COOPERACIÓ AMB ALTRES FACULTATS

Ja fa dos anys, aprofitant la reunió a Madrid del Congrés de l’Associació Internacional de Sociologia, els assistents procedents de les diverses Facultats del país van considerar la possibilitat d’institucionalitzar, de manera més o menys regular, les trobades entre els diversos centres, per intercanviar informació, explorar possibles vies de cooperació i en general unir o coordinar actuacions en un context creixentment difícil per a les nostres disciplines.
La constatació de l’existència de problemes comuns, de plantejaments similars i, en definitiva, de realitats molt semblants va confirmar la utilitat de trobar alguna forma de canal regular de relació.

Però és el recent Decret “3+2” ( ja ens entenem…) el que ha accelerat les coses: el paper que s’atribueix a les “conferències de degans” de facultats similars ha fet necessari donar un pas endavant en aquesta direcció, ja que s’atribueix a aquestes conferències un paper rellevant en la definició de perfils, de competències i en particular en clarificar què s’ha d’entendre com a “formació bàsica” (com a contingut essencial dels programes de grau) en la formació dels graduats. És òbvia, aleshores, la necessitat de cobrir aquest buit, ja que, si no es fa, seran les facultats i els acadèmics amb més fàcil accés als passadissos ministerials els que acabaran tenint un paper decisiu en la fixació dels continguts dels estudis. De fet, això és el que va passar ja fa 10 anys, quan es començava a concretar el nou esquema de títols universitaris: malgrat l’extens acord que hi havia en torn de promoure que els nous graus tinguessin una durada de tres anys, la influència corporativa i localista d’alguns nuclis madrilenys (que volien mantenir les seves assignatures, els seus manuals i en definitiva la seva influència) va acabar per decidir l’adopció de l’esquema actual, de graus de quatre anys.

Aquest moviment organitzatiu l’han protagonitzat també altres sectors acadèmics, molt més institucionalitzats que nosaltres: per exemple, el mes d’abril passat s’ha constituït la conferència de degans de les facultats de Dret de tot l’estat. En aquest context, s’han reunit a Barcelona representants de tots els centres universitaris públics que imparteixen graus de Sociologia o de Ciència Política i Gestió Pública. A proposta conjunta dels corresponents centres de la Universitat de Barcelona i de la nostra Facultat, uns trenta representants d’aquests centres ens hem reunit els dies 18 i 19 de juny i, després d’un ampli intercanvi d’informacions i de punts de vista, s’ha acordat la creació de la conferència de Degans dels centres que imparteixen aquests títols.

La qüestió serà complexa, ja que institucionalment som bastant excepcionals: hi ha cinc Facultats de Ciències Polítiques i Sociologia en el conjunt de l’Estat. En els altres casos, els nostres estudis pengen de centres hi ha facultats de “Ciències Socials” ( juntament amb altres disciplines), “Ciències Socials i Jurídiques” o “Ciències Socials i de la Comunicació”; i, molt freqüentment, els nostres estudis s’imparteixen des de Facultats de Dret o de Sociologia.
Aquesta realitat institucional tan variada, i l’esforç i la reputació de la nostra institució, ens han donat un paper d’una certa influència en el conjunt, de tal manera que podem dir que hi exercim un cert lideratge.

Aquesta és precisament una de les linies vermelles de la nostra postura en aquest terreny: estem encantats de compartir informacions i reflexions, i podem tenir actituds solidàries en aquells casos en què sigui necessari; però això no vol dir acceptar propostes vingudes de fora que, encara que hipotèticament tinguessin un suport majoritari, no coincidissin amb els nostres punts de vista.

I tenim una segona linia vermella, o més ben dit, una segona pauta d’actuació: volem també contribuir a generar un espai d’intercanvi acadèmic específicament català. Estem en portes d’una renovació en profunditat de l’oferta acadèmica de les universitats; i una de les dimensions que ha de prendre importància és la generació, o més dit, de l’extensió de les experiències de programes compartits, interuniversitaris. La formulació, des de l’Associació Catalana de Sociologia, d’un projecte de reflexió estratègica sobre els reptes de la Sociologia al nostre país, és un exemple d’aquesta necessitat, a la vegada, de pensar en gran i de fer-ho conjuntament amb els nostres col.legues d’altres institucions.

En temps en què la noció de competitivitat s’ha fet gairebé sagrada, és agradable poder reunir-se i acordar amb gent que se’ns assembla. No ho veieu així?

