L'HORA DELS CANVIS
 

Fa ja més d’un any es va engegar dins la Facultat la reflexió sobre la renovació de l’oferta dels títols que impartim. La possibilitat de veure aparèixer titulacions similars en altres universitats amb una durada de només 3 anys (180 ECTS), i l’experiència dels canvis en el reconeixement professional dels nostres graduats, van ser els estímuls inicials per a aquesta reflexió, que va tenir un moment destacat a la Jornada de Docència del 2016, amb la participació tant de docents i estudiants com d’exalumnes, professionals, responsables de contractació, etc.

Els resultats han estat tant l’aprovació d’algunes propostes a la Junta de Facultat (potenciar “dobles graus” interns  dins la Facultat, “màsters creuats” amb la Facultat de Comunicació) com l’elaboració de propostes noves dins dels diversos àmbits de la Facultat. La paralització produïda a escala d’universitat per la conjuntura electoral de l’any passat ha aturat momentàniament aquest procés, però un cop clarificats alguns dubtes, s’ha reiniciat, i ara ja amb una certa urgència.

(Entre aquestes clarificacions, dues que estaven al centre de la preocupació expressada per la Junta de Facultat: la limitació en l’aparició de títols de 180 ECTS – tres anys -, que no havien de qüestionar ni fer competència deslleial amb els títols ja existents; i l’homologació de preus de matrícula entre els cursos de Grau i els de Màster. Totes dures reivindicacions, acollides pel Consell Interuniversitari i acceptades pel govern de la Generalitat).

Els principals resultats d’aquestes reflexions es van sotmetre a discussió a la Jornada de Docència realitzada fa dues setmanes, i després d’una detallada discussió, s’ha arribat a uns acords inicials que ara caldrà implementar.

Aquests acords es poden sintetitzar en aquests termes:

  • Generar un nou Grau en Relacions Internacionals, al costat de l’actual Grau en Ciència Política i Gestió Pública.
  • Promoure “dobles  Graus” entre Polítiques i Sociologia, tant de 180 ECTS com de durada superior.
  • Ampliar l’accessibilitat a les optatives impartides a la Facultat per part de tots els alumnes (amb independència del Grau que estiguin cursant).
  • Incorporar-nos de ple dret al Grau sobre “Filosofia, Economia i Política”  creat per l’Aliança 4 Universitats, però en què la UAB no participa ara com ara.
  • Impulsar un nou Grau conjunt amb les facultats de Lletres i d’Economia de la UAB.
  • En el pla dels Màsters, acordar la impartició de Màsters de 60 crèdits amb la Facultat de Comunicació; promoure l’ampliació i la cooperació recíproca dels Màsters de recerca impartits a la Facultat; i proposar un Màster propi de la Facultat, interdepartamental, adreçat primordialment a estudiants d’altres països.
  • Finalment, encarregar als departaments presents a la Facultat el desenvolupament d’altres propostes de cooperació plantejades (amb disciplines com ara Psicologia, Geografia, Antropologia...). Això fa que aquesta relació no sigui exhaustiva, i que altres propostes puguin ser també incorporades.

El factor comú de tots aquests canvis és fer possible un conjunt de titulacions més “fines”, més ajustades al que sabem que són les expectatives tant dels alumnes com del nostre entorn administratiu i professional: un cop mesurada la qualitat i la solidesa dels nostres títols generals, es pot plantejar una certa concreció, cap a una major especialitat i a una major rendibilització de la nostra oferta docent.

Aquest exercici es du a terme en el marc del calendari plantejat pel Rectorat de la UAB, que ha de desembocar en un Claustre General d’Universitat a celebrar a mitjans del pròxim mes de març; a escala interna, la preparació d’aquest claustre passarà per un procés de reunions i discussions en els diversos àmbits de la Facultat, que han de culminar en una sessió de la Junta de Facultat en els primers dies de març.

Per tant, estem a prop del final del disseny d’un ampli procés de renovació de les titulacions impartides per la Facultat, que ha de conduir en un espai de dos anys a una oferta molt més àmplia i molt més diversificada, pel que fa a temàtiques, orientacions i durada.

