Núm. 70 - 28 de gener de 2013
 
 
INFORMER?
 

La sensació informàtica del mes: quatre alumnes de la UAB, avorrides a la Vila Universitària, creen una entrada a Facebook on es puguin penjar missatges destinats a aquella persona a qui li voldriem dir allò però no gosem… El primer dia reben 80 "M'agrada"'s; el segon 3.000; el tercer 15.000, i ja apareixen rèpliques a d'altres universitats, a barris de Barcelona, a comarques o a empreses. Les noies gestionen a mà tots els missatges que reben: els llegeixen, els anonimitzen, eliminen els que consideren ofensius, i donen difusió a la resta. La dedicació és completa, full-time: no hi ha temps de fer res més.

I com volen els periodistes mandrosos, les reaccions "no es fan esperar"; i com sempre, predominen les veus crítiques: això és perillós, es fa servir malament el nom de la UAB, es presta a ser utlitzat per fer mobbing, distreu les alumnes que es dediquen a això en lloc d'estudiar, etc.

L'última notícia és una altra reacció interessant: tres empreses de serveis s'hi han posat en contacte, interessades en inserir publicitat en un medi tan massiu i adreçat a una audiència tan concreta i delimitada.

Té moral aquesta història? No val a dir que Facebook va començar així, com un artefacte del Zukerberg i els seus amics per organitzar festes a Harvard. I tampoc sembla del cas prendre això com un exemple d'emprenedoria, de "crea la teva pròpia empresa" o coses similars.

Però mostra que no cal pensar que només estem formant els estudiants per a què el-dia-de-demà facin alguna cosa; la vida comença ara mateix, i no hi ha cap excusa per a què els estudiants reprimeixin la seva creativitat, les seves ganes de fer coses. La universitat hauria de saber reconéixer i valorar experiències com aquestes; no sé si Informer tindrà èxit o no, si durarà o no durarà; però és segur que les quatre xicotes han demostrat originalitat, audàcia, treball en equip i motivació. No mereix això que se'ls reconeixin uns quants crèdits?

Joan Botella Corral, Degà

  ÉS NOTÍCIA
   
  HONORIS CAUSA
   


Jordi Porta i Ribalta ha estat proposat per la nostra Facultat per rebre la distinció acadèmica Doctor Honoris Causa per la nostra. El Dr.Porta i Ribalta, ha estat director de la Fundació Jaume Bofill (1971-2001), membre del Consell Social i de la Comissió Acadèmica del Consell Social de la UAB (1992-1988). Ha estat també President d'Òmnium Cultural (2002-2010). Des de 2010és President d' UNESCOCAT.

Entre les seves publicacions destaquen: "Anys de referència" (Columna, 1997), "El català, o ara o mai" (Angle, 2005) i "FUS. A l'encalç de Vint-i-cinc anys d'acció sociocultural, 1969 - 1994" (FUS Grup de Fundacions, 1994).

Ha col·laborat doncs com a promotor de la investigació en Ciències polítiques i Sociologia i com a col·laborador amb la UAB, però també ha tingut un gran paper cívic. Porta va contribuir al redreçament nacional de Catalunya tot assumint compromisos i responsabilitats en l'àmbit cultural fent-se clara la seva vinculació en la vida i els projectes de la seva societat.

  COMENÇA L'ADMISSIÓ ALS MÀSTERS OFICIALS 2013-2014
   


Ahir va acabar el primer període d'accés i admissió als màsters oficials del curs 2013-2014. El proper termini serà del 20 de febrer al 28 d'abril.

La UAB ofereix més de cent màsters oficials, a preu públic i adaptats a l'espai europeu d'educació superior, cinc dels quals a la nostra Facultat: Gestió pública, Ciència Política / Political Science, Politica Social, Treball i Benestar, Participació i Polítiques Locals, i Relacions Internacionals, Seguretat i Desenvolupament. Podeu consultar tota la informació al web de la Facultat.

