QUATRE DE ... MIL !!??

En l’últim butlletí es comentaven els resultats de l’elecció de representants dels diversos col·lectius de la UAB al Claustre General. Es constatava com, malgrat la importància simbòlica i institucional d’aquest òrgan, la participació dels universitaris en l’elecció havia estat baixa, com era usual en els últims anys, i com se superava el 50 % només entre el col·lectiu A, el professorat doctor permanent de la universitat.

Entre l’alumnat, malgrat que la participació era sensiblement baixa, els estudiants de la nostra facultat donaven una resposta més enèrgica, amb una taxa de participació que doblava la taxa de participació general de l’alumnat de la UAB : 13,8 %, davant del 6,3 %. Optimisme, doncs, moderat: la participació és massa baixa, però entre els nostres estudiants hi ha major compromís.

Però aquestes alegries no sempre duren: al cap de poques setmanes es renovava, com cada any, la representació de l’alumnat a la Junta de Facultat (òrgan que no és gens simbòlic, sinó que és el lloc on es prenen les decisions més transcendents, des de l’aprovació dels pressupostos a l’elecció vinent del Degà, passant per l’aprovació dels plans d’estudis dels nostres títols). A la Junta l’alumnat té quinze representants.

Doncs bé: en aquesta elecció, han pres part només 4 dels mil alumnes, en xifres rodones, que hi podien participar. No vull escriure la taxa de participació en termes de tant per cent, per què faria plorar. Però vol dir un complet i absolut desinterès; no ja entre el conjunt de l’alumnat, sinó entre els mateixos candidats, que era ja són membres electes: ni tan sols ells van anar a votar.

Ara podem fer les consideracions analítiques que calgui: en haver-hi una sola candidatura, es tractava d’una elecció no  competitiva i en què, per tant, els candidats no tenen cap incentiu per fer campanya; les grans decisions “macro” queden lluny de la realitat quotidiana de cada estudiant; l’esquema institucional de la universitat és barroc i complicat, i no és prou conegut per part de l’alumnat; hi havia hagut les eleccions al claustre pocs dies abans i no s’entenia bé el significat d’aquesta nova votació; i potser encara d’altres.

Probablement, potser també el disseny institucional de la norma electoral requereix una revisió, com s’ha anat dient (i ajornant) des de fa temps: una llista única, a escala de tota la Facultat, queda lluny dels problemes concrets dels estudiants; no assegura una bona representació dels diversos Graus, cursos, i franges horàries; posa l’èmfasi en una visió “política” de l’elecció, més que en el seu caràcter de mecanisme de designació de representants dels diversos grups d’estudiants; etc.

Segurament ja s’ha fet l’hora de procedir a revisar aquesta normativa, de cara a donar més vitalitat a l’elecció i a assegurar una representativitat autèntica. Mentrestant, una participació del 0,26 % (al final ho he escrit!), on no van votar ni els mateixos candidats, després d’una campanya que no va existir, vol dir que abordarem un període de decisions transcendentals sobre l’arquitectura de les titulacions, sense conèixer l’opinió dels estudiants, i sense que s’hagin pogut contrastar les diverses visions possiblement existents. Una autèntica llàstima, un dèficit que caldrà cobrir d’altres formes.

Joan Botella, Degà

 

JA PODEM DIR-HO!

Menció d' "Excel·lència" per tots els títols de la Facultat.
Nota informativa del degà, Joan Botella.
Més informació

 

 

Obert el període per inscriure’s al curs de preparació de concursos i oposicions de la UE

Treball Campus, en col·laboració amb el Centre de Documentació Europea-Europe Direct de la UAB, ofereixen un curs formatiu sobre els mecanismes i processos de selecció de la Unió Europea. La inscripció al curs finalitza el pròxim 3 de febrer. Més informació

 

 

Presentació del nou postgrau en Idees i Experiències Polítiques Transformadores

L’acte anirà acompanyat de la conferència “Democratitzar la democràcia”, a càrrec de Jordi Borja. Més informació

 

 

Jornada d’anàlisi de les possibilitats d’ocupabilitat dels joves

El Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball (QUIT) organitza una jornada per analitzar la feina dels joves i les opcions en el mercat de treball. L’esdeveniment se celebrarà el pròxim 27 de gener a la Sala de Plens del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC). Més informació

 

 

ADÉU AL "CAMPUS VIRTUAL"

Del Campus Virtual a el sistema d'aules "Moodle"
Nota informativa
Més informació

 

 

Tres estudiants de la UAB guanyen el Premi Joan Oró de divulgació científica

El projecte informatiu “Evolució de les ideologies”, de Núria Lite, Carles Hernàndez i Jesús Sánchez, ha estat el treball guanyador de la desena edició del Premi Joan Oró a la divulgació de la recerca científica que atorga cada any l’Associació Catalana de Comunicació Científica, enguany amb el patrocini de la Fundació Agbar.

El premi es va lliurar dijous 15 de desembre en un acte a l’auditori Àgora del Museu Agbar de les Aigües, a Cornellà. El jurat va considerar que el treball és una bona aproximació pluridisciplinària i multimèdia a una problemàtica social des d’una perspectiva científica amb un tractament innovador, rigorós, amè i comprensible.

