Eleccions a rector/a 2016

El dijous passat  hi va haver eleccions per a decidir qui seria al comandament de la nau UAB durant els pròxims quatre anys. Com se sap,  el context era i és complicat: anys de retallades profundes al pressupost; un marc polític inestable, tant a nivell estatal com català; i incertesa sobre una possible nova arquitectura de titulacions, per esmentar  només tres elements. Tot i així, dos candidats valents es van presentar a les eleccions: la Dra. Margarita Arboix, catedràtica de farmacologia, i el Dr. Antoni Méndez, catedràtic de física teòrica. La primera ja es va presentar a les eleccions anteriors, i comptava, entre altres, amb la Sara Moreno que, com sabeu, ha participat en els últims equips del deganat d’aquesta facultat. L’Antoni Méndez, per la seva part, va incloure alguns membres de l’equip sortint, com ara el Juan Jesus Donaire, que havia sigut el vicerector de Professorat i Programació acadèmica, i la Núria Garcia, la vicerectora d’Estudiants i Cooperació entre 2015 i 2016.

La campanya per guanyar els cors i les ments dels votants de la UAB va començar a finals d’abril i les dues candidatures es van donar pressa a  parlar amb els grups de votants potencials per a conèixer les seves problemàtiques de primera mà. Quan va arribar el dia ‘D’, les urnes (físiques i no electròniques per decisió del Rectorat) i la mesa electoral estaven instal•lades a la Sala de Graus esperant ansiosament els votants.  Però al final, la participació va ser discreta, tant a la nostra facultat com a la universitat en general:

•    Del sector A (professorat permanent) va votar un total de 24 de 37 electors;
•    Del sector B (professorat i investigadors no permanents) 18 de 70;
•    Del sector C (estudiants) 27 de 1.197;
•    Del Sector D (PAS) 25 de 57.

Crida sobretot l’atenció la baixa participació dels estudiants, i en aquest sentit segurament la data de l’elecció no va ajudar gaire: en el període entre la finalització de les classes i el començament dels exàmens, potser va ser molt optimista pensar que estudiants, sobretot, pujarien expressament a la facultat a votar. Personalment desconec la raó per no haver  utilitzat el vot electrònic, que anava sent habitual a les últimes eleccions a la Junta de Facultat, però potser seria el moment de pensar en la implantació definitiva d’aquest sistema de vot a la nostra universitat.

Pel que fa els resultats, hem de felicitar la candidatura guanyadora de la Dra. Margarita Arboix, i desitjar a tot l’equip molta sort a la nova etapa que ara s’obre. Els números finals mostren un marge de victòria molt clar a favor de la candidatura guanyadora: una vegada tingut en compte el pes diferent del vot dels diferents sectors, va sumar 2.489,16 vots davant dels 1.621,11 de la candidatura del Dr. Méndez. Per si hagués dubtes, la Dra. Arboix va guanyar a tots els sectors i a dotze (inclòs el nostre) dels 16 centres de la UAB.

També hem d’agrair la candidatura de Dr. Méndez per la seva participació i per assegurar un procés democràtic, per molt imperfecte que sigui, a aquestes eleccions.

Finalment, una menció especial per la feina feta per la secretària del deganat, la Núria Font Castanys, tan eficient i amable com sempre, i pels membres de la mesa electoral, que van ser allà, al peu de canó, des de les 9 del matí fins a les 6.30. Sense aquests gestos, molt sovint passats per alt, la universitat seria un lloc més pobre. Gràcies a tots i a totes.

John Etherington, secretari de la Facultat.

 

Margarita Arboix és elegida nova rectora de la UAB

La catedràtica de farmacologia Margarita Arboix va ser elegida nova rectora de la UAB a les eleccions que van tenir lloc el 19 de maig, segons els resultats provisionals. Arboix, catedràtica de farmacologia, va obtenir el 60,56% del vot ponderat. Més informació

 

 

Acte de cloenda de la FAS

Pròxim dijous 26 de maig, acte de tancament 2015-16. Tothom qui tingui relació amb la Fundació o qui vulgui conèixer la tasca que desenvolupem, està convidat i convidada a participar-hi. Només cal inscriure's al formulari. Més informació

 

 

QUIT: 25 anys fent recerca

Des del 20 de maig fins al 20 de juliol, les vitrines de la Biblioteca de Ciències Socials acullen l’exposició QUIT: 25 anys fent recerca, com a una de les activitats programades per a celebrar els 25 anys de la constitució formal del QUIT com a grup de recerca. Més informació

 

 

El grau en Ciència Política i Gestió Pública de la UAB, el millor d´Espanya a la seva categoria

