Núm. 94 - 7 d'abril de 2014
 
 
L'ELECCIÓ EUROPEA
 

El 25 de Maig s'elegirà de nou el Parlament Europeu. I aquesta vegada l'elecció cobrarà encara més trascedència. En primer lloc per raons institucionals: en virtut de les previsions del Tractat de Lisboa, serà el Parlament qui, per primera vegada, elegirà el President de la Comissió. El Consell Europeu (és a dir, els representants dels governs dels Estats membres) hi jugarà un paper, però molt menor que en el passat: ja no serà una negociació entre representants de governs nacionals, que podien baratar un càrrec a la Comissió per un nomenament al Banc Central o per un capítol en una directiva, sinó una elecció directament política, sortida, en definitiva del vot dels ciutadans.

Hi ha, en segon lloc, raons polítiques ben rellevants. La dura experiència de la crisi dels últims anys ha tingut un marc europeu, tant en el seu plantejament com en el duríssim repertori de mesures adoptades a molts països, i en primer pla el nostre. A l'empara d'aquesta experiència, creix la reticència, la desconfiança o fins i tot el rebuig davant les institucions europees; i les forces extremistes, contràries a la causa de la integració, volen aprofitar aquesta cojuntura per arribar massivament al Parlament, i posar en marxa una ofensiva populista, xenòfoba i en definitiva de retorn al passat.

Mai com ara doncs s'han enfrontat tan clarament en l'escenari europeu les derivades dels dos principis bàsics de la Unió: la sobirania i la solidaritat. La temptació del tancament, del "nosaltres sols", de l'aïllament, serà forta; com és la forta la temptació insolidària, l'egoisme i el "ja s'ho faran". Però com es poden compatibilitzar sobirania i solidaritat, autogovernar-nos i ser a la vegada solidaris, renunciant per tant a una part dels nostres marges de decisió?

Aquesta combinació té una, i només una, clau possible: la democratització de les institucions europees. Sense una transformació profunda en sentit democràtic, la solidaritat esdevé pura coacció, imposició de polítiques "odioses", sota una paraula tan noble com austeritat. I a la vegada, sense democratització de les institucions comuns, la pulsió cap a la sobirania pot ser temptadora per a molts ciutadans europeus, que poden creure en la il.lusió de solucions purament nacionals a problemes completament globals.

Pesi a qui li pesi, Europa es fa, i es farà, en clau federal: autogovern en els afers propis, i govern compartit en els afers comuns. I això requereix la presència activa de la ciutadania. L'acte conjunt de les Facultats de Dret i Polítiques sobre les eleccions europees, amb participació de les diverses candidatures que avui tenen representació, va aixecar un important interés, i una assistència molt superior a la capacitat de la Sala d'Actes: pot no ser exagerat considerar aquesta assistència com un bon indicador de l'interés que les eleccions europees desperten entre els universitaris. Esperem-ho!

Joan Botella, Degà

 
     
  ÉS NOTÍCIA
   
  NOVA CONVOCATÒRIA D'AJUTS FINESTRETA
   


La tercera convocatòria del Programa Finestreta d'Ajuts a l'Estudi 2013-2014 està oberta del 18 de març de 2014 a l'11 d'abril de 2014. Volem recordar-vos que aquests ajuts propis que ofereix la UAB estan destinats a atendre situacions sobrevingudes que dificultin el desenvolupament o la continuïtat dels estudis universitaris oficials de grau (i màsters oficials obligatoris per l'exercici de la professió).

  L'AUTÒNOMA, CONSCIENCIADA AMB LA SOSTENIBILITAT I LA SALUT
   

El 27 de març es va inaugurar a la Facultat de Veterinària una exposició itinerant que recorrerà el campus amb una mostra de les accions que es realitzen en la UAB per al foment de la salut i la sostenibilitat i que culminarà el 10 d'abril amb motiu de la V Setmana Saludable i Sostenible. Del 3 al 7 d'Abril estarà situada a la Facultat d'Economia i Empresa..

  SESSIONS INFORMATIVES SOBRE ELS ESTUDIS DE POSTGRAU A LA UAB
   


Des del 28 de març fins el proper 7 de maig, les facultats de la UAB ofereixen trobades en les que es donarà a conèixer a tots els alumnes interessats l'oferta de postgrau disponible en cadascun dels centres. Aquestes sessions informatives conclouran els dies 6 i 7 de maig amb la Fira de Postgraus que es desenvolupa a la Universitat i que enguany arriba a la seva 5ª edició.

  EL COL·LEGI DE POLITÒLEGS I SOCIÒLEGS DE CATALUNYA FA 25 ANYS
   

El Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya (COLPIS) es va fundar l'any 1989 com una iniciativa de professors de la UAB i la UB un cop es van titular les primeres promocions d'ambdues carreres.

Vint-i-cinc anys després, el Col·legi ha esdevingut una referència clau per a més de mil professionals, articulats geogràficament i funcional a través de la xarxa. Aquella iniciativa pionera avui ha esdevingut, a grans trets, allò que els seus fundadors havien ideat: un punt de trobada per als seus membres a l'hora d'establir connexions i donar-los suport al seu itinerari professional, editant una publicació de referència en el sector (la Revista Àmbits, avui reconvertida en el bloc) i garantint-ne la formació permanent a través de jornades i cursos de formació, actes i debats.

Enguany celebren el vint-i-cinquè aniversari amb diverses iniciatives i actes especials per a commemorar-lo.

