Núm. 71 - 11 de febrer de 2013
 
 
 
 
JORDI PORTA, DOCTOR HONORIS CAUSA A PROPOSTA DE LA FACULTAT
 

El proper dia 20 de febrer, la UAB atorgarà la seva màxima distinció, el doctorat Honoris Causa, al Sr. Jordi Porta i Ribalta. Jordi Porta ha estat membre del Consell Social de la universitat, i posteriorment va ser-ne el primer Síndic de Greuges; però no són aquests els mèrits que han motivat la proposta (acordada per la Junta de Facultat el passat mes d'abril i ratificada pel Consell de Govern el novembre).

Per entendre els fonaments de la nostra proposta, cal remuntar-se en el temps, i arribar a finals dels anys seixanta. Porta havia estat ampliant estudis a París (on va coincidir i va establir relació amb Josep Mª Vallés, primer degà de la Facultat i posteriorment rector de la UAB), i en tornar a Barcelona, se li va proposar fer-se càrrec de la direcció d'una fundació tot just creada, la Fundació Jaume Bofill.

L'objectiu de la Fundació era promoure el coneixement de totes les dimensions de la realitat social i cultural catalana, i al front de la Fundació, Porta va promoure una activitat hercúlia de promoció de la investigació històrica i social. Durant els 25 anys en què la va dirigir, la fundació va promoure investigacions, va subvencionar projectes de recerca i tesis doctorals, va organitzar col.loquis, va finançar viatges i estades a l'estranger, es va implicar en l'elaboració d'informes i propostes encaminats a l'adopció de mesures polítiques i legislatives, i un molt llarg etcètera, que no és possible resumir aquí.

En la misèria moral i intel.lectual dels últims anys del franquisme, i en la precarietat econòmica i institucional dels anys de la transició, la fundació Jaume Bofill va fer una contribució incommensurable a l'edificació d'unes ciències socials renovades, orientades a millorar el coneixement de la realitat catalana i a la vegada a situar-se a l'alçada del millor de les disciplines en el marc internacional. Al front de la fundació, Jordi Porta ens va ajudar a entendre, i a posar en pràctica, que l'exploració a fons de la realitat local és un camí que permet situar-se òptimament en l'escenari global.

En dues paraules: les ciències socials a Catalunya tenen contret un deute profundíssim amb Jordi Porta. I nosaltres d'una manera molt concreta: durant els primers anys d'existència de la Facultat, la Fundació Bofill va concertar amb la universitat els mitjans per a convidar cada any alguns professors visitants procedents de l'estranger. Per la fundació de la Facultat, va ser un ajut essencial, que ens va permetre tenir entre nosaltres Jean Blondel, David Laitin, Ian Budge, Leonardo Morlino o tants altres noms.

Per tot això, l'atorgament d'aquesta distinció a Jordi Porta era d'estricta justícia, i per això va trobar ràpidament i sense discussions el suport de tants i tants col.legues, d'aquesta i d'altres universitats, a la nostra proposta. Qui en vulgui saber més, que doni un cop d'ull al volum (de títol misteriós) "A l'encalç de …", publicat el 1994 per FUS Grup de Fundacions. I qui encara vulgui saber-ne més, quedeu tots convidats a assistir a l'acte que tindrà lloc el proper 20 de febrer, a les 12h a la Sala d'actes del Rectorat.

Joan Botella Corral, Degà

     
  ÉS NOTÍCIA
   
  ACTE D'INVESTIDURA DE JORDI PORTA I RIBALTA COM A HONORIS CAUSA
   


Tal com us anunciàvem a l'anterior butlletí, enguany el Sr. Jordi Porta iRibalta serà investit doctor honoris causa a proposta de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona per expressar el reconeixement a la seva trajectòria professional com a promotor de la investigació en ciències polítiques i sociologia i com a col·laborador amb la UAB, així com també pel seu gran paper cívic.

L'acte d'investidura, que serà públic, tindrà lloc el proper 20 de febrer de 2013, a les 12 del migdia a la Sala d'Actes de l'edifici del Rectorat de la UAB. La presentació anirà a càrrec del Dr. Josep Maria Vallès Casadevall, professor emèrit del Departament de Ciència Política i Dret Públic de la nostra universitat..

  LA FAS OBRE INSCRIPCIONS PER A LES ACTIVITATS DE SEGON SEMESTRE
   


La Fundació Autònoma Solidària (FAS) organitza un conjunt d'activitats de formació de cara al segon semestre. La fundació proposa un curs sobre sexualitat i afectivitat i un altre sobre drogues.

