Pepe Cazorla ( 1931 – 2016)

En els dies de Setmana Santa ha mort José Cazorla, catedràtic de Ciència Política de la universitat de Granada, on va ser catedràtic a la Facultat de Dret i, posteriorment, fundador i primer degà de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia d’aquella ciutat.

En la tradició de les Facultats de Dret, i especialment en les matèries de Dret Polític / Dret Constitucional, existeix des de temps immemorial una denominada “escuela granadina”, la denominació de la qual no hauria de confondre: ni es tracta només de gent de Granada, o destinats a aquella Universitat, ni són una “escola” en el sentit intel.lectual de la paraula, com portadors d’un cert estil o d’una certa visió de la matèria.

Avui aquest col.lectiu està integrat per constitucionalistes, però també per sociòlegs i per politòlegs; se’ls troba, com a grup majoritari, a universitats com Zaragoza o l’Autònoma de Madrid, i se’ls ha vingut caracteritzant, al llarg dels anys, com un grup d’acadèmics que es donen suport recíprocament, usualment en competència amb el grup d’acadèmics de la Complutense, molt concentrats a la ciutat de Madrid ( i molt reticents a tota mobilitat).
Cazorla era un membre d’aquest grup, com queda dit, però hi va afegir una dimensió nova, que ha acabat per caracteritzar tot el col.lectiu, deixant una marca essencial a tota la disciplina a Espanya: la connexió americana. Cazorla va ser segurament el primer que, entrant en contacte amb un “granadino” més gran, Juan J. Linz, que ja estava als Estats Units, va aconseguir fer-s’hi convidar, experimentant un xoc intel.lectual i cultural que el va reorientar completament i va obrir un punt i apart en la nostra disciplina a escala espanyola.

Avui costa fer-se càrrec del que devia ser a finals dels cinquanta i primers seixanta el traslladar-se des d’una província espanyola com Granada a una universitat de l’Ivy League, com va fer Cazorla ( com va fer el seu company i amic Jiménez Blanco, amb qui va compartir l’expedició, o com faria poc després Murillo Ferrol ), i desembarcar en plena eclosió del debat behavioristes – sistèmics, en el moment de la generalització de les enquestes d’opinió i, en poques paraules, en el periode àlgid del creixement i la consolidació de les ciències socials als Estats Units.

A ell, juntament amb Jiménez Blanco, els hi devem la traducció castellana d’El sistema social, l’obra immensa de Talcott Parsons, avui, suposo, absent de les nostres aules, però peça obligada durant bastants anys en la formació de tot sociòleg.

Cazorla, com altres, amparant-se en la barreja de tolerància i ineficiència del franquisme tardà, va utilitzar la seva càtedra de Dret Polític com a plataforma per ensenyar Parsons als alumnes de primer curs de Dret, per importar temes i preocupacions de les ciències socials internacionals, i per donar curs a la seva preocupació intel.lectual i política essencial: entendre la situació perifèrica i subdesenvolupada d’Andalusia, i pensar en les polítiques necessàries per treure-la endavant i aproximar-la, encara que aquesta no fos la seva expressió preferida, al conjunt de valors i pràctiques típics de la societat catalana. Això explica els seus estudis sobre estructura social, opinió pública o empresariat andalús; el seu paper rellevant en la societat granadina en el periode de la transició, promovent el sorgiment de plataformes unitàries de l’oposició democràtica abans de la seva legalització; o el seu activisme en la campanya del referèndum que va obrir les portes de l’autonomia de més alt nivell per Andalusia.

No és aquest el lloc per fer-ne una crònica detallada, però és de justícia anotar com Cazorla (arrossegant en això altres noms del cercle “granadino”) va cooperar des del primer moment amb la creació de la nostra Facultat, que, a més, va utilitzar com a palanca per pressionar les autoritats andaluses per a la creació d’una Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia a Granada, reivindicació que havia sostingut des dels anys seixanta, i que es va coronar l’any 1989.

En els últims anys, ja jubilat, s’ha mantingut actiu, amb publicacions que expressaven les seves inquietuds ( i el seu creixent pessimisme) en torn de la seva Andalusia: el que denominava “el clientelismo de partido”, i el neocentralisme sevillà, que reproduïrien, a escala local andalusa, alguns dels pitjors mals de la societat espanyola de conjunt.

