Núm. 90 - 10 de febrer de 2014
 
 
 
DE ROBERT DAHL
 

Arriba la notícia de la mort de Robert Dahl, gairebé centenari i últim supervivent (juntament amb David Easton) de la generació de politòlegs americans que, a partir del anys 50, van fundar la ciència política tal com s'ha entès després.

Dahl és també il.lustratiu d'una significativa evolució "ideològica" de la disciplina. La seva obra fonamental, "Who Governs?" (1961), escenificava una visió elogiosa de la democràcia americana: l'anàlisi detallada dels processos de decisió de l'ajuntament de New Haven el portaven a concloure que, si bé no es podia parlar d'un sistema democràtic en el sentit més exigent de la paraula (àmplia participació ciutadana, atenció prioritària a les necessitats de la majoria, predomini de l'interès general sobre els interessos particulars, etc.), l'exercici del poder tampoc estava en mans d'una "elit en el poder" tancada i autosuficient: els diversos grups i interessos socials tenien els instruments suficients com per organitzar-se, canalitzar les seves propostes i pressionar sobre les institucions.

Si aquesta democràcia funcionava, encara que no encaixés en l'ideal clàssic de democràcia, podia merèixer un altre nom: el que proposava era "poliarquia". Un règim polític en què el poder no està concentrat, ni limitat a un únic grup social. La paraula clau era, doncs, "pluralisme".

El model "pluralista" de Dahl va donar lloc a una riuada de textos polèmics, amb crítiques tant des de la dreta com des de l'esquerra; però va esdevenir el patró dominant, el subsòl compartit de la majoria de la ciència política occidental.

Ara bé, el que és interessant és que el propi Dahl va començar a revisar seriosament aquest model "optimista", que caracteritzava la societat americana com "suficientment democràtica", com pluralista. Progressivament (per exemple, a "Dilemmas of Pluralist Democracy", 1982) va anar atribuint més importància a la noció d'igualtat, ja no només política sinó també civil i econòmica: no només la democràcia requereix un cert grau d'igualtat entre els ciutadans (cosa ja coneguda des dels grecs), sinó que també en sentit invers la democràcia ha de promoure una major igualtat entre els ciutadans, en tots els ordres de la vida. D'aquí l'interès, en les seves obres més tardanes, per l'organització autoritària de l'empresa i del procés econòmic, per la necessitat d'introduir mecanismes de propietat col.lectiva, de gestió cooperativa, etc. (per exemple, "A Preface to Economic Democracy", 1985).

Vol dir això que al final del camí Dahl hauria retrobat la tradició socialista per la què s'havia interessat quan era jove? No és segur, com li retreia el seu deixeble (a la vegada que crític i amic) Charles Lindblom. Però en tot cas és un nom fonamental en la disciplina, i un exemple brillant d'una concepció segons la qual el politòleg ha de trobar el seu lloc en una llarga tradició de debat polític, i en la què la investigació ha de contribuir a esclarir aquells grans debats. Rigor científic i metodològic, aliats amb sentit de la responsabilitat pública i exigència de rellevància de les qüestions abordades: seria difícil rebatre aquesta proposta.

Joan Botella, Degà

     
  ÉS NOTÍCIA
   
  TROBADA-SOPAR DE LES 25 PROMOCIONS DE LA FACULTAT DE CIÈNCIES POLÍTIQUES I SOCIOLOGIA
   


Encara no ho saps? En concloure el curs, estudiants de quart finalitzaran el seu grau, i suposaran les vint-i-cinquenes promocions (2013-2014) formades a la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia.

Per aquest motiu, el Dr. Jeroni Sureda, llicenciat en Ciències Polítiques i de l'Administració de la primera promoció (1988-1989) amb la col·laboració de la facultat, intenta promoure la idea d'una trobada-sopar per part de tots els llicenciats i graduats fins al moment, pel pròxim 30 de maig de 2014.

Podeu veure l'esdeveniment a Facebook.

  NOVA WEB DE LA UNITAT DE CIÈNCIA POLÍTICA I DE L'ADMINISTRACIÓ
   


La Unitat de Ciència Política i de l'Administració estrena nova web sota el nom "Political Science and Public Administration". Pel moment en anglès, però pròximament s'espera la seva versió en català i castellà.

Destaca l'apartat "Reserach Results Blog", on podreu trobar ràpidament articles resum de recerques realitzades pel professorat de la universitat pertanyent a aquest departament.

  TROBADA CATALANA D'ESTUDIANTS
   

El proper 14 i 15 de febrer es durà a terme una Trobada Catalana d'Estudiants sota el lema "Preparem la resposta, construïm el futur" per debatre i analitzar la situació actual del sistema educatiu.

Organitzat per la Plataforma Unitària de Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), la trobada s'iniciarà a la Plaça Cívica de la Universitat Autònoma de Barcelona divendres 14 de febrer a les 19h.

Podreu seguir l'esdeveniment a través de Twitter amb el hashtag #TCEstudiants o veure més informació a trobadadestudiants.wordpress.com

  REUNIONS INFORMATIVES SOBRE EL TREBALL DE FI DE GRAU
   


Programades tres sessions de formació tant per estudiants com professorat sobre el Treball de fi de Grau del curs 2013-2014.

