LA UNIVERSITAT EN TEMPS DE CANVIS

L’any 2015 haurà estat un any molt marcadament electoral: municipals a la primavera, Parlament de Catalunya al setembre i ara eleccions Generals. I en tots tres àmbits, anuncis o al menys indicacions de canvis molt significatius. Després d’anys de crispació, de fortes tensions pressupostàries, d’augment de preus en els serveis públics, de bloqueig de les plantilles, etc., preveiem canvis polítics significatius, però a hores d’ara no es poden preveure amb cap precisió ni el seu sentit ni les seves dimensiones. Sabem que tindrem sistemes de partits nous, tant a escala catalana com espanyola ( i com de fet ja ha succeït a escala local); sabem que hi haurà plantejaments governamentals fins ara no vistos; però no sabem exactament quins seran ni quines dimensions tindran.

Ni sabem tampoc quin impacte tindran sobre la vida universitària. Dels diversos serveis públics del país, les universitats són un dels àmbits que ha viscut amb més duresa el periode de les retallades. Reducció de l’oferta, augment molt important de les matrícules, a la vegada que congelació d’expectatives laborals i professionals: avui tenim menys personal d’Administtració i Serveis que l’any 2011; i en l’àmbit acadèmic i investigador, estem vivint la tremenda experiència de veure com la generació de joves acadèmics més ben formada, més capacitada i amb una major projecció internacional, no pot trobar punts d’entrada al sistema universitari, o només de manera escadussera i excepcional.

No és casual que bona part de les reaccions de protesta hagin tingut les universitats com a protagonistes, ni que  diversos acadèmics, en alguns casos molt propers, estiguin jugant un rol personal directe en els processos de canvi. Però vol això dir que les coses canviaran a les universitats, i que aviat podrem recuperar tot el terreny perdut?

No vull aixafar guitarres, però això no em sembla gens segur. La introducció d’una lògica competitiva a les universitats, les limitacions de plantilla, els usos docents “innovadors” o les renúncies pressupostàries de tot ordre que estem fent, no semblen ser uns fets momentanis; semblen més aviat ser uns canvis estructurals, que seguiran marcant la institució de forma molt profunda en el futur proper.

Cosa similar pot dir-se en l’àmbit pressupostari. Els límits al dèficit públic seguiran, i probablement amb una tendència a una major reducció; de fet, aquest és el compromís de Catalunya: arribar en dos anys a un dèficit pressupostari “zero”; quan sabem que l’any que ara acaba haurem superat de llarg el límit oficial del 0,7% del PIB. Si les coses van així, cal tèmer que potser no hi haurà retallades addicionals; però que no recuperarem els nivells i les possibilitats que haviem tingut en el passat (que tampoc eren res de l’altre món; que ningú cregui que aquí haviem viscut en un món de super-luxe!).

Caldrà pensar-hi. A la vegada que es pugui expressar el corresponent desacord polític, i s’intenti formular polítiques alternatives, caldrà també gestionar amb un rigor i una contenció molt exigents. És possible que el pressupost de la UAB superi l’any vinent els 300 milions d’euros, xifra que fa anys que no hem vist; però encara que hi hagi alguna millora, aquesta serà molt limitada, i haurem de saber continuar la nostra feina amb molta serietat. És clar, de tota manera, que tot dependrà al final de què voteu el diumenge !!
 

J. Botella, Degà

 

L'ACUP presenta un informe sobre la recerca i la innovació a les universitats catalanes

 L'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), per tal de retre comptes davant el conjunt de la societat, presenta periòdicament informes sobre l'activitat de recerca i d'innovació de les institucions d'educació superior. L'edició del 2015 serà presentada el 16 de desembre, a Barcelona. Més informació

 

 

Concert de Nadal a la UAB

Amb l’arribada del fred i les festes de Nadal el Cor i la Orquestra de la UAB oferiran el dijous 17 de desembre a les 14:00h l’esperat Concert de Nadal, en el qual s’interpretarà un ampli repertori musical. Més informació

 

 

Pau Casals i el compromís amb la pau

Pau Casals és un referent de la música i un símbol de la pau. Per tot el que ha estat i el que representa aquest català universal, el Gran Teatre del Liceu i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya li reten homenatge anualment amb el Memorial Pau Casals. Més informació

 

 