                                                            Joan Botella, Degà

 

La UAB és la universitat de més alt rendiment de tot l’Estat

La Fundación Conocimiento y Desarrollo ha avaluat 60 universitats en el Rànquing CYD, la versió espanyola de l’U-Multirank. La UAB és la universitat de tot l’Estat que obté la màxima qualificació en un nombre més gran d’indicadors. Més informació

 

 

El medi ambient i la sostenibilitat, protagonistes a la 2a Trobada Alumni

El medi ambient i la sostenibilitat van protagonitzar la 2a Trobada Alumni UAB 2015 el passat  divendres, 12 de juny, en què prop d'un centenar de persones de diferents estudis es van retrobar al Campus. Més informació

 

 

Graduació dels estudiants de l’IBEI a la Casa Convalescència

El proper 22 de juny, a la seu de la UAB a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, els estudiants de l'Institut Barcelona d'Estudis Internacionals (IBEI), del que forma part aquesta universitat, clouran els seus Màsters amb aquest acte en que destaca la conferència de Mary Kaldor. Més informació

 

 

Curs intensiu d’assessor en Imatge i Comunicació

Durant el mes de juliol, la Universitat Autònoma de Barcelona promou aquest curs d'especialització, coordinat i gestionat per l'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS). La importància de la imatge i al comunicació per fer arribar el missatge és cabdal en la actualitat. Més informació

 

 

Estudiants de secundària passen dues setmanes al Campus Ítaca de la UAB

La UAB rebrà la visita de 324 estudiants d'ESO que hi faran estades de dues setmanes entre el 22 de juny i el 16 de juliol. El Campus Ítaca, que arriba a la dotzena edició, està organitzat per la Fundació Autònoma Solidària i la Facultat de Ciències de l'Educació amb el patrocini de Banco Santander. Més informació

 

ENTREVISTA









 

L’Albert del Amor és llicenciat en Ciències Polítiques i de l’Administració des de l’any 2005. Ha fet estudis de postgrau a la UAB i a la FLACSO (seu Argentina). També ha treballat com a consultor en processos de participació ciutadana. Actualment treballa com a responsable de l’Observatori-Centre d’Estudis del Vallès Oriental i com a project manager a la seva empresa de consultoria.

- En què consisteix la teva feina? Com vas accedir-hi?
Es centra en l’anàlisi de l’evolució dels indicadors socioeconòmics dels municipis que componen la comarca del Vallès Oriental i en la realització d’informes que aportin una visió estratègica i ajudin a la presa de decisions polítiques. A part, des de l’any 2013, vaig iniciar un nou projecte de consultoria en màrqueting i formació. Així, sóc soci fundador i gestor de projectes a Focus Consulting & Management.  

- Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Sempre he valorat molt positivament tots els coneixements adquirits a la Facultat. Per sobre d’altres coses, valoro l’exigència en realitzar treballs en grup i fer les presentacions en públic. Tot i que pugui semblar menor, aquests dos fets t’ajuden molt a assimilar els entorns laborals d’avui en dia, basats en la col·laboració entre les persones i una constant comunicació i interacció personal.

- Com veus la Facultat des de la pràctica professional, quines coses creus que es podrien millorar?
Fa molt de temps que estic deslligat de la Facultat, però per l’experiència que tinc en la tutoria d’alumnes en pràctiques, cal insistir més en trobar la connexió entre allò que estudies i allò que pots acabar fent professionalment. Ara, més que mai, es fa imprescindible un assessorament molt personalitzat als alumnes que els aporti les eines necessàries per decidir com volen encarar el seu futur.

- Quin/s consell/s donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
El món laboral exigeix que ens especialitzem, que aportem valor afegit i innovem respecte com es feien les coses abans. Així, es fa imprescindible parar màquines de nou,  fer una reflexió interna i molt personal, per decidir en què us voleu seguir formant per encarar el vostre futur professional. Sobretot no defallir, costarà més o menys, però tothom acaba trobant un camí a seguir (a mi m’ha costat anys trobar-lo).

 

Agenda

29/06/2015, 17h. Sala de Màsters - Facultat d'Economia i Empresa

“Assaigs en política monetària i fiscal”. Dimitry Matveev, Doctorat en Anàlisi Econòmica.

01/07/2015, 19h. Palau Macaya, Obra Social “La Caixa”

Les classes socials a Catalunya en temps de crisi. A càrrec de Marina Subirats, catedràtica emèrita del Departament de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona
El ponent convidat és Oriol Nel·lo, professor titular del Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona.