Núm. 75 - 8 d'abril de 2013
 
 
FA CENT ANYS
 

No sóc propens a celebracions ni centenaris, però és evident que constitueixen una oportunitat per retre homenatge a obres i autors que han estat importants en la disciplina, a la vegada que permeten repensar allò que fem avui, a la llum de les aportacions que s'havien fet abans, i que potser han quedat oblidades.

Ara fa cent anys, un estudiós francès, André Siegfried, publicava un estudi sota el títol de "Tableau politique de la France de l'Ouest" ('Quadre polític de la França de l'Oest'). El primer gran treball d'anàlisi dels comportaments electorals, prenent com a objecte el vot a les zones de la Normandia i la Bretanya franceses, i utilitzant per primera vegada una metodologia d'anàlisi que causaria un impacte extraordinari, i marcaria per molts anys la manera de fer dels col.legues francesos: la geografia electoral.

En què consistia? A manca de dades d'enquesta (recordeu la data: 1913), l'únic paràmetre disponible eren els resultats electorals agregats. Ara bé, si aquests resultats es mesuraven a un nivell territorial suficientment baix (com ara les circumscripcions uninominals tradicionals a França), es podrien posar en relació amb altres fenòmens o realitats socials mesurades al mateix nivell. Apareixia així la idea de juxtaposar les representacions cartogràfiques de dues realitats diferents (per exemple, l'orientació política del vot i el lloc de naixement dels clergues francesos), per mostrar l'existència de regularitats en la relació entre unes i altres variables (i perdoneu de nou l'expressió: faltaven encara 20 anys per a la invenció del coeficient de correlació).

Les conclusions a què s'arriba amb aquesta metodologia són suggerents però inevitablement atrevides, i obertes a possibles falàcies intel.lectuals. El sòl granític, troba Siegfried, sec i poc productiu, ha generat el latifundi, la dependència del gran propietari i, per via de conseqüència, el vot conservador; el sòl calcari, més ric i humit, permet la pervivència i el desenvolupament de la petita propietat individual, més independent dels cacics i, per tant, potencialment més independent políticament i més progressista.

Cert o fals? En dècades posteriors, les anàlisis de Siegfried han estat criticades i replicades una i altra vegada; no sempre s'han confirmat, però s'han mostrat sempre pertinents i suggestives. Encara el 2010, la Universitat Lliure de Brussel.les va reeditar en facsímil el treball de Siegfried, contribuint a renovar la discussió sobre la seva anàlisi i sobre la validesa de la seva metodologia.

Nosaltres no hem conegut gairebé la geografia electoral. Fora d'alguns intents pioners al llarg dels anys 70, la pràctica electoral a casa nostra ha vingut de la mà de la generalització de l'ús de dades individuals, recollides mitjançant enquestes. Ens hem perdut alguna cosa? Valdria la pena que aprenguéssim a fer mapes electorals? (com se'n fan, i ben significatius, sobre fenòmens religiosos, migracions, etc.). La qüestió està oberta, i potser valdria la pena pensar-hi.


Joan Botella Corral, Degà

     
  ÉS NOTÍCIA
   
  PRESENTACIÓ DEL PROGRAMA ALUMNI UAB
   


La UAB presentarà el nou programa Alumni UAB, que pretén convertir-se en una xarxa d'antics alumnes de la Universitat, facilitant la vinculació entre titulats, on podran mantenir relacions professionals, acadèmiques i personals. Es vol acompanyar els titulats en el desenvolupament professional, la inserció laboral i facilitar-los la formació permanent. El programa també ofereix avantatges en els serveis de la UAB. L'assistència a l'acte és oberta a tothom, però cal inscripció prèvia enviant un e-mail a alumni@uab.cat

  VII SETMANA DE LA COOPERACIÓ A LA UAB
   


Torna la Setmana de la Cooperació, enguany sota el títol "Pau i violències al món actual", que tindrà lloc del 16 al 19 d'abril a la UAB amb l'objectiu d'analitzar diferents conflictes armats i violències recents, principalment a l'Àfrica i l'Amèrica Llatina, i reflexionar entorn el paper de la societat civil en la construcció de pau i les experiències de lluita no violenta dels pobles del Sud. L'activitat està reconeguda amb 2 crèdits de lliure elecció i 1 crèdit ECTS.