Les dues primeres, destinades a parlar de les fonts d'informació, tindran lloc dimarts 18 de febrer de 13 a 15 h pels estudiants, i dimarts 25 de febrer a la mateixa hora pel professorat.
La tercera sessió, de formació per l'elaboració del pòster, es realitzarà de manera conjunta tant per estudiants com professorat, el dimarts 1 d'abril de 13 a 15h

A través del Campus Virtual, teniu accés a l'assignatura del Treball de Fi de Grau en l'Aula Moodle, on podreu anar veient informació actualitzada.

  10 RAONS PER SORTIR AMB UN/A POLITÒLEG/ POLITÒLOGA
   

Ja saps per què som sexy? Des del Deganat de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia volem començar l'any amb un toc d'humor.

A la pàgina metrapach.com trobem a una politòloga que ens mostra les 10 raons per les quals s'ha de sortir amb un politòleg o politòloga. Sembla que utilitzar un vocabulari superb i pedant per parlar d'un tema enlluerna a qualsevol.

  LA UAB OCUPA LA 9A POSICIÓ MUNDIAL EN EL RÀNQUING G5 TOP
   

La UAB ja va assolir bones posiciones al Rànquing QS WUR 2013/2014, ocupant la primera posició pel que fa a l'estat espanyol, la 79 a escala europeu i la 177 a nivell mundial.

Ara, la seva versió Rànquing QS top 50 under 50, que pren com a referència només les universitats que tenen menys de 50 anys, posiciona a la UAB en la 9º posició mundial, la 2ª a nivell europeu i novament, la primera a nivell espanyol.

Podeu donar-l'hi un cop d'ull al rànquing entrant en aquest enllaç.

  NOVA CONVOCATÒRIA BEQUES EUROACCIÓ-LEONARDO DA VINCI
 


Oberta una segona convocatòria de 27 beques Euroacció - Leonardo Da Vinci per a realitzar pràctiques professionals a empreses de la Unió Europea durant el 2014.

Si ets graduat de la UAB i has acabat els estudis durant els anys 2011, 2012, 2013 o 2014, tens la possibilitat d'accedir a una d'elles. El termini de presentació de sol·licituds en línia, on caldrà adjuntar Currículum Vitae en format Europass, el DNI o document identificatiu, l'acreditació del nivell de coneixement d'idiomes, una letter of Intent i un formulari d'acceptació de l'empresa, serà del 12 al 28 de febrer de 2014. Més informació.

  PROGRAMA DE MOBILITAT DE PROFESSORS I ESTUDIANTS DE MÀSTER I DOCTORAT ENTRE UNIVERSITATS FRANCESES I ESPANYOLES
 


El Plan Estatal de Investigación Científica, Técnica y de Innovación (2013-2016), inclou com un dels seus objectius al Programa Estatal de Promoción del Talento y su empleabilidad en I+D+i, un Subprograma Estatal de mobilitat amb la col·laboració entre universitats franceses i espanyoles.

De l'11 al 25 de febrer a les 14 h, romandrà així obert el termini per presentar sol·licituds de la convocatòria per a subvencionar la mobilitat de professors i estudiants de màsters i doctorats.

Podeu consultar les bases a la convocatòria espanyola i la francesa.

  JORNADES DE PORTES OBERTES 2014
   


 

Durant els dies 4,5 i 6 de febrer es van dur a terme les jornades de Portes Obertes de la UAB, arreplegant un gran nombre d'estudiants de primer i segon de Batxillerat i de Cicles Formatius de Grau Superior, que cercaven una decisió sobre els seus futurs estudis universitaris en unes de les aproximadament 79 xerrades diàries realitzades a l'Autònoma.

La Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia va rebre a un gran número d'estudiants interessats a cursar els graus de Ciència Política i Gestió Pública, Sociologia o les dobles llicenciatures de Ciència Política i Gestió Pública + Dret o Sociologia + Estadística Aplicada, de nova implantació pel pròxim curs.

A l'Àrea Multimèdia de la pàgina web de la Facultat podreu veure els vídeos informatius creats pel Grau de Ciència Política i Sociologia i el Grau de Sociologia.

Volem agrair a tots i totes la vostra participació i l'interès mostrat en la Facultat. Esperem que us hagi estat útil per aclarir, encara que sigui una mica, aquest estat difús en que molts i moltes us trobeu abans de prendre una decisió sobre el camí que voleu prendre i que suposa per a la majoria, un nou pas cap als estudis superiors.

     
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 

04/02/2014-13/05/2014, ICPS (c.Mallorca, 244, Barcelona)

"Seguretat - Llibertat - Europa", Seminari dirigit pel Dr. Joan Lluís Pérez Francesch. Organitzen Grup de recerca LSTE-UAB i ICPS. Inscripcions.

