Núm. 89 - 27 de gener de 2014
 
 
 
UNA PREOCUPACIÓ CREIXENT: EL PLAGI
 

La nova organització docent a la universitat ha portat a generalitzar la realització de treballs, resums, petits assajos, presentacions, etc., per part dels alumnes. I això està molt bé: treu de la passivitat, fomenta una actitud de cerca de documentació i de crítica, a la vegada que forma en recursos bàsics per al creixement intel·lectual i professional, com una bona capacitat comunicativa, domini del vocabulari, recursos argumentatius, etc. Ens treu, per tant, d'una possible temptació passiva, memorística, de mera reproducció acrítica dels continguts de les classes.

Avui el nostre sistema valora altament el temps de treball de l'estudiant fora de l'aula: una assignatura semestral típica té un valor de 6 crèdits, o de 150 hores en equivalència horària. D'aquestes 150, només entre la tercera i la quarta part són d'assistència a l'aula: la resta són de treball individual de l'estudiant.

Però aquest ha de ser un treball propi, i això va contra una pràctica, minoritària però creixent, com és el plagi: la presentació, com a material propi, de textos, documents, gràfics, etc., que han estat fets per d'altres. Internet ho facilita: no és només "El Rincón del Vago", sinó qualsevol pàgina web sobre temes propers als continguts de les nostres assignatures pot ser utilitzada per treure'n elements i després presentar-los com a propis, sense ser-ho.

Aquest comportament té dues cares. Cap a l'exterior, cap a l'autor original dels materials utilitzats: es tracta d'un robatori, susceptible fins i tot de persecució davant dels tribunals. I cap a l'interior: presentar com a propi un treball que no ho és.

Hi ha qui creu que alguns dels plagiaris ho fan de bona fe: a l'escola secundària és freqüent que es demani als alumnes "buscar informació", i molts mestres queden contents si els alumnes exhibeixen pàgines tretes directament de la web. O bé molta gent descarrega gratuïtament música o sèries televisives de la xarxa, sense pagar. Per tant, pot haver-hi un context que legitima, o que tolera, el despenjar-se gratuïtament material de la xarxa.

Però el plagi és una altra cosa: no s'estudia allò que hom ha despenjat, sinó que es presenta com a propi. I això és inadmissible: es tracta d'un engany (o més ben dit, d'un intent d'engany), que dóna avantatge sobre els companys i que fa quedar com a tonto el docent que no se n'adona. En uns temps en què hem vist els comportaments avantatgistes de banquers i financers, abusant de la ingenuïtat de moltes persones, és fàcil adonar-se que el plagi és un comportament similar.

Probablement no se sap que hi ha "software" especialitzat a detectar plagis; cada vegada es fa servir més, i detecta molt clarament quins fragments d'un treball han estat reproduïts d'un treball preexistent. I probablement no se sap que és una acció mereixedora d'una sanció greu.

Fins ara, els casos detectats s'han anat tractant de manera individualitzada. Però en el futur pròxim s'emprendran mesures de cara a generalitzar la informació sobre aquests comportaments i sobre les seves potencials conseqüències. A falta d'una normativa de disciplina acadèmica utilitzable, caldrà considerar acords que estableixin el procediment a seguir en aquests casos i el tipus de conseqüències que poden tenir: una amplíssima majoria dels estudiants tenen tot el dret del món a exigir-ho, i així es farà.

Joan Botella, Degà

     
  ÉS NOTÍCIA
   
  INFORMACIÓ SOBRE OBRES EFECTUADES A LA FACULTAT
   


Al llarg d'aquest mes de gener, s'han dut a terme vàries actuacions a la Facultat entre les quals destaquen la rehabilitació integral de la façana de vidre (rehabilitació interior FASE I), l'habilitació d'un espai d'estudi i convivència per a estudiants de grau a l'antic seminari H, així com un espai d'estudi, recerca i convivència per a estudiants de postgrau a la sala Ángeles Chibán. Per millorar la connexió a internet a aquests espais també s'han instal·lat dues noves antenes Wi-Fi. Al llarg del mes de febrer esta previst, per altra banda, canviar l'ascensor de la Facultat

  OBERTA LA PREINSCRIPCIÓ ALS MÀSTERS OFICIALS 2014-2015
   


El 17 de gener es va obrir el termini de preinscripció per als màsters oficials pel curs 2014-2015. Els màsters tenen entre 60 i 120 crèdits (els de la nostra Facultat 60) i permeten l'especialització i la possibilitat d'accedir al doctorat.

Per veure l'oferta de màsters oficials de la que disposa la UAB podeu consultar el web.

