DE NOU, LA UNIVERSITAT AL PARLAMENT

El Parlament de Catalunya s’ha ocupat de nou de les Universitats. A partir d’una moció presentada per la CUP, el Parlament va discutir el passat dia 21 d’Abril la possibilitat o no d’emprendre una revisió dels estudis universitaris, que reduís la durada dels graus de 4 a tres anys ( posició que havien mantingut les universitats catalans en el moment de passar de les Llicenciatures als Graus), i que permetés diversificar l’oferta de Màsters en el sistema universitari català, introduïnt la distinció entre Màsters professionalitzadors i Màsters de recerca (que requeririen prèviament haver cursat un Màster de l’altre tipus). Es tracta del pla denominat popularment “3 + 2”, tot i que aquesta denominació indueix a error.

La proposta presentada, a més d’oposar-se a aquesta reforma, proposava també la desaparició dels Graus de tres anys anunciats pel curs proper a la UPF, la UPC i la UB.

Amb la incorporació de diverses esmenes d’altres grups parlamentaris, la votació de la moció es va desgranar en diversos apartats, que no podem reproduir aquí íntegrament. Algun, com l’avenç progressiu cap a la gratuïtat en els estudis, va ser aprovat per unanimitat dels grups parlamentaris; d’altres van ser rebutjats (com l’esmentat a l’anterior pàrraf).

Però als nostres efectes, el més important és l’acord suscrit per CUP, el grup de Junts pel Sí i el de Catalunya Sí Que es Pot, en virtut del qual es congela tota la discussió sobre la possible reforma fins a una futura reflexió col.lectiva, dins i fora de les universitats; i que, en tant aquesta reflexió no es produeixi, no es transformi cap Grau dels que actualment tenen 240 crèdits ( 4 anys de durada) en Graus de 180 crèdits ( 3 anys). La data temporal que es contempla no és la mateixa: mentre en la primera el terme límit de referència és l’establiment de les bases de la República catalana, pel que fa a la segona la referència és a la durada de l’actual legislatura parlamentària.

Una i altra apunten a la convocatòria d’una iniciativa similar al que havien estat els “congressos universitaris catalans”, l’últim del qual va tenir lloc el 1978, havent estat precedit per un llarg periode de discussions preparatòries. Aquest possible IV Congrés universitari català no té una data ja anunciada, però es preveu preparar-lo dedicant-hi “recursos”, de tota mena.

La situació en què això deixa les universitats catalanes és una mica ambígua. D’una banda, les mocions parlamentàries no són llei, i per tant no tenen força obligatòria; però òbviament la seva aprovació té una força moral i política important, quan, a més, han estat votades favorablement pel grup parlamentari majoritari i que forma el Govern ( tot i que el contingut de la moció està a les antípodes de les posicions defensades fins a l’estiu passat pel govern de la Generalitat).

En segon lloc, interrompre el procés de reflexió emprès fins a dates tan imprecises com l’establiment de la república catalana o, fins i tot, el final de l’actual legislatura, xoca amb el recent establiment d’un valor professional limitat pel que fa als títols de Grau, dels que ja sabem ara que no equivalen al de Llicenciat, el qual només pot ser igualat per un títol de Màster.

L’obligatorietat d’aquest títol de nivell superior encaixa malament amb el manteniment de graus de 240 crèdits, com ha observat, sense anar més lluny, la nostra Junta de Facultat. Encara que només sigui per raons pressupostàries: si els governs mantenen l’asfíxia pressupostària de les universitats i la prohibició, ja no d’augmentar-ne els efectius, sinó simplement de cobrir les vacants que es produeixen, és impossible augmentar l’oferta d’estudis de Màster; fer-ho requereix alliberar recursos docents actualment dedicats als Graus. És evident que es poden fer petits ajustaments, com ara suprimir matèries optatives o compartir assignatures entre títols diferents; però això són excuses de mal pagador, són només “pedaços” que no permetrien abordar de forma sòlida i imaginativa la necessària expansió de l’oferta d’estudis de post-grau.

Situació, doncs, de perplexitat, que obligarà les universitats a repensar la situació actual, i a replantejar-se els possibles projectes de reforma més o menys posats damunt la taula. La nostra pròpia Junta de Facultat haurà d’abordar la qüestió i adoptar alguna resolució en un un futur proper.

J. Botella, Degà
 

ELECCIONS A LA UNIVERSITAT


El mandat de l’actual rector ha arribat al seu final, i s’han convocat eleccions a Rector per al proper dia 19 de Maig.

Tancat el termini de presentació de candidatures, se n’han presentat dues, que han estat confirmades per la Junta Electoral de la UAB: una, encapçalada per la Dra. Marga Arboix, catedràtica a la Facultat de Veterinària, i una altra, encapçalada pel Dr. Antoni Méndez, degà de la Facultat de Ciències, i que inclou alguns vicerectors actuals.

