Núm. 79 - 3 de juny de 2013
 
 
CIÈNCIA (SOCIAL) I POLÍTICA (ANTISOCIAL)
 

Fa vint anys, el Congrés dels Diputats va decidir examinar el futur del sistema de pensions a Espanya. Malgrat les pressions del sector financer, el legislador va optar per mantenir un sistema primordialment públic, basat en una Seguretat Social autosuficient financerament, separada dels comptes de l'Estat, i que estableix una vinculació entre els ingressos de la persona mentre està en actiu i la seva futura pensió, a la vegada que es creen pensions no contributives, que actuen com a xarxa de seguretat de les persones exteriors al mercat de treball. Unes i altres s'actualitzen anualment, en funció de l'evolució de l'IPC.


Aquest sistema, acordat per tots els grups parlamentaris i amb el suport dels grans sindicats i de la patronal (però no de la patronal bancària), recollia un ampli consens, que es materialitza en el seu nom: es tracta del Pacte de Toledo, pel compliment del qual vetlla una comissió parlamentària.


Sota l'impacte de la crisi i de les pressions de la Comissió Europea, el govern Zapatero va fer aprovar, en els seus últims mesos de vida, una llei encaminada a "actualitzar, adaptar i modernitzar" la Seguretat Social (aprovada, com tantes vegades, el mes d'agost del 2011). Ara l'import de les pensions es vincula a la relació entre els ingressos de la Seguretat Social i les pensions a pagar, mitjançant un denominat factor de sostenibilitat, que vincularia el sistema a l'evolució de l'esperança de vida: si l'esperança de vida segueix creixent, i els jubilats ho seran durant més anys, aleshores potser caldrà limitar el creixement de les pensions. I la vaguetat s'accentua quan es veu que aquest mecanisme entraria en vigor … el 2027!!


Ara el govern Rajoy ha encarregat a una comissió d'experts la concreció, des de criteris tècnics, d'aquest factor de sostenibilitat (que ha reemplaçar la referència a l'IPC), anunciant, a més, que entraria en vigor immediatament. Per on va aquesta concreció? Dos factors essencials: la ratio cotitzants / pensionistes, i en segon lloc l'evolució de l'esperança de vida.


Criteris tècnics? La comissió és presidida per un sociòleg de renom, Víctor Pérez Díaz (que va fer la inauguració del curs de la Facultat l'any 1992) i la integren uns quants economistes i juristes proposats per organismes, empreses i grups polítics diferents. Però definir quina és la "llista de variables" a utilitzar, quan entrarà en vigor una determinada mesura o si la variable depenent (taxa de creixement de les pensions) pot prendre valors negatius (és a dir, que les pensions puguin baixar en lloc de pujar) són tot menys opcions tècniques.
Decidir que es raona només sobre les despeses però no sobre els ingressos, deixant intacte el sistema fiscal ( i les seves disfuncions); pensar només en la ratio i no en l'evolució de la productivitat dels treballadors; o no preguntar-se sobre una major incorporació de dones al mercat de treball, són opcions "no tècniques", sinó profundament polítiques. Per molt que després es quantifiquin o es vinculin a aparatosos models formals, seguiran reflectint una visió esbiaixada, "parcial", sobre com es reparteixen els costos i els beneficis de la convivència social.


En altres paraules: es tracta novament de la vella qüestió d'entendre la cientificitat merament com a tecnicitat metodològica, sense res a dir sobre les finalitats de l'acció sinó només sobre l'adequació entre mitjans i fins; o bé entendre-la com capaç de discutir també l'orientació de l'acció col.lectiva, examinant si els seus resultats tendiran (o no) a augmentar el grau de llibertat real de les persones.
Reapareix, com no pot ser d'una altra manera en un context de greu crisi social, el vell debat germànic de tècnica vs. civilització, ben encarnat per Max Weber. Avui, però, la novetat és que l'adopció de polítiques restrictives i socialment dures busca legitimar-se donant-se una cobertura "científica". Torna a la memòria la màxima del moralista francès: " La hipocresi és l'homenatge del vici a la virtut".