   
  PARTICIPACIÓ OBERTA ALS ESTUDIANTS A LA LLIGA DE DEBAT
   


El passat mes de gener durant la V Lliga de Debat Universitari que es va celebrar a la UAB, es va seleccionar l'equip que anirà a representar a la UAB a la IX Lliga de Debat Interuniversitari de la Xarxa Vives, que tindrà lloc del 8 al 12 d'abril a la UB. El tema de debat serà "el dret a l'assistència sanitària ha de ser universal?". Tots els estudiants podran fer propostes d'arguments pel debat mitjançant el twitter @participaciouab. Ajudeu a l'equip de la UAB a ser el guanyador!.

  NOVA OFERTA DE TALLERS AMB PERSPECTIVA DE GÈNERE PER AL SEGON SEMESTRE
   


Al llarg del segon semestre i també durant l'Escola d'Estiu de la UAB, l'Observatori per a la Igualtat de la UAB impartirà diversos tallers amb perspectiva de gènere des de varis àmbits professionals, acadèmics i participatius.

El període per inscriure's s'obrirà a partir del 8 d'abril al portal de l'Àmbit de Participació de la UAB.

  CONVOCATÒRIA EXTRAORDINÀRIA ERASMUS PRÂCTIQUES
   

Fins l'11 d'abril està oberta la convocatòria extraordinària de sol·licitud d'Erasmus Pràctiques per a cobrir places vacants. La sol·licitud es pot presentar a l'Àrea de Relacions Internacions o a la Facultat.

Les estades dins la modalitat de pràctiques han de tenir una durada mínima de 3 mesos (entenent-se per 3 mesos, 90 dies) i un màxim de 12 mesos, compresos dins el període que va de l'1 de juny de 2012 al 30 de setembre de 2013. Han d’estar autoritzades i supervisades per la universitat d’origen. Els ajuts estan finançats per la Unió Europea i es cobren a través de la universitat de l’estudiant.

  JORNADA-DEBAT HIPOTEQUES I DESNONAMENTS. I ARA QUÈ?
   

El proper dijous 11 d'abril, l'Associació d'Amics de la UAB realitzarà una jornada de debat titulada: "Hipoteques i desnonaments. I ara, què?" a les 18:30h al Col·legi de Periodistes. El debat serà presentat per Antonio Franco, periodista i president de l'Associació d'Amics de la UAB, i hi intervindran Ada Colau, portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), José María Fernández Seijo, magistrat, Antoni Serra Ramoneda, catedràtic emèrit de la Universitat Autònoma de Barcelona i Santiago Vidal, magistrat. Cal confirmar assistència. Trobareu tota la informació a l'enllaç.

  CONVOCATÒRIA EXTRAORDINÀRIA BECA EQUITAT 2012-2013
   

Del 5 al 29 d'abril està obert un nou període extraordinari de sol·licitud de la Beca Equitat.

Aquest termini està reservat als alumnes que hagin fet la primera matrícula del curs 2012-2013 amb posterioritat al 15 d'octubre de 2012. La sol·licitud s'haurà de complimentar electrònicament a l'Oficina Virtual de Tràmits de la Generalitat.

  CONFERÈNCIA DE GEORGE SOROS AL CCCB
   


El proper 11 d'abril, a les 19.30h, tindrà lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, la conferència "La crisi i el futur de les societats ofertes a Europa" a càrrec de George Soros. El ponent és el president del fons d'inversió Soros Fund Managment LLC i president i creador de les fundacions Open Society. Aquestes entitats estan dedicades a promoure els valors de la democràcia i la societat oberta. Per a més informació sobre la conferència aneu a l'enllaç.

  PUBLICACIÓ DE GERARD COLL-PLANAS
   

L'exalumne de la nostra Facultat Gerard Coll-Planas ha publicat el llibre "Dibuixant el gènere". Es tracta d'un assaig il·lustrat sobre la construcció social del gènere, s'explica el gènere com a construcció social que regula les diferències i desigualtats entre dones i homes i que suposa l'exclusió de les persones transsexuals, gais, lesbianes i bisexuals. El llibre compta, a més, amb el pròleg de Teresa Forcades. Teniu més informació a l'enllaç.

  NOUS CURSOS DEL COL·LEGI DE POLITÒLEGS I SOCIÒLEGS DE CATALUNYA
   


Cada trimestre el Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs ha preparat un programa formatiu per tal de donar les eines necessàries per al bon desenvolupament professional. Són un total de 7 cursos en les temàtiques de les TIC, la Gestió Pública, la Investigació Social, la Innovació Social i la Gestió de Projectes. Consulta la informació dels cursos.