A més, a l'abril té lloc la Setmana de la Cooperació de la UAB, que se centrarà aquest any en conflictes socials locals i internacionals. La inscripció a les activitats ja està oberta. Consulta tota la informació aquí

  ACTE COMMEMORATIU DEL "DIA EUROPEU PER LA IGUALTAT SALARIAL ENTRE HOMES I DONES"
   


En el camí cap a la igualtat de gènere, cal mencionar que el Parlament Europeu ha declarat el 22 de febrer Dia europeu per la igualtat salarial entre homes i dones. S'ha escollit aquesta data està relacionada amb el nombre de dies de més que les dones haurien de treballar per igualar el nivell salarial anual dels homes. Així doncs, les dones haurien de treballar fins al 22 de febrer per cobrar el mateix que cobren ells el 31 de desembre.
A Catalunya durant el 2009, mentre les dones van cobrar 13,1 euros per hora treballada, els homes guanyaven 16,2 euros de mitjana. La bretxa salarial segons l'IDESCAT es situava en el 18,5%.

Per commemorar aquest dia la Direcció General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball del Departament d'Empresa i Ocupació i l'Institut Català de les Dones estan organitzant un acte institucional pel dia 27 de febrer al Palau Centelles, encara pendent de publicació.

  CICLE DE CONFERÈNCIES AL CCCB "EN COMÚ"
   

Més conferències al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, dins el cicle "En comú".

Les pròximes seran: dilluns 11 de febrer, a les 19.30 h "La ciutat" Diàleg entre Xavier Antich, filòsof, professor d'Història de les idees estètiques de la Universitat de Girona, i Joan Margarit, poeta i arquitecte. Presenta: Joan Nogué, catedràtic de Geografia humana de la Universitat de Girona i director de l'Observatori del Paisatge de Catalunya. I dilluns 18 de febrer, a les 19.30 h "El compromís" amb Marina Garcés, professora de Filosofia de la Universitat de Saragossa i autora del llibre Un mundo común (Edicions Bellaterra, 2013). Presenta: Judit Carrera, cap del Centre de Documentació i Debat del CCCB.

  INFORME 'EL RISC DE POBRESA RELACIONAT AMB EL MERCAT DE TREBALL'
   

El Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya ha elaborat l'informe 'El risc de pobresa relacionat amb el mercat de treball', en el que s'analitzen les situacions de risc de pobresa com a conseqüència de la relació de les persones amb el mercat de treball, així com els processos a través dels quals s'aconsegueix millorar i, idealment, abandonar la situació de risc.

El dia 11 de febrer el CTESC organitza una jornada per a la presentació dels resultats i les recomanacions de l'informe. La ponència anirà a càrrec de Carme Borbonés, presidenta de Càritas Catalunya, qui aportarà una visió des del punt de vista de la vivència d'aquesta problemàtica. L'acte tindrà lloc al Palau Macaya de Barcelona.

  1a JORNADA D'HOMES EN DIÀLEG: MASCULINITATS I ATRACTIU
   

L'associació d'Homes en Diàleg, us convida a les Jornades sobre masculinitats i atractiu que ofereixen al centre Golferichs el proper 2 de març de 10 a 14h. Aquestes jornades tenen un doble objectiu: per una banda, donar a conèixer quines són les principals aportacions que s'estan duent a terme des dels col·lectius d'homes en les polítiques de gènere. Per altra banda, es preten centrar la temàtica de la jornada en els models d'atractiu masculins: "Quins homes agraden i per què? Per què, a vegades, ens enamorem de persones que ens menyspreen i ens maltracten i no ens enamorem d'aquelles que tenen uns valors positius?A qui escollim per a tenir una relació?

A més, la jornada comptarà amb la participació de diferents homes, tant de l'àmbit acadèmic i universitari com de l'àmbit educatiu i de l'administració pública que exposaran quines línies de treballs s'estan aplicant per a superar els models de masculinitat hegemònica. La jornada és gratuïta però us heu d'inscriure a l'enllaç homesendialeg.org

  PROGRAMES D'ASSIGNATURES AL DIPÒSIT DIGITAL
   


Si necessiteu els programes de les assignatures de la Facultat per tramitar homologacions, convalidacions, reconeixements, etc. els podeu trobar al Dipòsit Digital de Documents de la UAB. Ara també hi trobareu les versions en castellà. Els podeu buscar per la col·lecció "Programes de curs (guies docents)" indicant el títol o el codi de l'assignatura. També podeu filtrar tots els programes d'un pla d'estudis.

    CICLE DE SEMINARIS ESPECIALITZATS GESTIÓ DE PROJECTES EUROPEUS
     


Nou cicle de seminaris especialitzats en el marc del programa formatiu de Gestió de Projectes Europeus, el qual es troba en la seva desena edició. Aquests seminaris tindran lloc del 18 de febrer al 18 de març de 2013 i la matrícula per a tots ells està oberta fins l'11 de febrer.

