Surt del grup...
 

Seria una obvietat anotar com les “xarxes socials” ens han canviat les vides. La combinació entre telèfons mòbils intel·ligents i aplicacions cada vegada més afinades i més atentes a les necessitats dels usuaris, han generat una multiplicitat d’ecosistemes d’inter-relació entre persones, paral·lels però no necessàriament coincidents: Twitter, Facebook, Telegram ...
 
I tot el que passa a la societat arriba a les institucions educatives, i molt destacadament a les mateixes universitats. Per algunes funcions, les universitats han generat xarxes de comunicació internes i externes: el correu electrònic (cada alumne de la UAB té una adreça “institucional” de correu electrònic, encara que molt pocs la utilitzen...), el Campus Virtual com a sistema de suport a l’acció pedagògica (que ara està vivint els seus últims dies, a punt de ser substituït per l’Aula Moodle), o diverses aplicacions per a la gestió interna de la mateixa universitat.
 
Com no pot ser d’altra manera, tot això està canviant la nostra docència: no es tracta només de què pengem a la xarxa el PDF o el PowerPoint de les nostres classes, sinó que és creixent el nombre d’alumnes que no prenen apunts a classe, sinó que fotografien la pissarra amb el telèfon mòbil...

I com tot, aquesta revolució té dues cares. Hem viscut ja uns quants episodis en aquest curs d’amenaces, d’assetjaments o de persecucions dins de grups de WhatsApp. La creació espontània de grups de WhatsApp que apleguen els alumnes d’una mateixa assignatura o d’un mateix grup segurament té moltes utilitats i facilita coordinar-se, intercanviar informacions, difondre avisos, compartir materials, etc. : fins aquí, res a dir.
 
Però també permet dedicar-se a comentar altres coses, sense l’intercanvi personal de la comunicació cara a cara i sense l’autocontrol propi de la utilització d’altres mitjans; i així es produeixen casos en què WhatsApp s’utilitza com l’equivalent tecnològic de les parets interiors de les comunes, on els seus usuaris, emparats en l’anonimat, es dedicaven a omplir la porta d’insults, de grolleries o d’obscenitats.

No cal demonitzar res; però tots els incidents d’assetjaments que s’estan produint tenen suport en la utilització de WhatsApp. Cal saber que WhatsApp no és anònim, que té una difusió àmplia, que els missatges agressius o insultants es difonen ràpidament, i que tot queda registrat. WhatsApp és útil, però una utilització ofensiva o infantil de la plataforma pot ser extremadament vexatòria per a les víctimes, per als destinataris de comentaris ofensius o insinuants; i que a més exposa a la llum del dia els autors d’aquests comentaris.
 
Un consell doncs: obriu l’aplicació i, simplement, premeu la funció “Sortir del Grup”. Us quedarà molt temps lliure per a coses més útils i us estalviarà aguantar textos indesitjables...

 

Joan Botella, Degà

 

Sant Jordi 2017. Quins llibres recomanem?

Si no has pogut fer-te amb cap llibre del teu interès o t’han regalat un que no volies, dóna un cop d’ull a la nostra tria per a la Diada de Sant Jordi d’enguany. Més informació

 

 

2a edició de la Jornada sobre els drons

Dimarts 25 d’abril de 2017, a les 17h, a l’Auditori del Pati Manning (Barcelona). Més informació

 

 

Nova oferta formativa de Torre Jussana dirigida a les associacions de la ciutat de Barcelona

El Centre de Serveis per a les Associacions de Barcelona ofereix una dotzena de cursos dins el programa Primavera 2017 sobre participació, estratègia i acció, legalitat, economia i fiscalitat. Més informació

 

 

Com va créixer Silicon Valley?

L’economista Mariana Mazzucato oferirà una conferència al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) sobre les inversions del sector públic que van produir el creixement d’una de les zones capdavanteres en tecnologia i Internet. Més informació

 

 

“Memòria democràtica a Tarragona, un passat per no oblidar”

L’exposició obre dimecres 26 d’abril i mostra el que va significar l’adveniment de la Segona República espanyola, el cop d’estat i el període de la Guerra Civil a Tarragona. Més informació

 

 

Civisme i convivència en l’àmbit local, organitzat pel Grup de Recerca LSTE-UAB i l’ICPS

La IIª edició de la formació la dirigeix el Dr. Joan Lluis Pérez Francesch, de l’Observatori de la convivència i el civisme a Catalunya – UAB. Més informació

 

 

Convocatòria d'una plaça de l'ECIU a Brusel·les

European Consortium of Innovative Universities (ECIU)

El Consorci Europeu d'Universitats Innovadores (European Consortium of Innovative Universities, ECIU) ofereix un contracte de durada determinada amb una de les universitats membres de la xarxa i una remuneració competitiva basada en l'experiència del candidat o candidata, que haurà de tenir coneixements de l'àmbit polític i nivell d'estudis de màster universitari.

