Córrer la veu  Notícies del Servei de Biblioteques de la UAB
     Número 136, 26 de juny de 2008 
                                            Hemeroteca    i     Redacció

 

 

NOU CATÀLEG DEL SERVEI DE BIBLIOTEQUES

El dia 10 de juny el Servei de Biblioteques de la UAB ha estrenat un nova interfície de consulta web per al seu catàleg, que és la cara visible d’un nou sistema automatitzat per a les gestions del préstec, la catalogació o les adquisicions, que s’ha implementat.Hi podeu accedir des de l’adreça: http://www.uab.cat/bib/cataleg i també des de la pàgina web de les biblioteques: http://www.uab.cat/bib.

 

 

1. La cerca al catàleg

La nova interfície de consulta pretén ser més clara per a l’usuari i també més assistida (teniu suggeriments de cerca de cada una de les pantalles): permet fer cerques per paraula clau, títol, autor, matèria, topogràfic i ISBN/ISSN. Fent un click a la cerca avançada es poden limitar els resultats per veure els fons només d’una biblioteca, consultar un tipus de material concret (llibres, revistes, recursos en línia, tesis, vídeos o DVD... I també cercar només documents en una llengua determinada.

Una millora important en les cerques dels manuals bàsics és la que permet limitar les cerques als exemplars disponibles, amb la qual cosa, agilita a l’usuari la localització de la còpia del manual que es pot consultar a la biblioteca o que encara està lliure per al préstec.

Les icones, que il·lustren el tipus de document que es descriu, són també una ajuda visual per als usuaris, ja que amb una ullada ràpida permet distingir si el registre bibliogràfic correspon a un llibre, una revista, un DVD, un enregistrament sonor, una partitura musical, un recurs electrònic, etc.

A la pàgina d’inici de l’opac hi trobareu també enllaços als altres recursos del Servei de Biblioteques, tals com el Trobador, el buscador de revistes electròniques, les opcions de sol·licitud de material no disponible al catàleg de la UAB, entre altres.

En breu, es podrà metacercar el catàleg des del Trobador, juntament amb la resta de recursos electrònics (revistes, bases de dades, portals web, etc.).

A l’actualitat la interfície del catàleg està disponible en català, però esperem tenir la interfície en castellà i anglès després de l’estiu.

Algunes de les noves funcionalitats a destacar són:

Exportar registres

Quan es recupera una llista de resultats, es poden marcar els que interessen i fer clicka les icones Guardar seleccionats, o bé Guardar tota la pàgina. Si tot seguit s’escull la icona Veure seleccionats, el catàleg adreça a una pantalla que permet exportar els registres seleccionats en format complet o en format breu i enviar la seleccióper correu electrònic, o bé fer l’exportació a diversos gestors de referències bibliogràfiques (Procite, End-Note, Refworks...).

Les reserves per web: un nou servei

Amb el catàleg que hi havia fins ara, l’usuari podia renovar-se els llibres que tenia prestats. Amb el nou sistema s’ha posat en funcionament les reserves per web. Per veure els documents que es poden reservar (quan un llibre està prestat) apareix una icona amb el text Reservar, queindica que podem fer una reserva d’aquest document.

Quan es fa un click a sobre de la icona, es demana l’autenticació de l’usuari. Cal entrar el nom i cognoms i el codi de barres del carnet, tal i com ja es feia amb les autorenovacions de l’antic sistema. Un cop identificats, apareix un desplegable on cal posar la data a partir de la qual aquella reserva ja no és de l’interès de l’usuari, i acte seguit permet fer la reserva.

El meu compte

A la part dreta del bànner del catàleg hi ha l’opció: el meu compte. Si es fa un click, porta a la pantalla on es demana l’autenticació de l’usuari. Aquesta funcionalitat és la que permet gestionar a l’usuari alguns serveis:

Cal remarcar que a partir d’ara tots els avisos que s’enviïn des del catàleg informant a l’usuari sobre l’estat dels documents que té en préstec, de les reserves ode les renovacions, s’enviaran per correu electrònic, la qual cosa agilitarà molt la comunicació amb els usuaris.

 

2. El sistema de gestió: Millennium

Millennium és un programari de l’empresa Innovative Interfaces (http://www.iii.com). Està àmpliament instal·lat arreu del món. A l’estat espanyol l’utilitzen biblioteques d’universitats com la Complutense de Madrid, València, Sevilla, Granada, Salamanca, Navarra o les Illes Balears, entre altres.

Aquest canvi de sistema el fan conjuntament totes les universitats catalanes, membres del Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC). La implementació del sistema s’ha dividit en tres grups, amb tres universitats a cada grup.

La UAB, juntament amb la UPC, el catàleg col·lectiu CCUC i la Biblioteca de Catalunya han format part del primer grup d’implementació. Ara ja podeu consultar també els nous catàlegsdel CCUC(http://ccuc.cbuc.cat/) i de la BC (http://bc.cbuc.cat/).

El procés de migració de dades i implementació ha durat sis mesos, de feina molt intensa per a tot el col·lectiu de personal del Servei de Biblioteques i també per al personal del Servei d’Informàtica que col·labora amb el SB.

Algunes xifres d'interès de les dades que s'han migrat són:

   736.350 registres bibliogràfics
1.056.875  ítems
    66.650  estats especials d'ítem
    60.416  registres de fons
    74.593  registres d'autoritat
     4.997  registres de proveïdor
   57.703  registres d'usuari
   59.636  transaccions de préstec

Al marge de les millores en les opcions del catàleg que són evidents pels usuaris, el canvi de sistema implica un canvi important en la majoria dels procediments interns que es fan a les biblioteques.

L’antic programari que es feia servir, VTLS, estava basat en comandaments i tecles de funció, mentre que el client Millennium utilitza un navegador web i java. Alguns dels canvis que s’han incorporat són:

 

Esperem que Millennium permeti donar als usuaris serveis més amplis, de més qualitat i en consonància amb els temps actuals. Els vostres suggeriments i comentaris seran molt benvinguts.