Núm. 80 - 17 de JUNY de 2013
 
 
 
 
DELS GRANS NOMS
 

En els propers dies, es retrà homenatge, a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans, a Joan Estruch, catedràtic del Departament de Sociologia de la UAB i un dels "pares fundadors" de la Facultat, que es jubila properament. No serà l'únic, ni el primer: com ell, ens deixen, o ens han deixat, Mª Jesus Izquierdo, Fausto Miguélez, Josep Mª Sanahuja… i els precedeix una llarga llista de noms, com Joaquim Molins, Josep Mª Masjuan, Jesus Rodés o Judit Astelarra.


Etimològicament, "jubilació" parla de joia, d'alegria, de celebració; i no seré jo qui ho discuteixi. Tots els esmentats, i molts més, han entregat anys de la seva biografia personal i intel.lectual al desenvolupament de les ciències socials en el nostre país, i de manera més concreta, al desenvolupament i maduració institucional de la Facultat. Per tant, s'han guanyat el dret a aturar-se i descansar.
Però també seria just preguntar-se si, en primer lloc, tots ells volien desvincular-se completament de la vida acadèmica; i, en segon lloc, si se'ls pot reemplaçar. I no estic segur que cap de les dues preguntes tingui una resposta afirmativa, o al menys completament afirmativa.


No és casual que altres sistemes acadèmics desconeguin la institució espanyola de la jubilació obligatòria : des de França fins als Estats Units, molts sistemes universitaris permeten que els acadèmics segueixin en actiu tant temps com vulguin; la jubilació és potestativa a partir d'una certa edat, però no és obligatòria (en tant en quant la salut dels interessats ho permeti). A partir de cert punt de la nostra vida, desconnectem de la recerca - punta, però l'experiència i l'auctoritas adquirida fan que les aportacions dels acadèmics puguin millorar amb el temps, i en facin elements de referència i de suport intel.lectual i moral molt valuosos. L'expressió "emèrit" expressa bé aquesta funció del professor de llarga experiència.


I tampoc estic massa segur de la funcionalitat de la jubilació de cara a la renovació de l'acadèmia. Quan fa deu anys la UAB va emprendre un programa consistent a afavorir les jubilacions per endavant dels acadèmics (el denominat pre-emeritatge), l'argument era precisament el d'afavorir la "circulació de les elites", per dir-ho com Pareto. Però fins i tot en els anys en què encara no hi havia la crisi pressupostària actual, els recursos alliberats per les pre-jubilacions no van servir per promoure professors més joves cap als més alts nivells, sinó per seguir eixamplant (de manera freqüentment poc responsable) la base de la piràmide de les categories de professorat junior; de manera que no es va substituir els que, de totes formes, no eren gaire substituïbles, i es va anar generant un problema que, a mig termini, esdevindria explosiu (com pot ser que ens passi properament).

Que se m'entengui bé: ni estic proposant el retorn al servei actiu dels nostres col.legues jubilats, ni em postulo per seguir aquí fins a una edat venerable, ni m'agrada la idea d'una universitat on els acadèmics només puguéssim moure'ns en ascensor. Però estaria bé que, amb independència de les reformes que han de venir del nostre sistema de pensions, algú s'atrevís a pensar i a treure conseqüències de què vol dir l'allargament de l'esperança de vida per als professionals dels sectors intel.lectuals i acadèmics.

Joan Botella Corral, Degà

     
  ÉS NOTÍCIA
   
  ACTE DE GRADUACIÓ 2013
   


Enguany, la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia torna a celebrar un acte de graduació per reconèixer públicament el treball acadèmic dels alumnes que s'han graduat aquest any, i de les llicenciades i els llicenciats de la darrera promoció. Així mateix, volem fer extensiu aquest reconeixement els i les alumnes a qui vam donar el Premi extraordinari de llicenciatura i els qui s'han doctorat durant aquest curs. L'acte solemne de lliurament de diplomes es farà el dissabte 29 de juny, a les 11:30 hores, a la Sala d'Actes de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia. En aquest acte podreu gaudir de l'actuació del Cor de Cambra de la UAB.

  WORKSHOP A LA FACULTAT: CITIZEN RESPONSES TO POLITICAL CORRUPTION: ELECTIONS AND ACCOUNTABILITY
   


El proper dimecres 19 de juny, a la Sala de Juntes de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia, tindrà lloc el Workshop "Citizen responses to political corruption: Elections and accountability". S'estudiarà com els ciutadans responen i sota quines condicions, davant els casos de corrupció. Està organitzat pel grup de recerca Democràcia, eleccions i ciutadania. Trobareu el programa i el full per a registrar-vos aquí.

