Núm. 81 - 2 de JULIOL de 2013

 

  ÉS NOTÍCIA
   
  LA UAB ÉS LA MILLOR UNIVERSITAT DE L'ESTAT EN EL RÀNQUING D'UNIVERSITATS JOVES
   


El rànquing The Times Higher Education de les millors universitats del món amb menys de 50 anys d'història situa la UAB en la posició 22, la millor posició de totes les universitats de l'Estat. La segueixen la Universitat Pompeu Fabra i la Universidad Autónoma de Madrid, en les posicions 25 i 52 respectivament.

  ELS EXPERTS RECLAMEN UNA POLÍTICA MÉS PARTICIPATIVA I IGUALITÀRIA
   


Els politòlegs Eva Anduiza, José María Ridao i Josep Maria Vallès i el periodista Joan Tàpia van debatre sobre la idea de la regeneració política el 13 de juny passat en un acte organitzat per l'Associació d'Amics de la UAB a Barcelona. Des de diferents punts de vista, van analitzar com el context econòmic i social incideix en la crisi actual de la política i van emfatitzar la importància de la participació ciutadana i de la igualtat econòmica, així com la necessitat d'abordar els problemes en termes realment polítics.

  ENQUESTA DE SATISFACCIÓ EGRESSATS 2012-2013
   


Us informem que des del dia 28 de juny de 2013 i fins al 7 d'octubre, estarà activa l'enquesta sobre el grau de satisfacció dels egressats de la UAB, adreçada a titulats de Llicenciatures, Graus i Màsters del curs 2012-2013 en la seva quarta edició. L'enquesta forma part del desplegament del Sistema Intern de Qualitat (SIQ) de la UAB i serveix per a poder mesurar el grau de satisfacció dels titulats i titulades de la UAB en relació a diversos aspectes del seu pas per la nostra universitat. Aquest any, per primera vegada s'ha elaborat entre totes les universitats del sistema català, per a poder analitzar els resultats de manera conjunta, i passa a poder realitzar-se de manera no presencial, mitjançant el campus virtual de la UAB. L'adreça on trobareu l'enquesta és: https://enquestes.uab.cat. Us agraïm molt la vostra col·laboració.

  "COM I ON BUSCAR FEINA" A LA BIBLIOTECA DE CIÈNCIES SOCIALS
   

La Biblioteca de Ciències Socials ha preparat un expositor amb una mostra de llibres per orientar els estudiants en la seva incorporació al mercat laboral. L'expositor està ubicat a la Sala de Catàlegs de la Planta 0 de la Biblioteca (localització al catàleg C. Socials - Vitrina Planta 0 ) i presenta una selecció de publicacions referents al tema de la cerca de feina. Aquesta col·lecció s'anirà revisant i actualitzant periòdicament. Podeu consultar el catàleg de la UAB i conèixer també els documents que hi ha sobre aquest tema a totes les biblioteques de la UAB sobre : Orientació professional, Ocupació, Cerca d', Sol·licituds de treball, Curriculum vitae i Aptitud -- Tests. A més, a la pàgina http://www.uab.cat/biblioteques/on-buscar-feina/ trobareu una selecció de recursos web relacionats amb la cerca de feina, tant portals generalistes com recursos agrupats per sortides professionals.

  GUIA DE CURSOS D'ESTIU EN CIÈNCIES POLÍTIQUES DE L'AVAPOL
   

L'Associació Valencia de Politòlegs, AVAPOL, publica anualment, la seva Guia de cursos d'estiu en ciències polítiques. En aquesta guia podreu trobar gran part dels cursos que es duran a terme aquest estiu a les diverses universitats públiques i privades de l'Estat espanyol, relacionades amb la Ciència Política. Hi conté tota la informació detallada sobre cada tipus de formació, les dates de realització, el responsable, el centre on s'imparteix, el preu del curs i el lloc de realització, així com un enllaç on poder trobar més informació.

  JORNADES CELEBRACIÓ 10è ANIVERSARI DEL MÀSTER DANSA, MOVIMENT, TERÀPIA
   

Amb motiu de la celebració del 10è aniversari del Màster "Danza, Movimiento, Terapia", s'han preparat unes jornades que inclouran ponències, master class, tallers i comunicacions. Es duran a terme el 5, 6 i 7 de juliol a l'Edifici d'Estudiants. Per a més informació aquí.

