant, aprofundir en el problem solving, i sobretot la simulació de presa de posicions en el marc d'assemblees internacionals, institucions europees, departaments i/o institucions públiques, etc..

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Que no perdin mai les ganes de saber i conèixer. Que no tot el que s'aprèn a la carrera s'ha de prendre com un absolut, ja que la gran sort que tenim els politòlegs és la capacitat d'adaptació a diferents escenaris. La nostra carrera no dona una clara sortida professional, està en un mateix crear-se-la. Aquest fet pot portar a la desorientació però amb esforç i voluntat tot surt endavant.

Si voleu contactar amb la Myriam podeu fer-ho a ros.myriam@gmail.com

 
 
ENLLAÇOS
 

La facultat de Ciències Polítiques i Sociologia a les xarxes socials! No t'ho perdis!

Fes-te fan a facebook o segueix-nos a twitter!

Si ets exalumne de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB, registra't al Directori de graduats i graduades!

 
 
   
       
2013 Universitat Autònoma de Barcelona