La UAB ha millorat posicions al rànquing sobre els graus més demandats que realitza any rere any el diari El Mundo. Com a universitat, només és superada per la Complutense de Madrid; i, pel que fa a les carreres, dinou graus de la UAB es situen en els cinc primers llocs d'Espanya. Més informació

 

 

XV Certamen Universitario “Arquímedes” de Introducción a la Investigación Científica

Como viene siendo habitual desde el año 2002, la Dirección General de Política Universitaria (Ministerio de Educación, Cultura y Deporte) ha convocado el XV Certamen Universitario “Arquímedes” de Introducción a la Investigación Científica. Més informació

 

 

UNANIMUN participa en l’onzena edició del MUN celebrat a Barcelona

L’associació UNANIMUN, integrada per estudiants i ex estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha participat en l’onzena edició del model de Nacions Unides que té lloc a Barcelona: el C’MUN 2016 (Catalonia Model United Nations 2016). Més informació

 

 

Web Propietat Intel•lectual i Accés Obert de la UAB

La UAB ha posat a disposició de tota la comunitat universitària una pàgina web amb informació sobre les nombroses tasques relacionades amb la docència i la recerca lligades a aspectes legals relacionats amb la propietat intel•lectual i amb l'accés obert. Més informació

 

ENTREVISTA

Albert Sagarra es llicencià en Ciències Polítiques i de l'Administració en la promoció de l’any 2012. Ha fet estudis de màster a L'ICPS en màrqueting i comunicació política.

En què consisteix la teva feina? Com vas accedir-hi?
Treballo com a consultor polític i assessor de comunicació des de l'empresa ElectionLab, que vaig fundar amb dos companys el gener de 2015. Després de cursar el màster de l'ICPS de màrqueting i comunicació política i veient les dificultats per aconseguir una feina vaig decidir crear un projecte propi. Com a professional, he treballat en campanyes electorals, comunicació institucional, corporativa i com a analista polític.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Vaig viure l'etapa d'introducció de l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior conegut com a Pla Bolonya que apostava per un nou model sense els recursos necessaris per implementar-lo, fet que dificultava les dinàmiques de classe. El nivell de la facultat era força bo però tinc la sensació que volíem tocar molts aspectes de la disciplina i costava penetrar en la matèria. Amb tot, vaig tenir la sort de tenir, en línies generals, un bon professorat del qual en guardo un bon record.

Com veus la Facultat des de la pràctica professional, quines coses creus que es podrien millorar?
Els estudis de Ciències Polítiques creen professionals amb perspectiva global i capaços de treballar transversalment, fet que s'hauria de potenciar des de la Facultat. Per altre banda, crec que la Facultat està molt desconnectada del món laboral i si bé la universitat ha de ser l'espai de les idees i l'esperit crític, també seria convenient una major aproximació al món laboral mitjançant seminaris i classes orientatives dels professionals del sector cap els estudiants.

Quins consells donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Vivim en un món exageradament competitiu, i si volen dedicar-se en un àmbit laboral relacionat
amb el que han estudiat serà necessari que s'hi esforcin de valent. Crec que és convenient que els i les estudiants siguin conscients d'aquesta realitat i que aprofitin la carrera per formar-se com a persones però també com a professionals. Durant els anys d'estudis, és important agafar consciència sobre què es voldran dedicar quan acabin i que aprofitin el temps per aconseguir les competències necessàries per fer-ho. En la mesura del possible, també els recomanaria que intentessin fer pràctiques professionals en diferents llocs de treball.

Si vols contactar amb l´Albert: asagarra@election-lab.com

 

Agenda

“¿La investigación social puede (y debe) transformar el mundo?

Seminari amb Roxana Rodríguez (UACM-Méxic), Emilia Alello (GEDIME/CER-Migracions) i Sonia Parella (GEDIME/CER-Migracions). El proper dimarts 24 de maig a les 12 hores a la Sala de Juntes.

“Participació ciutadana en societats complexes”

Cicle de Debats per entendre la societat d’avui. Organitzat per l’Associació Catalana de Sociologia (ACS) de l’Institut d’Estudis Catalans en col•laboració amb el Palau Macaya de l’Obra Social “la Caixa. Ponents: Fernando Pindado, Ajuntament de Barcelona i Jordi Giró, president CONFAV. Dimarts 24 de maig del 2016 al Palau Macaya.

"Disciplinarización, estandarización y prácticas corporales: el caso de los Católicos y Testigos de Jehová practicantes, en el municipio de Cárdenas San Luis Potosí, México”

Seminari del grup de recerca ISOR amb Andrea Moctezuma Balderas. El proper dimarts 31 de maig a les 13:00 hores a la Sala de reunions del Departament de Sociologia de la UAB.