TRADICIONS DIVERSES, PROBLEMES COMUNS

De què parlen les nostres ciències? Del món exterior? Dels problemes socials i polítics que es plantegen en la realitat? O bé parlem d’allò de què podem parlar, de les coses sobre les què tenim un marc teòric més o menys acceptat, amb metodologies i dades reconegudes i validades?

O encara més, per baixar al món de la realitat més material: fins a quin punt les coses que ens ocupen no són precisament aquelles que interessen als convocants de beques o d’ajuts a la recerca; o ens comportem de la manera que els avaluadors que ens examinen consideren més adequada?

O encara més: no totes les disciplines tenen el mateix pes, ni el mateix reconeixement ni el mateix “status” dins l’acadèmia o a la societat en general. Aquí es barregen dimensions de tradició, d’organització, i de poder pur i simple. Hi ha premi Nobel d’economia, per exemple; no n’hi ha de ciència política, però el premi Johann Skytte (concedit com l’altre a Suècia) s’hi assembla; i no hi ha un equivalent en l’àmbit de la sociologia.

De la mateixa manera, el llenguatge juga males passades: de vegades, diverses disciplines utilitzen un mateix terme en sentits radicalment diferents: vegeu, per exemple, els malentesos generats pel concepte “institució”, que utilitzem tant sociòlegs i politòlegs com economistes i juristes, i tots en sentits diferents als nostres veïns. O a la inversa: utilitzem paraules diferents per referir-nos, essencialment, a la mateixa cosa. Així, els politòlegs denominem “polítiques públiques” allò que molts sociòlegs denominen “intervenció social”.

I finalment, les formes d’organització de l’acadèmia varien entre països, entre tradicions i entre universitats. A la UAB tenim un sol departament de Sociologia, mentre a la Complutense n’hi ha set ( denominats, eloqüentment, “1”, “2”, “3”, etc.); hi ha tres departaments d’economia ( Teoria i Història Econòmica; Economia Aplicada i Economia de l’Empresa); els politòlegs compartim estructura i pressupostos amb alguns juristes ( Ciència Política i Dret Públic), mentre d’altres juristes conviuen amb els professors de Relacions Internacionals (Dret Públic i Disciplines Històrico-Jurídiques). En canvi, a l’Autònoma de Madrid, politòlegs i internacionalistes comparteixen un mateix departament de Ciència Política.

Potser no és la causa, però sí n’és la conseqüència: tendim a viure i a pensar en comunitats reduïdes, amb poca interacció amb els col.legues d’altres disciplines; sabem poca cosa del que fan els especialistes que pertanyen a d’altres àmbits de l’acadèmia. Però les fronteres entre comunitats acadèmiques són artilugis de la vida universitària, i no és segur que responguin a fronteres existents en la realitat. Els qui ara examinen la crisi grega, per exemple, han de pensar en eleccions i partits; en institucions i processos dins la UE; i en aspectes de política monetària i política econòmica en general; i és impossible examinar cada una d’aquestes dimensions sense analitzar les altres.

La Junta de Facultat ha decidit fer alguna cosa al respecte: començar a programar actes públics, oberts a tota la comunitat de la Facultat, sobre treballs o projectes investigadors, d’aquí o de fora d’aquí, amb l’objectiu de difondre el coneixement sobre les investigacions en curs entre nosaltres, i més enllà d’això, de generar claus de coneixement recíproc i de traduïbilitat entre llenguatges i preocupacions científiques diverses.

Començarem properament amb una sessió de discussió sobre el recentment desaparegut sociòleg alemany Ulrich Beck; seguirem amb una sessió similar dedicada al politòleg Maurice Duverger; i estem treballant en l’organització de sessions de caràcter més marcadament interdisciplinari. Estigueu atents a les convocatòries que aniran sortint, i veniu!

                                                             Joan Botella, Degà

 

Reunit el Claustre de la UAB

El decret de reforma dels estudis universitaris aprovat pel govern espanyol va ser un dels temes centrals de la sessió del Claustre de la UAB que va tenir lloc el 4 de març. Es va renovar la representació dels estudiants a l'òrgan i es va aprovar una sèrie de propostes presentades pels claustrals. Més informació

 

 

Els atemptats de París i l’amenaça jihadista

Les facultats de Ciències Polítiques i Sociologia, Dret i Ciències de la Comunicació organitzen un acte el proper 18 de març per reflexionar sobre els límits de la llibertat d’expressió, la multiculturalitat i les amenaces radicals. Més informació

 

 

¿Ucrania, un estado fallido?

