Núm. 91 - 24 de febrer de 2014
 
 
 
EN LA MORT D'UN BON PROFESSOR
 

Avui el butlletí canvia una mica de cara: la mort d'un molt bon professor de la casa com era Tomás Garcia ens ha commogut. Les circumstàncies de la seva malaltia no eren conegudes per tothom, però l'apreci i l'estima que sentiem per ell es van posar de manifest en la nombrosa presència de docents i membres del PAS en la cerimònia laica de comiat que tinguè lloc el dia 13.

En homenatge al col.lega desaparegut, i com a expressió d'un sentiment generalitzat, la columneta habitual d'entrada és substituïda avui per una semblança, preparada per Fausto Miguélez, catedràtic Emèrit de Sociologia i exdegà de la Facultat, i que va conéixer bé i va col.laborar reiteradament amb en Tomàs Garcia.

Joan Botella, Degà

 
TOMÁS
 

Tomás García, profesor desde hacía 26 años en la Facultad y también en Periodismo, Criminología y Ciencias Ambientales, nos ha dejado, después de una dolorosa y rápida enfermedad. Lo que más me ha impresionado en los numerosos emails y comentarios que el departamento ha recibido estos días, y que he podido leer, es la frecuente presencia de las palabras "su sonrisa" y "su jovialidad" que transmiten los que han escrito sobre él.

Tomás tenía una humanidad como pocas veces se puede encontrar. Amigo de sus amigos a prueba de fuego, cercano, capaz de crear empatía con todos fuesen alumnos, profesores, personal no docente, bibliotecarias, fotocopistas, limpiadoras, camareras y camareros; absolutamente con todos. La razón está en su calidad humana: generoso al máximo, honesto, digno, sincero, jovial y bromista, solidario, dispuesto a escuchar, pronto a "perder el tiempo" con quien lo necesitara, siempre listo para tomar un café que era difícil que no pagara él.

Pero, aunque un académico poco al uso -no se preocupaba demasiado por la investigación competitiva ni por las publicaciones de impacto, pero sí estaba pronto para suscitarnos dudas en nuestras reuniones científicas del QUIT- sin embargo era un profesor extraordinario. Sus alumnos eran entusiastas de sus clases, porque ponía el alma en ellas. Las preparaba durante horas con los últimos materiales, aunque ya lo hubiera hecho muchas veces, dedicaba tiempo a los alumnos, les contagiaba las ganas de trabajar, les hacía ver con claridad para qué podía servir lo que les enseñaba, estaba dispuesto a aprender de quien fuese, comprendidos también los estudiantes. No he conocido a nadie que preparase tanto y tan abiertamente sus clases, que rompiese la coraza que solemos tener los docentes para preguntar a otros colegas sobre posibles dudas y para seguir sus sugerencias.

Pero Tomás era también un activista del medio ambiente, serio y científico. Implicado en 100 batallas, a las que aportaba informes, datos, entrevistas con quien hiciese falta, hasta cartas con ministros del ramo. En esta faceta se dividía entre su tierra de Asturias y su otra tierra de Catalunya, en particular el Penedés. Pero, como era un activista serio, sabía que tenía que aprender siempre y por tanto era un habitual de jornadas sobre medio ambiente, como simple alumno, a pesar de que sabía mucho sobre el tema, a veces mucho más que los que dictaban la conferencia, a todos los cuales, sin embargo, respetaba profundamente y de los que siempre estaba dispuesto a aprender.

Luego tenía otras facetas admirables que manifestaba en su tiempo libre: fotógrafo extraordinario, pintor notable, ebanista perfecto, aficionado a fabricar cava para los amigos. Yo creo que la sinceridad y el entusiasmo con los que abordaba su trabajo lo hacían verdadero y prolífico también en su tiempo libre. Lo echaremos mucho de menos, porque nos costará habituarnos a la ausencia de quien era capaz de alegrar el día a amigos y conocidos, comprendidos los médicos y las enfermeras que lo trataron en los meses de su enfermedad. Pero vivirá en el recuerdo y en las conversaciones de muchos y eso será una pequeña victoria sobre la muerte. Amigo y compañero Tomás, hasta siempre.

