Núm. 69 - 15 de gener de 2013
 
 
PETITS GRANS CANVIS
 

La conjuntura de crisi (que no serà breu) pot conduir a una actitud de conservació, de manteniment del que hi ha, i a perdre de vista que segueix sent indispensable seguir el pols dels canvis en les demandes i en les necessitats i, per tant, que cal plantejar-se nous reptes i objectius. I això, sabent que els mitjans són els que són i que no augmentaran, en un termini de temps previsible.

La Junta de Facultat de desembre, recent constituïda després de la renovació dels representants del col·lectiu estudiant, va acollir positivament la possibilitat plantejada d'ofertar dobles graus, és a dir, titulacions simultànies en dos títols oferts per la UAB, sense que això representi per l'estudiant haver de cursar íntegrament dues carreres. És una necessitat sentida, tant en termes de capacitat professional com d'interès dels alumnes, ja que les ciències polítiques i socials s'ocupen d'objectes que permeten, per dir-ho així, la totalitat de la vida col·lectiva, i per tant es poden articular molt bé amb altres especialitats.

Seguint el criteri de la Junta, s'han establert ja contactes (molt avançats) amb els responsables dels graus de Dret i de Periodisme, de cara a establir dobles titulacions entre ells i el grau de Ciència Política i Gestió Pública. Observeu que aquestes operacions són relativament evidents, i que operen entre àmbits propers.

Un objectiu més ambiciós (i, per més difícil, encara avui no es pot concretar) seria l'articulació del grau de Sociologia amb un grau de l'àmbit de les ciències "dures". Encara que sembli xocant, ja s'hi està treballant, tot i que s'està encara en una fase molt preliminar, que no permet encara anunci públic.

Si tot va com està previst, aquestes operacions s'adreçarien a un nombre limitat de places, en torn de 20 per cada una. El nombre total d'alumnes accedint al primer curs dels corresponents graus no es modificaria. Comptant amb el llum verd de la Universitat (no calen autoritzacions per part d'organismes superiors: l'autonomia universitària serveix per aquestes coses), es podrien anunciar properament i començarien a posar-se en marxa el curs 2013/14.

Si aquesta operació té els acords pertinents dels nostres socis i el llum verd de la institució, seria una oportunitat bona, que ens situaria més clarament en el centre de les problemàtiques socials i acadèmiques actuals i facilitaria una obertura dels horitzons intel·lectuals i acadèmics als que ens hem acostumat. Creuem els dits!

Joan Botella Corral, Degà

  ÉS NOTÍCIA
   
  EXÀMENS
   


S'acosta l'època d'exàmens, i us informem a on podeu consultar les dates i aules del exàmens que tindran lloc al nostre centre durant les properes setmanes. Us desitgem molta sort a tots i totes!

  TOT A PUNT PER A LES JORNADES DE PORTES OBERTES
   


Els dies 5, 6 i 7 de febrer la UAB torna a obrir les portes als estudiants de Batxillerat i cicles formatius de grau superior. Com ja és habitual, el Campus s'omplirà d'estudiants interessats en els estudis que ofereix la UAB i que desitgen conèixer de primera mà les instal·lacions de la Universitat i les característiques dels diferents estudis. Durant els tres dies es realitzaran més de 200 xerrades sobre totes les titulacions que imparteix la UAB realitzades pel mateix professorat, mentre alhora es desenvolupen diferents activitats al Campus.

 

  CERTIFICAT DE LLENGÜES DE LES UNIVERSITATS DE CATALUNYA - CLUC
   


Les dotze universitats catalanes han desenvolupat un examen d'anglès multinivell que permetrà obtenir el Certificat de llengües de les universitats de Catalunya (CLUC). La primera convocatòria d'aquest examen tindrà lloc el febrer de 2013 i es farà al Servei de Llengües de la UAB. El CLUC d'anglès és un certificat interuniversitari que, a partir d'un examen, permet acreditar els nivells B1, B2.1 i B2 d'anglès dels candidats. L'examen, que és multinivell, avalua i certifica el nivell de les quatre destreses lingüístiques (expressió oral i escrita i comprensió oral i escrita) i d'ús de la llengua. Així, doncs, fent un únic examen d'anglès el candidat pot acreditar un nivell B1, B2.1 o B2 en funció dels resultats obtinguts en cadascuna de les parts. Si té un nivell inferior al B1, no se li emet cap certificat; si, en canvi, té un nivell superior al B2, se li acredita només el B2. A més, al certificat també s'hi desglossen les notes per destreses.