Nicolás de Pedro, especialista en espai post-soviètic i India del CIDOB, va fer una interessant conferència sobre la situació d’Ucraïna i la guerra amb Rússia, posant el focus en l’evolució del Kremlin durant els últims anys, així com el paper dels Estats Units i , sobretot, la Unió Europea en aquesta qüestió. Més informació

 

 

Oberta la convocatòria per presentar-se al programa SICUE

El programa SICUE, que convoca el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport i gestiona la CRUE, facilita als estudiants la realització d'una estada d'un o dos semestres en una altra universitat de la resta de l'Estat. El termini per presentar-se de cara al curs 2015-2016 roman obert fins al proper 28 de març. Més informació

 

 

Fes possible que els infants del CROMA visitin la UAB!

La FAS engega una campanya de recaptació de fons per a fer possible que els 520 infants beneficiaris del programa CROMA visitin la UAB el proper 14 de maig. Tothom hi pot col·laborar a través de la plataforma Goteo.org. Més informació

 

ENTREVISTA

L’Alvaro Echaiz Valdivia és Ciències Polítiques i de l'Administració des del 2009. Ha treballat com a Tècnic en comunicació i actualment és coordinador a l'àrea de Projectes & Comunicació de CIDEU.
-En què consisteix la teva feina? Com vas accedir-hi?
Treballo a CIDEU (Centre Iberoamericà de Desenvolupament Estratègic Urbà), una xarxa composta per més de 120 ciutats Iberoamericanes. Coordino l'àrea de Projectes & Comunicació. Organitzo els congressos i esdeveniments que realitzem, així com la gestió de les xarxes socials. Gaudeixo de la meva feina, em permet viatjar i conèixer altres cultures, relacionant-me amb persones i institucions d’arreu.Vaig accedir-hi a través d'un conveni de pràctiques del Màster.
-Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Estic molt content amb la formació rebuda, donat que hi havia exigència. En la carrera de polítiques em van donar una formació molt àmplia, fomentant el treball en equip, un aspecte que em sembla adient destacar.
-Com veus la Facultat des de la pràctica professional, quines coses creus que es podrien millorar?
La formació rebuda ens dóna polivalència al món professional. Potser el que es pot millorar és l'assessorament als alumnes, jo fins a l'últim any no tenia clar el meu futur professional. S'ha de donar més informació sobre les sortides laborals i els àmbits en els quals podem ampliar la nostra formació.
-Quin/s consell/s donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Tenint en compte que la situació del mercat laboral no és la millor, hem d'especialitzar-nos per destacar. En el meu cas, l'últim any de carrera, em va servir per veure més clar el meu futur professional gràcies a la matèria de Comunicació política. He cursat un màster en Comunicació corporativa i un postgrau en Màrqueting interactiu & New Media (Community Manager), que complementen amb la meva formació en polítiques.

 

Agenda

11/03/2015, 15h. Sala d'Actes, Edifici l'Àgora. Plaça Cívica

Projecció de la pel·lícula "The words", dirigida per Brian Klugman i Lee Sternthal l’any 2012.

12/03/2015, 13h. Sala de Graus Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia.

"Societat i risc". Col·loqui sobre l'obra d'Ulrich Beck. Presentació a càrrec de Carlota Solé, professora del Departament de Sociologia.

16/03/2015, 19h. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

"Ciutadania", a càrrec de Seyla Benhabib, catedràtica de Ciència política i Filosofia a la Universitat de Yale i autora de Las reivindicaciones de la cultura: igualdad y diversidad en la era global (Katz, 2011).

17/03/2015, 13h. Sala de Reunions Departament de Sociologia

"Els reptes de la diversitat religiosa a les escoles i a les presons a Itàlia", a càrrec de la professora Valeria Fabretti de la Università di Roma 'Tor Vergata'.