  DANIEL INNERARITY REFLEXIONA SOBRE LA SOCIETAT DEL CONEIXEMENT
   


El proper 18 de juny, tindrà lloc la conferència "Els desafiaments actuals de la societat del coneixement i la innovació" a càrrec del filòsof Daniel Innerarity, catedràtic de filosofia política i social, IKERBASQUE a la Universitat del País Basc i director de l'Instituto de Gobernanza Democrática. A continuaciór es debatrà el tema amb altres ponents, amb Joan Subirats, catedràtic de ciència política de la UAB I investigador de l'IGOP; Francisco Longo, secretari general I professor d'ESADE; i Daniel Furlan, president de PIMED Think Tank. El debat serà moderat pel periodista de TV3 Jordi Fortuny. Tindrà lloc a les 18h, al Palau Macaya (Passeig de Sant Joan, 108) de Barcelona. La conferència s'emmarca dins les activitats del cicle "Coneixement i innovació" que organitzen l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) i l'Obra Social "la Caixa" dins de la plataforma Coneixement, Territori i Innovació.

  10è ANIVERSARI DEL MÀSTER EN TÈCNIQUES D'INVESTIGACIÓ SOCIAL APLICADA
   

Aquest any el Màster TISA celebra el seu desè aniversari i ho celebrarem el proper 27 de juny a l'Aula Magna de la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona, en un acte obert a tothom.
L'acte pretén ser un punt de trobada amb els representants dels diferents sectors que treballen en l'àmbit de la investigació aplicada, els ex-alumnes que han passat pel programa d'estudis al llarg d'aquests 10 anys, així com amb sociòlegs i politòlegs interessats en la recerca social.
Comptarem amb la presència dels representats de tots tres organitzadors del Màster, amb Anna Parés, degana del Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya; de Màrius Domínguez, director acadèmic del Departament de Sociologia i Anàlisi de les Organitzacions de la Universitat de Barcelona i de Pedro López, director acadèmic de l'Institut d'Estudis del Treball de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Durant l'acte celebrarem la taula rodona on debatrem sobre "La qualitat de la investigació aplicada: reptes en el context actual", amb Jordi Argelaguet, director del Centre d'Estudis d'Opinió; Anna Jolonch, cap de recerca de la Fundació Jaume Bofill i un representant d'un institut d'estudis d'opinió o de mercats (pendent de confirmar).
D'altra banda, diversos ex-alumnes explicaran el seu desenvolupament professional i l'aportació que ha representat el Màster TISA.
Al final servirem un aperitiu a tots els assistents.
L'acte és obert a tothom. Cal confirmar l'assistència a formacio@colpis.cat abans del 21 de juny a les 13.00 hores.

  JORNADES D'INTERCOMPRENSIÓ LINGÜÍSTICA
   

La UAB (departaments de llengües romàniques, Facultat de Ciències de l'Educació, Institut de Ciències de l'Educació, Servei de Llengües) contribueix des de fa anys a la recerca sobre la intercomprensió lingüística generant reflexions rellevants sobre la qüestió i duent a la creació de materials didàctics de base tecnològica que resulten útils als aprenents de llengües romàniques. La Jornada d'Intercomprensió Lingüística, que tindrà lloc el 26 de juny a la UAB, té per objectiu situar la intercomprensió, explicar l'experiència amb aquesta línia de treball duta a terme als serveis lingüístics de diverses universitats i presentar diverses iniciatives innovadores relacionades amb aquesta metodologia. Trobareu més informació a l'enllaç.

  PROGRAMA MENTOR 2013/2014
   

Obertes les inscripcions als Programa Mentor pel proper curs 2013/2014. Aquest programa té per objectiu facilitar l'estada dels estudiants internacionals que venen a la UAB per part d'estudiants locals, i poder facilitar la seva integració al món acadèmic, social i cultural de la UAB. Podeu trobar més informació a l'enllaç.

  PROMOCIÓ D'ESTIU AL SAF
   


Si vols donar-te d'alta al SAF com a persona titular d'un abonament individual o familiar, tindràs la matrícula gratuïta si t'abones entre el 3 i el 21 de juny (llevat que ja hagis gaudit de gratuïtat de matrícula en els darrers 4 anys). I tan sols pagaràs la part corresponent de la quota mensual del 22 al 30 de juny.
Consulta les condicions de la promoció d'estiu i quina és la documentació necessària per a donar-te d'alta al SAF. Si ja ets persona abonada titular, et recordem que pots aprofitar aquesta promoció d'estiu per a portar amics o amigues a abonar-se al SAF. Ells gaudiran de matrícula gratuïta i tu dels beneficis de la Promoció d'amics i amigues, amb la qual pots obtenir una quota mensual gratuïta o material de marxandatge del SAF per cada persona que acompanyis a abonar-se.

    I JORNADA DE GOVERN OBERT DE TERRASSA
     


Un dels principals reptes de les administracions públiques és actuar contra la manca de proximitat i de diàleg amb la ciutadania, la qual es limita quasi únicament a l'exercici del dret a vot cada quatre anys. Arran d'aquest fet, des de Terrassa es busca involucrar els ciutadans i ciutadanes més del que s'ha fet fins ara, amb les noves eines que tenim a l'abast, com les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC). Així doncs, s'ha organitzat la primera jornada d'intercanvi d'experiències i casos d'èxit entorn al govern obert dirigit a representants de les administracions públiques i el sector privat, anomenada I Jornada de Govern Obert de Terrassa, el proper 20 de juny. Trobareu tota la informació aquí.

  JORNADA INTERNACIONAL INFÀNCIA I ESPAI PÚBLIC
   

Estan obertes les inscripcions a la Jornada Internacional Infància i Espai Públic: un diàleg entre art, educació i espai urbà, que tindrà lloc els dies 6 i 7 de juliol al CosmoCaixa de Barcelona. La jornada està organitzada per l'Associació de Mestres Rosa Sensat i Urbanitas Berlin-Barcelona. Serà un fòrum de diàleg entre professionals d'Alemanya, França, Dinamarca, Àustria, Bèlgica, Itàlia, Espanya, Catalunya i Brasil.

  JORNADA "DE LA INVESTIGACIÓ A L'ACCIÓ PARTICIPATIVA" SOBRE JOVENTUT, PARTICIPACIÓ I POLÍTICA
   


La Direcció General de Joventut i el Programa d'Innovació i Qualitat Democràtica coorganitzen una Jornada sobre joventut, participació i política el proper 3 de juliol per presentar els resultats de l'anàlisi de l'Enquesta de participació i política (EPP) 2011 i altres recerques sobre joves i participació. La jornada està adreçada a càrrecs electes locals i personal de les administracions públiques catalanes, especialment de l'àmbit de joventut, participació i educació; i als representants de les federacions i les associacions municipals. També a personal investigador i membres d'organitzacions i col·lectius socials. La inscripció és gratuïta i es podrà fer fins el 21 de juny. La jornada tindrà lloc el dimecres 3 de juliol, de 9 a 14.15h, a l'Escola d'Administració Pública de Catalunya (carrer de Girona, núm. 20. Barcelona).

  YOUNG DIPLOMATS FORUM A TURQUIA
   


El Fòrum Diplomàtic Global està organitzant el "Young Diplomats Forum" a Turquia els proper 2-6 de setembre de 2013. Animen a tots els graduats amb dots de lideratge. Tindrà al voltant de 75 països participant, i és una oportunitat de conèixer altres líders i desenvolupar-te professionalment. Si esteu interessats podeu escriure a: ydf@gdforum.org. Per a més informació consulteu aquí.

  SYMPOSIUM ON CULTURAL DIPLOMACY IN THE EUROPEAN UNION
   


Del 3 al 5 de juliol, tindrà lloc a Brusel·les la conferència "Sustainable Economic Growth, Further Integration and Common Identity: Moving towards a European Consensus". És una oportunitat per a recent titulats per a desenvolupar-se amb altres futurs líders i diplomàtics, i augmentar la xarxa de contactes, així com aprendre i ampliar horitzons professionals. Per a poder inscriure't i per a més informació, consulteu aquí.

  JORNADA D'ESTUDI SOBRE ESPAI PÚBLIC, CIVISME, SEGURETAT I CIUTAT. EL CAS DEL BARRI DE LA MINA.
   


Jornada d'estudi sobre "Espai públic, civisme,seguretat i ciutat. El cas del barri de la Mina".19 de juny 2013, 10h Sala d'actes de la Biblioteca Font de la Mina.

  CURSOS D'ACCIÓ SOCIAL AL JULIOL
   


L'associació sociocultural La Formiga, organitza per el mes de juliol diversos cursos sobre inserció sociolaboral, mediació intercultural, immigració i acollida, entre d'altres. Trobareu preus, dates i com matricular-vos a l'enllaç.

  EL ISLAM POLÍTICO EN EL MEDITERRÁNEO. RADIOGRAFIA DE UNA EVOLUCIÓN
   


La Fundació Cidob de Barcelona acaba de publicar el llibre Izquierdo Brichs, Ferran (ed.) El Islam político en el Mediterráneo. Radiografía de una evolución. Barcelona: Cidob / Bellaterra, 2013.

