L´EQUITAT REQUEREIX RECONÉIXER LA QUALITAT.

Torna un debat que s’ha iniciat moltes vegades i que ara ens vindrà al damunt a gran escala: com es combina la preocupació per la igualtat, pròpia del servei públic, i els incentius cap a la millora i cap al creixement qualitatiu?

Sembla ser que el filòsof José Antonio Marina ha rebut de l’actual ministre d’Educació l’encàrrec d’un llibre blanc sobre el paper i el rol de l’ensenyant en el nostre sistema educatiu. I sembla ser que Marina ha començat per proposar que els ensenyants siguin avaluats en funció de la qualitat de la seva feina i dels seus resultats, i obtinguin retribucions proporcionades al resultat d’aquestes avaluacions. Això no agrada: sindicats i associacions d’ensenyants han fet saber que no aproven la proposta, ja que no tindria en compte les característiques específiques dels contextos socials i culturals dels alumnes, ni les traves a la formació contínua dels ensenyants, ni la necessitat de fomentar actituds no economicistes.

Sí, però. Fa 25 anys que es va posar en marxa, de forma inicialment molt modesta, la dinàmica d’avaluació de l’activitat docent i investigadora del professorat universitari. En el seu moment, es va presentar aquesta iniciativa com un primer pas, per extendre-ho posteriorment a altres àmbits del sector públic, com la sanitat, l’educació o la pròpia administració. De tot això, no se n’ha sabut res; però el que ha quedat és la pràctica actual de l’avaluació de l’activitat dels docents. Limitada inicialment als docents numeraris,  però extesa a Catalunya a bona part del professorat contractat.

Aquesta pràctica, i les seves creixents implicacions (condiciona el volum de docència a impartir, defineix qui pot i qui no pot impartir docències de post-grau, qui pot dirigir tesis doctorals, etc.), han modificat molt considerablement el nostre ecosistema. I que consti que la majoria de les avaluacions són voluntàries: hi ha col.legues que no s’hi han presentat mai, o no s’hi volen presentar, per raons molt diverses i molt sovint molt respectables.

Però la posta en marxa d’aquestes pràctiques ve de la mà d’una major participació del professorat universitari en activitats de recerca d’alt nivell, en una major capacitat de formació de l’alumnat i en la captació de recursos externs cap a la universitat. No és endebades que un professor de la Facultat acabi de rebre una “starting grant” del programa CEI de la Unió Europea; o que dues professores d’un mateix departament estiguin dirigint importants projectes patrocinats per Recercaixa; o que un Institut de recerca que ens està vinculat hagi estat seleccionat pel programa COFUND de la Comissió per acollir investigadors post-doctorals. No cal creure que sortir bé en els rànkings sigui el sentit de la vida; però alguna cosa deu voler dir que, dels tres departaments més específics de la Facultat, dos siguin considerats com els millors d’Espanya en les seves respectives especialitats, i l’altre aparegui com el segon millor, empatat amb el d’una universitat madrilenya.

Això no és competitivitat mal entesa: això són, simplement, els bons resultats d’una feina intensa i d’alta qualitat duta a terme pels professors i investigadors de la casa. En condicions d’igualtat d’accés als recursos, queden per davant els que treballen amb una major preocupació pel rigor, la rellevància i l’impacte nacional i internacional de la seva activitat investigadora. I això és equitatiu: ningú podria titllar d’injustos aquests resultats.  

Estem en una Facultat d’un molt alt nivell investigador, reconegut per instàncies molt diverses: subratllar això no és cofoisme, ni competitivitat, ni menyspreu per altres col.legues. És, simplement, un reconeixement de justícia.

J. Botella, Degà

 

16 de novembre: El Dret a la lliure determinació dels pobles. Estat de la qüestió

Molts pobles continuen patint tota mena d’abusos i opressions,  són negats, sotmesos violentament o maltractats per altres pobles o Estats, o pateixen el menyspreu i la minorització de les seves llengües i cultures, el desplaçament de les seves poblacions i la impossibilitat de determinar el seu estatus polític. Més informació

 

 

SEMINARI DE SOCIOLOGIA DE LA CULTURA

Iniciem aquest curs 2015-2016 la segona edició del seminari de sociologia de la cultura, organitzat per membres del QUIT, ISOR i GEDIME. Hi participen professors i estudiants de sociologia de diverses universitats catalanes que treballen objectes de recerca vinculats a l'art i la cultura en un sentit ampli. Més informació

 

 

Eleccions a Junta de Facultat

Junta de Facultat

Publicació dels resultats definitius de les eleccions de representants dels estudiants (sector C) a la Junta de Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia.
  Més informació

 

 

DECLARACIÓ D´INTENCIONS DELS CANDIDATS A LA JUNTA DE FACULTAT

A les properes eleccions a la junta de facultat es presenten dos candidatures: l´Assemblea d´Estudiants de Polítiques i Sociologia (APS)  i el Front estudiantil unitari (FEU). Més informació

 

 

Activitats d´orientació profesional innovadores


Des del Vicerectorat de Qualitat, Docència i Ocupabilitat gestionen, mitjançant Treball Campus, el conveni de col•laboració entre el Departament d’Economia i Coneixement i les universitats catalanes per a l’impuls a la inserció i la millora de l’ocupabilitat dels joves estudiants i graduats universitaris. Més informació

 

 

APROPA´T A LES OPORTUNITATS DE PRÀCTIQUES I FEINA A L´ESTRANGER

Atesa la situació del mercat de treball català i espanyol, els elevats índexs d’atur juvenil i la forta demanda entre els universitaris tant d’informació com d’oportunitats i canals de cerca de pràctiques i feina en altres països, la Universitat Autònoma de Barcelona, mitjançant Treball Campus, ha organitzat les sessions informatives "Fer pràctiques i treballar a l’estranger: oportunitats i recursos". Més informació

 

 

OFERTA DEL COL•LEGI DE POLITÒLEGS I SOCIÒLEGS DE CATALUNYA

Si t´has graduat enguany en Ciències Polítiques o Sociología i et col•legies abans de final d´any tindràs la matrícula i la primera quota gratuïtes.