Joan Botella Corral, Degà

     
  ÉS NOTÍCIA
   
  TAULA RODONA: COM TRADUIR ELS CONEIXEMENTS ACADÈMICS EN COMPETÈNCIES PROFESSIONALS?
   


Aprofitant l'Acte de Cloenda del Pràcticum Professional 2012-2013, es durà a terme la taula rodona: Com traduir els coneixements acadèmics en competències professionals?. Sota la moderació de La Dra. Sara Moreno, Vicedegana de Professionalització i pràctiques, amb experts en el tema, ens donaran una visió sobre l'aplicació al món laboral dels coneixements apresos a la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia. Serà el dia 10 de juny, a les 12h. A la Sala d'Actes de la Facultat.

  PREINSCRIPCIÓ MINOR D'ANGLÈS PROFESSIONAL
   


El 3 de juny s'obrirà la preinscripció al Minor d'Anglès Professional que imparteix la UAB el curs 2013-2014. Aquest minor està pensat com a una resposta pràctica per a la necessària incorporació dels futurs graduats a àmbits laborals internacionals.

  TORNA LA UNIVERSITAT D'ESTIU AMB DIFERENTS CURSOS
   


L'Institut de Ciències de l'Educació organitza un cop més la Universitat d'Estiu, que tindrà lloc de l'1 al 19 de juliol. S'hi duran a terme cursos de diferents temàtiques, així com cursos d'idiomes o del SAF. Enguany s'incorporen activitats de l'Àmbit de Participació i una oferta específica per a la gent gran.

  6 ESTUDIANTS DE LA UAB PREMIATS EN UN SIMULACRE DE LA ONU
   

Entre el 7 i el 10 de maig, 13 estudiants de la Facultat de Dret i de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB van participar al Model de les Nacions Unides de Barcelona (C'MUN). Els Models de les Nacions Unides són unes conferències simulacre de Nacions Unides en les quals els estudiants participen com a representants de diferents països. Cada any, diversos alumnes de la universitat representen a la UAB en aquests Models com a delegats a través de l'Associació de Relacions Internacionals, UNANIMUN. Aquest any, la delegació de 13 estudiants de la UAB on han realitzat un paper excel·lent, i sis d'ells van ser guardonats amb els premis als millors delegats revelació. Enhorabona a tots i totes!

  MARKETING POLÍTIC
   

Us interessa el món de l'Assessoria Política? Us agrada la comunicació i el màrketing? Doncs el Màster en Màrketing Polític que ofereix l'ICPS us pot interessar. El Màster està destinat a formar futurs professionals de la consultoria i comunicació política, a partir d'eines teòriques i pràctiques amb l'aportació dels professors de tres àmbits: acadèmics, professionals i institucionals. Entre les sortides professionals s'hi troba: analista polític, gabinets de comunicació, analista d'estudis d'opinió pública, investigació socials, entre d'altres. La preinscripció per a la 10a edició ja és oberta. Podeu trobar tota la informació a l'enllaç.

  LA REVISTA PAPERS SUPERA LA CONVOCATÒRIA SOBRE QUALITAT EDITORIAL I CIENTÍFICA DE LA FECYT
   

La revista de la Facultat "Papers. Revista de Sociologia" ha superat la convocatòria d'evaluacio per a la renovació de l'exigent segell de qualitat editorial i científica de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT). En la present convocatòria, "Papers" s'ha distingit com la única revista de sociologia en obtenir aquest segell. Es pot consultar la llista de revistes ARCE-FECYT aquí, i les condicions de la convocatòria aquí.

  DARRERA LLIÇÓ DEL PROFESSOR JOAN ESTRUCH
   


Us informem de l'acte de celebració de la jubilació del professor del Departament de Sociologia, Joan Estruch, el proper 19 de juny a les 18:00 a l'Institut d'Estudis Catalans (Carme, 47, de Barcelona).

