TRENTA ANYS

L'Octubre del 1986 va obrir les portes per acollir els seus primers alumnes la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB (que, avui en dia, segueix sent l'única institució d'aquest àmbit a Catalunya). Fa doncs trenta anys, període de temps ben significatiu, i amb canvis socials i polítics profundíssims. Com és natural, especialitats com les nostres no poden romandre insensibles a les dinàmiques de canvi: per això hem demanat a un dels "pares fundadors" de la Facultat, Fausto Miguélez, que pronunciï la lliçó inaugural del curs justament sobre aquest tema: com la societat i la sociologia han anat evolucionant en paral·lel al llarg d'aquest període (anoteu a l'agenda: l'acte d'inauguració de curs tindrà lloc el pròxim dia 2 de Novembre!).

Seria impossible fer aquí ni tan sols una aproximació a un balanç d'aquesta experiència, balanç que, per altra banda, no podria ser sinó col·lectiu. Però alguns esdeveniments dels darrers temps poden servir com a pròleg a una valoració de la situació.

El primer té a veure amb la matrícula de nous alumnes a la Facultat. Aquest any, cosa que no passava des de feia temps, les 280 places que oferim en conjunt al primer curs dels ensenyaments de la Facultat, s'han cobert en la primera ronda, durant el mes de juliol. Una gran majoria dels alumnes, per tant, hi han ingressat en primera preferència, i això es tradueix en un augment clar de les notes de tall en tots els estudis oferts. O si voleu una dada més eloqüent: la Generalitat de Catalunya atorga un reconeixement als alumnes que tenen una nota d'accés a la universitat superior a 9. Enguany, en el conjunt de Catalunya, aquest col·lectiu estava format per 430 nois i noies. Doncs bé: el 15% de tots ells s'han matriculat als nostres ensenyaments; som probablement el centre universitari que n'ha acollit un nombre més elevat.

¿Això vol dir que la nostra reputació és sòlida, que l'interès dels joves per les matèries que impartim és creixent, i que destaquem per damunt dels altres centres similars del nostre entorn? Segurament totes aquestes explicacions són, almenys en part, adequades; però en tot cas el que importa és, sense caure en el cofoisme, ser conscients de les expectatives que hem despertat, i ser capaços d'atendre-les d'una manera satisfactòria.
I això ens porta al segon element: els nostres estudis han estat avaluats en els últims mesos. En concret, un Comitè d'Avaluació Externa va visitar la institució, van estudiar de manera exhaustiva la nostra activitat, i han emès un informe sobre els nostres dos graus, i sobre quatre dels cinc Màsters oficials impartits (el cinquè no entrava en la convocatòria, per què està només en la seva segona edició, i només s'avaluen els Màsters a partir del seu quart any de funcionament).

Amb quin resultat? A manca d'algun detall formal, que fa que l'informe no estigui encara publicat, els nostres dos Graus i tres dels quatre Màsters estudiats han estat acreditats amb el reconeixement més alt, la menció d'Excel·lència. Es tracta del resultat més exitós obtingut per cap Facultat en les avaluacions efectuades, tant a la UAB com en el conjunt d'institucions del sistema universitari de Catalunya.

Com és obligat dir, això no significa que siguem la millor institució del món, ni que tot el que fem sigui òptim. Però sí que vol dir que podem tenir una raonable confiança en nosaltres mateixos, en les nostres capacitats i els nostres recursos; i vol dir que els títols que han obtingut i que obtindran els nostres alumnes tindran un valor més destacat i més reconegut en el nostre entorn institucional i professional; de fet, tots els inputs que anem tenint sobre la inserció professional dels Graduats indiquen, no solament que troben feines en l'àmbit en què s'han format, sinó que els seus clientes / empleadors valoren altament la seva formació i la seva capacitat d'enfrontar-se adequadament a les demandes i a les necessitats que se'ls planteja.

Bones senyals, doncs: el camí emprès fa trenta anys va donant resultats sòlids, valorats com a tals pel nostre entorn i, per tant, socialment útils. En moments en què l'activitat i el paper de les universitats públiques són objecte de crítica continuada, aquestes constatacions ens poden servir per tenir una mesura més precisa del que som, del que valem i del que tenim dret a demanar.