  SEGONA EDICIÓ DEL CURS "FROM UNIVERSITY TO BUSINESS"
   

Per a estudiants de Doctorat, la Universitat Autònoma de Barcelona posa en marxa per segon any consecutiu el curs U2B: From University to Business per a potenciar l'emprenedoria entre els doctors. El moment actual necessita de l'apropament entre la universitat i l'empresa i són sobretot els nous doctors els que han d'establir els vincles que ho facin possible. Més informació

  CURS SEMIPRESENCIAL SOBRE ANÀLISI DEL DISCURS AMB PERSPECTIVA FEMINISTA
   

Ja està oberta la matrícula del nou Curs semipresencial sobre Anàlisi del Discurs amb perspectiva feminista del SIMReF (Seminari Interdisciplinar de Metodologia de Recerca Feminista) on hi col·labora la Universitat Autònoma de Barcelona. Teniu tota la informació aquí.

  JORNADA REFLEXIÓ I TENDÈNCIES EN COMUNICACIÓ
   

El dijous 17 se celebra la "Jornada: reflexió i tendències en comunicació" a l'Aula Magna de la Facultat de Ciències de la Comunicació, amb la participació del reporter de TV3 Nicolàs Valle, el director del programa APM Guillem Sans i el publicista Risto Mejide. La jornada serà oberta a tots aquells alumnes que vulguin participar-hi. També es podrá seguir en directe des del Web.

  CONCURS TICLAUDE
   


Tens una idea innovadora en el camp de les tecnologies de la comunicació?

La UAB ha posat en marxa la segona edició de TicLaude, un programa per facilitar la formació necessària en emprenedoria a aquells alumnes que volen engegar una idea creativa i d'interès en el camp de les TIC. Després de l'èxit de la primera edició, se'n fa aquesta segona que, com a novetat important, exten la participació a la resta de Facultats del Campus. Us hi podeu inscriure fins el 24 de gener.

    AJUTS A PROJECTES DE RECERCA EN MATÈRIA DE QUALITAT DEMOCRÀTICA
     


El 31 de desembre es van publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya les bases per a la concessió dels ajuts a projectes de recerca en matèria de qualitat democràtica i la convocatòria per a l'any 2013. Amb un import màxim de 60.000 euros, l'objecte de la convocatòria DEMOC 2013 és el foment de la recerca sobre diversos temes com ara la relació de la participació ciutadana amb les estructures de poder, les noves tecnologies o la globalització, el govern, els sistemes d'indicadors de la qualitat democràtica o la gestió ciutadana d'espais públics, entre d'altres. El termini per presentar sol·licituds finalitza el 31 de gener. Podeu consultar tota la informació sobre la convocatòria al web específic a l'enllaç. També dir-vos que l'execució del projecte correspon a un equip de recerca adscrit a l'entitat beneficiària. Si teniu algun dubte sobre la convocatòria, podeu escriure a agora.governacio@gencat.cat

  CONVOCATÒRIA DEL FONS DE SOLIDARITAT DE LA UAB
   

La FAS obre un any més la Convocatòria XXX del Fons de Solidaritat de la UAB, que està adreçada a membres del PDI i PAS, i també la Convocatòria E2012-2013, adreçada a estudiants de postgrau. Aquest Fons de Solidaritat de la UAB, que està gestionat per la FAS, pretén promoure accions de cooperació entre la Universitat i els països del Sud, i a més, activitats d'educació per al desenvolupament al campus. El período per a presentar sol·licituds, s'ha obert el 7 de gener i finalitzarà el 31 de gener per a la convocatoria de PDI i PAS i fins al 15 de febrero per a la Convocatòria per a estudiants de postgrau. Consulteu aquí la informació detallada.