  LES RETALLADES A LES UNIVERSITATS CAUEN A PLOM SOBRE ELS ESTUDIANTS
   

La reducció en la subvenció pública i la pujades de taxes provoca que els rectors de les diverses universitats hagin de buscar nous plans de financiació per poder fer front a la situació de crisis. Les retallades afecten tant professors, investigadors, empleats de l'administració i serveis, que han vist com no només baixaven els seus salaris sinó que també ha suposat una pèrdua de d'avantatges socials i la no cobertura de les jubilacions. Tot i això s'afirma i es defensa el manteniment de la qualitat educativa.

  VIDEO SOBRE LA JORNADA INFORMATIVA SOBRE ERASMUS+, EL PROGRAMA DE MOBILITAT EUROPEA
 


La Direcció General de Joventut (DGJ) ha posat a l'abast de totes les persones joves que estiguin interessades en el nou programa Erasmus+ el vídeo de la jornada informativa que es va fer sobre aquesta iniciativa el març passat a Girona. S'hi tracten els temes següents: la presentació general del programa Erasmus+. Aprofundiment en la part Joventut en Acció: aspectes generals; el cicle de vida del projecte; el detall de les 3 línies d'Acció-claus que ens ofereix el programa (mobilitats, suport a reformes i cooperació a la innovació.

     
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 

08/04/2014, 18:30 h, Palau Macaya (Barcelona)

"Repensant el concepte de treball", amb la participació de Josep M.Vilalta (secretari executiu de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques), Joan Subirats (catedràtic de Ciència Política de la UAB i coordinador del projecte), Margarita León (investigadora Ramon y Cajal IGOP-UAB i coordinadora del projecte), Andreu Camprubí (membre d'El Risell i investigador de l'IGOP), Xavier Martínez (professor de Sociologia de l'Educació de la UB) i Sara Moreno (professora de Sociologia de la UAB i investigadora del QUIT-UAB i de l'IET-UAB). Organitza l'IGOP.

 

08/04/2014-20/07/2014, CCCB

"L'inici del demà. Mancomunitat de Catalunya: 100 anys", mostra introductòria dedicada a analitzar la història, els protagonistes, el pensament i l'obra de la Mancomunitat.

 

08/04/2014-20/07/2014, CCCB

"De la beneficència al servei públic de sanitat", exposició sobre la política sanitària i social de la Mancomunitat.

 

10/04/2014, 12:00 h, Sala Àngels Torrents, CED

"Una riquíssima font de dades personals al llarg de cinc segles", conferència a càrrec de Mn.Josep Baucells Reig, historiador i arxiver emèrit de la Catedral de Barcelona. Cicle CED#30

 

10/04/2014, 18:00 h, Casa cultural de Girona, Aula Magna

"Professionals, innovació social i defensa dels drets socials", debat introduït per Montserrat Palma, directora de la UNED. Organitzen Universitat de Girona, Campus Arnau d'Escalda, Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya i UNED.

 

14/04/2014-21/04/2014

Vacances de Setmana Santa. Recordeu que la Facultat estarà tancada.

 

24/04/2014, 18:00-20:00 h, ICPS

"La nova llei de seguretat privada i la gestió de l'espai públic". Organitza la Generalitat de Catalunya. Inscripcions.

 

EL PERFIL

 
En Josep Maria Comellas es llicencià en Ciències Polítiques i de l'Administració en la promoció de l'any 2012.
Està fent estudis de postgrau a la Universitat de Barcelona (Postgrau d'Anàlisi Econòmic i Filosòfico-polític del Capitalisme Contemporani). També ha treballat com a fundraiser a Metges Sense Fronteres. Actualment treballa com a col·laborador en una ràdio local (Ràdio Puig-reig).

 

En quŔ consisteix la teva feina? Com vas accedir-hi?
Després d'acabar la carrera a l'estiu del 2012, vaig treballar durant quasi un any com a fundraiser per a Metges Sense Fronteres. La feina consistia en captar socis i fons per a aquesta ONG. Hi vaig accedir a través d'una oferta laboral en una borsa de treball on-line.
Actualment estic col·laborant setmanalment en una ràdio local (Ràdio Puig-reig), de la qual fa quasi vuit anys que en formo part.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Crec que es dóna una formació acadèmica complerta i transversal. Les classes són força participatives, amb pràctiques i simulacions, i el professorat té un molt bon nivell. Estic content amb la formació rebuda i considero que vaig adquirir molt bons coneixements.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
Possiblement vaig trobar a faltar més informació i orientació durant l'últim any de carrera tant pel que fa a l'àmbit del mercat laboral com a l'àmbit acadèmic. Un cop acabes la carrera et pots sentir un xic desorientat i la inserció al mercat laboral no és fàcil.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Crec que és important tenir clar quin és l'àmbit que t'interessa dins de l'ampli ventall que et brinda una carrera tan transversal com aquesta i intentar formar-te i diferenciar-te dins d'aquest. També és interessant involucrar-se amb grups, organitzacions o moviments socials que tinguin un interès per a tu per tal d'anar adquirint experiència i formació fora de les aules. Finalment, un bon coneixement d'idiomes estrangers, com a mínim de l'anglès, és fonamental.

Si voleu contactar amb el Josep M. podeu fer-ho a josepmcomellas@hotmail.com

 
ENLLAÇOS
 

ENTREVISTA A PIERRE LEVY

Interessant entrevista a Pierre Levy per part del CCCBLAB. IEML: PROJECTE PER A UN NOU HUMANISME.

 

 
   
       
2014 Universitat Autònoma de Barcelona