  CINEMA A LA FRESCA A LA UAB: "LES AVENTURES DE TADEO JONES" I "DJANGO"
   


El SAF organitza aquest estiu una doble sessió de cinema gratuït a l'aire lliure per aprofitar el bon temps. Es veuran els films "Les aventures de Tadeo Jones" i "Django", dos films que han estat premiats recentment. Serà el proper dissabte 6 de juliol a partir de les 20.00h.

    SEMINARI: LA CRIMINALITAT ORGANITZADA TRANSNACIONAL
     


El proper dijous 11 de juliol, a la seu del Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) s'ha organitzat el Seminari "La criminalitat organitzada i transnacional". Hi haurà un total de 5 ponències a càrrec de vàries personalitats destacades, i comptarà amb professors de la UAB. La inauguració anirà a càrrec del Dr. Joan Marcat, director de l'ICPS i la Sra. Núria Aymerich, directora de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC). Trobareu més informació de la jornada a l'enllaç.

  JORNADES: INFÀNCIA I ESPAI PÚBLIC: UN DIÀLEG ENTRE ART, EDUCACIÓ I ESPAI PÚBLIC
   

L'agència Urbanitas Berlin-Barcelona, amb seu a les dues ciutats, són una agència per al desenvolupament de la ciutat impulsant conceptes urbans, dinàmiques culturals i formats de comunicació. Juntament amb l'Associació de mestres Rosa SensatHan organitat una conferència internacional sota el títol "Infància i espai públic: un diàleg entre art, educació i espai urbà", la qual tindrà lloc el 6 i 7 de Juliol en el recinte CosmoCaixa de Barcelona. La jornada preveu ser un fòrum de diàleg entre professionals d' Alemanya, França, Dinamarca, Àustria, Bèlgica, Itàlia, Espanya, Catalunya i el Brasil. Unes jornades que s'articulen des de la recepció de continguts i des de la dinamització del coneixement en taules rodones i tallers. Tallers que ens conviden una porció circular espais de Barcelona, d'exercir una mirada etnogràfica i lúdica sobre l'entorn, de participar en una intervenció a l'espai urbà de Ciutat Vella. Preu especial per a estudiants.

  CONVOCATÒRIA: III EDICIÓ PREMIS FUNDRAISING
   


L'Associació Espanyola de Fundraising (AEFR) convoca la tercera edició dels seus premis per a reconèixer les millors campanyes de fundraising (captació de fons, fidelització, rendició de comptes i comunicació social), implementades per entitats no lucratives, desenvolupades durant l'any 2012. Es repartiran 7 premis en vàries categories. El termini per a presentar-s'hi finalitza el 15 de juliol. (Bases).

  31a CONVOCATÒRIA DELS AJUTS PER REALITZAR ESTUDIS INTERNACIONALS
   


El Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya, amb la col·laboració de l'Obra Social "la Caixa", ha obert la 31a convocatòria dels ajuts per realitzar estudis internacionals per al curs acadèmic 2013-2014 que s'adreça a estudiants que hagin cursat la seva llicenciatura a Catalunya i que vulguin realitzar estudis de postgrau fora de l'Estat espanyol. (Bases).

  PREMIS NACIONALS DE RECERCA 2013
   


La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, amb el suport del Govern de la Generalitat de Catalunya, convoca els Premis Nacionals de Recerca amb la finalitat de fomentar el reconeixement social de la ciència i, molt particularment, divulgar entre la societat catalana l'activitat científica dels investigadors i investigadores vinculats al nostre país. El termini per a presentar candidatures a aquests premis finalitza el dia 27 de setembre. (Bases).

   
   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 

2/07/2013, 11h. Sala de Graus de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia. Lectura de tesi.

"La participación ciudadana en las estrategias regionales del Maule y Bio-Bio" a càrrec del doctorand Javier Leon Aravena. Dirigida pel Dr. Joaquim Brugué Torruella.

 
12/07/13, 12h., Sala de Graus de la Facultat de Dret. Lectura de tesi.
"Poder y feminismo: elementos para una teoría política". A càrrec de la doctoranda Maria de la Fuente Vázquez. Dirigida per la Dra. Encarna Bodelon González.
 
17/07/13, 11h., Sala de Graus de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia. Lectura de tesi.
"Sistemas de protección social en los UE-8. Variaciones regionales y factores explicativos". A càrrec de la doctoranda Mariña Couceiro López. Dirigida por el Dr. José Adelantado Gimeno.
 

