DE QUÈ PARLEM QUAN DIEM
"ARQUITECTURA DE LES TITULACIONS"?

El Rectorat ha donat, finalment, llum verda per a revisar l’oferta de títols que imparteix  la UAB. Les peripècies polítiques de l’any que ara acaba (amb canvi de govern a la universitat, a la Generalitat i, tot just ara mateix, al govern central) han representat una frenada al procés que s’havia iniciat ja abans, almenys en alguns centres, entre els quals el nostre.

L’expressió “arquitectura de les titulacions” és una mica barroca i no acaba de ser prou precisa en contingut; per això nosaltres hem anat preferint la d’ “oferta d’estudis”. Més enllà de la qüestió del  (mal) anomenat “3 + 2”, la qüestió que es planteja és aquesta: quan cursen estudis superiors més de la meitat dels joves del grup d’edat corresponent, és inevitable reconèixer que hi ha una enorme varietat d’horitzons, de projectes vitals i professionals, i fins i tot de condicions i de disponibilitat de temps per a seguir els estudis universitaris per part de les persones que els cursen.

Per això la universitat ha de diversificar aquesta noció d’ ”estudis universitaris”: cal abandonar la hipòtesi implícita encara en molts àmbits, segons la qual els nois i noies de disset anys ingressen a la universitat per seguir una formació que, al cap dels anys, els porti al títol de Doctor i a la condició d’investigador.

Sabem que això és irreal; que molts adolescents no tenen una vocació clarament definida en acabar el batxillerat ( i, de fet, molts d’ells es reorientaran o canviaran d’estudis, o fins i tot els deixaran). Sabem que el món professional està canviant amb celeritat, i que al cap de quatre o cinc anys hi hauran oficis i professions que avui no existeixen. I sabem finalment que, com a conseqüència d’això, és i serà indispensable continuar formant-se al llarg dels anys, un cop finalitzats els estudis universitaris.

Avui, la nostra Facultat ofereix dos títols: els mateixos que oferíem l’any 1986, i que, de fet, reflectien els mateixos dos títols que la facultat de la Complutense oferia des del 1970. Potser toca repensar-ho, no?

Ara bé, en quina direcció? Aquí hi ha múltiples possibilitats, com es va posar de manifest a la Jornada de Docència del gener passat ( amb la participació d’exalumnes, de professionals, de directius del sector, etc.). Així, se subratlla sovint la necessitat d’una formació més específica que la que s’ofereix. En altres àmbits, el que es demana és una orientació més polivalent, que asseguri bases conceptuals molt sòlides i, a la vegada, un domini a fons de recursos metodològics variats. Segueix sent estrany que el món de la comunicació quedi lluny de la nostra formació. I potser hi ha persones que voldrien una formació de base en ciències socials, per emprendre després altres camins, sense voluntat d’un horitzó professional d’alt nivell.

Entorn d’aquests projectes ben diferenciats, sorgeixen multitud d’incògnites: des de quins seran els recursos docents que tindrem per a fer aquests canvis ( i permeteu-me dir que en aquest terreny no sóc optimista) fins quina ha de ser la llengua d’impartició dels ensenyaments, amb quins centres ( de la UAB o de fora) podem emprendre projectes conjunts, o com articular de manera més senzilla els màsters que impartim i la nova estructura d’oferta d’estudis de grau.

Convé tancar aquest procés: convé concretar i decidir, establir marcs i calendaris. La Junta de Facultat ho establirà, abans de final d’any; i confiem que, donada la maduresa del procés de reflexió ja encetat, el procés es pugui concloure en uns pocs mesos: els necessaris per a poder preparar la documentació necessària i sotmetre-la a les agències d’acreditació al llarg del curs vinent.

En resum: movent-nos a tota la velocitat possible, els canvis només es podrien implementar el curs 2018 / 19. Per tant, cal començar sense retard; entre altres raons, per què, com deia el premi Nobel de Literatura 2016, mentrestant la vida es va movent  al nostre voltant.

Feina, doncs, pel 2017. Una bona excusa per desitjar-vos unes bones festes de Nadal i un 2017 de reflexió, de decisió i de canvis.