  TEDxYOUTH BARCELONA
   

TEDxYouth està organitzat per joves i per als joves, i pretén esdevenir un espai on compartir una curiositat inspiradora, creació de noves idees de joves líders. TED és una organització sense ànim de lucre dedicada a la difusió d'idees amb valor. Creada fa 26 anys per donar suport a aquestes idees, ha dut a terme múltiples iniciatives arreu del món. Una d'elles és el TEDxYOUTH, un programa d'esdeveniments local's i organitzats de forma independent que enguany tindrà lloc a la ciutat de Barcelona, el dissabte 16 de febrer a la tarda al CCCB. Una oportunitat per conèixer idees d'una gran diversitat de temes, amb exemples de joves que persegueixen la seva passió i inspiren d'altres a assolir-la.

  CURS INSTRUMENTS PER A LA PLANIFICACIÓ ESTRATÈGICA DELS TERRITORIS
   


El Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya imparteix el curs: Instruments per a la planificació estratègica dels territoris. En el curs, es posarà especial èmfasi en els instruments que permetin posar en marxar el procés d'elaboració d'un pla estratègic i les tècniques i instruments necessaris per portar-lo a terme. El curs tindrà lloc del 19 al 28 de febrer, dimarts i dijous de 18 a 21 hores. Us podreu matricular fins el dia 12 de febrer.

  EDUCATION FIRST I ERASMUS STUDENT NETWORK LLENCEN UN PROGRAMA DE PRÂCTIQUES INTERNACIONALS
   


L'empresa EF Education First amb associació amb l'associació Erasmus Student Network (ESN) han llençat la seva quarta competició anual "Global Intern". En aquesta competició, estudiants de tot el món competeixen per aconseguir un programa de pràctiques internacionals en tres destinacions mundials: la seu de EF Education Firts a Zurich (Suïssa), una de les més de 50 oficines de EF arreu del món la seu de ESN a Brussel·les (Bèlgica). La durada de les pràctiques és de 6 mesos. Els estudiants interessats podeu presentar la sol·licitud on-line abans del 31 de març del 2013.

  BEQUES PER LA FORMACIÓ I INVESTIGACIÓ 2013
   

L'objecte de les beques és la formació i recerca en diferents matèries aplicades a l'educació, promovent la participació i col·laboració dels adjudicataris de les beques en les tasques formatives que li siguin encomanades en les unitats administratives. Es convoca un total de 72 beques de formació i recerca, de les quals 13 seran de formació en documentació i legislació educativa; 16 en observació i disseny de qualificacions professionals; 9 en recerca, innovació educativa i bilingüisme; 6 en avaluació educativa; 18 en tecnologies de la informació i la comunicació aplicades a l'educació; i 10 en documentació, biblioteca, arxiu i estadístiques educatives.

La data de presentació de sol·licituds per a aquestes beques finalitza el dia 18 de febrer. Consulta les bases.

  BEQUES "LA CAIXA" PER A ESTUDIS DE DOCTORAT
   


"La Caixa" convoca beques per a estudis de Doctorat en Universitats espanyoles 2013. LA data límit per a presentar les sol·licituds a l'Entitat organitzadora és fins el 16 d'abril de 2013 a les 14h.

  I CONCURS DE RECERCA SOCIAL FOESSA
   


La Fundació FOESSA (Foment d'Estudis Socials i Sociologia Aplicada) convoca el I Concurs de Recerca Social, una cita a la qual podran concórrer obres de recerca inèdites sobre algunes de les temàtiques incloses en els tres eixos fonamentals que sintetitzen les línies de recerca de la Fundació: Estructura social i desigualtat, Agents i actors socials i la Dimensió internacional del desenvolupament. Aquest Concurs està obert a persones majors d'edat de qualsevol nacionalitat o procedència que siguin autors i titulars de tots els drets d'autor inherents al projecte que presenten. El termini per a presentar candidatures finalitza el dia 28 de febrer.

  ÚLTIMS DIES PER A LA PRESENTACIÓ DE TREBALLS PER AL PREMI DE RECERCA EN DRETS HUMANS
   


Per a poder desenvolupar i dur a terme polítiques públiques que defensin els drets humans, és molt important fer un profunda anàlisis, reflexió i investigació prèvia, que ens ajudis a situar el car i orientar les actuacions posteriors dels diferents actors, principalment, de les institucions públiques.
Per tal de fomentar la recerca científica en l'àmbit dels drets humans, i la posterior difusió dels resultats, la Generalitat de Catalunya va instaurar des del 2007 el Premi de Recerca de Drets Humans.
Podeu presentar els vostres treballs en aquesta cinquena convocatòria fins al 15 de febrer de 2013..