  PREMI JUAN LINZ PER A TESIS DOCTORALS EN CIÈNCIA POLÍTICA
   

El Centro de Estudios Políticos y Constitucionals (CEPC) convoca un any més el Premi Juan Linz, el qual s'atorgarà a la millor tesi en la temàtica de Ciència Política, segons el parer del Jurat, que hagi estat presentada per a l'obtenció del grau de doctor entre l'1 d'octubre de 2011 i el 30 de setembre de 2012, llegida i qualificada d'excel·lent "Cum Laude" en qualsevol de les Universitats espanyoles o estrangeres els títols de les quals tinguin reconeixement i validesa immediata en l'ordenament jurídic espanyol.

  PREMI MARIA BAGANHA
   


IMISCOE convoca el premi Maria Baganha a la millor tesis doctoral en els estudis sobre migracions. Podeu trobar la convocatoria 2013 en aquest enllaç.

   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 

16/01/2013, 15 h, Sala R/119 de l'ETC
Tallers de sexualitat i afectivitat. Informació

 
17/01/2013, 10 h, Aula Magna dela Facultat de ciències de la Comunicació
"Reflexió i tendències en comunicació", jornada amb la participació del reporter de TV3 Nicolàs Valle, el Director del programa APM Guillem Sans i el publicista Risto Mejide
 
17/01/2013, 11 h, Sala de graus
"La problemática de la pobreza y la desigualdad en América Latina. El impacto en la estructura social de los procesos políticos en la segunda década del siglo XXI", Seminari a càrrec del Dr. Eduardo Chávez Molina, investigador del Instituto de Investigaciones Gino Germani, de la Facultad de Ciencias Sociales de la Universidad de Buenos Aires. Organitzat pel QUIT.
 

EL PERFIL

 

La Carla Calvo Mañosa es llicencià en Ciències Polítiques i de l'Administració, especialització en Relacions internacionals, en la promoció de l'any 2012.

Està fent estudis de postgrau a Maastricht University. També ha treballat en pràctiques com a tècnica en relacions internacionals al CIDOB.
 

En què consisteix la teva feina? Com vas accedir-hi?
De moment treballo de traductora per pagar-me els estudis, només fa mig any que em vaig llicenciar i vaig decidir fer un Màster a l'estranger en Dret Internacional especialitzat en Drets Humans i Dret Econòmic Internacional.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
La valoro positivament, especialment la relacionada amb les Relacions Internacionals, que és de gran qualitat. També m'agrada la incorporació de la possibilitat d'estudiar algunes assignatures en anglès, tot i que jo no en vaig poder gaudir.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
Penso que la tendència que hauria de seguir la facultat, malgrat el context econòmic, és la de classes d'uns 20 alumnes per criticar textos llegits i preguntes proposades pel tutor, i conferències multitudinàries per especialistes acadèmics i professionals. Aquest sistema, seguit pels Països Baixos i altres països, tot i que suposa una forta inversió, fomenta la capacitat crítica dels alumnes i un estudi setmanal personal i en grup molt enriquidor.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Que no us limiteu al que us ensenya la carrera i que complementeu la vostra formació amb experiències i idiomes. Per exemple, jo vaig aprendre molt del funcionament de les Nacions Unides amb UNANIMUN, una associació d'estudiants de la UAB, on em van formar com a delegada i vaig representar varis països al WorldMun (organitzat per Harvard University), al MIMUN (a Moscou), etc. Gràcies a aquestes experiències em vaig sentir encoratjada i millor preparada per sortir a l'estranger, a la vegada que vaig conèixer una xarxa d'ex-alumnes politòlegs que treballen a Brussel·les, Ramallah, etc. que em van donar una perspectiva del que podia fer quan acabés els estudis.

Si voleu contactar amb la Carla, ho podeu fer a carlacalvom@gmail.com
 
ENLLAÇOS
 
Què en sabeu sobre la UE? Si voleu aprofundir en els temes referents a la UE i la seva història, funcionament , polítics, agenda... us interessarà aquest web, actualitzada amb tota la informació sobre la Unió Europea.
 
 
   
       
2013 Universitat Autònoma de Barcelona