Circular de la FAS
Novembre 2008

Gran èxit de la carpa de Salut de la FAS a la Festa Major’08

 • Durant la Festa Major UAB'08 la carpa de salut de la FAS es va omplir de persones que no van deixar de participar en les activitats organitzades pels voluntaris de la fundació. L’espai de la FAS va acollir un contacontes i a més, gràcies a la participació del Voluntariat de Salut i de Cooperació es van realitzar activitats relacionades amb aquests àmbits. Els voluntaris i voluntàries de salut van realitzar jocs sobre sexualitat i van incidir en la distribució de preservatius i informació sobre drogues. Per la seva part, el Voluntariat de Cooperació va idear la creació d’un trivial en el que es plantejaven preguntes sobre cooperació i medi ambient.

  Aquest any la FAS ha organitzat de nou amb molt d'èxit la Fira Solidària d’entitats. Amnistia Internacional va superar el seu rècord estatal de recollida de signatures en un esdeveniment públic per part d’un grup de voluntaris i realitzà una performance per denunciar la violació dels drets humans al món, Intermón Oxfam va portar un mural participatiu pel clima, mentre que Aspace Esports va fer una demostració d’esports adaptats amb cadira de rodes.

Una altre presó és possible

 • La FAS va oferir a la comunitat universitària la oportunitat d’assistir a una esperançadora xerrada sobre un model alternatiu de presó el passat dimecres 26. Els ponents encarregats d’explicar el funcionament d’aquest model penitenciari alternatiu van ser quatre presos, quatre funcionaris i els dos impulsors del programa que es desenvolupa actualment al Centre Penitenciari Villabona, a Astúries.

  La xerrada fou tot un èxit. Les dades dels resultats aconseguits pel centre penitenciari parlen per sí mateixes: “El nivell mig de reincidència a les presons espanyoles és del 60%, mentre que a Villabona se situa entre un 10 i un 25%; l’objectiu es aconseguir la reinserció a través de la formació, l’educació i el canvi de mentalitat declararen els impulsors. Actualment, una representació de l’equip multidisciplinari d’aquest projecte manté contacte amb entitats vinculades amb l’àmbit de justícia amb l’objectiu de promoure aquest efectiu sistema a la resta de l’Estat espanyol. Pel moment, el col·lectiu català Grup33 s’ha interessat pel projecte i pretén importar el model a les presons catalanes. La Taula de Participació Social, de la qual la FAS n’és membre, també dona suport.

Dia Mundial de les Persones amb Discapacitat

 • Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de les Persones amb Discapacitat del proper 3 de desembre, el pròxim 1 de desembre a les 12.30 hores a la Sala d’Actes del Rectorat, tindrà lloc un acte commemoratiu on es presentaran reptes i avenços de la UAB en aquest àmbit.

  En aquest acte es valoraran els resultats del Pla d’Acció d’Igualtat d’Oportunitats de les persones amb discapacitat presentat fa 2 anys també en el marc del Dia Mundial. Així mateix, es presentaran les línies de treball desenvolupades per la FAS en aquest àmbit: s’explicarà com s’ha adaptat l’accés a la informació a través de les noves tecnologies per a les persones amb discapacitat, es parlarà de l’experiència pilot de la figura de l’assistent personal per a persones amb discapacitat física i es presentaran els nous projectes i línies d’actuació.

  A l’acte intervindran Lluís Ferrer, rector de la UAB, Mercedes Unzeta, presidenta de la FAS, i representants de les entitats que donen suport al projecte.
La Cooperació universitària a debat: IV Congrés Universitat i Cooperació
 • Els dies 12, 13 i 14 de novembre va tenir lloc a la Universitat Autònoma de Barcelona el IV Congrés Universitat i Cooperació, coorganitzat per les universitats catalanes. Durant les jornades, la comunitat universitària va debatre i reflexionar sobre les oportunitats i reptes de la cooperació universitària per al desenvolupament (CUD), compartint experiències i analitzant la qualitat i avaluació de la CUD.

  Durant els tres dies del congrés s’han realitzat 5 plenaris, on han participat 18 ponents de diferents nacionalitats, la majoria dels quals eren espanyols i llatinoamericans. el total d’inscrits al congrés ha estat de 510 persones i l’assistència mitja de cada plenari de 300 persones.

El Departament de Salut subvenciona el Programa de Salut de la FAS
 • El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya torna a donar suport aquest any al Programa de Salut de la Fundació Autònoma Solidària i en especial a les activitats d’assessorament, informació i sensibilització que duu a terme en l’àmbit del consum de drogues i prevenció de la infecció del VIH/Sida.

  En el marc d’aquesta col·laboració els voluntaris del Programa gestionen El Xiringu, punt itinerant d’assessorament i informació en temes de salut al campus. També es realitzen activitats de formació com el Curs d’Agents de Salut i de sensibilització en el marc del Dia Mundial Sense Tabac o el Dia Mundial del Sida, entre d’altres.

El Ministerio de Educación, Política Social y Deporte subvenciona la promoció del voluntariat de la FAS
 • El Ministerio de Educación, Política Social y Deporte convoca anualment subvencions per a la realització de programes de cooperació i voluntariat amb càrrec a l’assignació tributària de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF). En el marc d’aquesta subvenció, durant aquest curs 2008-2009 el Ministerio donarà suport a la tasca de promoció del voluntariat que la FAS duu a terme a la comunitat universitària amb l’objectiu de promoure la seva participació en els diferents programes que intervenen a hospitals, centres penitenciaris o escoles, entre d’altres.

Més informació sobre la Fundació Autònoma Solidària al web www.uab.cat/fas

Segons els articles 21 i 22 de la Llei 34/2002, de Serveis de la societat de la Informació i Comerç Electrònic, si no vols rebre més missatges, fes arribar un correu electrònic a l'adreça: fas.comunicacio@uab.cat indicant a l'assumpte del missatge "baixa circular".