Més informació

 

 

TORNA LA CURSA SOLIDÀRIA DE LA UAB EL 13 DE DESEMBRE

Després de les tres edicions anteriors, enguany la Cursa solidària de la UAB amb de La Marató de TV3 presenta alguns canvis, per tal d'arribar a les famílies amb criatures -a partir dels 8 anys- que vulguin córrer tots plegats, així com als esportistes més habituats a les curses. Tot i que els itineraris traçats seran gairebé similars als de les anteriors edicions, hi haurà uns petits canvis. Més informació

 

ENTREVISTA




                               Robert Aguilar Irigaray es llicencià en Sociologia en la promoció de l’any2012. Ha cursat estudis de postgrau a Escola de l’Administració Pública de Catalunya i  ha treballat com a Tècnic de Cultura i Joventut. Actualment treballa com a Dinamitzador de Joventut.

-    En què consisteix la teva feina? Com vas accedir-hi?

A grans trets, la meva feina consisteix a trobar les necessitats de la població jove del municipi per així poder treballar en donar resposta a totes aquestes, en aquest cas a Polinyà. 
El departament de joventut és dels més transversals, ja que la socialització amb el món adult avança durant el temps necessitant de tots els departaments, per un motiu o per una altre. Ja sigui per formar-se, ja sigui per ser emprenedor/a o fins i tot per construir un skatepark o organitzar una competició de futbol, per cercar feina, etc.

La meva feina té moltes vessants, la gestió de l’espai jove El Casal, que és un equipament exclusivament per joves i tractem de fer diferents activitats tant formatives, culturals, esportives, d’oci, sensibilitzadores, de conscienciació...

També és la meva feina preparar campanyes d’actuació a diferents eixos transversals i amb diferents centres d’interès.

Desenvolupar sinèrgies d’associacionisme entre els joves i despertar interessos entre ells. Gestiono les possibles subvencions a entitats juvenils i, a la vegada també de buscar i sol•licitar subvencions a altres administracions públiques per portar a terme els nostres projectes.

Pensem, dissenyem, redactem i executem els projectes i programes que es gestionen des d’aquest departament.

-    Com valores la formació rebuda a la Facultat?

La formació rebuda a la facultat, en la meva experiència, va estar molt bé perquè constantment he d’escriure projectes i plans d’actuació amb un petit estudi de la realitat per justificar aquelles accions que es portaran a terme. A més a més al haver estudiat la sociologia des de diferents eixos va molt bé per poder desenvolupar la teva pràctica professional.

El que si que és cert, és que una vegada surts dels estudis de sociologia t’has de especialitzar o has d’aprofundir en el que t’interessa amb alguna formació extra.

-    Com veus la Facultat des de la pràctica professional, quines coses creus que es podrien millorar?

Crec que la pràctica professional que és dona a la facultat és molt bàsica, en el meu cas ja estava treballant en la meva feina actual i em semblava molt bàsic els conceptes professionals que podies donar a classe. Després si feies pràctiques professionals a alguna empresa pública o privada depenia molt on et tocava o el que podies escollir. Crec que en aquesta opció segona, s’hauria de fer un control molt més exhaustiu de les tasques reals que realitza l’alumnat.

De fet ens hem plantejat donar la oportunitat a alumnes de pràctiques professional per poder desenvolupar el Pla Local de Joventut.

-     Quin/s consell/s donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?

Que no parin mai de formar-se i de tenir inquietuds que crec que es el que ens fa moure’ns, com sabran en el futur, aquesta societat no para mai quieta i la massa social no para de fer transformacions i sempre hem d’estar preparats per poder analitzar-la, interpretar-la i sobretot per poder donar resposta a les necessitats que ens exigeix i ens exigirà.

Correu de contacte: robert.aguilar.irigaray@gmail.com

 

Agenda

Conferència "L'estrany cosmopolita"

Dimarts, 17 Novembre, 2015
13:00h.


Sala de reunions de Departament de Sociologia (Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia)

Apropa't a les oportunitats de pràctiques i feina a l'estranger

18, 25 i 26 Novembre; 13:30 a 15:30h.
Sala d’Actes del Rectorat.

Defensa de tesi

Divendres, 20Novembre, 2015
11:30h.


Sala de Graus de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia

Defensa de tesi

Dilluns, 23 Novembre, 2015
12:00h.

 A la Sala de Graus de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia.

Treballar a Alemanya

Dimecres, 25 Novembre, 2015
13:30h.

Conferències i congressos - Sala d'actes del Rectorat

"L'esquerra a la transició espanyola" (primera jornada)

Dijous, 26 Novembre, 2015
09:30h.

Seminari internacional a la Sala d'actes de la Facultat de Filosofia i Lletres

Reptes i oportunitats

Dijous, 26 Novembre, 2015
13:30h.

Conferències i congressos - Sala d'actes del Rectorat

"L'esquerra a la transició espanyola" (segona jornada)

Divendres, 27 Novembre, 2015
09:30h.

Seminari internacional a la Sala d'actes de la Facultat de Filosofia i Lletres