 

  XIa EDICIÓ DEL CONCURS STUDENT D'ESTADÍSTICA APLICADA
   


El Servei d'Estadística Aplicada de la UAB, juntament amb l'Institut d'Estadística de Catalunya, organitza la XIa edició del Concurs Student d'Estadística Aplicada. Els estudiants hauran de presentar, de manera individual o per parelles, qualsevol treball inèdit on s'utilitzi l'estadística. La data límit per a la presentació dels treballs és el 10 de setembre.

  BEQUES FINESTRETA 2012-2013: PERÍODE DE SOL·LICITUD EXCEPCIONAL
   


Des del 17 i fins el 30 de juny de 2013, restarà obert el període per sol·licitar una beca dins el programa Finestreta, d'ajuts a l'estudi per a situacions sobrevingudes. Per poder optar-hi cal complir les condicions del programa (situació sobrevinguda l'any 2012 que posi en risc la continuïtat dels estudis per no poder fer front a les despeses de matrícula.

Per sol·licitar-la cal descarregar el formulari, omplir-lo i llurar-le al Registre General de la Universitat, o als punts de registre descentralitzats.

Per més informació cal adreçar-se al Vicerectorat d'Estudiants i cooperació.

  PODER Y REGÍMENES EN EL MUNDO ÁRABE CONTEMPORÁNEO
   


Ja és possible descarregar gratuïtament el llibre Izquierdo Brichs, Ferran (ed.) Poder y regímenes en el mundo árabe contemporáneo. Barcelona: Cidob / Bellaterra, 2009.

 

   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 

19/06/2013. Sala de Juntes de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia

Workshop: Citizen responses to electoral corruption Elections and accountability. Organitzat pel Grup de Recerca Democràcia, Eleccions i Ciutadania.

 
21 de juny. 9,15h, Sala de Juntes de la Faculat de Fiolosifa i Lletres.
Col·loqui internacional: Judaisme I Exili Republicà de 1939.
 
29/06/2013. 11,30h Sala d'Actes de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia
Acte de graduaciío del curs 2012/2013
 

De l'1 de juliol al 2 d'agost de 2013. Horari de Gestió Acadèmica: de 10 a 13h, tardes tancat.

 
Beques Finestreta Oberta. 2012-2013
Amb data 17 de juny, i fins el dia 30, restarà obert el programa fiestreta 2012-13, d'ajuts al'estudi per a situacions sobrevingudes. Més informació al Vicerectorat d'Estudiants i Cooperació.
 

EL PERFIL

 

ElRoger Bruguera es llicencià en Ciències Polítiques i de l'Administració en la promoció de l'any 2012.

Fa estudis de postgrau a la Universidad Iberoamericana a Mèxic D.F. Actualment treballa com a Executiu de grans comptes a la multinacional Ricoh Mexicana.
 

En què consisteix la teva feina? Com vas accedir-hi?
Formo part de l'equip administratiu de la multinacional dins de les comptes de més trascendència. A l' hora faig tasques consultives i d'assessorament duent a terme plans estratègics per als nostres clients. Va ser un procés ben ràpid degut al seu interés per mi en poc més d'un més d'arribar a Mèxic.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Considero que la formació que he rebut és de gran valor degut a les grans expectatives compartides entre l'alumne i el professorat. El reconeixement dels estudis que provenen no només de la Facultat, si no de la UAB son resultat de l'esforç, la profesionalitat i l'estructura dels plans d'estudis per tal d'aprofitar al màxim qualsevol vessant de coneixement.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
Jo particularment no vaig dur a terme pràctiques professionals dins d'una empresa. Vaig tenir la oportunitat de dur a terme un intercanvi universitari a Mèxic en el qual, a l'hora, va coincidir en el fi de la meva llicenciatura.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Aprofitar al màxim l'oportunitat d'apendre des de diverses modalitats que enriqueixen encara més el coneixement individual i que en un futur es veurà reflectit dins de l'àmbit laboral.

Si voleu contactar amb el Roger podeu fer-ho a: bruguera.roger@gmail.com

 
 
ENLLAÇOS
 

En aquest web trobarem informació de cursos formatius de tot tipus: mestratges i postgraus, cursos online, a més d'un cercador d'activitats formatives. Trobarem, a més dels cursos, publicacions, xerrades, activitats, assessorament...
Podem, fins i tot, buscar llibres a través del cercador virtual de la biblioteca de l'Escola.

Feu-hi un cop d'ull!

 
 
   
       
2013 Universitat Autònoma de Barcelona