EN EL VINT-I-CINQUÈ ANIVERSARI DEL COL.LEGI PROFESSIONAL

Acaben de complir-se els vint-i-cinc anys de la creació del Col.legi de Llicenciats i Doctors en Ciències Polítiques i Sociologia, i avui, més breument, Col.legi de Sociòlegs i Politòlegs de Catalunya. Quan la primera promoció d’estudiants de la Facultat va acabar els seus estudis, l’any 1989, va sorgir la necessitat de contemplar si calia o no que existís una corporació professional per actuar com a representant col.lectiu d’aquests professionals. Fins aquell moment, el monopoli que havia tingut la Facultat de la Universitat Complutense havia trobat continuïtat en l’existència d’un únic col.legi professional a escala espanyola, sota el nom de “Ilustre Colegio Nacional de Licenciados y Doctores en Ciencias Políticas y Sociología”.

Donada la distribució de competències que fa la Constitució, corresponia a la Generalitat plantejar-se la pregunta; i, d’acord amb els interessats, amb la Facultat i amb la Universitat, es va procedir per Decret a aprovar la creació del col.legi català. No cal dir que les condicions de partida eren molt precàries: no existeixen atribucions professionals legalment definides (que permetin excloure els “intrusos” en el nostre àmbit), ni hi havien níxols professionals predeterminats per a la gent que culminava els nostres estudis; d’altra banda, un grup dinàmic i ben format de gent jove i amb ganes i capacitat de posar la seva formació al servei de les necessitats del país necessitaven tenir un marc, ni que fos senzill i modest,  per a canalitzar informació, per a generar ofertes formatives professionals i per a fer conéixer socialment la seva existència i les seves potencialitats. ( De fet, hi va haver contactes informals amb el guionista d’un dels més famosos “culebrots” de TV3 per a fer aparéixer un sociòleg entre els protagonistes de la sèrie … !!).

La Facultat, a l’escala de les seves possibilitats, va prestar alguna ajuda: durant algun temps, la seu del COLPIS es trobava a les instal.lacions de la Facultat; i, com es podia, preveure, durant alguns anys els únics sociòlegs i politòlegs disponibles en el país eren professors universitaris, de manera que els primers degans del col.legi van ser professors universitaris.
Amb el pas del temps, la situació ha canviat. El COLPIS s’ha consolidat i ha cobrat vida pròpia; amb uns quants milers d’afiliats i una borsa de treball molt activa, ha generat una xarxa de relacions i cooperacions molt activa amb altres entitats públiques i privades del país; i, vull subratllar-ho, col.labora de manera activa i regular en diverses activitats de la Facultat, tant en l’àmbit de la connexió entre formació i activitat professional, com en altres terrenys en què l’aportació dels professionals pot ser molt significativa, com activitats de promoció de la Facultat, o els tribunals dels Treballs de Final de Grau.

Els nostres oficis no tenen privilegis legals: a diferència d’altres col.lectius professionals, com els advocats, els metges o els arquitectes, cap barrera corporativa ens protegeix; tothom s’atreveix a fer de sociòleg  o d’analista polític, encara que l’únic bagatge que tinguin sigui el seu olfacte. I no està malament que sigui així en una societat democràtica. El que ens justifica, i el que ens ha de justificar, és una capacitat major d’analitzar correctamente la realitat social i política, d’interpretar els senyals contradictoris que emet, i d’indicar quines accions caldria emprendre per a assolir els objectius socialment definits.

I tant malament no ho fem: totes les dades disponibles mostren (vegeu, per exemple, els resultats de l’última enquesta d’inserció professional realitzada per l’AQU) que els nostres titulats troben feina; que en troben relativament aviat ( més de tres quartes parts estan ocupats als sis mesos d’acabar els estudis); i que en troben de directament vinculades als estudis realitzats ( al cap de dos anys, és el cas de més de dues terceres parts dels titulats). No formem, doncs, acadèmics ni aturats sobretitulats; formem professionals, socialment reconeguts i valorats. I en aquest reconeixement i valoració, l’existència i l’activitat del COLPIS han estat essencials.

De manera que, molt sincerament: Per molts anys!!

                                                                  Joan Botella, Degà.