  PREMI UNICEF ESPAÑA EMPRÈN
   


El Premi UNICEF España empren es concedeix a emprenedors i emprenedores que han posat en marxa iniciatives empresarials de caràcter social dirigides a col·lectius vulnerables i tenen per objectiu posar en relleu el compomís i l'esforç de persones i institucions que contribueixen de manera significativa a canviar la vida dels infants més vulnerables i avançar en la defensa dels drets de la infància, que recull la Convenció sobre els Drets de l'Infant (1989).
La data límit per presentar les candidatures és el 28 de febrer de 2013.

   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 

04/02/2013- 22/02/2013
Convocatòria del Programa d'intercanvi SICUE-Sèneca, sol·licitud on-line

 
11/02/2013, 11 h, Aula 11
"Relaciones internacionales de Asia Oriental: Troubled Waters in East Asia and Japan's Middle Power Diplomacy", Classe-Conferència a càrrec del doctor Yoshihide Soeya (en anglès).
 
18/02/2013, 17 h, Sala de Graus de la Facultat de Dret
"La configuració del dret a la bona administració en l'ordenament jurídic de la Unió Europea i la seva projecció en el dret públic espanyol i català", Lectura de tesi doctoral de Francesc Mancilla i Muntada, dirigida per la Dra. Teresa Teresa Freixes Sanjuán.
 
20/02/2013, 12 h, Sala d'Actes del Rectorat
Acte d'investidura com a Doctor Honoris Causa de Jordi Porta i Ribalta. A càrrec de Josep Maria Vallès. Acte públic.
 
22/02/2013, 14 h, Université Paris Descartes
"La migration et les émotions. Les sentiments d'appartenance du genre et à la nation des migrants argentins à Miami et à Barcelona", Lectura de tesi doctoral de Cécile Vérmot, dirigida per la Dra. Maria Jesús Izquierdo (UAB) i Denys Cuche (Université Paris Descartes)
 

EL PERFIL

 

La Mabel Rodríguez es llicencià en sociologia en la promoció de l'any 2012. Està realitzant un màster sobre Participació i Polítiques Locals

També ha treballat en la Fundació Maria Aurèlia Capmany col·laborant en l'Observatori per a la Negociació col·lectiva. Actualment treballa com a becària en un projecte participatiu amb una iniciativa popular sobre el "Pla de Buits" de l'Ajuntament de Barcelona.
 

En què consisteix la teva feina? Com vas accedir-hi?
La meva feina actual forma part del programa de pràctiques professionals que ofereix el màster que estic realitzant. És un projecte molt bonic que em permet posar en pràctica tots els coneixements adquirits a la carrera a l'hora que puc treballar en contacte amb la gent. La iniciativa popular "recreant cruïlles" ha elaborat un projecte per al "Pla de Buits" de l'Ajuntament de Barcelona per tal d'aprofitar un solar buit i crear un espai d'ús públic. La nostra feina és dinamitzar i donar assessorament metodològic sobre eines per millorar la Participació ciutadana en el projecte.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
La carrera de sociologia et permet rebre uns coneixements específics sobre aspectes de la nostra vida quotidiana que, segons el meu punt de vista, poden ser interessants a qualsevol persona. Des de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia ens formen per tal de tenir aquest interès i inquietud, però tot sociòleg hauria de veure'ls com el principi de la seva vida formativa, ja que mai coneixem prou.
A la meva Facultat hi ha molt bons professionals i el tracte sempre ha estat molt proper.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
Al nostre país, la sociologia encara és una disciplina bastant desconeguda i, sovint, els mateixos sociòlegs desconeixem a què es podem dedicar professionalment amb els coneixements adquirits. La carrera a la UAB té una vessant molt acadèmica que no sempre acaba coincidint amb la realitat professional dels sociòlegs. És per això que recomanaria que des de la Facultat es preparés més als estudiants per al futur laboral que, sobretot en aquests temps, és molt incert.
De totes maneres, els camins que segueixen els sociòlegs al llicenciar-se són molt divergents i això mateix fa que em sembli una disciplina atractiva.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Sobretot que no es quedin només amb allò que aprenguin a la carrera i que aprofitin al màxim a tots els professors que hi ha a la Facultat i tot el que ofereix el Campus. I, també, que si poden facin un Erasmus o un programa d'intercanvi. En definitiva, que siguin curiosos i que sempre tinguin ganes de conèixer més.

Si voleu contactar amb la Mabel, ho podeu fer a mabel.rguez@gmail.com
 
ENLLAÇOS
 

L'enllaç recomanat d'aquest butlletí, és la revista digital que estrena el Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya, "Àmbits de Política i Societat" .Després de 16 anys i 48 números editats en paper, l'Àmbits, es transforma en un espai on line. Tot i que canvien de format, no canvien d'esperit, ja que amb els seus continguts volen continuar copsant i analitzant la realitat que ens envolta. I ho fan de la mà de sociòlegs i politòlegs!

http://ambitscolpis.com/

 
 
   
       
2013 Universitat Autònoma de Barcelona