FAS > Actualitat > Notícies > Detall de la notícia

La promoció de la salut a la UAB, de la mà d’estudiants
16.06.2015 Salut  -  "Ampliar la visió del món, no jutjar al diferent i donar permís per a gaudir sense vergonyes del que pot proporcionar plaer". La valoració d'una de les estudiants participants al curs de sexualitat i afectivitat que organitza la FAS sintetitza un dels objectius pels quals treballen els voluntaris i voluntàries de Salut de la FAS. 

El grup de voluntariat de Salut de la FAS del curs 2014-15 ha estat format per 11 estudiants de la UAB que han dinamitzat activitats de prevenció i promoció d'hàbits saludables relacionats amb el consum de drogues i la sexualitat al Campus de la universitat.
 
El Programa de Salut treballa per a sensibilitzar i orientar l'alumnat de la UAB sobre la sexualitat, el VIH i altres infeccions de transmissió sexual, el consum de drogues i sobre els hàbits alimentaris. La filosofia que guia les accions del grup de salut promou allunyar-se dels prejudicis, els paternalismes i els judicis morals i fer-ho de tu a tu, entre iguals, - d'estudiant a estudiant-.
 
L'activitat tradicional i estrella del programa és "El Xiringu", el punt itinerant d'assessorament i d'informació atès pels voluntaris, voluntàries i pràcticums que han estat formats prèviament com a agents de salut. Enguany, han realitzat 2 "Xiringus" per setmana fins a un total de 35 a través dels quals han arribat a més de 1.000 estudiants, a qui han proporcionat assessorament i han repartit material informatiu i preservatius. 
 
Els "Xiringus" van sovint acompanyats d'activitats participatives. Un exemple és la gimcana que van fer per Festa Major , "Què fas de festa?" , que recrea les conseqüències d'una nit de celebració per a reflexionar sobre les actituds dels joves quan surten a la nit. Per la Setmana Saludable, van fer ús de la ruleta sobre Alimentació i estils de vida Saludable, amb l'objectiu de reflexionar sobre els hàbits alimentaris.

"Fer-se la prova ràpida del VIH" ha estat un dels serveis del Programa. El grup, conjuntament amb l'associació ActuaVallès, ha promocionat fer-se la prova a la FAS. Aquest curs 10 estudiants van fer ús del servei en les dues sessions que es va oferir.
 
El Programa de Salut ha treballat també amb altres col·lectius, com ara Energy Control, amb el qual es van coordinar per a oferir assessorament sobre drogues per la Festa Major de la UAB, en una jornada lúdica en què els estudiants s'han mostrat receptius amb aquest tipus d'informació.

També en una línia de la participació de la comunitat en activitats organitzades pel grup de voluntariat de salut, fins a 30 persones van col·laborar en la representació d'un llaç vermell gegant amb motiu del Dia Mundial de la Lluita contra la Sida dins el marc de la campanya del Comitè 1r de Desembre.
 
Coincidint amb el Dia de la Dona, els voluntaris i voluntàries van portar al campus la Campanya de Sexualitat Saludable i dona. Durant la jornada, van un espai per a fer visible la problemàtica entorn els models de comportament i de bellesa imposats sobre la dona. Amb un Xiringu especial, van crear l'ambient per generar debat i discutir sobre els estereotips lligats al gènere, qüestionar les directrius socials i animar a la reapropiació del propi cos. En la mateixa línia de reflexió, s'ha celebrat la II edició del Concurs de Relats Eròtics, al qual van presentar-s’hi 34 obres.
 
  
Formació en salut, sexualitat i drogues
 
La promoció d'hàbits saludables passa també per la formació. Enguany s'han celebrat dues edicions del curs de sexualitat i afectivitat i una del curs de drogues. Prop de 70 estudiants de la UAB provinents de diferents facultats han assistit  als tallers amb reconeixement acadèmic. Les valoracions dels estudiants participants són molt positives i fan referència a l'aprenentatge i a l'adquisició d'una nova mirada més respectuosa i diversa. "Ampliar la visió del món, no jutjar al diferent i donar permís per a gaudir sense vergonyes del que pot proporcionar plaer".

El programa de Salut de la FAS rep el suport del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya per a la promoció d'hàbits saludables a la comunitat universitària. 
Imprimir
Anar a Notícies
 

 

 

© 2016 Fundació Autònoma Solidària - Tots els drets reservats