El projecte multimèdia presentat pels estudiants de la UAB descriu com l'estudi de l'evolució de les ideologies polítiques ajuda a analitzar la variació de l'opinió pública i com el canvi afecta les polítiques que s'implementen en una societat determinada.

La presidenta de l’ACCC, Cristina Ribas, va agrair els participants la seva candidatura i va expressar la “satisfacció per la qualitat, en general, dels treballs presentats” tot felicitant a tots els equips participants. 

En l’acte, Narcís Prat, catedràtic d’ecologia de la Universitat de Barcelona i expert en gestió de l’aigua, va remarcar la importància del rigor en qualsevol acte divulgatiu i en aquest sentit va assegurar que “una bona investigació, amb el màxim rigor,  pot no servir de res si no tenim un bon pla de difusió que serveixi per a projectar-la cap a la societat”.

El X Premi Joan Oró té l'objectiu d'incentivar els joves investigadors i els joves comunicadors perquè formin equip amb la intenció de difondre i reflectir en un treball de caràcter divulgatiu l'experiència o el coneixement de l'investigador participant. Es tracta d'una tasca que ha estat recollida i promoguda des de l'assignatura Producció Periodística Multiplataforma del grau de periodisme de la UAB, des de la qual es va convidar i va promoure la participació estudiantil en el concurs.

Enllaç al treball premiat “Evolució de les ideologies”
Més informació

 

ENTREVISTA


L' Ana Lucía Olivos Pairazamán es llicencià en Ciències Polítiques i de l'Administració Pública en la promoció de l'any 2006-2010. Ha fet estudis de postgrau en Cooperació al Desenvolupament, a Universitat de València l'any 2011 i a la Universitat Pompeu Fabra el 2013, cursant el màster de Immigration Management. També ha treballat com a tècnica de projectes, responsable de Fundraising, organitzadores d'esdeveniments Actualment treballa com a orientadora socio-laboral dins del programa Garantia Juvenil.

En què consistia la teva feina?
Dono suport i orientació a l'àmbit laboral i educatiu als joves que estan inscrits al Sistema Nacional de Garantia Juvenil. També realitzo feina de prospectora i insertora laboral treballant en els objectius professionals del jove, i donant les eines necessàries per a la seva autonomia.
Dintre de les meves funcions podria destacar les següents: accions de prospecció del mercat de treball i cerca d'ofertes i recursos d'ocupació amb empreses i/o administracions; dissenyar plans de treball per treballar les característiques formatives i laborals del jove; disseny, elaboració i execució de tallers de recerca de feina i habilitats socials; accions de seguiment a la inserció entre l'empresa i el jove.

Com vas accedir-hi?
Vaig accedir per un conegut i en aquell moment estava buscant una feina més estable, i vaig tenir l’oportunitat de donar un canvi professional, sempre orientat al sector més social. 

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Formació adequada, tot i que bastant teòrica durant els 3 primers anys. La capacitat analítica de les classes i d’algunes assignatures m’han servit molt durant la meva trajectòria professional com a tècnica de projectes. D’altra banda, també valoro positivament la possibilitat de poder escollir el teu sector on realitzar les pràctiques laborals. Els 4 anys de carrera universitària va ser genials, perquè et dóna les eines necessàries per fer front a treballs relacionats amb política pública.

Com veus la Facultat des de la pràctica professional, quines coses creus que es podrien millorar?
Durant els meus estudis el que vaig trobar a faltar va ser una orientació professional cap als nostres estudis; la nostra carrera és bastant àmplia i pot incloure molts sectors, fins que no surts de la carrera i acudeixes a COLPIS, per exemple, no coneixes on i com buscar feina, i considero que això sí que seria un aspecte a millorar.

Quins consells donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
És important que desde el primer any, els estudiants facin una xarxa de contactes, i que facin voluntariat per tal d’anar orientat el seu futur laboral.
És important que puguin conèixer els diferents sectors on poden treballar i fer una especialitat mitjançant un màster i postgrau.
 

Si vols contactar amb l'Ana Lucía : analucia.olivos@gmail.com

 

Agenda

Presentació del llibre "La Democràcia a la nova governança econòmica de la Unió Europea"

Presentació del llibre "La Democràcia a la nova governança econòmica de la Unió Europea", del professor Gregorio Garzón Clariana. L'acte tindrà lloc a l'Aula Europa de la Representació de la Comissió Europea, dijous 19 de gener a les 18.30 h.

L' "arquitectura de les titulacions", a debat

Reunió oberta a tot l'alumnat de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia per parlar de l'arquitectura de les titulacions. El pròxim 19 de gener a les 12h a l'aula 12.

"Catolicisme, bioètica i espai públic", nou seminari del grup ISOR

El grup de recerca d'Investigacions en Sociologia de la Religió (ISOR) presenta un nou seminari sota el títol "Catolicisme, bioètica i espai públic". El pròxim dimecres 25 de gener a les 13.30 h.