El professor Joan Estruch oferirà la seva darrera lliçó d'aquest curs oberta a tots als que hi assistim: actuals i antics alumnes, col·legues d'ofici, amics i a tots aquells que vulgueu participar.

Tots aquells interessats a assistir, cal que ho confirmeu a través del correu electrònic: celebraciojoan@gmail.com.

Per a qualsevol dubte o aclariment, podeu contactar amb l'organització a través d'aquest mateix correu.

    CICLE DE CINEMA SOBRE LES ELECCIONS PRESIDENCIALS ALS EUA
     


El consolat general dels Estats Units a Barcelona organitza del 4 al 20 de juny un cicle de cinema sobre les eleccions presidencials als EUA en col·laboració amb la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès. El cicle començarà el proper dimarts 4 de juny i tindrà lloc a la Biblioteca Mira-sol Marta Pessarrodona de Sant Cugat del Vallès, els dimarts i els dijous ales 19h. Es projectaran quatre pel·lícules i dos documentals (en versió original i amb subtítols en castellà) que aborden les eleccions presidencials nord-americanes des d'una perspectiva històrica.
La sessió inaugural comptarà amb la presència de la cònsol general dels EUA a Barcelona, Tanya C. Anderson, i es projectarà la pel·lícula /Mr. Smith goes to Washington/ (Estats Units, 1939 | 129' - Direcció: Frank Capra).

  PROJECCIÓ D'UN FILM SOBRE L'HOLOCAUST DINS EL FESTIVAL DE CINEMA JUEU DE BARCELONA
   

Dins del Festival de Cinema Jueu de Barcelona, el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya col·labora amb la projecció d'una sessió per a la comunitat educativa del documental El árbol de la muralla. Aquest documental parla d'en Jack Fuchs, un dels darrers supervivents de l'Holocaust que a l'actualitat viu a Buenos Aires. El passi es farà el dia 14 de juny a les 19.30h a l'Institut Français de Barcelona (C/Moià, 8) amb la presència del seu Director. Per a més informació sobre el film: El arbol de la muralla Director: Tomás Lipgot. Durada: 75 min.

  DEBAT SOBRE EDUCACIÓ AMB HENRY LEVIN
   


Dijous 6 de juny a les 18.30h s'oferirà la conferència: Privatitzar és la solució? Reptes i tensions del finançament de l'educació, a càrrec de Henry M. Levin, professor d'Economia i Educació al Teachers College de la Universitat de Columbia, i professor emèrit de la Universitat de Stanford. Director del National Center for the Study of Privatization in Education i co-director del Center for Benefit-Cost Studies in Education, als Estats Units. L'acte se celebrarà a l'Auditori MACBA, al carrer Joan Coromines, s/n de Barcelona.

  CONFERÈNCIA 'QUEBEC DAVANT EL REPTE DE LA SOBIRANIA'
   


Josep Sort, professor de la Universitat Ramon Llull, oferirà la conferència "Quebec davant el repte de la sobirania". Aquesta serà la quarta conferència del cicle "Processos sobiranites en marxa. Què en podem aprendre?", i, en aquest cas, se centrarà en el cas quebequès i en els paral·lelismes que pot tenir amb Catalunya. L'acte serà a 2/4 de 8 del vespre a la seu d'Òmnium Mataró-Maresme (C. Argentona, 59, baixos. Mataró). Consulteu el programa del cicle aquí.

  DR. FAUSTO MIGUÉLEZ LOCO OBTÉ EL PREMI CATALUNYA DE SOCIOLOGIA
   


Enguany, l'Associació Catalana de Sociologia i el Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya, en la sessió del 18 de març de 2013, el Ple de l'Institut d'Estudis Catalans, a proposta d'una ponència integrada per Mònica Badia, Anna Parés, Andreu Peix, Josep M. Rotger, Carlota Solé, Albert Sòria i Marina Subirats, ha acordat atorgar el Premi Catalunya de Sociologia corresponent a l'any 2013 al Dr. Fausto Miguélez Lobo. Des d'aquí volem donar l'enhorabona pel reconeixement tant a la seva trajectòria professional, per l'aportació científica desenvolupada. Aquest premi s'inclou dins de la 3a convocatòria de Premis Sant Jordi 2013 de l'Institut d'Estudis Catalans.

