UNIVERSITAT GRATUÏTA: UNA PERSPECTIVA PROPERA?

El 17 de Novembre ha tingut lloc una significativa jornada de protesta entorn de la qüestió de les taxes universitàries. L’augment del cost dels estudis universitaris en els últims anys ha estat un tema àmpliament debatut i criticat en aquestes mateixes pàgines; però ara semblen obrir-se noves oportunitats.

Efectivament, tant les protestes dels estudiants i de les mateixes universitats, com els informes dels experts i dels centres d’investigació (com l’”Observatori del Sistema Universitari”: vegeu els seus informes a www.observatori universitari.org) han posat en relleu com la combinació entre augment de taxes, reducció de beques i eliminació o reducció d’ajuts complementaris (com Erasmus o Sòcrates) han portat en els últims cinc anys a un nivell de preus dels estudis universitaris sense equivalents en el continent europeu.

I en el cas català, s’ha anat encara més lluny: l’assumpció del 25% del cost dels estudis per part dels alumnes (i la duplicació d’aquest tant per cent en cas de repetir una assignatura) han fet que les universitats públiques catalanes siguin significativament més cares que les de la resta d’Espanya. Els nostres estudis de Grau costen una mica més del doble del que costen els mateixos estudis a Santiago de Compostela, i el diferencial s’amplia si examinem els estudis de Màster.

No es tracta només del sobrecost que paguen els nostres estudiants; es tracta també de l’empobriment que pateix el teixit universitari quan no es cobreixen les places vacants per jubilació, no es pot contractar nou personal tècnic i administratiu, no es poden renovar  els equipaments docents o de recerca, no s’assegura un manteniment eficaç dels edificis, i elements cabdals de la vida universitària (des de l’adquisició de llibres i revistes fins a la qualitat dels menjadors universitaris) es descuren i es malmeten. Passar un any pressupostari dolent potser més o menys difícil; però encadenar-ne cinc de consecutius pot ser mortal per la institució, i pel país en el seu conjunt: és per alguna raó que, al llarg dels anys de la crisi, la despesa universitària ha augmentat a països com Itàlia, França o Alemanya.

Davant d’això, cal celebrar l’adopció d’una posició més enèrgica per part de les universitats (i és de justícia anotar que el rectorat de la UAB ha adquirit un paper de “locomotora” en aquest reforçament), reclamant com a mesura inicial  la reducció d’un 30%  en el cost de les taxes, i la compensació pressupostària per part de la Generalitat a les universitats en la quantia corresponent.

Però les concentracions de protesta i la gran manifestació del dia 17 feia emergir un nou element: la reivindicació de la gratuïtat dels estudis universitaris. Passar a una universitat completament finançada pels pressupostos generals (i, en alguna mesura, per ingressos derivats d’activitats de transferència o similars) no seria només una diferència quantitativa respecte de la situació actual: seria un canvi significatiu i en profunditat, que obligaria a repensar un munt de coses, des dels calendaris acadèmics fins al règim de permanència, passant per la revisió del nombre de places ofertes o del nivell d’exigència en els ensenyaments. Igualment, caldria pensar en l’impacte de la internacionalització o bé en el model de finançament de les universitats (el que ja seria hora).

En altres paraules: no es tractaria només de “més diners per les universitats” (el que de totes maneres ja seria molt), sinó també una ALTRA forma de finançament per una ALTRA universitat. En moments com l’actual, en què la totalitat de les institucions del país estan subjectes a replantejaments en profunditat, no és d’estranyar que s’hagi obert també aquesta carpeta; el que caldrà veure és si l’actual esquema polític català s’ho vol i s’ho pot plantejar.

Joan Botella, Degà

 

Escassa participació en l’elecció a la Junta de la Facultat

L’Assemblea de Polítiques i de Sociologia, única candidatura presentada pel sector d’estudiants de la facultat, guanya les eleccions que es van celebrar el passat 21 i 22 de novembre. Més informació

 

 

El procés de pau a Colòmbia centra la inauguració de màsters 2016-2017

El Dr. Rafael Grasa i Yezid Arteta van reflexionar sobre la situació al país llatinoamericà i les conseqüències polítiques i socials que s’han derivat després del triomf del ‘no’ el passat 2 d’octubre. Al llarg de la sessió també es van exposar els cinc màsters que oferta la facultat a càrrec dels respectius coordinadors. Més informació

 

 

Les claus de la feina i les pràctiques en institucions de la UE, explicades per alumni que hi treballen