La Facultat ofereix 5 màsters:
- Gestió pública
- Political Science
- Política social, Treball i Benestar
- Relacions internacionals, Seguretat i Desenvolupament
- Joventut i Societat

Les inscripcions estaran obertes on-line fins el 12 d'octubre.

  SEGONA CONVOCATÒRIA DEL PROGRAMA FINESTRETA D'AJUTS A L'ESTUDI
   


Us recordem que el Programa Finestreta d'Ajuts a l'Estudi va posar en marxa el 15 de gener, una segona convocatòria que finalitzarà el dia 30 de gener de 2014.

Els ajuts són destinats a estudiants de grau i màsters oficials amb greus dificultats econòmiques o de desestructuració, social o familiar que dificultin el desenvolupament o continuïtat dels estudis, i que no disposen de cap altre ajut.

Consulteu aquí tota la informació.

  NOVA PUBLICACIÓ DE FERRAN IZQUIERDO
   

Ferran Izquierdo Brichs, professor de Relacions Internacionals de la nostra Facultat, ens presenta la seva nova publicació "El islam político en el Mediterráneo: radiografia de una evolució", que fa una anàlisi de l'evolució de l'islamisme dels anys vuitanta i noranta del segle passat cap a l'actual, derivat de l'emergència de l'islam polític cap a un primer pla en la política àrab i internacional, a causa de les revoltes àrabs que van esclatar al desembre de 2010.

Amb contribucions de professors/es de la Universitat d'Alacant, la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat de Granada, la Universitat de Jaén i la Universitat Autònoma de Madrid i Barcelona.

Podeu consultar i descarregar el llibre en aquest enllaç.

  AULA INFORMÀTICA LIAM
   

La Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia disposa d'una aula oberta al públic en diverses franges horàries, l'aula d'informàtica LIAM.

Fins al 31 de maig, els horaris d'obertura i disponibilitat de l'aula al públic seran dimarts i dijous de 10 a 12h, dimecres de 17:30 a 19h i divendres de 16:00 a 17:30h. Puntualment, podria trobar-se oberta fora d'aquests horaris.


  BEQUES BANCO SANTANDER CRUE-CEPYME 2013-2014
 


El pròxim dijous 30 de gener finalitza el període d'inscripcions a les Beques CRUE - CEPYME que ofereix el Banco Santander per fer pràctiques professionals amb autònoms, en microempreses, i petites i mitjanes empreses (PYME), amb ajuda econòmica i cobertura dels costos de cotització de Seguretat Social.

Les pràctiques es realitzarien entre el 10 de febrer i el 30 de setembre de 2014, amb una durada mínima de tres mesos, ampliable a 6, variant les retribucions en funció de la realització de jornada completa o parcial.

  DEFENSA DE LA TESI DOCTORAL D'ALEJANDRO GARCÍA MACÍAS
 


El pròxim 29 de gener a les 11h a la Sala de Graus de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia, Alejandro García, defensa la seva tesi doctoral "El Capital social relacional en enclaves de la industria del vestido en México", dirigida pel Dr. Carlos Lozares Colina i Dr. José Luis Molina González del Departament de Sociologia.

Emmarcada en una perspectiva interaccionista estructural, la tesi
dimensiona el Capital Social dels treballadors/es de la manufactura i
comerç de roba en tres localitats altament especialitzades en el
centre - occident de Mèxic, a través de dos mètodes distints de base
netament relacional: El Generador de Posiciones (MGP) i el Anàlisis de
Redes Personales (MARP). Addicionalment, proposa i desenvolupa un tercer
mètode dual i complementari, que denomina Reticular - Posicional
(MRPO). Presenta a més una tipologia de xarxes personals i una anàlisi de l'estratificació ocupacional i social en les localitats estudiades.

  THE 44th ST. GALLEN SYMPOSIUM
   


Si vas néixer del 1984 en endavant, estàs cursant estudis de grau o postgrau i domines l'anglès, tens l'oportunitat de participar en el St.Gallen Wings of Excellence, un concurs d'assaigs amb el que tindràs la possibilitat d'assistir com a "Leader of Tomorrow" al The St. Gallen Symposium, una conferència anual en la Universitat de St. Gallen (Suïssa) destinada a fomentar el diàleg intergeneracional.


Vols saber-ne més? Entra a aquest enllaç.

     
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 

27/01/2014, 19:30 h, CCCB

"Democràcia, tecnologia i ciutat", conerència inaugural del cicle Ciutat Oberta (I), a càrrec de l'investigardor Evgeny Morozov, presentat pel catedràtic Joan Subirats. Més informació aquí.

 

27-31/01/2014, Sala Teatre de la UAB (Edifici de la Participació)

VI Lliga de debat universitari 2014, amb el tema "Les condicions de treball s'han d'adaptar a la situació del mercat?" Més informació i consultes on-line.