 Aquesta transformació, sens dubte, serà possible per l’experiència adquirida al llarg dels trenta anys de funcionament de la Facultat (aniversari que commemorem aquest curs) i pel reconeixement de la qualitat del nostre funcionament, que ha permès que el procés d’acreditació de titulacions hagi acabat amb el reconeixement de la categoria d’Excel·lència a totes les titulacions impartides a la Facultat (penseu que la mitjana de mencions d’Excel·lència atorgades en el conjunt de Catalunya és de l’ordre del 20% ...!). Justament en els darrers dies ha estat publicat el “segell d’Excel·lència” que ens ha estat atorgat, i que veureu reproduït a tot arreu...!!

Joan Botella, Degà

 

Es reprèn el debat sobre l’arquitectura de les titulacions

La darrera Jornada de Docència celebrada el 2 de febrer va tractar íntegrament sobre com articular l’oferta de títols a la facultat i al conjunt de la UAB. Més informació

 

 

Divendres per l'ocupació

La Facultat acull entre el mes de febrer i març diverses sessions dels "Divendres per l'ocupació", una iniciativa per millorar l’ocupabilitat  de l’alumnat. Els interessats en assistir-hi s’han d’inscriure prèviament a la plataforma nexus. Més informació

 

 

La migració cap a les aules Moodle

El 13 de febrer hi haurà una sessió informativa a la facultat. A les 12h, aula 12. Més informació

 

 

17a edició de l’European Week!

Students for Europe – Brussels (SFEB) organitza, com cada any, la setmana europea dirigida a estudiants de qualsevol part del món perquè es familiaritzin i discuteixin els assumptes que mouen el continent. El procés d’inscripció tanca el 5 de març. Més informació

 

 

Comença el període d'automodificació de matrícula

Del 6 al 17 de febrer de 2017 període per fer automodificacions per al segon semestre Més informació

 

 

‘Piulant la gent s’entén? Nou número dels Quaderns de l’ICPS

Quin paper juguen les xarxes socials en la difusió i creació de l’esfera pública? Amb aquesta pregunta l’Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) ha volgut enfocar el seu 14è número de la seva revista ‘Quaderns de l’ICPS’. Més informació

 

 

2a edició del Curs en Coordinació d’un Gabinet d’Alcaldia

La formació pretén ser una eina per a tots els membres d’un govern municipal i pels membres d’un gabinet d’alcaldia. Organitza L’institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) i el Centre Català d’Anàlisi i Informació Internacional (CCAII). La inscripció estarà oberta fins al 25 de març. Més informació

 

 

Tornen els International Welcome Days

Comença un altre quadrimestre i tornen els International Welcome Days a la UAB. Del 8 al 16 de febrer gaudirem d'unes jornades plenes d'activitats adreçades a tots els estudiants internacionals que venen a estudiar a la Universitat. Aquests espais de trobada tenen com a objectiu que els estudiants nouvinguts es familiaritzin amb el campus, els serveis i els col·lectius de la UAB i que puguin conèixer altres estudiants internacionals i locals.

Durant la setmana tindran lloc diferents activitats, tallers i xerrades. El primer dia es farà una sessió de benvinguda i s'organitzarà la Fira de Col·lectius i Serveis de la UAB per tal que els estudiants internacionals coneguin el teixit associatiu de la UAB i, si els agrada, puguin formar part d'alguna associació. A continuació, tots els estudiants podran participar en una sessió de Tàndem a la Sala d'Actes de l'Edifici Àgora i practicar idiomes en grup. Un dels plats forts dels International Welcome Days és el dinar internacional del dia 9, en què tots els estudiants, locals i internacionals, podran compartir plats típics del seu país d'origen. El divendres dia 10 s'organitzarà una caminada pel campus, de Can Miró a Bellaterra, per tal que els estudiants coneguin els espais de la Universitat. Dissabte seguiran les activitats però aquest cop a Barcelona: es farà un passeig per la ciutat i un picnic al parc de la Ciutadella. Els estudiants que participen en el programa Mentor seran els encarregats de guiar la caminada.

Els dies 13, 14 i 16 de febrer hi haurà diverses activitats a càrrec del Servei de Llengües, de la colla castellera Ganàpies de la UAB i de la FAS (Fundació Autònoma Solidària), en què s'aproparà l'activitat d'aquests col·lectius i serveis de la UAB als nouvinguts. L'objectiu d'aquestes jornades és l'acollida dels estudiants internacionals i l'intercanvi cultural entre els internacionals i els locals.