Resultats de les eleccions a Junta de la Facultat

Els dies 18 i 19 de novembre de 2015 es van celebrar eleccions al Sector C a la Facultat de Ciència Política i Sociologia. Dues candidatures es van presentar (l’Assemblea de Polítiques i Sociologia i el Front Estudiantil Unitari), encara que finalment els 15 estudiants de la llista de l’APS van obtenir la majoria de vots. Més informació

 

 

Més de 8.300 estudiants de la UAB es mobilitzen i voten en contra del decret 3+2

La consulta, organitzada pels mateixos estudiants, és la primera de les que faran a totes les universitats públiques per intentar aturar el nou sistema que preveu 3 anys de grau i 2 de màster. Més informació

 

 

Enquestes d´avaluació docent i d´assignatures del primer semestre

Ja estan en marxa les enquestes d'avaluació del primer semestre del curs 2015-2016 corresponents a l’actuació docent del professorat i a les assignatures/mòduls. Ambdues es poden respondre de l’1 de desembre de 2015 fins el 8 de gener de 2016. Més informació

 

 

L’U-Multirank de la Comissió Europea

La Comissió Europea va posar en marxa l’any 2012 l’U-Multirank, una classificació d’universitats que, entre altres objectius, pretén facilitar la presa de decisions per part dels estudiants en el moment d’escollir una universitat. Més informació

 

ENTREVISTA

Toni Suarez

Toni Suárez es llicencià en Ciències Polítiques en la promoció de l’any 2007.  Actualment treballa al Parlament de Catalunya com a assessor d’un Grup Parlamentari.

En què consisteix la teva feina?

La meva feina consisteix en assessorar els diputats i diputades en qüestions relacionades amb la seva tasca parlamentària, així com preparar documentació per les comissions parlamentàries o les sessions en Ple del Parlament de Catalunya (informes,  textos parlamentaris, etc.)

En època electoral, però, treballo a les campanyes electorals. He treballat en diferents eleccions ajudant en les tasques de direcció de campanya i també en el gabinet del candidat o candidata.  En aquests moments hem acabat la campanya d’Eleccions al Parlament i em trobo immers en la precampanya de les Eleccions Generals.

Com vas accedir-hi?

Vaig assabentar-me d’una oferta de feina només acabar la carrera i vaig fer una entrevista. Finalment la vacant d’aquella entrevista no estava disponible però van pensar en mi per una altra només 10 dies després.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?

Molt positivament. La carrera de Ciències Polítiques i de l’Administració et dona un bagatge molt complert sobre les principals disciplines necessàries per entendre el món en el què vivim: política, història, economia, sociologia, estadística...  considero a més que el nivell del professorat amb el qual vaig coincidir  va ser molt alt, tant a nivell acadèmic com a nivell docent.

Com veus la Facultat des de la pràctica professional, quines coses creus que es podrien millorar?

És cert que la carrera ofereix un aprenentatge acadèmic i de contingut molt extens. Però cal millorar en les competències necessàries per a destacar en el món professional, sobretot en el que fa referència a les ciències socials: defensar en públic un argument, confeccionar un text acadèmic o treballar el pensament estratègic o de projecte. La metodologia hauria d’estar més enfocada al desenvolupament guiat de l’alumne que no pas a una docència tradicional basada en el mestratge.

Quin/s consell/s donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?

Personalment, els aconsellaria que llegissin tot el que caigués en les seves mans, tant si forma part de la bibliografia d’una assignatura com si és per un interès personal. I que s’apassionin amb el que fan, això és el més important.

Correu de contacte: tonisuarezpizarro@gmail.com


 

Agenda

"Educación para la ciudadanía global en el bachillerato general mexicano".

Defensa de tesi doctoral a la Sala de Graus de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia el Divendres 18, Desembre de 2015 - 10:00h.

"Ideologies lingüístiques a la premsa distribuïda a Catalunya: anàlisi dels canvis,relacions i estratègies"


Defensa de tesi doctoral a la Sala de Graus de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia el Dilluns 21, Desembre de 2015 - 11:00h.

"Decisiones y Educación Superior. Lógicas de acción de jóvenes en el proceso de transición académica post-obligatoria"

Defensa de tesi doctoral a la Sala de Graus de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia el Dijous 28, Gener de 2016 - 10:30h.

"Franco vs Darwin: evolucionisme i política en el règim franquista"

Conferència a  l´Agrupació Astronòmica d'Osona, C/ Pare Xifré s/n, 3r, Vicel
Dimarts 23, Febrer de 2016 - 20:00h