Presentació al Campus del Programa EUROACCIÓ Mentoring de suport als estudiants i titulats de la UAB que volen fer carrera professional en institucions de la UE. Serà el proper dia 23, dimecres, a les 13.30 a l’Auditori de la Facultat de Lletres. Més informació

 

 

Seminari sobre les migracions en Amèrica Llatina

El Grup d’Estudis d’Immigració i Minories Ètniques (GEDIME) i el centre de recerca interdisciplinària sobre les migracions, CER-Migracions, organitza un seminari per debatre la mobilitat a Amèrica Llatina. Més informació

 

 

Seminari sobre el gènere i l’exclusió social als municipis

El passat 4 de novembre, el Grup de Recerca Ciutats i Persones – dins l’Institut de Ciències Polítiques i Socials – va organitzar el seminari ‘Gènere i exclusió social als municipis’ amb l’objectiu d’accentuar l’exclusió social com un dels fenòmens que més s’ha agreujat arran de la crisi econòmica. Més informació

 

 

Èxit de participació i de solidaritat a la Cursa de la UAB en suport de La Marató

La cinquena edició de la Cursa de la UAB en suport de La Marató de TV3 ha tingut lloc aquest diumenge, 18 de desembre, al campus de Bellaterra amb un gran èxit de participació i de solidaritat. Es tracta d'una cursa que organitza la universitat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i la Xarxa Catalana d'Universitats Saludables (Us.cat) des de l'any 2.012.

El primer corredor en arribar a la meta a la Cursa de 10 Km ha estat Carlos Duran, amb un temps de 36 minuts i 19 segons i la primera corredora, Neus Guinovart, ho ha fet amb un un temps de 43 minuts i 28 segons. La cursa de 6 Km ha tingut com a millors temps a Francisco Javier Torres, amb 18 minuts, i Laia Fragoso, amb 25 minuts i 30 segons.

Dels 2.058 inscrits, un 53% eren dones. Un 46% han participat a la caminada de 6 km., el 31% a la cursa de 10 km., el 22% a la cursa de 6km. i el 2% a la cursa de mobilitat reduïda (de 480 metres). Cerdanyola del Vallès, Barcelona, Sabadell, Terrassa i Sant Cugat han estat les principals poblacions de procedència.

L'Autònoma s'ha tornat a abocar en l'organització d'aquest acte esportiu i solidari, després de l'èxit de convocatòria de les anteriors edicions. L'any passat es van recaptar 16.000 euros, fons que es van donar a La Marató de TV3. A més, prop d'un centenar de persones voluntàries, coordinades per la Fundació Autònoma Solidària, han col·laborat en diferents tasques d'organització.

La rectora de la UAB, Margarita Arboix, i l'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, han inaugurat la Fira d'Entitats que, coincidint amb la cursa, es donen a conèixer. Enguany hi ha participat diverses entitats relacionades amb l'ictus i les lesions medul.lars i cerebrals traumàtiques, d'acord amb la temàtica que ha escollit La Marató de TV3, així com entitats de malalties minoritàries i de persones amb problemes de mobilitat reduïda. Així, hi havien les entitats 4LOVEProjects, Envellir bé, ACAH –Associació Catalana d’Atàxies Hereditàries, AE-LALD – Asociación Española Déficit de Lipasa Ácida Lisosomal, FECAMM, Feder Catalunya, FEMACPA–Federación Española de Malformación de Chiari y Patologías Asociadas, HPNE, MPS, Now Know, Santfillipo Barcelona, Creu Roja Cerdanyola/Ripollet i Fundació Grup Catalonia (de Cerdanyola del Vallès). L'objectiu era difondre i donar informació d'aquestes malalties a tots els ciutadans, malalties en que la UAB compta amb equips que hi estan investigant.

Per altra banda, diferents empreses i entitats han col.laborat amb la Cursa de la UAB: Cemoel, PMC Grup 1985, Selmar SA, Dericebourgh, Vila Universitària, Talher SA, Món Vertical, Jacques Catering, Clece SA, Integral Rey, Cristalería La Cruz, Aramark, Otis, SPM, Cobega, EMD Bellaterra, Omnibus, Hotel Campus, Decathlon, Aneto i Abacus.
Més informació

 

ENTREVISTA

L' Albert Trinidad Jiménez es va graduar en Sociologia en la promoció de l’any 2011-2016. Actualment realitza el màster oficial sobre Política Social, Treball i Benestar, impartit en la mateixa facultat. Ha treballat com a tècnic de suport a la investigació en un projecte sobre bretxa salarial, dirigit per la Dra. Teresa Torns. També ha treballat amb una beca col·laboració en un projecte sobre joves de classe treballadora i ocupabilitat, dirigit pel Dr. Vicent Borràs. Actualment treballa com a tècnic de suport a la recerca en un projecte sobre bretxa salarial des d’una aproximació sectorial, dirigit per la Dra. Pilar Carrasquer.