 

29/01/2014, 11 h, Sala de Graus

Lectura de tesi: "El Capital social relacional en enclaves de la industria del vestido en México", d'Alejandro García Macías, dirigida pel Dr. Carlos Lozares Colina i el Dr. José Luis Molina González.

 

06/02/2014, 15:30 h, Sala d'estudis de la Plaça Cívica

Segona sessió del cicle de trobades sobre recerca internacional Research Espresso. Brussel·les: què, qui com. Per tal de registrar-vos cal enviar un correu electrònic a opir@uab.cat

 

11/02/2014, 8:30 h, Sala d'actes de la Facultat de Dret

"Assetjament moral i qualitat en el Treball: tot enllaçant teoria i pràctica", jornada organitzada per les facultats de Dret, Psicologia i Ciències Polítiques i Sociologia i l'Institut Interuniversitari dones, gènere i ciutadania. Inscripció gratuïta, places limitades. Per inscriure'ls contactar amb jornada.acoso.moral@uab.cat

 

11/02/2014, 19:00 h, Ateneu Barcelonès, Sala Oriol Bohigas (c.Canuda, 6 Barcelona)

"El model Barcelona", Jornada amb intervencions de Pere Duran, Eva Fernandez, Oriol Nel·lo i Xavier Vives, presentada per Antonio Franco. Cal confirmar assistència per correu electrònic a amics@uab.cat o al 935811490.

 

EL PERFIL

 

La Laura Sánchez es llicencià en Ciències Polítiques i de l'Administració en la promoció de l'any 2010.

Ha fet estudis de postgrau a l'Institut Universitari d'Estudis Europeus (Màster en Integració Europea), a més de cursar estudis de Protocol i Comunicació Empresarial i Institucional. També ha treballat com a Investigadora i consultora de promoció internacional. Actualment, ha començat el seu propi projecte a Consultoría Sinapsis.
 

En què consisteix la teva feina? Com vas accedir-hi?
Em dedico a l'assessorament d'empreses, a què aconsegueixin tenir una projecció internacional, a millorar les seves importacions i exportacions. Segons el sector de l'empresa, hauran d'adreçar-se a un mercat o un altre. També, a la seva interacció amb les Administracions Públiques per a demanar ajudes i subvencions. A més a més, faig jornades i tallers adreçades a empreses i al públic en general sobre emprenedoria i promoció i política internacional.
Aquest projecte el vaig començar el passat 2013, intentant trobar una sortida professional als meus estudis i utilitzant els contactes que tinc a empreses estrangeres que volen fer negocis amb empreses catalanes.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Considero que els coneixements que s'imparteixen són de bona qualitat i que ens ajuden a ser professionals polivalents i a poder entendre què passa al món sobretot per ser coneixements multidisciplinaris. Penso que els canvis que han anat fent-se en el sistema com la major participació a classe o els diferents jocs de rol ens ajuden a aprendre a interactuar i a pensar, a enfrontar-nos a situacions on hem de donar a conèixer els nostres coneixements i utilitzar la nostra capacitat analítica davant d'altres i, el més important, defensar els nostres posicionaments.
També penso que és bastant important les eines que em van ensenyar i que es poder utilitzar en qualsevol situació o feines.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
Penso que s'hauria de donar a conèixer millor quines són les sortides laborals i orientar als estudiants i futurs graduats a la seva inserció laboral. Trobo que quan acabem els estudis ens trobem que l'accés al món laboral relacionat amb els nostres estudis no és gens fàcil.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
El meu consell per als futurs politòlegs i sociòlegs és que aprofitin les oportunitats que se'ls brinda i que intentin fer-se un currículum que els diferenciï en alguna cosa dels altres professionals a través de la formació de postgrau, els voluntariats i les pràctiques.

Si voleu contactar amb la Laura podeu fer-ho a laura.sanchezf@gmail.com o consultoria@sinapsisbcn.es

 
ENLLAÇOS
 

BECA ERNEST LLUCH

VII Beca Ernest Lluch d'investigació i recerca local convocada per l'Ajuntament de Vilassar de Mar.

VÍDEO DEL DEBAT

Ja està disponible el vídeo complet, fotografies de l'acte i resum de la jornada de debat "Els mitjans de comunicació i la independència", celebrat el passat dilluns dia 13 de gener a l'Ateneu Barcelonès.

EDUCACIÓ EN FAMÍLIA

Manel Moles, consultor informàtic, professor de primària i membre de la Coordinadora Catalana pel Reconeixement i la Regulació de l'Educació en Família, publica el llibre "No vull anar a l'escola".

 
 
   
       
2014 Universitat Autònoma de Barcelona