Les tasques a realitzar seran representar l'ECIU en els debats polítics europeus, prioritzar i assessorar sobre les polítiques europees relacionades amb l'educació, la investigació i la innovació i que són rellevants a la xarxa; comunicar l'evolució de les polítiques de les universitats membres de ECIU;  organitzar reunions i esdeveniments rellevants per a les universitats membres; donar suport a les delegacions de l'ECIU en les seves activitats relacionades amb les polítiques europees i la seva relació amb els funcionaris de les institucions europees; servir d'enllaç amb els socis estratègics i altres xarxes; identificar oportunitats de finançament per a les activitats de desenvolupament de la xarxa ECIU i proporcionar esquemes conceptuals per a projectes potencials que podrien enfortir la col·laboració de l'ECIU.

Les persones interessades hauran d'enviar la documentació requerida a través del formulari abans del 16 de maig.

Més informació sobre la convocatòria. Més informació

 

 

El SAF obre les portes del Campus esportiu d'estiu

El campus d’estiu del SAF es dividirà en set torns setmanals que s'estendran entre el 22 de juny i el 8 de setembre. A més, durant el juliol, els participants es dividiran en tres grups diferents segons la seva edat i a cada torn s’aniran variant les activitats especials, com excursions i visites.

Durant aquesta edició del campus es programaran dues nits d'aventura, la nit del 28 al 29 de juny i del 12 al 13 de juliol. Aquesta activitat és opcional i els nens i les nenes participants es podran quedar a dormir a les instal·lacions del Servei d'Activitat Física on participaran en tot un seguit d'activitats dinamitzades pel professorat.

El període d'inscripció a través de la secretaria interactiva del SAF s'obre el 2 de maig a les 12 hores i finalitza l'11 de juny.

Els preus bàsics oscil·len entre els 41 i els 265 euros, segons el grup d'edat del participant, si es queda a dinar, la durada del torn i el vincle del sol·licitant amb el SAF o la universitat. També hi ha un descompte per a germans i per inscripcions a més d'un torn que pot arribar fins el 10%.

L'horari habitual d'entrada al campus serà de 7.45 a 9 h al llarg de tot l'estiu. El de sortida variarà segons el torn i el règim triat.

Per aclarir qualsevol dubte i facilitar tota la informació necessària per al correcte desenvolupament de l'activitat, l'organització ha convocat dues reunions. Tindran lloc a l'aula magna del SAF l'1 de juny, a les 14 h, per a persones inscrites en edicions anteriors, i el 2 de juny, també a les 14 h, per a aquells que hi participen per primera vegada.

Hi haurà la possibilitat de visitar les instal·lacions esportives durant el cap de setmana del 3 i del 4 de juny.

Més detalls dels torns, horaris, preus i activitats especials aquí.


  Més informació

 

 

L'IEC presenta a la UAB l'ortografia i la gramàtica noves del català

Biblioteca d

El 27 d'abril, la Facultat de Filosofia i Lletres acollirà un acte de presentació de la Gramàtica de la llengua catalana i de l'Ortografia catalana que ha aprovat l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) recentment. Tindrà lloc a les 11,30 h, a la sala d'actes del centre. Aquest acte està organitzat per la Facultat i pel Departament de Filologia Catalana de la UAB.

Hi intervindran Joan Carbonell, degà de la Facultat; Daniel Casals, director del Departament de Filologia Catalana; Teresa Cabré, presidenta de la secció filològica de l'IEC; Gemma Rigau, presidenta de la comissió de gramàtica de l'IEC i professora de la UAB; i Mila Segarra, membre del Grup de l'Ortografia de l'IEC i professora jubilada de la UAB.

A diferència de la de Pompeu Fabra, la Gramàtica de la llengua catalana és una obra signada institucionalment per l'autoritat normativa. Va ser aprovada el setembre de 2016 i substitueix la Gramàtica catalana de Fabra. A partir de la descripció lingüística, amplia la normativa de 1918 gràcies als estudis que s'ha dut a terme des d'aleshores, resol algunes qüestions pendents de dictamen i en matisa d'altres. A més, té en compte formes dels diferents parlars del domini lingüístic (per exemple, alguns usos de les preposicions per i per a) i de les varietats funcionals, i assenyala les situacions en què aquestes formes lingüístiques són acceptables o no.