23/07/13, 11:30h., Sala de Juntes de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia. Seminari.
"Motives and Opportunity: The Nature and Sources of Party Stances on the Performance of Democracies in Europe" a càrrec del Professor Robert Rohrschneider (Univeristy of Kansas). Organitzat pel Grup de Recerca "Democràcia, Eleccions i Ciutadania"

 
 
 

EL PERFIL

 

La Verònica Enríquez Morera es llicencià en Ciències Polítiques i de l'Administració en la promoció de l'any 2003.

Ha fet estudis de Dret a la Universitat Oberta de Catalunya També ha treballat com a voluntària en diferents ONG's i consultora Actualment treballa com a funcionària del cos superior de la Generalitat de Catalunya
 

En què consisteix la teva feina? Com vas accedir-hi?
L'elaboració d'informes, notes i treballs d'assessorament al govern són tasques pròpies de la meva feina. Tanmateix participo en la coordinació dels plans interdepartamentals i d'acció de govern. La promoció de la participació de la Generalitat en les xarxes regionals i internacionals, així com l'impuls de la participació catalana en el procés de construcció europea (via consultes públiques de la Comissió Europea, dictàmens del Comitè de les Regions o del Comitè Econòmic i Social Europeu i altres organismes).
Igualment desenvolupo tasques de seguiment de la qualitat dels serveis públics mitjançant el disseny i el tractament d'indicadors, així com la implementació de les ISO de qualitat i excel·lència tot contribuint a la política de transparència de l'acció administrativa, tema cabdal en els moments que vivim.

Vaig accedir a la funció pública mitjançant concurs oposició al cos de funcionaris de l'administració de la Generalitat de torn lliure.


Com valores la formació rebuda a la Facultat?
En la meva opinió, els coneixements teòrics impartits a la Facultat són més que suficients com per inserir-te al mercat laboral com a una professional multidisciplinar, polivalent i amb un alt coneixement de les polítiques públiques, gestió pública, les estructures socials i de poder existents així com tot el magma organitzatiu del mateix. Per tant, la meva valoració de la formació rebuda a la Facultat és considerablement positiva. Durant la meva experiència no he trobat cap mancança d'inici en relació als coneixements de la nostra professió, òbviament tot evoluciona i canvia i cal reciclar-se i ampliar els coneixements i les teories apreses. Tanmateix cal adequar els coneixements adquirits als llocs de feina específics.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
Durant la meva època d'estudiant vaig trobar a faltar molta aplicació pràctica, orientació pràctica sobre la nostra professió. Intercanvi d'experiències entre politòlegs/es ja inserits al mercat laboral, tant a casa nostra com a la resta d'Europa o a altres països internacionals.
Al nostre país, no deixa de ser una professió certament jove, on normalment hi ha cert desconeixement de les nostres habilitats.
En la meva opinió introduiria aspectes més pràctics del dia a dia d'un/a politòloga des de la vessant de les diferents sortides professionals. Potser més col·laboració amb el COLPIS i més relació entre el mercat laboral i l'acadèmic. Fomentar la interrelació i la xarxa de politòlegs.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
És una responsabilitat molt gran donar consells... la meva experiència em fa creure fermament en què si vols exercir com a politòleg/a, tard o d'hora s'aconseguirà. No menystinguem les xarxes de contactes, les assistències a seminaris, conferències, trobades... aprofitem les col·laboracions voluntàries i qualsevulla ocasió és bona per fer-se conèixer.
No s'ha d'obviar que actualment vivim un moment dur i complicat, però no descuidem que és a nivell global i no sectorial propi del nostre camp i que el pessimisme i la negativitat no ens traurà d'aquest context. Per tant, encara que costi no deixem de creure i de lluitar-ho. Personalment he fet de voluntària, he col·laborat amb diferents mitjans i entitats, he treballat en feines petites i en temes més grans, de tot s'aprèn i una cosa porta l'altra, encara que no ho sembli... com deia Steve Jobs: "No podem connectar els punts mirant al futur; solament ho podem fer mirant cap el passat. Per tant, hem de confiar en què els punts, d'alguna manera, es connectaran en el nostre futur". De totes les interpretacions possibles jo em quedo amb què cal confiar en nosaltres, en la nostra preparació i en la il·lusió d'aconseguir els nostres objectius.

Si voleu contactar amb la Verònica podeu fer-ho a: vemorera@gmail.com

 
 
ENLLAÇOS
 

Per a tots aquells que tingueu esperit emprenedor, us recomanem l'enllaç de l'entitat sense ànim de lucre que agrupa l'empresariat jove de Catalunya amb l'objectiu de promoure, defensar i gestionar els seus interessos: AIJEC. http://www.aijec.es/

 
 
   
       
2013 Universitat Autònoma de Barcelona