ADOCTRINAR ... ?

Recentment, el representant d’un important partit polític a la localitat de Palafolls ha proposat “el tancament temporal de totes les facultats de Sociologia i Ciències Polítiques, en ser fàbriques de marxistes”; i, en conseqüència, “depurar el professorat” d’aquestes facultats”, responsable segons ell “del clima d’odi avui imperant en un sector de la societat espanyola”. Les declaracions completes les podeu trobar, per exemple, a:  

http://www.alertadigital.com/2016/02/07/oscar-berman-dirigente-del-pp-catalan-propone-el-cierre-temporal-de-las-facultades-de-sociologia-y-ciencias-politicas-por-adoctrinar-a-los-alumnos-en-vez-de-formarlos

O, si en voleu un resum, a:

http://www.elperiodico.com/es/noticias/politica/concejal-ppc-pide-cerrar-facultades-sociologia-politicas-fabricas-marxistas-4880911

Com som l’única facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de Catalunya, no podem sinó sentir-nos interpel·lats per aquestes paraules. El manual diu que és millor no parar-hi atenció, per no magnificar tals acusacions (que poden buscar precisament això: notorietat); però no seria comprensible que cap representant de la Facultat s’hagi posicionat, especialment si, en canvi, sí ho ha fet ( i d’una forma que volem agrair molt sincerament) el Col.legi de Sociòlegs i Politòlegs, vegeu:

http://www.elperiodico.com/es/noticias/politica/colegio-sociologos-politologos-responde-concejal-ppc-que-quiere-cerrar-sus-facultades-4888967

Creure que a la Facultat s’adoctrina ideològicament l’alumnat en una determinada direcció, de forma homogènia i coordinada, no és només una grolleria: és també un error. Entre els nostres docents hi ha de tot: tenim, o hem tingut recentment, el director de “La Razón”; rellevants promotors de Ciutadans; regidors de la CUP; càrrecs electes del PSC; militants i dirigents d’ICV; membres del Consell Assessor de la Transició Nacional; anarquistes vells i joves; liberals declarats; patrocinadors d’UPyD; responsables de CatDem; i m’aturo aquí per no avorrir.

I si passem als alumnes la varietat no és menor. A cada elecció municipal, hem organitzat taules rodones amb alumnes o exalumnes de la Facultat que concorrien com a candidats locals; en l’última ocasió, hi anaven per set partits diferents. I qui coneix el Parlament de Catalunya, sap que tenim exalumnes a tots els grups parlamentaris, i fins i tot n’hi ha dos en l’actual govern de la Generalitat.

Per tant, pluralitat de punts de vista i convivència i debat com a regles fonamentals del joc acadèmic. Però la pluralitat es podria traduir en un cor de propagandes en paral.lel, rivalitzant les unes amb les altres, i aquesta és la qüestió essencial: això no passa. Aquí ningú no és docent perquè defensi tal o qual ideologia, tingui un carnet o estigui patrocinat per un partit o un altre.

Aquí hi ha mecanismes de selecció rigorosos, aplicats metòdicament pels diversos departaments, i fonamentats en la qualitat i en la professionalitat intel.lectual i acadèmica de les persones. No he vist mai a la UAB utilitzar un raonament “polític” a l’hora de seleccionar o de promocionar els seus docents.

I aquesta estratègia de selecció es fonamenta en una convicció profunda: aquí no es pontifica ni es beneixen ideologies; aquí ens esforcem a construir i comunicar coneixements objectius; a transmetre conceptes i tècniques que permetin un coneixement objectiu i complet de la realitat. La utilització d’aquests conceptes i tècniques en una direcció o una altra és una responsabilitat personal de cada membre de la Facultat, docent o estudiant; i com a ciutadans majors d’edat d’un país lliure, decideixen lliurement què fer-ne. I està molt bé que sigui així.

Per això les afirmacions del regidor són especialment desafortunades: perquè intenten deliberadament donar una imatge falsa de la realitat, desconeixent-la i deformant-la, precisament en el periode en què es produeix la preinscripció dels alumnes que volen ingressar a la Universitat el proper curs.

I per això ens adreçarem a la presidenta del corresponent partit, per demanar formalment la pública retractació d’aquestes acusacions, sense la qual ens reservem la possibilitat de recórrer a d’altres instruments jurídics.

 

J. Botella, Degà

 

Convocatòria SICUE 2016-17

Imatge programes intercanvi

Del 12 al 15 d'Abril podreu demanar les places vacants del Programa SICUE per al curs 2016-2017.