Fausto Miguélez, Catedràtic de Sociologia

     
  ÉS NOTÍCIA
   
  NOU PROGRAMA PER IMPULSAR LA INSERCIÓ LABORAL
   


Les universitats catalanes i la Generalitat han creat un nou programa per impulsar la inserció laboral i la millora de l'ocupabilitat de 27.000 joves estudiants i graduats universitaris.

Més informació aquí.

  SESSIÓ INFORMATIVA ESTADES SOLIDÀRIES 2014
   


Tens ganes d'una experiència en l'àmbit de la solidaritat internacional i no saps per on començar? La Fundació Autònoma Solidària et convida a la sessió informativa Estades Solidàries 2014, que tindrà lloc el dijous 26 de febrer, a les 12:30h, a la Sala de Cinema de la UAB (Plaça Cívica).

Ens hi acompanyaran Setem, Servei Civil Internacional, Moviment de Brigadistes i COCATentitats i col·lectius de l'àmbit de la solidaritat internacional que ens presentaran les seves propostes per aquest estiu: camps de treball, brigades d'acompanyament i altres iniciatives similars a països d'Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia.

  NOVA PUBLICACIÓ CPS - COMPARATIVE POLITICAL STUDIES
   

"Turning a Blind Eye. Experimental Evidence of Partisan Bias in Attitudes Toward Corruption" és el nou article publicat per Eva Anduiza, Aina Gallego i Jordi Muñoz, professors i investigadors del Departament de Ciència Política de la UAB a la revista "Comparative Political Studies", December 2013, vol. 46, 12. Tracta sobre el concepte de la corrupció i els seus efectes dins del sistema polític i social.

  11 EMPRESES COL·LABORADORES SE SUMEN A LA II EDICIÓ DE JUMPING TALENT
   


La Comunidad Laboral Universia -Trabajando llença la II Edició de Jumping Talent, el concurs de talent universitari on 10 grans empreses reclutaran els joves amb els millors expedients. En aquesta edició, gran part del valor afegit del concurs l'aporten les 11 empreses col·laboradores que oferiran als 100 finalistes del procés, diferents premis.

  QUADERNS DE L'ICPS
   

L'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) ha editat recentment el número 5 de la col·lecció "Quaderns de l'ICPS", amb el títol "Més partits i més polarització. Els canvis en la competència electoral a Catalunya", a càrrec de Lucia Medina.

El podeu descarregar aquí .

  FIEP - FIRA INTERNACIONAL D'ESTUDIS DE POSTGRAU
   

El 6 de març i el 17 de setembre se celebrarà a Barcelona la Fira Internacional d'Estudis de Postgrau, on podràs conèixer de primera mà tota l'oferta formativa de postgrau a través de taules informatives de les diferents escoles i centres expositors.

A FIEP atendran els teus dubtes a l'hora d'escollir un postgrau: quin tipus de programa s'adapta millor, beques, sortides professionals, convenis, etc.

  LA UAB HA POSAT EN MARXA EL PROGRAMA UAB EMPRÈN
 


El Programa UAB Emprèn està orientat a la formació d'emprenedors i a la generació i conceptualització d'idees fruit de la interacció de les persones, estimulant la creativitat i el treball en grup. El Programa s'adreça a tota la comunitat universitària, aglutina totes les accions d'educació en emprenedoria -una de les prioritats de l'Estratègia Europa2020- que es duen a terme al campus i respon a la voluntat de la Universitat de contribuir al desenvolupament socioeconòmic del territori.

  COM CARACTERITZEN ELS UNIVERSITARIS ESPANYOLS?
 



En una entrevista amb l'investigador Richard Merhi de la Universidad Politécnica de Madrid (UPM), una de les directores creatives més destacades del mercat espanyol i experta en Social Media i Marketing 2.0, Gaby Castellanos, aprofundeixen la manera en què el mercat laboral espanyol percep els universitaris espanyols, les seves virtuts i els seus defectes.

     
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 
26/02/2014, 12:30 h, Sala de Cinema UAB
Sessió informativa sobre les Estades Solidàries, Fundació Autònoma Solidària.
 

06/03/2014, 11:30 h, CCCB

"La dimensió cultural de la globalització. Migracions i diversitat cultural al CCCB".