  CONVOCATÒRIA ICREA SÈNIOR 2013
   


Fins el 6 de maig està oberta la nova convocatòria ICREA Sènior 2013 que convoca la Institució Catalana d'Estudis Avançats. Podeu trobar els requisits i tota la informació sobre aquesta convocatòria a l'enllaç.

  PREMI AL MILLOR PÒSTER PRESENTAT EN EL XI CONGRÉS DE L'AECPA
   


L'Asociación Española en Ciencia Política y de la Administración (AECPA), convoca un premi al millor pòster per al XI Congrés Espanyol de Ciència Política i de l'Administració que es celebrarà a Sevilla del 18 al 20 de setembre del 2013. Els pòsters han d'anar relacionats amb una àrea temàtica del congrés (teoria política, actors polítics, institucions polítiques, comportament polític, gestió i polítiques públiques, estudis d'àrea i internacionals). Es poden presentar pòsters fins al 30 d'abril. Consulta les bases.

   
   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
 

  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 

12/04/2013, 11 h, Sala de Graus
Lectura de tesi "Trajectòries laborals de treballadors immigrants a Espanya. Barreres i dreceres a la seva integració laboral", a càrrec de Mariona Lozano Riera, dirigida pel Dr. Antonio Martín Artiles i el Dr. Òscar Molina Romo.

 
17/04/2013, 15 h, Sala de reunions del Departament de Sociologia
"Matar el Chino. Una investigació sobre la violència", sessió de treball a càrrec del Dr. Miquel Fernández González. Organitza ISOR.
 
19/04/2013, 12 h, Seminari D
"La modelització matemàtica de la propagació del suport democràtic de tendències extremistes a Europa", sessió de treball a càrrec de Lucas Jodar, Universitat Politècnica de València. Organitza ISOR.
 
Del 4/04/2013 a l'11/04/2013
Convocatòria extraordinària de sol·licitud d'Erasmus Pràctiques per cobrir vacants.
 
Del 5/04/2013 al 29/04/2013
Convocatòria de beca Equitat per als alumnes que s'hagin matriculat després del 15/10/2012.

EL PERFIL

 

El José Antonio Moreno Bravo es va llicenciar en Ciències Polítiques i de l'Administració en la promoció 1997-2011.

Ha fet estudis de postgrau a la Universitat Pompeu Fabra. També ha treballat com a tècnic extern a la Subdirecció General d'Acció Social i Voluntariat de la Generalitat de Catalunya. Actualment treballa com a tècnic educatiu a la Fundació Privada Pere Closa.
 

En què consisteix la teva feina? Com vas accedir-hi?
Des de que vaig acabar el màster, fa sis mesos, he treballat a la Fundació Privada Pere Closa i, de manera temporal, en diferents projectes relacionats amb interculturalitat (projecte europeu Rom UP! i manual per combatre els rumors i estereotips sobre diversitat cultural a Barcelona).

Principalment, he pogut obtenir informació sobre els llocs on he treballat gràcies als contactes que vaig fer mentre estudiava i realitzava pràctiques professionals.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Valoro positivament la formació rebuda a la Facultat. Quan accedeixes al món laboral, te n'adones que disposes de tots els coneixements, eines i recursos que s'espera que tingui un politòleg.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
Professionalment, estic molt satisfet amb la formació rebuda; per aquest motiu, considero que la crisis econòmica no ha de ser una excusa per reduir la qualitat. Em preocupa l'augment de les taxes universitàries i la disminució dels recursos que disposen les facultats; observar com persones que podrien ser grans professionals no ho seran per una causa econòmica.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Que siguin optimistes i mai perdin les ganes de treballar. Estem vivint en un moment on s'ha posat de manifest la necessitat d'aportar noves idees de gestió. La nostra contribució és imprescindible per fer d'aquest món, un lloc més digne per viure.

Si voleu contactar amb el José Antonio, ho podeu fer a jamorenobravo@gmail.com
 
ENLLAÇOS
 

Observatori per a

la Cibersocietat

Us recomanem que consulteu la pàgina web de l'Obervatori per a la Cibersocietat, és un espai de debat i reflexió que giren entorn a les tecnologies digitals. Feu-hi un cop d'ull!

 
 
   
       
2013 Universitat Autònoma de Barcelona