  BLOC DE LA BIBLIOTECA DE CIÈNCIES SOCIALS
   


La Biblioteca de Ciències Socials ha creat alguns blocs que us poden ser molt útils a l'hora de buscar llibres i publicacions. Els blocs estan distribuïts en les àrees de Dret, Ciències Polítiques i Sociologia, Economia, Empresa i estadístiques, i Unió Europea.

Dins de cada bloc trobareu notícies sobre noves publicacions, recursos, i canals RSS sobre un àmbit temàtic concret i també informació sobre les activitats, exposicions i serveis de la biblioteca, entre d'altres. Consulteu-los!

  VIATGE A ISRAEL I PALESTINA PER ESTUDIANTS DE LA UAB
   

L'Observatori del Periodisme en Internet ha organitzat pel proper 3 de març un viatge a Israel i Palestina perquè els estudiants de la UAB puguin conèixer sobre el terreny la realitat del conflicte. Tot i l'important paper de la comunicació durant del viatge, aquesta activitat, dotada amb 1,5 crèdits ECTS, està oberta als estudiants de totes les facultats i especialitats, des de l'antropologia fins a la biologia o les ciències biomèdiques. (Bases).

  PRESENTACIÓ DE QUADERNS DE L'ICPS I DEL SONDEIG D'OPINIÓ DE CATALUNYA
   

L'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) edita el primer número de Quaderns de l'ICPS, sota el títol "Vot i canvi". Una estimació dels fluxos de vot en les eleccions al Parlament de Catalunya de 2012 a partir de les dades del Sondeig de l'ICPS. Aquest primer número es troba disponible on-line, tant en castellà com en català.

  DEBAT ELECCIONS ISRAEL 2013: RADICALITZACIÓ O MODERACIÓ?
   

Per analitzar els resultats i les implicacions d'aquestes eleccions, el CIDOB i el Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya organitzen un diàleg entre Pere Vilanova, catedràtic de Ciències Polítiques i de l'Administració de la Universitat de Barcelona i Eduard Soler i Lecha, investigador principal de l'àrea Mediterrània i Orient Mitjà de CIDOB. En Pere Vilanova analitzarà el sistema polític israelià i les seves repercussions electorals. L'Eduard Soler abordarà l'impacte dels resultats sobre l'estabilitat política del país, el conflicte àrab-israelià i l'estabilitat regional. Els dos experts debatran amb el públic sobre el significat d'aquests resultats i sobre els escenaris que s'obren a partir d'ara.

Aquest debat tindrà lloc el dimarts 29 de gener, a les 18h, a la Sala Maragall de la Fundació CIDOB. (C/ Elisabets, 12. Barcelona).

  BEQUES FULLBRIGHT
   


La Comissió d'Intercanvi Cultural, Educatiu y Científic entre España i els Estats Units de Amèrica, 55ª convocatòria de beques Fullbright d'ampliació d'estudis superiors als Estats Units d'Amèrica per a titulats superiors. Se'n convoquen un màxim de 25 i estan destinades a estudis de màster i Doctorat, i excepcionalment, en projectes d'investigació predoctoral durant pel curs 2014-2015. La data límit de presentació de sol·licituds és el 21 de març de 2013.

    PROGRAMA D'AJUTS A L'ESTUDI FINESTRETA
     


S'ha obert la convocatòria d'ajuts a l'estudi Finestreta per el curs 2012-2013. Aquests ajuts tenen com a finalitat compensar situacions sobrevingudes que dificulten el desenvolupament d'estudis universitaris. Els estudiants que es puguin trobar en diverses situacions com dificultats econòmiques, desestructura social o familiar, et, que pugui influir en el seu desenvolupament acadèmic, pugui continuar els seus estudis sense problema. Es pot sol·licitar fins el 30 de gener de 2013. Trobareu la convocatòria aquí.