Joan Botella, Degà

 

Núria Sanchez Mira guanya el Premi Angel Rozas pel treball ‘La división social y sexual del Trabajo en transformación. Un anàlisis de classe en un contexto de crisis’

La Doctora en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, Núria Sánchez Mira, és la guanyadora de la quarta edició del premi Angel Rozas, dedicat a la recerca en ciències socials per a investigadors i investigadores novells. Més informació

 

 

“Drons, Oportunitat o amenaça?”, és el títol del darrere numero de la Col·lecció Working Papers

L’estudi i la reflexió crítica dels aparells coneguts popularment com ‘drons’ omple la darrera publicació de la revista digital de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) Més informació

 

 

Jornada sobre drets humans i asil a la UAB

La Fundació Autònoma Solidària va organitzar el passat 14 de desembre una sessió per parlar dels drets de les persones refugiades i migrants. Més informació

 

 

Enquestes d'avaluació docent i d'assignatures del primer semestre

Ja estan en marxa les enquestes d'avaluació del primer semestre del curs 2016-2017 corresponents a l’actuació docent del professorat i a les assignatures o mòduls. Ambdues es poden respondre de l’1 de desembre de 2016 fins el 13 de gener de 2017. Més informació

 

 

Debaten les visions sobre regions i nacionalitats durant la Transició

El 15 i el 16 de desembre, la Facultat de Filosofia i Lletres acollirà el simposi "'Regiones de la patria, afluentes de la nación'. Nacionalisme i regionalisme en la Transició espanyola", que organitzen el CEFID i el Memorial Democràtic. Més informació

 

 

La Cursa de la UAB supera els 1.500 inscrits

Quan resta molt poc perquè es tanquin les inscripcions la Cursa de la UAB en suport de La Marató de TV3 supera els 1.500 inscrits. Serà aquest diumenge, 18 de desembre, quan tindrà lloc aquesta festa esportiva i solidària al campus de Bellaterra. Més informació

 

ENTREVISTA



La Rita Giménez Jiménez es llicencià en Ciències Polítiques en la promoció de l’any 2016.  Planeja fer estudis de postgrau en Resolució de Conflictes. També ha treballat com a coordinadora de projectes a una associació sense ànim de lucre. Actualment treballa com a consultora pel Consolat Veneçolà.

En què consistia la teva feina? Com vas accedir-hi?
Ara mateix tinc dues feines molt diferents, però només una està relacionada directament amb la politologia. Em dedico a realitzar informes sobre la situació política actual de Catalunya pel Consolat de Veneçuela a Barcelona.
Ja havia fet el contacte fa un parell d’anys quan vaig conèixer el cònsol i em va demanar que formés part de la delegació del Consolat Veneçolà a la Cimera dels Pobles a Brussel·les el juny del 2015.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
La valoro positivament, però hem de millorar molt l’expressió personal. He trobat molt a faltar el debat a classe perquè els professors es concentren molt en l’ensenyament de la teoria i no tant en compartir experiències a classe i fer-nos més partícips.

Com veus la Facultat des de la pràctica professional, quines coses creus que es podrien millorar?
La veig llunyana, però propera al mateix temps, crec que és pel fet que no fa ni 6 mesos que m’he graduat. A més a més, tinc la sensació que sóc jo la que vull mantenir-me a prop i no que la Facultat faci res especial. A banda del que ja he comentat en termes de debatre a classe, també m’agradaria que hi hagués més relació entre els professors i els alumnes, no només en termes d’ensenyament, però de relació de cara al futur.
Tenim professors molt valuosos i no hi ha una continuïtat ni proximitat amb molts d’ells.

Quins consells donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Encara que soni idealista: gaudiu molt de la facultat, intenteu aprendre’n el màxim (no només dins de classe) i, sobretot, parleu amb tothom. La facultat és un lloc perfecte per conèixer diferents opinions i aprendre a analitzar-les i respectar-les.
Hi ha molt per fer en aquest món i es necessita a gent preparada per assolir els diversos rols i aconseguir el canvi.
 

Si vols contactar amb la : rita92@gmail.com

 

Agenda

"Mercados de trabajo agrícola, redes sociales y segmentación. El caso de la producción de tomate de invernadero en el Sur de Nayarit, México"

Defensa de tesi doctoral de Emma Lorena Sifuentes Ocegueda, el dimarts 20 de desembre de 2016 a les 15:00h. A la Sala de Graus de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia. Dirigida pel Dr. Antonio Martín Artiles i el Dr. Joan Miquel Verd Pericàs.

"Trayectoria y Cambios de Dirección en las Políticas Públicas: Análisis de la Reforma del Sistema Sanitario Brasileño (1975-2015)"

Defensa de tesi doctoral de Maria Gabriela Monteiro, el dimarts 20 de desembre de 2016 a les 9:30h. A la Sala de Graus de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia. Dirigida per la Dra. Raquel Gallego i la Dra. Sonia Fleury.

"La agenda educativa post-neoliberal. Alternativas de cambio en Bolívia y Paraguay"

Defensa de tesi doctoral de Claudia Talavera Reyes, el dimecres 14 de desembre de 2016 a les 12:00h. A la Sala de Graus de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia. Dirigida pel Dr. Xavier Bonal Sarró i el Dr. Antoni Verger Planells.