  NOU CURS: 'NOVES FORMES DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA: L'ÚS DE LES TIC'
   


En el món actual on la major part de la ciutadania fa us de les tecnologies de la comunicació, aquestes representen una oportunitat per a les institucions que han de fer front a la crisi de representativitat i per a millorar la seva imatge de cara al ciutadà. Conèixer en profunditat les eines que tenen a l'abast és de vital importància, i és per això que el Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs ja creat el curs "Noves formes de participació ciutadana: l'ús de les TIC". El curs tindrà lloc de l'11 al 20 de juny, dimarts i dijous de 18 a 21h. Matrícula oberta fins al 4 de juny.

  CONVOCATÒRIA POSTGRAU CENTRE D'INVESTIGACIONS SOCIOLÒGIQUES (CIS)
   


El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ha convocat el seu XXII Curs de Postgrau de Formació d'Especialistes en Investigació Social Aplicada per al proper curs 2013-2014. La finalitat del curs és contribuir a la formació de titulats universitaris en les tècniques de la investigació social, especialment a la recollida de dades i a l'anàlisis, interpretació i presentació d'aquestes. Sol·licituds fins al 4 de setembre. Més informació.

  CONVOCATÒRIA FONS SOLIDARITAT DE LA UAB
   


Us informem que s'han publicat les bases reguladores de la Convocatòria E2013 del Fons de Solidaritat de la UAB, orientada a promoure la participació d'estudiants de postgrau, màster i doctorat en projectes de cooperació universitària per al desenvolupament en països del Sud. El període per a la presentació de sol·licituds s'obrirà el dia 3 de juny i finalitzarà el 21 de juny de 2013. Les bases i els formularis de la convocatòria estan disponibles aquí.

  PREMI ÁNGEL ROZAS
   


El premi Ángel Rozas a la Recerca en Ciències Socials es convedeix a la milor recerca realitzada per investigadors novells en els diferents àmbits de les ciències socials sobre el món del treball. El Termini d'admissió d'originals finalitza el 19 de setembre de 2014, a les 17 hores. (Bases).

  X PREMI FRANCESC CANDEL
   


La Fundació Lluís Carulla, amb el suport de la Direcció General per a la Immigració del Departament de Benestar Social i Família, convoca la desena edició del Premi Francesc Candel. S'atorgaran premis a projectes i experiències reeixits d'entitats i institucions que promoguin i estimulin la integració a la societat catalana de les persones estrangeres immigrades a Catalunya i que afavoreixin el civisme, la convivència, el coneixement del país (llengua, tradicions, geografia i història, valors socioculturals), la sensibilització sobre la cultura de la immigració, la participació de dones i joves immigrants, i una visió positiva de la immigració als mitjans de comunicació. La dotació és de 5 premis de 3.000 euros per a cada una de les bones pràctiques premiades. El termini de presentació de propostes de l'edició del 2013 acaba el dia 17 de juliol de 2013. (Bases).

   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 

05/06/2013, 11,30h, Sala de Juntes de la Facultat de Filosofia i Lletres - Seminari Contrasting human and animal migrations in Central Asia and Europe.

Dins l'11è Cicle Anual de Seminaris, enguany dedicat a les "Migracions, Sostenibilitat, Mobilitat i Canvis Mediambientals". Organitzat pel Grup de Recerca sobre Migracions. Entrada lliure i gratuïta.

 
10/06/2013, 12,00h Sala d'Actes de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia
Taula rodona "Com traduir els coneixements acadèmics en competències professionals", amb motiu de l'Acte de cloenda del pràcticum professional del curs 2012/2013.
 
