Núm. 73 - 11 de març de 2013
 
 
 
 
PARTICIPAR, DEBATRE, DECIDIR
 

El proper dia 21 de març s'ha convocat sessió doble (ordinària i extraordinària) del Claustre de la UAB. El Claustre, el més alt òrgan de representació de la comunitat universitària, havia tingut en el passat facultats importants, però diverses reformes legislatives li han anat restant progressivament tota possibilitat d'intervenció en àmbits en què abans intervenia. Ja no elegeix el Rector; no pot prendre acords vinculants; i no pot, al peu de la lletra, censurar l'acció del rector.

Els claustres van tenir un paper clau en els processos de transformació de les universitats, en la seva reforma, i això es va donar de manera molt destacada a la UAB. En el seu dia, l'elecció "il·legal" de Josep Laporte com a rector, al front d'un equip que reunia totes les sensibilitats de la universitat i que posava la seva direcció en mans d'un grup de professors contractats (contravenint totes les disposicions legals vigents en aquells moments, el 1976) va representar la materialització de la ruptura democràtica a la universitat, encarnant una mecànica que després fou imitada a vàries altres universitats espanyoles.

Ha plogut molt des d'aleshores. L'autonomia de les universitats s'ha decantat, en la majoria dels casos, en direcció a retallar l'autoritat dels claustres; i més tard la LOU, modificant l'anatomia de les universitats i introduïnt un extravagant mecanisme d'elecció dels rectors, va intentar acabar de desautoritzar aquest òrgan.

Però a un bon nombre d'universitats catalanes, i singularment a la UAB, el claustre manté una vitalitat considerable, i això s'expressa en l'ampli recurs, per part de diversos col.lectius, a plantejar nombroses propostes de resolució en les seves sessions, com a forma de donar opinió en nom de la universitat. Sovint això és incòmode per als responsables de les universitats, però aquesta funció és essencial. Per la mateixa raó, impedir o dificultar les seves reunions o el seu funcionament, sigui quina sigui la bandera utilitzada, és un greu error, és una agressió a tota la comunitat, i acaba per no ser altra cosa que una ajuda més (si és que els hi cal!) als intents de desdemocratitzar la vida universitària.

Joan Botella Corral, Degà

     
  ÉS NOTÍCIA
   
  TWITTER I FACEBOOK DE LA FACULTAT
   


De la mateixa manera que en l'anterior butlletí us anunciàvem l'obertura del Facebook Oficial de la Facultat, aquesta setmana us presentem el Twitter oficial de la Facultat!

L'obertura d'aquests nous canals de comunicació es pretén que siguin tant per a la difusió d'activitats i de convocatòries, com per a què qualsevol persona vinculada a la Facultat (alumnes, exalumnes personal investigador i administratiu) pugui expressar opinions, crear debats, compartir informacions d'interès per a d'altres...Us animem a fer-ne ús ja que és vostre!

  El WEB DE LA FACULTAT, TAMBÉ EN CASTELLÀ
   


Ja està disponible la versió en castellà del web de la Facultat, s'hi pot accedir des de la part superior del web en català. Aquesta nova versió se suma a la d'anglès, més reduïda, que ja vam posar en funcionament fa uns mesos.

   
  ACTES DE COMMEMORACIÓ DEL DIA DE LA DONA TREBALLADORA
   


La Universitat ha commemorat el Dia Internacional de la Dona Treballadora el passat divendres 8 de març amb un seguit d'activitats organitzades per l'Observatori per a la Igualtat juntament amb d'altres col·lectius i centres Aquesta setmana encara es duran a terme dues conferències. Consulteu l'agenda.

  VI CONGRÉS CATALÀ / INTERNACIONAL DE SOCIOLOGIA
   


L'Associació Catalana de Sociologia, filial de l'Institut d'Estudis Catalans, convoca el VI Congrés Català / Internacional de Sociologia, que se celebrarà a Perpinyà els dies 25, 26 i 27 d'abril de 2013.Enguany el lema del congrés serà "Societats i cultures, més enllà de les fronteres" i s'hi tractaran temes com la unitat de la llengua, la societat i la cultura catalana, més enllà de les fronteres i les divisions polítiques, administratives i territorials. Si us voleu inscriure al congrés, ho podeu fer a través d'aquest enllaç.

