FINAL D'ETAPA

Avui fa exactament tres anys la Junta de Facultat va elegir l’actual deganat. Amb pocs canvis sobrevinguts, es tracta de l’equip que ha dirigit l’activitat de la Facultat al llarg d’aquest periode.

Naturalment, no ens correspon a nosaltres fer un balanç d’aquest periode: haurà de fer-ho la pròpia Junta. Però en canvi creiem tenir l’obligació de presentar públicament el que creiem que són els principals components del balanç i les tasques més importants pel futur immediat.

Hem travessat, en primer lloc, un periode duríssim en termes econòmics i pressupostaris: a ningú se li escapa la severitat de la reducció en la despesa pública, i en especial el càstig imposat per la Generalitat a les universitats públiques. Una sola il.lustració: l’any 2011, el pressupost de funcionament de la Facultat va ser d’uns 130.000 euros; l’any 2014,  només 68.000. Amb prou feines la meitat.

I per seguir parlant de diners: estudiar a Catalunya s’ha fet molt més car que abans. Avui, cursar els nostres graus costa a l’estudiant el doble que cursar els mateixos estudis a Santiago de Compostela.

En altres àmbits, els danys han estat menors, o gairebé nuls. A diferència d’altres universitats, i fins i tot d’altres centres de la UAB, no hem perdut professorat. És cert que no n’hem guanyat, cosa que ha impedit posar en marxa les innovacions docents que exigia l’adaptació a l’Espai Europeu d’Educació Superior. Però al menys el saldo no és negatiu.

En altres terrenys, en canvi, ens hem reforçat: l’oferta de Masters s’ha consolidat, després d’algunes (doloroses) operacions de fusió de programes diversos. I la posta en marxa de dos dobles graus ( Dret + Polítiques, i Sociologia + Estadística Aplicada) ha estat un èxit considerable. De la mateixa manera, la implantació d’exercicis nous i una mica complicats, com els Treballs de Final de Grau, s’ha dut a terme de forma essencialment correcta i sense massa entrebancs.

I finalment el clima general de convivència a la Facultat s’ha fet més amigable. Les diferències de punts de vista i de models de futur poden haver-se mantingut; però la forma d’expressió d’aquestes diferències és més clara, dialogant, i sense elements que trenquin el que ha de ser el clima propi d’una institució universitària: debat i llibertat.

Queden coses per fer. Per exemple, reprendre un cert paper d’”àgora” de debat, amb debats, presentacions de llibres, etc. O per exemple, aconseguir una major implicació de tots els estaments en la vida col.lectiva: el replegament i la passivitat no són bons amics. O finalment, un cop consolidada la situació actual, i a la vista de l’evolució de la demanda dels nostres estudis i de l’evolució de la realitat del món del treball, engegar una reflexió a fons sobre la nostra oferta docent: la relació entre els graus impartits; la possibilitat de diversificar la bateria de Mastres oferts; la introducció de post-graus més breus i més especialitzats; la possibilitat de potenciar post-graus de caràcter inter- universitari, centrats a la UAB però no realitzats només aquí; etc.

Moltes qüestions, doncs, obertes; molta feina pel proper periode. Serà responsabilitat de la Junta, i de tota la Facultat, trobar els camins per abordar tot això.

Mentre tant, aprofitem aquest últim butlletí de l’any per deistjar-vos bones festes i un 2015 ple d’esperances.

                                                                  J.Botella, Degà

 

Guy Standing defensa els drets del 'precariat' a la Facultat de Dret

El sociòleg i economista britànic Guy Standing oferirà la xerrada "Una agenda política per al precariat" el proper 18 de desembre, a les 12,30 h, a la sala de graus de la Facultat de Dret. L'acte està organitzat per l'Institut d'Estudis del Treball. Més informació

 

 

Xavier Bonal nou director del Departament de Sociologia

El dia 26 de novembre fou escollit com a nou director del Departament de Sociologia el professor Xavier Bonal Sarró, qui el dia 1 de desembre va substituir a la professora Carlota Solé Puig, qui ha exercit com a directora del Departament de Sociologia durant els darrers 6 anys. Des d’aquí agraïm la feina feta a la directora i felicitem al nou director tot encoratjant-lo a tirar endavant aquesta nova etapa. Més informació

 

 

Joan Cals guardonat pel Col·legi d’Economistes

El catedràtic del Departament d'Economia Aplicada va ser distingit el mes passat amb el Premi Joan Sardà Dexeus, de la Revista Econòmica de Catalunya, concedit pel Col·legi d’Economistes de Catalunya, al millor llibre d’economia. “Los intereses del futuro. Economía en un cambio de época” (RBA Libros, 2013) ha resultat ser l’obra més destacada de l’any segons el Jurat. Més informació

 

 

Nou voluntariat socioeducatiu amb joves de Secundària a Rubí

La Fundació Autònoma Solidària (FAS) busca 32 estudiants a qui els agradin les matemàtiques i que vulguin ajudar a joves de la ESO del municipi de Rubí fent un voluntariat. Més informació

 

 

“La transformació del sistema de partits”, nou monogràfic del COLPIS

El Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya (COLPIS) ha publicat al bloc Àmbits del seu web un monogràfic sobre la transformació del sistema de partits i coordinat pels autors del bloc 'El Pati Descobert': els politòlegs Marc Guinjoan, Toni Rodon i Marc Sanjaume. Hi destaca una entrevista a Josep Maria Vallès. Més informació

 

ENTREVISTA

El Jordi Román Clusella és llicenciat en Ciències Polítiques i de l'Administració en la promoció de l’any 2001-2006. Ha fet estudis de Dret a la UOC.  També ha treballat com a Regidor Municipal de Joventut a l'Ajuntament de Castellar del Vallès (2003-2011) i Gestor comercial/assessor financer al BBVA (2007-2013). Actualment està a l’atur, afectat per un ERO al BBVA.
- En què consisteix la teva feina? Com vas accedir-hi?
L'any 2003 vaig tenir l'oportunitat de formar part d'una llista electoral i compartir un projecte i un programa municipal. Vaig ser nombrat regidor de joventut i la meva tasca era la creació, planificació i desenvolupament de programes i activitats destinades a la franja d'edat de 12 a 29 anys. Posteriorment, l'any 2007 vaig iniciar una nova etapa en el món financer que compaginava amb la vida de regidor.
- Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Considero que la formació rebuda ha estat del tot encertada, que de molt jove pogués posar en pràctica coneixements sobre l'administració local em donava una certa avantatge sobre la resta, davant la molta desconeixença que hi ha sobre el funcionament de la vida política i l'administració pública.
- Com veus la Facultat des de la pràctica professional, quines coses creus que es podrien millorar?
Tinc una valoració molt positiva dels estudis, ja que he pogut dedicar-me professionalment, mantenir una militància activa i poder participar i/o assessorar en temes que permetin una vida millor per la ciutadania. En canvi, una mancança que em vaig trobar per poder desenvolupar i completar millor els estudis crec que és la falta d'aprofundiment en la vessant del dret. Per aquesta raó vaig completar els estudis posteriorment en Dret a la UOC.
-Quin/s consell/s donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
La ciència política és una vocació, t'ha d'agradar formar part d'activitats públiques, participar en actes populars i festius del teu barri o municipi, ser membre d’entitats...En definitiva, ser una persona vinculada al món social