Joan Botella, Degà

 

Jornades sobre la Revolució Russa del 1917

La Revolució Russa de 1917, més que un episodi polític esdevingut en un país determinat, va ser un punt nodal d’articulació de múltiples problemàtiques d’abast mundial inherents a la modernitat, així com de debats importants que convé recuperar, especialment aquells que van quedar ofegats per l’estalinisme i ignorats per altres actors intel•lectuals i polítics. Més informació

 

 

Especialització, actitud i experiències a l’estranger per encaminar la carrera professional

‘De la Facultat a Brussel·les’ es titulava la conferència que dos alumni de la UAB, amb experiència en organismes internacionals, van donar a alumnes de la Facultat de Polítiques i Sociologia de la UAB per parlar de la importància de la especialització, l’actitud i les experiències a l’estranger. Més informació

 

 

Eleccions a Junta de Facultat

Junta de Facultat

Publicació dels resultats definitius de les eleccions de representants dels estudiants (sector C) a la Junta de Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia.
  Més informació

 

 

El Departament de Sociologia de la UAB presenta un nou manual sobre investigació qualitativa

Introducció a la investigación cualitativa és el nou llibre sobre el procés d'investigació qualitativa en el camp de les Ciències Socials presentat pel Departament de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El professor titular Joan M. Verd i el catedràtic emèrit Carlos Lozares en són els seus autors. Més informació

 

ENTREVISTA

La M. Àngels Cortina es llicencià en Ciències Polítiques i de l'Administració l'any 1998. Ha fet estudis de màster en polítiques públiques i socials a la Universitat Pompeu Fabra i de postgrau en relacions internacionals a la New York University. Durant 12 anys ha treballat com a coordinadora de projectes a la xarxa GUNI creada per la UNESCO i la Universitat de les Nacions Unides.

En què consistia la teva feina?
Durant els darrers 12 anys he portat les relacions institucionals amb 209 universitats d'arreu del món. Al llarg d'aquesta etapa també he coordinat l'organització de sis congressos internacionals a Barcelona, amb una mitjana de 400 participants de més de 90 països, i que han estat de referència mundial en el sector. La meva tasca consistia a mesurar tots els elements necessaris (recursos humans i materials) per assegurar l'èxit de l'acte. D'altra banda, gestionava projectes de cooperació i convenis interuniversitaris, i donava suport  a l'edició i difusió dels sis informes mundials d'educació superior. En els darrers anys gestionava el pressupost i els recursos humans del secretariat.

Com vas accedir-hi?
El 2004 vivia a Nova York però tenia ganes de tornar a Barcelona. Vaig començar a donar veus i una amiga em va trucar perquè havia vist una oferta de treball que em podia interessar. Vaig fer-los arribar el currículum, vaig passar una entrevista personal i em van agafar.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
En general la valoro com a bona. Hi havia un excés de classes magistrals i molta separació entre el professor i l'alumne. És veritat que no hi havia formació pràctica i que això a vegades s'ha vist com una cosa negativa, però jo crec que la base teòrica és essencial en una formació universitària de qualitat.

Com veus la Facultat des de la pràctica professional, quines coses creus que es podrien millorar?
La Facultat ha de poder difondre el coneixement que genera a tots els nivells i fer que aquest coneixement sigui pràctic per a la resolució de problemàtiques concretes. Això és el què en el món anglosaxó es coneix com a Civic Engagement, el vincle amb la societat. Per altra banda, s'ha d'apostar per una vocació de formació integral de l'individu, amb una bona base teòrica i el desenvolupament de competències bàsiques professionals. Crec que aquest és un aspecte que una facultat com la nostra no pot deixar de banda.
 
Quins consells donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Que aprofitin al màxim el seu pas per la facultat perquè és un temps que passa molt de pressa. Que es formin amb rigor i que no els faci mandra aprofundir en allò que realment els agrada. Aquesta és una època per alimentar l'esperit al màxim i, per tant, és important que no perdin mai la inquietud per conèixer i anar més enllà.

Si vols contactar amb la M. Àngels: angels.cortina@gmail.com

 

Agenda

"Truquen a la porta: Un estudi sociològic sobre les transformacions contemporànies d'un monestir"

Defensa de tesi doctoral d'Anna Clot Garrell, el divendres 2 de desembre de 2016 a les 11:00h. A la Sala de Graus de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia. Dirigida pel Dr. Joan Estruch Gibert i la Dra. Maria del Mar Griera Llonch