  TROBADA C'MUN 2013 A BARCELONA
   

Animem a tots els estudiants de la Facultat, a participar al C'MUN 2013 (Model de Nacions Unides), que tindrà lloc el proper mes de maig durant els dies 7 a 10 a Barcelona, que organitza l'Associació per a les Nacions Unides a Espanya, i que aquest any arriba a la seva 8a edició.

El Model de Nacions Unides, és una simulació de la tasca real de la ONU, és a dir, hi haurà la possibilitat de participar en diversos comitès i el que han de fer els estudiants és escollir un país / temàtica i defensar-lo durant els dies que dura el C'MUN. Per tant, és una gran oportunitat per posar en pràctica els vostres coneixements, a més de demostrar les capacitats d'oratòria i retòrica, sent una activitat internacional, que aplega a més de 300 estudiants d'arreu del món. En conseqüència, els debats es fan en anglès (oportunitat també per practicar un altre idioma) i estan oberts a estudiants de 18 a 30 anys, es pot participar en delegacions individuals o en parelles. Podeu trobar els temes que es tractaran per comitè i molta més informació en aquest enllaç.

  TROBADA EUROMEDITERRÀNIA DE JOVENTUT
   

De l'11 al 15 de març tindrà lloc la Trobada Euromediterrània de Joventut que pretén ser un espai de trobada entre joves de diferents procedències amb un interès comú, conèixer les problemàtiques i necessitats dels i les joves a la regió mediterrània. Les activitats obertes al públic seran la benvinguda institucional, la conferència inaugural, les visites a projectes, la taula rodona i la cloenda. Trobareu el programa aquí.

  CORPUS EFECT: NOVA EINA PER MILLORAR L'ANGLÈS
   

Els professors de la assignatura Anglès per a les Ciències Socials Inna Kozlova, Jeroni Sureda, Margaret West i Lola Ruiz, en col·laboració amb Patricia Rodríguez-Inés del Departament de Traducció, han creat un corpus de textos de Ciències Socials en anglès com a part del projecte MQD EFECT finançat per AGAUR amb l'ajuda de la Facultat. El corpus inclou 159 textos (845.698 paraules) procedents de l'àmbit laboral de 25 exalumnes contactats gràcies al Directori de Graduats/des de la Facultat i textos en anglès utilitzats per a la docència per 15 professors de la Facultat.
El corpus es pot consultar en aquest web i admet consultes de paraules senceres o qualsevol altra combinació de lletres o paraules. Es proporciona el context de fins a 10 paraules, i s'especifica el gènere i el tema del text. Amb la perspectiva d'exportar els resultats a Excel i posteriorment poder filtrar-los, el corpus pot ser molt profitós per dissenyar exercicis en anglès dins el camp de les Ciències Socials i també per a la recerca lingüística. Les/els estudiants i professors que volen perfeccionar el seu anglès el trobaran molt útil per comprovar expressions comunes dins el camp en qüestió, i també aspectes gramaticals, d'us, o d'estil.

  COMMEMORACIÓ DEL 75è ANIVERSARI DELS BOMBARDEIGS A BARCELONA
   


El proper 12 de març a les 18.30h a la Sala Martí l'Humà (MUHBA Plaça del Rei, Barcelona), l'historiador i professor de la nostra Facultat Xavier Domènech farà la conferència "Quan plovien bombes. Març del 1938: Barcelona en el camí de l'horror". Després els historiadors Ramón Arnabat, David Iñiguez i David Gesalí presentaran la Guia d'història urbana: Defensa 19: Defensa 1936-39/BCN. Per últim, les actrius Emma Vilarasau i Míriam Iscla faran una lectura dramatitzada d'un fragment de l'obra 'Barcelona' de Pere Riera, que s'estrenarà al mes de maig al Teatre Nacional de Catalunya. Per a més informació consulteu l'enllaç.

    CONFERÈNCIA SOBRE LES CONSEQÜÈNCIES DELS DESNONAMENTS
   

El Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada organitza durant l'any 2013 una sèrie de sessions de debat sobre temes d'actualitat. L'objectiu és analitzar el context de crisi actual des d'un punt de vista alhora judicial i social. Les conferències d'aquest cicle sobre justícia i societat es faran mensualment i hi participaran persones rellevants dels àmbits jurídic, judicial i social.

El proper 13 de març, de 17 a 19 h es tractarà sobre els problemes socials i judicials derivats dels desnonaments i de l'execució de crèdits hipotecaris. Hi intervindran com a ponents el senyor Guillem Soler, magistrat del Jutjat de Primera Instància núm.1 de Barcelona, i un membre de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH). Podeu consultar el programa d'aquest Cicle de Conferències a l'enllaç.

  DUES ÚLTIMES CONFERÈNCIES A l'INTERNATIONAL SOCIOLOGICAL DEBATES SEMINAR A LA UB
   

Els propers 20 de març i 15 de maig, tindran lloc els dos últims seminaris de l'International Sociological Debates Seminar de la UB, programa amb el qual es vol afavorir el debat científic internacional entre científics socials, des de la perspectiva de la sociologia com a disciplina fonamental per a comprendre els problemes i contribuir a la resolució dels conflictes de la nostra societat. Aquests debats, consisteixen en sessions de dues hores aproximadament que es desenvolupen, en dimecres tarda (17h), fins al maig de 2013, a l'Aula Magna de la Facultat d'Economia i Empresa de la UB. També us informem de que si no heu pogut assistir a algun dels seminaris, a mesura que es celebrin, s'aniran publicant tant el material audiovisual com de suport a les conferències a l'enllaç.

  EUROPEUM INSTITUT FOR EUROPEAN POLICY
   


Us informem que l'EUROPEUM Institut for European Policy durà a una escola d'estiu per a estudiants universitàris al juliol (del 13 al 15). Sota el títol "United States of Europe - Federalization of Europe as a Response to EU Crisis?". Enguany tindrà lloc a Praga. Podeu trobar els detalls per a la inscripció a l'enllaç. Hi ha temps fins al 31 de maig.

  TALLER DE CREATIVITAT I CONFLICTE
   


Oberta la inscripció al curs "Creativitat i Conflicte. La creativitat com a eina clau per a la transformació no violenta de conflictes", de l'Escola de Cultura i Pau de la UAB. El curs tindrà lloc els divendres 12 i 19 d'abril i els dissabtes 13 i 20 d'abril. Teniu tota la informació a l'enllaç.

  SEMINARI D'AVALUACIÓ DE PROJECTES EUROPEUS
   


El Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya enceta el tercer i últim seminari del cicle de Gestió de Projectes Europeus, centrat aquest en l'avaluació. Després de la redacció dels projectes i de la seva gestió financera, ara el seminari se centra en dissenyar i aplicar indicadors que verifiquin la realització, els resultats i l'impacte dels projectes segons el moment en que es consideri necessari efectuar la seva avaluació. Consulteu les bases.

   
  XVII PREMI RAMON TRIAS FARGAS
 


La Fundació CatDem convoca la XVII edició del Premi Ramon Trias Fargas d'assaig polític. Al premi, dotat amb 6.000 €, poden presentar-s'hi obres escrites en català que tractin sobre el pensament polític (economia, societat, cultura o filosofia i teoria polítiques), mundial o català. Consulta les bases.

   
  CONVOCATÒRIA CYTED RECERCA 2013: XARXES TEMÀTIQUES
   


Ciencia y Tecnología para el Desarrollo (CYTED) convoca, dins el Programa Iberoamericà de Ciència i Tecnologia per al Desenvolupament, ajuts destinats a investigadors en àrees com Ciències Socials i Jurídiques, entre d'altres. Consulta les Bases.