A partir del dia 2, doncs, s’obre la campanya electoral, en la què cal esperar que totes dues candidatures presentin a la comunitat universitària les seves propostes sobre els múltiples problemes que es plantegen. I cal esperar també que es mostrin sensibles a les realitats i problemes dels diversos centres, fins i tot de centres com el nostre que, pel seu reduït tamany, sovint tenim dificultats a trobar un ressò adequat als nostres plantejaments i a les nostres necessitats.

I en funció del que veiem, ens tocarà votar. I com més alta sigui la participació, més probable serà que la solució resultant sigui una aproximació efectiva a les demandes dels universitaris: qui no hi participi, estarà evitant aportar la seva contribució a la solució dels problemes de la institució. La resposta, el dia 19 de Maig.

                    J.Botella, Degà

 

L’equip guanyador de la Lliga de Debat de Secundaria i Batxillerat visita la UAB

L’equip de l’Escola El CIM de Terrassa, guanyador de la fase local de la III Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat, ha visitat la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia. S’enfrontarán a la final els dies 29 i 30 d'abril a la Universitat Politècnica de València. Més informació

 

 

La UAB i la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat acorden col·laborar

El rector de la UAB, Ferran Sancho, i el president de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, Miguel Pajares, han signat un conveni per col·laborar en accions d'ajut a les persones refugiades, com ara facilitar que puguin seguir estudis universitaris. Més informació

 

 

4a edició del Premi Ángel Rozas

La Fundació Cipriano García - CCOO de Catalunya convoca la 4a edició del Premi Ángel Rozas a la Recerca en Ciències Socials per a Investigadors i Investigadores Novells. Més informació

 

 

Ja pots inscriure't a l'acte de cloenda

Les persones que hem format part de la FAS durant aquest curs ens trobarem el pròxim dijous 26 de maig en l'acte de tancament 2015-16. Tothom qui tingui relació amb la Fundació o qui vulgui conèixer la tasca que desenvolupem, està convidat i convidada a participar-hi. Només cal inscriure's al formulari. Més informació

 

 

“Éxito, fracaso y abandono escolar: factores políticos, institucionales y subjetivos”

El Grupo de Investigación en Globalización, Educación y Políticas Sociales (GEPS) de la Universidad Autónoma de Barcelona, en el marco del proyecto de investigación I+D+i “El abandono escolar prematuro en España. Més informació

 

ENTREVISTA

La Dolors Martin es llicencià en Ciències Polítiques i de l’Administració en la promoció de l’any 2006.  Ha fet estudis de postgrau a la UAB sobre immigració i a la UdG sobre Direcció Turística. També ha treballat com a assessora al Parlament de Catalunya. Actualment treballa com a assessora d’un grup municipal a l’ajuntament de Girona.

En què consisteix la teva feina? Com vas accedir-hi?
La meva feina consisteix en organitzar el dia a dia del Grup Municipal. També en assessorar als regidors en diferents matèries relacionades amb la tasca municipal, així com realitzar informes, redacció de notes de premsa, etc. Hi vaig accedir perquè ja havia treballat el/la cap de llista en èpoques anteriors. A l’anterior feina hi vaig accedir mitjançant un procés de selecció basat en una entrevista i en una prova pràctica de coneixements.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Es tracta d’una carrera multidisciplinar que et fa tenir una visió àmplia de moltes matèries relacionades amb la ciència política. Tinc un bon record de la facultat i crec que compta amb uns magnífics docents. La formació rebuda va ser molt teòrica i contrastada.

Com veus la Facultat des de la pràctica professional, quines coses creus que es podrien millorar?
Crec que falta avançar en qüestions més pràctiques. La teoria que s’imparteix és de molt bona qualitat però trobo que quan surts “al món laboral real” et falta molt per aprendre, sobretot pel que fa a procediments pràctics.

Quins consells donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Que gaudeixen de la docència i que s’interessin per tot el que se’ls hi explica. És una carrera molt gratificant perquè et fa pensar molt i t’ajuda a organitzar les teves idees.

Si vols contactar amb la Dolors: dolorsmartin82@hotmail.com

 

Agenda

"Les representacions de la catalanitat en la publicitat comercial dels anys del "procés"

Seminari del grup de recerca ISOR amb Joaquim Capdevila i Mariona Lladonosa. El proper dimarts 3 de maig a les 13:30 hores a la Sala de reunions de la Facultat de CCPP i de Sociologia de la UAB.

Taula rodona per commemorar el dia d’Europa

El proper 12 de maig, a les 12 h a la Facultat de Dret de la UAB. Taula rodona que en commemoració del dia d’Europa.

"Processos d'adhesió educativa en alumnat d'incorporació tardana a Catalunya"

Xerrada el 17 de maig, a les 13 h, a la Sala de reunions de Departament de Sociologia (Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia). Anna Tarrés, professora del Departament de Sociologia de la UAB.