Pel que fa a la nova Ortografia catalana, va ser aprovada pel ple de l'IEC l'octubre de 2016 i està previst que surti publicada el maig d'enguany. Actualitza les normes ortogràfiques amb els acords que la Secció Filològica ha anat adoptant durant el segle XX i començament del XXI. Els darrers retocs afecten les paraules amb sons ròtics (erradicar), l'accent diacrític (present només en quinze mots), els mots prefixats i compostos (com ex-director general) i la reducció de la dièresi (laical). Conté també les modificacions de criteris adoptats per a les entrades del Diccionari de la llengua catalana de l'IEC i per a l'escriptura de topònims, entre d'altres. Més informació

 

ENTREVISTA


L’ Adrià Camino es llicencià en Ciència Política, Gestió pública i Relacions Internacionals en la promoció de l’any 2014  Ha fet estudis de postgrau en Relacions Internacionals, Seguretat i Desenvolupament. Actualment és doctorant de Filosofia i treballa com a analista a Social Change Analysis Organization.


En què consisteix la teva feina?

Actualment sóc doctorant a un programa interuniversitari en Filosofia. Encara que el doctorat sigui en Filosofia, el tema central de la meva investigació és teoria de Relacions Internacionals- una aproximació meta-teòrica a la construcció de la disciplina de les Relacions Internacionals.

Més enllà del doctorat,  l’any passat vaig crear, amb uns companys, del grau i del post grau l’ONG-Social Change Analysis Organization (SCAO), un centre de recerca independent i alternatiu. L’objectiu principal de l’organització és la d’aportar informació i coneixement a altres ONG perquè puguin dur a terme la seva tasca d’una manera eficient i assoleixin els objectius marcats.

Com vas accedir-hi?
Al programa de doctorat vaig poder accedir-hi gràcies al Màster de Relacions Internacionals, Seguretat i Desenvolupament. Però, més enllà de la formació rebuda o de les qualificacions, el que més em va ajudar va ser centrar la meva tesina de màster en les línies d’investigació que seguiria més endavant al doctorat.  No és gens fàcil preparar una proposta d’investigació, utilitzar els coneixements i l’experiència del tutor de la tesina del màster pot ser de gran utilitat per aquells que vulguin seguir la via acadèmica.
 
L’ONG va sorgir d’un projecte d’ERASMUS + a Turquia, “Young Intercultural Dialogues for Social Change on Refugees”. Aquests projectes estan oberts a totes aquelles persones actives que vulguin anar una setmana a algun país d’Europa a fer un curs sobre algun tema relacionat amb l’àmbit social.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Valoro molt positivament la formació rebuda a la Facultat. La Facultat de Ciència Política i Sociologia téun sistema de formació ampli i transversal, a primer i segon treballes totes les branques de coneixement dins de la disciplina, que et permet triar a tercer i quart una especialització i aprofundir en aquells temes en els qualstens més interès. En el meu cas, vaig triar la menció en Relacions Internacionals, cursant totes les assignatures de la branca. El nivell de qualitat i professionalitat del personal docent del departament de Relacions Internacionals és excel·lent.

Com veus la Facultat des de la pràctica professional, quines coses creus que es podrien millorar?
Encara que el sistema de formació i el nivell de qualitat del personal docent és excel·lent, s’ha de fer veure als alumnes la importància i utilitat dels coneixements que estan adquirint. En moltes ocasions els alumnes funcionen com a màquines reproductores, aprenen la informació, però no assoleixen els coneixements. La inclusió de més seminaris i formació no formal, així com incentivar als alumnes a participar d’activitats extracurriculars (grups de debat, projectes socials o d’investigació, simulacions, etc.) pot ser una bona manera de posar en funcionament tot allò que han après, més enllà dels treballs o els exàmens.
 
El grau en Ciència Política està orientat cap a la vida professional. Vaig trobar a faltar ajuts o facilitació cap al món acadèmic.  Incentivar a l’alumnat perquè es plantegin fer recerca (ajuts per fer publicacions o jornades de comunicacions, etc.)

Quins consells donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
L’únic consell que puc donar als futurs politòlegs i sociòlegs és: MOU-TE, no esperis a finalitzar els teus estudis per començar a pensar que fer. A la facultat tens tots els ajuts i contactes que necessites, per començar projectes. Participa d’activitats de la universitat, busca projectes per posar tot allò que has après en funcionament, coneix a gent i passa-ho bé.  La formació de la universitat no acaba a les classes, hi ha un món d’oportunitats fora, aprofita-les.

 

Si vols contactar amb l' Adrià ho pots fer a través de: adria.camino@e-campus.uab.cat

 

Agenda

Mobilitat laboral europea: què hem de millorar?

El 4 de maig de 9.30 a 15.00 a la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB (Sala d’Actes i seminaris B, C, D, E).

“La identitat no és el que sembla. Una aproximació crítica”

Seminari ISOR, a càrrec del Dr. Salvador Cardús, de la UAB. Dimarts 25 d’abril a les 13.30 h. A la Sala de Reunions de la Fac. de CCPP i de Sociologia (UAB).

“El paper de les policies locals en el sistema de policia de Catalunya”

Sessió a càrrec de la Sra. Begoña Curto, de la Generalitat de Catalunya, el dimecres 26 d’abril.