11, 12 i 13/06/2013, Sala de Graus. Defensa del Treball de Fi de Grau.
Consulteu la distribució horària de l'alumnat aquí.
 
11/06/2013, 12,00h, Defensa de tesi doctoral
Sala de Graus de la Facultat d'Economia i Empresa. La doctorand Marta Cantijoch Cunill presentarà la tesi "De l'activitat online a l'activisme offline: Els efectes dels usos d'internet sobre la participació política a Espanya". Dirigida per la Dra. Eva Anduiza Perea i el Dr. Agustí Bosch Gardella.
 
12/06/2013, 12:00h, Sala de Juntes de la Facultat de Filosofia i Lletres. Seminari "Discursos representacionales en el Japón contemporáneo: esencialismo y globalización"
A càrrec de Blai Guarné, del Centre d'Estudis Asiàtics i de la Facultat de Traducció i Intepretació. Organitza el Departament d'Antropologia Social i Cultural. Entrada lliure i gratuïta.
 
13/06/2013, 18:30h, Debat "La regeneració de la política" al Col·legi de Periodistes de Catalunya.
Participaran Eva Anduiza, José María Ridao i Josep Maria Vallès. Organitza l'Associació d'Amics de la UAB. Cal reservar plaça trucant al 93 581 14 90 o escrivint a amics@uab.cat. Adreça, Rambla Catalunya, 10. Barcelona
 
14/06/2013, 12:00h, Sala de Juntes de la Facultat de Filosofia i Lletres. Seminari
Seminari "Rainfall variability, food insecurity and migration. Empirical evidence from the Where the Rain falls Project". A càrrec de Christina Rademacher-Schulz, de l'Institut for Environment and human Security de la United Nations University. Aquest seminari tanca l'11è Cicle Anual de Seminaris organitzat pel grup de Recerca sobre Migracions. Entrada lliure i gratuïta.
 

EL PERFIL

 

La Verónica Fumanal es llicencià en Ciències Polítiques i de l'Administració en la promoció de l'any 2004.

Ha fet estudis de postgrau a l'Institut de Ciències Polítiques i Socials, Master en marketing polític.

Actualment treballa com a assessora en comunicació política a Politikom.

 

En què consisteix la teva feina? Com vas accedir-hi?
Mi Trabajo consiste en facilitar el acceso a la información política a la ciudadania. El lenguaje y sistema político es complejo, nuestro trabajo es hacerlo accessible, atractivo y comprensible a la población para que puedan tomar las decisions políticas con la mayor información possible. Accedí a través de la autocupación, no había mucha oferta en este sector y decidí arriesgar con una empresa que únicamente se dedicarà a la comunicación política, publica e institucional.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
La facultad y mis professores me enseñaron el camino a seguir, la pasión por mi trabajo y la curiosidad por el saber.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
En mi opinión falta informar a los alumnos de las possibles salidas profesionales, ponerlos en contacto con Instituciones y empresas de forma directa , también sería favorable para los alumnos potenciar las relaciones con Instituciones Internacionales núcleos de possibles salidas profesionales.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
La especialitzación es clave para el futuro de un sociólogo o politólogo. La llicenciatura es una buena base para començar, però hace falta encontrar la especialitzación que te apasiona, continuar la formación en esa dirección y ejercerla sin perder la il·lusión por aprender diariamente.

Si voleu contactar amb la Verónica Fumanal podeu fer-ho a: vfumanal@politikom.es

 
 
ENLLAÇOS
 

Aquesta setmana us recomanem el portal Web Debat Nacional. Aquest va néixer el 1988 com a Debat Nacionalista, i actualment, Debat Nacional, ha estat l’eina teòrica imprescindible que des de la pluralitat, la coincidència i la complicitat ha anat construint i aportant les línies fonamentals de l’evolució del catalanisme al nacionalisme, i després al sobiranisme. Hi trobareu interessant entrevistes i articles d'opinió entorn al tema del nacionalisme català.

 
 
   
       
2013 Universitat Autònoma de Barcelona