En què consistia la teva feina? Com vas accedir-hi?
La meva feina actual consisteix, en una primera fase, en una explotació de les dades quantitatives (tant de l’Enquesta de Població Activa com l’Enquesta d’Estructura Salarial) que permetin identificar i mesurar les variables que incideixen en la desigual distribució salarial entre els homes i les dones. Per altra banda, estem cercant, a través dels plans d’igualtat d’empreses de diferents sectors, quines són les mesures empresarials que estan destinades a lluitar contra la bretxa salarial. En una fase posterior del projecte, realitzarem estudis de cas en empreses de diferents sectors escollits a partir d’anàlisis quantitatives, amb la finalitat de comprendre com influeixen les cultures organitzatives de diferents sectors en els salaris dels homes i les dones.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Un cop finalitzats els estudis, m’he adonat que la formació rebuda a la facultat m’ha donat una forta consistència teòrica i metodològica per poder analitzar críticament els fenòmens socials. En general, penso que ens han ensenyat a formular-nos bones preguntes davant la realitat social, de manera que puguem identificar afinadament els factors que incideixen en el fenomen en qüestió.

Com veus la Facultat des de la pràctica professional, quines coses creus que es podrien millorar?
Els estudis de Sociologia, com a mínim, estan orientats principalment cap a la investigació social. En aquest sentit, penso que les persones graduades en aquesta Facultat tindran molt a dir pel que fa a la diagnosi i estudi de fenòmens socials. Ara bé, no sé fins a quin punt caldria introduir una mirada més enfocada cap a la gestió i intervenció social. Com a mínim, si més no, caldria enfortir el diàleg amb el món de la intervenció, que és el que, en última instància, es val del coneixement produït per l’acadèmia per incidir en la societat.

Quins consells donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
El coneixement de la Sociologia i de la Ciència Política no hauria de quedar-se a les biblioteques ni als despatxos, sinó que hauria de servir per poder millorar la societat, encara que es treballi des d’àmbits concrets d’aquesta. Per això, els hi diria que no deixin de ser persones crítiques amb la realitat que els envolta, i que no deixin d’esforçar-se a afinar cada dia la mirada de la realitat que hem començat a construir en aquesta Facultat. Recordo que una gran professora d’aquesta casa ens va donar dos consells a l’hora d’exercir l’ofici: passió i convenciment. Penso que poden ser una bona manera de continuar els nostres camins.

Si vols contactar amb la : albert.trinidad@uab.cat

 

Agenda

Jornada per parlar d'ètica pública i republicanisme

La Secretaria de Transparència i Govern Obert i el Centre d'Estudis de Temes Contemporanis de la Generalitat de Catalunya organitza una jornada per debatre sobre ètica pública i republicanisme. La sessió tindrà lloc el proper 28 de novembre al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

"El Modelo Europeo de Cooperación Judicial en el Ambito Civil y Penal"

Defensa de tesi doctoral de Rebeca Varela Figueroa, el divendres 25 de novembre de 2016 a les 12:00h. A la Sala de Graus de la Facultat de Dret. Dirigida pel Dr. Rafael Arenas García i la Dra. Blanca Vilà Costa.

"De la dissidència de la norma a la norma de la dissidència. Estudi de les trajectòries de subjectivació en joves de l'Assamblea de Joves del Poblenou (Barcelona)"

Defensa de tesi doctoral d'Albert Martin i Gómez, el dilluns 28 de novembre de 2016 a les 11:00h. A la Sala de Graus de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia. Dirigida pel Dr. Enric Mora Malo.

"Coaliciones críticas de México y Chile frente al Libre Comercio. Análisis de la influencia en los acuerdos con Estados Unidos y la Unión Europea"

Defensa de tesi doctoral de Silvia Beatriz Dermidjian, el dimecres 14 de desembre de 2016 a les 16:00h. A la Sala de Graus de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia. Dirigida pel Dr. José Adelantado Gimeno.

"La obsolescencia 'programada' de la escuela pública: redes, contratos y costos de transacción. La gestión por Programas Focales condicionados y Transferencias monetarias en educación"

Defensa de tesi doctoral d'Ivonne Alejandra Inés Dufour, el dilluns 19 de desembre de 2016 a les 12:00h. A la Sala de Graus de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia. Dirigida pel Dr. Xavier Rambla Marigot.