La programació dels International Welcome Days es pot consultar al web de la Unitat de Dinamització Comunitària. Més informació

 

ENTREVISTA

En Javier Silva Pérez  es llicencià en Ciències Polítiques i de l’Administració en la promoció de l’any 2014. Actualment és alcalde de Polinyà.

En què consisteix la teva feina?
 
És una feina totalment polivalent. Suposo que ser alcalde d’un municipi petit-mitjà fa que hagis de fer de tot. Des de la part més política de relacions amb la resta de partits i arribar a acords fins al dia a dia, signar decrets, assistir a un munt de reunions, actes i activitats, etc. El fet que sigui tan variable és molt estimulant, perquè cada dia és diferent. Això sí, és una feina 24 hores, 7 dies a la setmana. Quan no estàs fent tasques directament relacionades, estàs al carrer i qualsevol et para a preguntar qualsevol cosa o sinó a través de xarxes socials.  

Com vas accedir-hi?
Mai no m’havia plantejat fer política activa. Vaig començar a militar força tard, allà pel 2010. Les circumstàncies al municipi van fer que diverses persones em “convidessin” a ser candidat a les eleccions del 2015. No havia estat tampoc regidor. Després de valorar-ho molt, vaig decidir intentar-ho. Primer vaig haver de guanyar una assemblea d’agrupació (més o menys equivalent a unes primàries) i el 2015 la meva candidatura va ser la més votada.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Molt positivament. Cal destacar en primer lloc la multidisciplinarietat de matèries rebudes que et dóna un marc complet de què és la ciència política. La qualitat docent també és un punt important. Una bona docència ajuda molt a estimular l'alumnat i tinc bons records de docents brillants que impartien classes de gran qualitat. L'única dificultat que vaig trobar va ser la de seguir un itinerari, perquè treballava al mateix temps que estudiava i seguir un itinerari obligava a assistir a temps complet (era el moment d'extinció de les llicenciatures).

Com veus la Facultat des de la pràctica professional, quines coses creus que es podrien millorar?
No vaig fer pràctiques, perquè les vaig convalidar per l’Erasmus. Així que no puc donar una visió personal d’aquesta experiència. Si recordo una oferta força gran i la possibilitat de proposar convenis. També conec l’experiència de companys que si les van fer i, en general, totes van ser bones. Ara mateix tenim una alumna, de sociologia, fent pràctiques al nostre Ajuntament i ho valora molt positivament.

Quins consells donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Primer de tot, gaudir de la carrera. Gaudir d’allò que fas i d’allò que aprens. Segon, ser crític i participatiu en el dia a dia de la facultat. Fer una estada a l’estranger també ajuda molt, és extraordinàriament enriquidor. També llegir molt. Llegir-ho tot. Són petits detalls, actituds, que complementen la formació durant aquests anys i que un cop acabat, et permeten haver adquirit un conjunt de recursos i experiències que faciliten allò que vols. I, finalment, no tenir por a equivocar-se. També els errors i les males decisions serveixen per analitzar i millorar.

Si vols contactar amb en Javier ho pots fer a través de: javier.silvaperez@gmail.com

 

Agenda

L' "arquitectura de les titulacions", a debat

Reunió oberta a tots els alumnes de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia. Dijous 16 de febrer a les 13h a l'aula 11. Participa-hi!

Regulating islamic finance in emerging economies

Seminari del grup d'Investigacions en Sociologia de la Religió (ISOR), amb Fulya Apaydin vom Hau, de l'Institut Barcelona d'Estudis Internacionals (IBEI). L'acte tindrà lloc a la Sala de Reunions de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia UAB, dimarts 14 de febrer a les 13.30 h.

El creixement de l'extrema dreta a Europa

Nou cicle dels 'Dilluns dels Drets Humans', a càrrec del Centre d'Estudis Cristianisme i Justícia i Mans Unides. El pròxim 6 de març a les 19h.

Joan Botella pronunciarà la conferència "A federal Europe...?"

El professor Joan Botella, degà de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia de la UAB i president de Federalistes d'Esquerres, participarà en la tertulia 'A federal Europe...?'.
El 15 de febrer al CDC.