   
  25 BEQUES FULBRIGHT PER CURSAR ESTUDIS DE POSTGRAU
   


Es convoquen 25 beques Fulbright per cursar estudis de postgrau en universitats d'Estats Units en qualsevol disciplina. Aquestes beques estan destinades a joves titulats superiors que estiguin interessats en programes de Màster, Ph.D. o, excepcionalment, en projectes de recerca predoctoral en universitats nord-americanes.

   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Facebook oficial de la Facultat Twitter oficial de la Facultat
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 

13/03/2013, 13 h, Aula 8

Reunió informativa sobre el Treball de Fi de Grau, adreçada als estudiants.

 
13/03/2013, 17 h, Sala de reunions del Departament de Sociologia
Presentació de la tesi doctoral del GEPS, ponent: Pau Serracant sota el títol: "Canvis i continuïtats en les trajectòries de transició de la joventut catalana".
 
13/03/2013, 13 h, Sala de reunions del Departament de Sociologia
"El consum d'experiències i emocions. El cas del turisme", sessió de treball a càrrec de Salvador Anton, catedràtic de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili. Organitza ISOR.
 
21/03/2013, 15 h, Sala de reunions del Departament de Sociologia
"Contra la humiliació: del victimisme a la dignitat", sessió de treball a càrrec del professor Salvador Cardús. Organitza ISOR dins del monogràfic "De com allò impossible esdevé probable: reflexions sociològiques sotre l'auge de l'independentisme a Catalunya".
 
del 23/03/2013 a l'1/04/2013
Vacances de Setmana Santa.
 

EL PERFIL

 

El Mario Bernús Monné es llicencià en Ciències Polítiques i de l'Administració en la promoció 2008-2012.

Ha treballat com a "Evaluation Assitant" a United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East - UNRWA. Actualment treballa com a Director of Corporate Development and Public Relations a HISPARUS GLOBAL TRADING.
 

En què consisteix la teva feina?
La meva feina actual consta principalment de tres tasques: per un cantó l'àrea de desenvolupament corporatiu. El procés de desenvolupament corporatiu de les empreses té a veure amb la tasca de fer créixer l'empresa a través de les fusions i de les adquisicions. En aquest escenari, el desenvolupament del projecte implicarà la identificació de empreses potencials per a possibles unions per a crear una empresa o societat nova i més potent. Aquest tipus d'accions s'han d'avaluar prèviament i estudiar per saber si realment és un creixement positiu o podria perjudicar a l'empresa de forma permanent. Per altra banda, també té a veure amb la remodelació dels càrrecs de gestió de la corporació, en casos necessaris. Això pot implicar un procés d'eliminació de certes posicions de gestió de l'estructura existent o la creació de nous llocs de treball en un reforç per enfortir l'equip de gestió. Com a part d'aquest tipus d'enfocament, el desenvolupament de les empreses pot demanar que un o més dels gerents actuals siguin substituïts per persones que tinguin les capacitats necessàries per a dur endavant l'empresa. En casos com aquests, l'equip de desenvolupament corporatiu s'encarregarà de les funcions de reclutament i d'avaluació dels empleats potencials.
En segon lloc, l'empresa on estic actualment opera a Líbia i Egipte, a mig termini es vol operar també al Líban i a Jordània, i a llarg termini a Síria. Per a poder operar en aquests nous mercats realitzo estudis de mercat i planificació. Per últim, hi hauria la part de portar la pàgina Web, Xarxes Socials, atenció al client, publicitat (tant a premsa com a ràdio) no només a Espanya sinó també als països on operem. Per dur a terme aquesta feina, compto amb un bon equip de professionals.