  CONCURS D'EMPRENEDORIA SOCIAL PER AL DESENVOLUPAMENT HUMÀ I LA LLUITA CONTRA LA POBRESA
   

ONGAWA, Enginyeria per al Desenvolupament Humà, busca iniciatives que apostin per la innovació i l'emprenedoria social per contribuir al desenvolupament humà i l'eradicació de la pobresa als països del Sud. Poden participar en el concurs estudiants i recent titulats de qualsevol universitat espanyola, tant de forma individual com en equip, presentant un pla de negoci amb objectius clars i un projecte de sostenibilitat. La iniciativa guanyadora rebrà 5.000 euros per arrencar el projecte. El termini per al lliurament de propostes acaba el 28 de febrer.

  PREMIS LITERARIS 2013 UAB-AJUNTAMENT DE CERDANYOLA
   

Nova convocatòria de varis Premis Literaris que organitzen l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i la UAB, teniu temps fins al 28 de febrer de 2013 a les 24h. Consulteu-ne les bases.

  OBERTA LA CONVOCATÒRIA CITY TO CITY BARCELONA FAD AWARD 2013
   


Com cada any des de 2008 el FAD (Foment de les Arts i el Disseny) obre la convocatòria al seu premi City to City Barcelona FAD Award amb l'objectiu d'identificar i reconèixer processos de transformació urbans (la suma d'accions socials, arquitectòniques, urbanístiques, educatives, culturals, o d'altres) que hagin comportat la transformació d'una determinada ciutat en benefici de la seva ciutadania. (Bases)

  AJUTS A LA INVESTIGACIÓ FUNDACIÓ RAMÓN ARECES
   


La Fundació Ramon Areces concedirà ajuts a la Investigació en Ciències Socials per a projectes d'investigació a desenvolupar en universitats o centres d'investigació espanyols, de dos anys de durada i per un import màxim de 36.000 euros. Podran sol·licitar aquests ajuts els investigadors que siguin doctors, no hagin complert els 40 anys el 31 de gener de 2013 i treballin en una universitat o un centre de recerca la seu principal del qual es trobi a Espanya. En el cas d'equips de recerca es designarà un investigador principal, si bé tots els membres de l'equip hauran de satisfer les condicions esmentades.

  CONVOCATÒRIA DE PREMIS DE LA FUNDACIÓ JIMÉNEZ ABAD
   


La fundació "Manuel Giménez Abad" ha convocat els següents premis: XI Premi per treballs d'investigació sobre la descentralització política i territorial i VII Premi per treballs d'investigació sobre el Parlament. Es poden presentar candidatures fins al 28 de febrer de 2013. (Bases).

   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 

04/02/2013- 22/02/2013
Convocatòria del Programa d'intercanvi SICUE-Sèneca, sol·licitud on-line

 
06/02/2013, 14 h, Sala de reunions del Departament de Sociologia
"La Sociologia a Catalunya: una reflexió sobre la seva història", sessió de treball a càrrec de la professora Teresa Torns. Organitza ISOR.
 

EL PERFIL

 

En Jordi Argelaguet i Argemí es llicencià en Ciències Polítiques i Sociologia, Secció Ciències Polítiques en la promoció de l'any 1989.

Ha fet estudis de postgrau a la mateixa UAB i estades de recerca a Irlanda, Escòcia, Anglaterra, Estats Units i Itàlia. És Professor Titular de Ciència Política a la UAB. Actualment és el Director del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat de Catalunya
 