 

Un nou món amb una economia del bé comú

El passat 24 de novembre, Christian Felber, escriptor i economista austríac, centrat en la relació entre economia i societat, va oferir una conferència sobre l'Economia del Bé Comú. Felber va defensar la idea d’utilitzar els diners com un element al servei de la humanitat. Més informació

 

 

La UAB atén la diversitat

Aquest curs la Universitat ha posat en marxa un pla d’atenció a la discapacitat que ofereix un nou servei a la comunitat universitària i proporciona una oportunitat per desenvolupar la qualitat acadèmica del Campus. El tutor d'aquesta Facultat és el professor Xavier Rambla. Més informació

 

 

Homenatge a Francesc Morata

El proper 5 de desembre, la Universitat de Bolonya recordarà el professor del Departament de Ciència Política i Dret Públic amb una conferència sobre la diferència entre les polítiques concretes i la política general de la Unió Europea. Més informació

 

 

Presentació del monogràfic sobre Raymond Boudon

El proper dimecres 3 de desembre a les 12 hores, la Sala d’Actes de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia acollirà l’acte de presentació del número monogràfic de la Revista Papers en honor a Raymound Boudon. Més informació

 

 

Ja tenim els guanyadors de “Mujica”

Vint-i-sis persones han entrat en el sorteig de la biografia “Mujica”. Finalment, els guanyadors dels tres exemplars són David Gómez Cano, Adrià Calvo Català i Clàudia Puigderrajols Vehils. Poden passar a buscar els seus exemplars a partir de dimecres 3 de desembre pel Deganat de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia. Més informació

 

ENTREVISTA

La Beatriz Ballestín González és llicenciada en Sociologia en la promoció de l’any 1993-1997. Ha fet estudis de postgrau al Departament d’Antropologia Social de la UAB. També ha treballat com a investigadora (UAB i CIIMU-Institut d’Infància o Món Urbà). Actualment treballa com a Professora associada, Consultora (UOC) i Investigadora (Grup EMIGRA-CER Migracions).
- En què consisteix la teva feina? Com vas accedir-hi?
Principalment és la docència universitària: com a professora al Departament d’Antropologia Social i Cultural de la UAB, i com a Consultora del Grau d’Educació Social de la Universitat Oberta de Catalunya. També participo en projectes de recerca desenvolupats des del Grup EMIGRA (Educació, Migracions i Infància, Grup de Recerca Antropològica) i en el marc del CER de Migracions de la UAB. A aquestes activitats hi he accedit bàsicament cursant el Doctorat d’Antropologia Social i participant en concursos de personal laboral docent.
- Com valores la formació rebuda a la Facultat?
La recordo força complerta i amb un nivell d’exigència realment elevat. Sobre tot em motivaven les assignatures de teoria sociològica i de metodologia de recerca qualitativa.
- Com veus la Facultat des de la pràctica professional, quines coses creus que es podrien millorar?
Em costa emetre una opinió al respecte perquè ja sóc d’una promoció antiga aplico més al meu dia a dia les eines i continguts rebuts en la meva posterior formació antropològica. En la meva època d’estudiant a la Facultat de CCPP i Sociologia vaig trobar a faltar més connexió amb el món laboral en el qual ens podríem inserir els sociòlegs, per exemple, què podem aportar en un Ajuntament com a tècnics (de cultura, de mediació, de participació, de joventut, etc.). Les pràctiques realitzades el darrer curs de carrera em van semblar realment insuficients.
- Quin/s consell/s donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Els hi recomanaria que si realment la seva dedicació als estudis és vocacional, no deixin de perseverar en la cerca d’un futur laboral en la seva professió. Una bona manera de fer-ho és completar la seva preparació a través d’algun postgrau/màster d’especialització, no cal que sigui propi de Sociologia o Polítiques, pot  ser interdisciplinari.

 

Agenda

02/12/2014, 19h. CCCB

Més enllà de la identitat, V Jornades Filosòfiques de Barcelona.

04/12/2014, 14:30h. Centre de Recursos per a Col·lectius, Plaça Cívica, UAB.

L'Associació d'estudiants AIESEC, inscrita al Directori de Col·lectius de la UAB, organitza unes sessions informatives sobre els programes de voluntariat que ofereixen.

10/12/2014, 10-12h, Sala de Graus.

Lectura de "The Europeanization of Regional Interest Groups. Catalonia, Tuscany and Wales in a Comparative Perspective". Tesis de Facundo Anibal Santiago López.

11/12/2014, Pati Manning (CCCB).

Homenatge a la professora Montserrat Baras: La professora del Departament de Ciència Política i Dret Pública, i que ha tingut diverses responsabilitats de gestió a la Facultat, s’ha jubilat anticipadament aquest curs.

16/12/2014, 13h. Sala de Reunions del Departament de Sociologia

A voltes -literalment- amb el civisme. Participació Ciutadana i control social en el marc del Plan nacional del Buen Vivir al Equador, a càrrec de Miquel Fernández, UAB. Seminari obert de sociologia de la cultura.