 

11/02/2014, 8:30 h, Sala d'Actes Facultat de Dret
Jornada "Assetjament moral i qualitat en el treball. Tot enllaçant. Teoria i pràctica". Inscripció gratuïta i places limitades. Informació i inscripcions a jornada.acoso.moral@uab.cat. Díptic informatiu

 

11/02/2014, 19 h, Ateneu Candela (c.Montserrat, 136, Terrassa)

"Hagamos como Islandia. Nuevos modelos de democracia ciudadana", segona sessió del curs "Nuevas democracias", introduït per Miriam Lorente, traductora i participant de l'Ateneu Candela. Presentat per Robert Bjarnason de Yrpri.org. Més informació.

 

11/02/2014, 19 h, Ateneu Barcelonès, Sala Oriol Bohigas (Carrer de la Canuda, 6, Barcelona)
El model Barcelona", Jornada, amb intervencions de Pere Duran, Eva Fernandez, Oriol Nel·lo i Xavir Vives. Presentat per Antonio Franco. Cal confirmar l'assistència enviant un correu electrònic a amics@uab.cat o trucant al 93 581 1490. Més informació

 

13/02/2014, 11:30 h, Sala de Graus

Lectura de tesi: "El microcrédito: ¿una estrategia de abatimiento de la pobreza? Un estudio de caso: Bolivia", d'Amparo Ergueta, dirigida per la Dra. Ángeles Lizón, Departament de Sociologia.

 

14/02/2014, 11:00 h, Sala de Graus

Lectura de tesi: "El deporte en el proceso de integración social de colectivos inmigrantes procedentes de Latinoamérica y Magreb residente en Catalunya i Euskadi", d'Itxasne Sagarzazu Olaizola, dirigida per la Dra. Sònia Parella Rubi i el Dr.Miquel de Moragas i Spà. Departament de Sociologia.

 

18/02/2014, 11:30 h, Sala de Juntes de la Facultat de Filosofia i Lletres

"Still Photography and Moving Images: Perceiving Migration through Photo-documentary", Parvati Nair, United Nations University Institute on Globalization, Culture and Mobility (UNU-GCM), del 12º Ciclo Anual de Seminaris sobre Migracions "Migraciones, Arte y Cultura". Més informació

 

20/02/2014, 12:00 h, Sala Àngels Torrents, CED

"La ciudadanía porducida por la Ley de la memoria històrica: motivos y movilidades", conferència del Cicle CED#30, a càrrec d'Antonio Izquierdo, catedràtic de Sociologia de la Universidad de A Coruña.

 

EL PERFIL

 

En Jaume Badosa es llicencià en Ciències polítiques i de l'Administració en la promoció de l'any 1994.

Ha fet estudis de postgrau al Màster en Gestió Pública UAB-UPF-Esade; el Grau Superior en disseny a l'Escola Elisava i un Postgrau en Comunicació Digital a l'Empresa i Community Management a la UPC. Actualment treballa com a responsable de comunicació i imatge gràfica a l'Iinstitut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP-UAB).
 

En què consisteix la teva feina? Com vas accedir-hi?
Bàsicament consisteix a ajudar a visibilitzar i donar suport a la recerca i a les activitats que realitza l'IGOP i la seva escola. Això inclou tasques com cooperar amb els diferents equips de l'institut, fer de community manager, portar els temes d'streaming o gestionar la imatge de marca ja sigui en suport físic (maquetant materials) o intangible (web i xarxes socials). Hi vaig accedir com a recercador quan vaig acabar el mestratge en gestió pública.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Positiva. La docència que vaig rebre la recordo de qualitat, amb una visió panoràmica que t'ajudava a formar criteri i opinió. Valoro com un aspecte positiu aquesta polivalència que permet adaptar-te a situacions i entorns dinàmics i de canvi. Partíem a més amb un handicap previ... quan sorties de la facultat la gent no sabia què era això de Polítiques i érem uns grans desconeguts.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
Amb els canvis dels plans d'estudis i el pas dels anys no conec el dia a dia de manera que no puc jutjar amb criteri. Ara bé, penso que combatre la precarietat del perfil docent i definir la vinculació de la universitat amb el seu entorn són dos aspectes que caldria millorar per assolir la tan proclamada "excel·lència".

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Formació, pràctiques professionals i idiomes són les tres claus que els poden ajudar a posicionar-se al mercat laboral i diferenciar-se de la resta. El panorama no és fàcil però és important que visquin amb passió allò que fan.

Si voleu contactar amb el Jaume podeu fer-ho a jaume.badosa@uab.cat

 
ENLLAÇOS
 

PARLEM DE VIOLÈNCIA DE GÈNERE

Tallers d'intervenció psicosocial en violència en les relacions socioafectives des d'un enfocament de gènere. Més informació.

VOLUNTARIAT

Programa de voluntariat a nivell global per a estudiants universitaris, professors i staff. Més informació.

CONCURS DE CURTS

Concurs de curts documentals sobre pobresa i exclusió social. Més informació.

AUTÒNOMA ACTUA

Si balles, actues, cantes, recites o ets dj, encara et a temps per presentar-t'hi a l'Autònoma Actua!

 
 
   
       
2014 Universitat Autònoma de Barcelona