En què consisteix la teva feina? Com vas accedir-hi?
Tot i que sóc professor titular de Ciència Política a la UAB, en l'actualitat sóc el director del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat de Catalunya. Per a arribar a ser professor titular vaig haver d'obtenir el títol de doctor en Ciència Política, acreditar un any d'estudis fora de la UAB i guanyar les corresponents oposicions. Des del febrer del 2011, sóc el director del CEO arran del nomenament fet pel Govern de Catalunya. La meva feina consisteix, com el seu nom indica, en dirigir l'organisme que s'encarrega d'elaborar enquestes i de fer el seguiment de les enquestes que fa el conjunt de la Generalitat per garantir-ne la qualitat i l'accés públic als resultats de les mateixes. A més, des de mitjans del 2012, des del CEO ens encarreguem de fer els dossiers de premsa per a la Generalitat.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
La valoro molt positivament perquè em va donar les bases que m'han permès arribar a ser allà on sóc. Sóc de la primera promoció de la Facultat. Aleshores, la llicenciatura de Ciències Polítiques i Sociologia era de segon cicle, de tal manera que hom havia de tenir un primer cicle d'una altra llicenciatura, ser acceptat a la facultat, fer un curs pont d'accés (on era possible una mínima convalidació d'assignatures) i, després, hom feia quart i cinquè. El nombre de places era relativament reduït. Vam coincidir, doncs, persones amb un primer bagatge universitari, amb ganes d'estudiar i amb l'oportunitat d'estrenar uns estudis fins llavors absents a Catalunya. I ens vam trobar uns professors molt ben preparats i amb una predisposició altíssima a fer que tot el projecte fos d'èxit. Vam tenir l'oportunitat de fer classes com si fossin seminaris (en algunes assignatures optatives vam ser mitja dotzena els matriculats), amb tot el que implica. També hi va haver coses no tan bones: les aules eren precàries i no vam disposar dels mitjans que ara es tenen; i determinades matèries no estaven degudament cobertes, com ho estan ara.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
Com que els meus anys d'estudiant fa temps que van quedar enrere, la meva visió de la facultat depèn més aviat de la meva perspectiva com a professor que, a més, ha estat implicat en la gestió acadèmica. Em consta que els millors estudiants que han sortit de la facultat han acabat tenint una preparació que, juntament amb la seva vàlua personal, els ha permès accedir a estudis del més alt nivell a les millors universitats del món o a feines molt qualificades. Sóc del parer que la formació que es proporciona a la facultat té, en termes generals, un bon nivell, si bé sempre es pot millorar. Un dels aspectes que sempre ha preocupat molt als responsables de la facultat és la interfície entre el món universitari i el món estrictament laboral, és a dir, què es pot fer per incrementar les probabilitats d'inserció en el mercat de treball dels nostres graduats. En aquest sentit, és constant el debat sobre el pes que hi ha d'haver entre els coneixements que s'adquireixen a la facultat i les habilitats professionals que hom ha de tenir. Una resposta adequada a aquest debat crec que es troba en el vigent pla d'estudis corresponents als graus, que té la intenció d'oferir la possibilitat que cada estudiant es confegeixi el seu pla d'estudis a partir d'uns mínims comuns, que han de ser complementats d'acord amb els seus interessos intel·lectuals i professionals.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Més d'una vegada he dit als estudiants que "per a ells va el pollastre". Amb aquesta expressió col·loquial vull remarcar que tot el que facin repercutirà, per bé o per mal i en primera instància, en ells mateixos. Cal que siguin conscients que tot el que no facin quan ho puguin fer, serà més difícil que ho puguin fer en un altre moment. També els diria que procurin obrir-se al món, que siguin agosarats per aprofitar les oportunitats que puguin tenir, que desconfiïn dels grans dogmes, que deixin marge per a un eventual canvi dels plans que haguessin pogut tenir i que assumeixin que la formació intel·lectual no s'esgota, ni de lluny, en allò que es llegeix per mor dels programes de les assignatures.

Si voleu contactar amb el Jordi, ho podeu fer a jordi.argelaguet@uab.cat
 
ENLLAÇOS
 

Us recomanem el blog de política de Joan Subirats, Catedràtic de Ciència Política i investigador de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques de la Universitat Autònoma de Barcelona. Per conèixer una opinió diferent de la realitat:

http://blogs.publico.es/joan-subirats/

 
 
   
       
2013 Universitat Autònoma de Barcelona