Com vas accedir-hi?
Vaig trobar aquesta feina quan era a Jordània realitzant les pràctiques amb les NNUU. Jo sabia que hi havia empreses que buscaven personal, però en concret em van parlar d'una vacant a una empresa àrab que estava a Espanya (Màlaga) i buscaven una persona amb nivell alt d'anglès, coneixement bàsics d'àrab i sobretot de la regió (Orient Pròxim). Vaig buscar el contacte, vaig enviar el currículum i la carta de motivació i a les dues setmanes em van trucar per a formar part del procés de selecció.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
La valoro molt bé, crec que la Facultat em va donar una molt bona formació acadèmica. També vaig estar d'intercanvi a l'University of California, San Diego, amb el Programa Propi de la Facultat. A EEUU vaig tenir un canvi de mentalitat a l'hora d'enfocar la vida laboral i d'estudiant. Una experiència totalment recomanable, ja que com a politòleg penso que és bàsic viatjar i conèixer altres cultures.
A més a més, la Facultat m'ha donat uns coneixements de base per a introduir-me al món laboral, podríem dir que és un trampolí. Després aquests coneixement bàsics s'han d'aplicar al món real. De fet, treballant es quan te n'adones de què quan estàs treballant amb casos pràctics i apliques aquests coneixements que tenies a la realitat, aprens molt més i millores. És com si et donen unes sabates noves, fins que no camines i les adaptes a tu, i no en fas ús, no te n'adones, i els coneixements igual, fins que no els apliques de veritat no els treus tot el partit.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
Penso que s'hauria d'intentar adaptar els casos de la teoria a la realitat. És a dir, de manera artificial s'haurien d'introduir problemes que et poden passar quan estàs al món laboral. Per exemple, al món real et trobes moltes vegades que hi ha canvis de decisions en la junta directiva o en la direcció política a mig projecte i te n'has de sortir d'alguna manera o altre, treballant el poder resolutiu.
Això es podria fer en una classe, avançar la data d'entrega d'un treball, canviar el tema, canviar el pressupost, etc, això ajuda a l'alumne a adaptar-se als canvis que sorgeixen i que trobarà a la pràctica. Penso que el professor a part d'avaluar la qualitat d'un treball, que també és molt important, també hauria d'avaluar la capacitat de l'alumne a adaptar-se als canvis. És important treballar això des de la Facultat, a vegades alguns alumnes surten sense saber treure les castanyes del foc quan es troben en determinades situacions al món laboral, en part perquè mai se les havien plantejat a la Facultat (perdre un company de treball, reducció de pressupost, canvi de deadlines, etc...).

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
El meu primer consell, és que quan acabin la carrera, treballin. S'ha d'evitar el típic exemple de: tinc 25 anys una carrera, dos màsters y no he treballat mai. Les consultories, multinacionals i agències de les NNUU, entre d'altres, valoren la gent que treballa quan acaba la carrera i que ha sigut becari d'un professor mentre estudiava o ha realitzat altres feines que podia compaginar amb els estudis.
També és important tenir una bona mitjana de la carrera. Per exemple, al PricewaterhouseCoopers (PwC) demanen una nota mitjana de 7,5 a la carrera per als seus "entry positions".
Per últim, dir que tot i que soni molt bé i maco treballar com a diplomàtic o en grans firmes corporatives, cal considerar que per accedir en aquestes feines és molt important estar disposat a viatjar i sacrificar algunes coses a nivell personal.
Com a últim consell, recordo que fer dues aplicacions al mes a portals de cerca de llocs de feina, com INFOJOBS, no serveix. És important buscar feina activament; per exemple, enviar sol·licituds a empreses de consultoria on voldria treballar, encara que no tinguin publicades ofertes de feina o pràctiques professionals. La ràtio ideal serien entre 30 i 60 aplicacions al mes.

Si voleu contactar amb el Mario, ho podeu fer a mario.bernus@gmail.com
 
ENLLAÇOS

 

En aquesta ocasió us presentem el nou butlletí de Finançament de Xarxanet.org:

Butlletí on s'inclouen les darreres convocatòries de premis, subvencions, concursos i beques públiques i privades que s'hagin publicat durant la setmana anterior a l'enviament. El butlletí és setmanal. Doneu-hi un cop d'ull!!

 
 
   
       
2013 Universitat Autònoma de Barcelona