Un record, doncs, d’agraïment a Cazorla pel seu treball i per la seva cooperació; i un “ànim” a algun menor de 40 anys, per a què s’acosti a la biblioteca i es miri el Parsons: ànim, no mossega!

J. Botella, Degà

 

Carta resposta del PP a l´editorial del Degà

Publiquem la carta que ens ha fet arribar Alberto Villagrasa Gil, President del Partit Popular de Barcelona com a resposta a la carta que els va enviar el Degà amb el text que publicat a l´editorial del butlletí nº 123 de la nostra Facultat. Més informació

 

 

Les ´food-trucks´ arriben a la Setmana Saludable i Sostenible

Adquirir hàbits per un estil de vida saludable i sostenible és l'eix vertebrador de les activitats de la Setmana Saludable i Sostenible de la UAB. Les més de 50 activitats organitzades es poden consultar al programa.  Més informació

 

 

Jornada de reflexió i retrobament

L’Institut de Govern i Polítiques Públiques de la Universitat Autònoma de Barcelona té com a missió impulsar la recerca i la formació en l’àmbit del govern i les polítiques públiques, des d’una mirada interdisciplinària i, sobretot, amb la voluntat que les seves activitats reverteixin en el progrés de la societat. Més informació

 

 

La UAB, entre les 100 millors del món en dotze disciplines

La UAB ocupa la posició 21 mundial en l'àmbit de la Veterinària, i se sitúa entre les 100 millors universitats del món en onze àmbits més, segons destaca el QS World University Rankings by Subject Més informació

 

 

Convocatòria d’eleccions a rector

El Consell de Govern de la UAB ha aprovat la convocatòria d’eleccions a rector o rectora de la UAB que, d’acord amb el calendari electoral, tindran lloc el dia 19 de maig pròxim. Si s'escau segona volta de les eleccions, aquestes tindran lloc una setmana després, el dijous 26 de maig. Més informació

 

ENTREVISTA

L’Alba Tarroc Fernández es llicencià en sociologia en la promoció de l’any 2010. Ha fet estudis de postgrau a la Universitat de Barcelona També ha treballat com a educadora a l’Espai Interreligiós de la Fundació Migra Studium. Actualment treballa com a técnica a l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós.

En què consisteix la teva feina? Com vas accedir-hi?

En dur diversos projectes relacionats amb diversitat religiosa i diàleg interreligiós a AUDIR.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?

Crec que  és bona perquè fomenta l’esperit crític i t’acosta a la realitat des d’un punt de vista molt variat. El problema més gran de la sociologia és que segueix sent una carrera molt desconeguda en el “món real” i costa trobar feina com a sociòleg perquè d’altres professions (treballadors socials, educadors socials) agafen tot el mercat del tercer sector, per exemple. Crec que caldria lluitar més pel reconeixement de la sociologia i els/les sociòlogues.

Com veus la Facultat des de la pràctica professional, quines coses creus que es podrien millorar?

Potser caldría fer més pràctiques per acostar-nos més al món professional.
Des del món professional, però, crec que el problema més gran amb que ens trobem les persones llicenciades en sociologia és la manca de reconeixement, no la manca de qualitat educativa. Crec que sortim ben preparats però que hi ha àmbits on només volen contractar gent amb altres títols, encara que siguin àmbits on el/la sociòleg podria ser molt bo.

Quins consells donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?

Si us voleu dedicar al tercer sector, comenceu a fer voluntariats mentre feu la carrera per tal que us coneguin.

Si vols contactar: a.tarroc@audir.org

 

Agenda

“Xarxes socials: la república del rumor”

Seminari del grup de recerca ISOR (Investigacions en Sociologia de la Religió) a càrrec del Dr. Marc Argemí. El dimarts 5 d´abril de 2016 a les 13:30h. A la Sala de reunions del Departament de Sociologia de la UAB.

"La vigència del pensament republicà com a garantia de la llibertat i la seguretat"

Conferència a càrrec de Sr. Damià del Clot. El dijous 14 d´abril de 2016 a les 16:30h. A la seu de l´ICPS (c/ Mallorca, 244. Barcelona).