  Més informació

 

 

Modificació de matrícula 2n semestre

Del 15 al 26 de febrer s'obre el termini per sol·licitar a la Gestió acadèmica canvis de matrícula per a assignatures de segon semestre que no comportin un increment econòmic de la matrícula. Més informació

 

 

Sessió informativa sobre estades i camps de solidaritat

El dimecres  2 de març, a les 12:30 hores, a la Sala d'Actes de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia, Setem, Servei Civil Internacional, COCATi Associació Catalana per la Pau seran a la UAB per explicar-te les seves propostes d'estades solidàries a països del Sud per aquest estiu. Més informació

 

 

Carles Polo xerra sobre els punts forts d'un bon currículum

El proper 4 de març, a les 13 h, la sala d’actes de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia acollirà la xerrada “Identifica els teus punts forts i potencia el teu currículum” organitzada des de Treball Campus. Més informació

 

 

Les institucions europees a Barcelona organitzen un concurs d'articles sobre la UE

Els textos guanyadors seran publicats a El Punt Avui i els seus autors podran participar en un viatge de periodistes a Brussel•les. Més informació

 

 

“Emprenedoria jove per promoure la salut i la qualitat de vida”

En el marc del Pla de Garantia Juvenil s´ aprova el projecte “Emprenedoria jove per promoure la salut i la qualitat de vida” convocat des del Departament d’Empresa i Ocupació. Més informació

 

ENTREVISTA

El Marcos Cereceda es llicencià en Sociologia en la promoció de l’any 2008. Ha fet estudis de postgrau  a la mateixa casa. Actualment treballa com anàlista a Asesoria en investigación social- AIES (Xile)  i com  tècnic a  Ong Àxon, innovació social (Catalunya).

En què consisteix la teva feina? Com vas accedir-hi?

La meva primera feina com a sociòleg la vaig trobar al mes de tramitar l’obtenció del títol, no tenia cap experiència, excepte la que vaig agafar fent una estada com a practicant a la Veneçuela de Chávez (2007) i la meva àmplia experiència com a enquestador a porta freda recorrent gairebé tota Catalunya, fent difunt “Baròmetre de la Comunicació i de les Cultures” de la FUNDACC.

Un cop que vaig tornar a Barcelona des de Veneçuela, ja tenia tot els crèdits fets, i em vaig plantejar la cerca professional, em recordo que vaig buscar a l’infojobs. Al cap d’un parell de setmanes em van cridar per fer una entrevista, i vaig entrar al procés de selecció. En van fer tres entrevistes i proves tècniques qualitatives i quantitatives i en van contractar com a tècnic d’investigació junior. Aquest va ser la meva primera feina com sociòleg, en aquesta empresa vaig aprendre l’altra part d'aquest ofici, el Gabinet Ceres en aquella època portava fins a 20 projectes o mini projectes de tota mena.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?

Molt bona. Recordo que tenia grans problemes per comprendre les tècniques d’investigació, no comprenia com fer un projecte de recerca! I una professora se'n va encarregar de l’assumpte, suspendre’m dues vegades i per poc una tercera, el nivell d’exigència era alt. Doncs, avui en dia, aquesta professora és un dels meus referents, i clar, m’he estat guanyant la vida fent projectes de consultoria que són molt aplicats a les tècniques. A la facultat vaig aprendre maneres de fer, reflexionar que fins al dia d’avui em serveixen per guanyar-me la vida. El meu pas per aquella comunitat, també em van donar elements que m’ha servit per ser més feliç i lluiré. Tot radica en comprendre que vulguis o no, t’has de moure't i que segons el que vulguis a la teva vida, la sociologia és un ofici que si hi poses passió, creativitat i compromís et pot portar molt lluny.

Com veus la Facultat des de la pràctica professional, quines coses creus que es podrien millorar?

Considero que no tinc elements vàlids per entrar en aquest tema, ja que d'ençà que vaig fer la llicenciatura i després màster, ha passat molta aigua sota el pont.  Ara, pel que he vist, una persona que vulgui guanyar-se la vida amb aquest ofici, ha de saber tècniques d’investigació qualitatives i quantitatives com a mínim. No obstant això, un aspecte perifèric però important potser ensenyar a programar o utilitzar eines digitals de recerca. Avui en dia es parla de big data o d’enquestes on-line, es treballa amb grans bases de dades amb panels, on és importat tenir coneixements sociològics per fer l'anàlisi de dades i generar coneixements, però a més, es necessita tenir coneixements de programació. A banda d’aquest aspecte, crec que és importat buscar la manera suscitar les pràctiques creatives, que ajudin a les alumnes a desenvolupar els seus coneixements com a sociòlogues en un món global i incert, tenim eines que ens possibilita donar servei a qualsevol indret del món i de maneres múltiples, és importat saber articular xarxes i intentar fer les coses sempre ben fetes.

Quins consells donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?

Fer de l’ofici una virtut i compromís.

 

Agenda

Lliga de Debat 2016

Del 22 al 25 de febrer tindrà lloc la Lliga de Debat de la UAB a la Sala Teatre de la UAB de 10h a 17h.

Gabriela Águila disserta sobre la repressió i la violència política a les dictadures del Con Sud

23 de febrer, a les 16 h, a la Sala de Juntes de la Facultat de Filosofia i Lletres.

Els dimecres del Tàndem: cinema en VOS (castellà)

Projecció del film Volver de Pedro Almodóvar l'any 2006. Dimecres 24, Febrer de 2016 - 15:00h a la Sala d'Actes. Edifici l'Àgora. Plaça Cívica.

Taller sobre drogues "Reflexions, visions i efectes de les substàncies"

Taller sobre drogues reconegut amb crèdits ECTS. Dijous 25 de Febrer de 2016 - 15:30h a l´Aula 45 del mòdul 4 de la Facultat de Ciències de l'Educació.

Oriol Bartomeus analitza la situació política després del cicle electoral 2014-2015

Sopar-col•loqui Claris, que tindrà lloc el 25 de febrer a les 21 h, a l'Hotel Claris de Barcelona