 

06/03/2014, 15:30 h, Sala d'Estudis de la Plaça Cívica
"Publicacions científiques en Open Access, un requisit del'Horitzó 2020", Trobades sobre recerca internacional Research Espresso.

 

11/03/2014, 19 h, Ateneu Candela (c.Montserrat, 136, Terrassa)

"¿Pensar en un partido en el post 15-M? Redes ciudadanas por la democracia y punto", tercera sessió del curs "Nuevas democracias", introduït per Anna Gordillo, llicenciada en Belles Arts i participant de l'Ateneu Candela. Presenta Red Ciudadana-Partido X. Més informació.

 

EL PERFIL

 
Serveis que ofereix la UAB i que potser desconeixes

 

PIUNE. SERVEI D'ATENCIÓ A LA DISCAPACITAT

El PIUNE posa a l'abast dels estudiants amb discapacitat amb necessitats educatives específiques diferents recursos tècnics i humans per garantir que puguin realitzar els estudis superiors. L'objectiu d'aquest document és fer una breu presentació dels diferents serveis que es gestionen des del servei.

CATÀLEG DE SERVEIS

1. UNITAT DE MOBILITAT

Servei de transport adaptat i servei de suport a l'orientació
El servei de transport adaptat pretén facilitar la mobilitat interna al campus de la UAB a totes les persones, especialment als estudiants, que degut a la seva discapacitat tenen dificultats per desplaçar-se de forma autònoma.

El servei de suport a l'orientació vol facilitar la mobilitat interna a totes les persones, especialment als estudiants, que degut a la seva discapacitat tenen dificultats per orientar-se tant pel campus com per dintre dels edificis.

2. UNITAT PEDAGÒGICA

2.1. Seguiment individualitzat a estudiants
Avaluar les necessitats educatives i personals (assistencials, mobilitat, personals) dels estudiants amb discapacitat i trastorns de l'aprenentatge (dislèxia, trastorns d'atenció, discalculia....) i definir totes les actuacions i adaptacions necessàries que tal que els estudiants puguin realitzar els seus estudis universitaris amb èxit.

2.2. Informe de necessitats
L'informe de necessitats té per objectiu recollir en un únic informe les necessitats educatives i les adaptacions necessàries tal pel seguiment de les classes com per l'avaluació dels estudiants amb discapacitat i trastorns de l'aprenentatge.

2.3. Adaptació dels exàmens
Facilitar les adaptacions i ajustaments necessaris per tal que els estudiants amb discapacitat que ho requereixen puguin ser avaluats dels continguts curriculars.

3. UNITAT TECNOLÒGICA

3.1. Producció de materials en formats alternatius
Fer accessibles els materials bibliogràfics i de treball que es donen als estudiants. El format en què es poden produir són: Braille, digital i àudio en funció de les necessitats i preferències de cada estudiant.
Equip tècnic:
- Impressora Braille
- Software: Jaws, Zoom Text, Dragon, Integratek...
- Hardware accessibles: ratolins adaptats, teclats amb cobertor....
- Altres: pissarra MIMIO, pac Mate, gravadores MP3,...

3.2. Assessorament en tecnologies accessibles i préstec de recursos
Apropar l'ús de les tecnologies accessibles com a recurs per pal·liar les dificultats d'accés a la comunicació i informació. Assessorar sobre l'ús de les tecnologies més adients per accedir a la informació en funció del tipus de necessitats i de discapacitat. Permetre l'accés a les cabines d'estudi adaptades que es troben a les biblioteques del campus. Un cop avaluades les necessitats específiques i en cas necessari es cedirà en préstec el recurs més adient per a l'estudiant.

 
ENLLAÇOS
 

COL·LEGI OFICIAL DE POLITÒLEGS I SOCIÒLEGS DE CATALUNYA

Per tots aquells que hagin acabat el grau,recordeu donar un cop d'ull a la borsa de treball del Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya.

PAPERS. Revista de Sociologia

Papers. Revista de Sociologia (ISSN 0210-2862) és una publicació del Departament de Sociologia de la UAB fundada l'any 1972, i una de les revistes de sociologia capdavanteres a Espanya i en l'àmbit hispanoparlant.

 
 
   
       
2014 Universitat Autònoma de Barcelona