Biblioteques UABHomepage de la biblioteca


OpacPrestecBiblioteques UABHomepageCD-ROMInternet

Exposició bibliogràfica sobre...

Explotació laboral infantil: 
87a Reunió de la Conferencia Internacional del Trabajo (1999), OIT


Imatge de nen treballant

 

El passat mes de juny de 1999 se celebrà a  Ginebra la 87a Reunión de la Conferencia Internacional del Trabajo de la OIT, en la qual es va tractar el projecte de conveni i recomanació sobre la prohibició i la eliminació immediata de les pitjors formes de treball infantil.

L'informe pren com a font el text de la Convención sobre los Derechos del Niño, adoptada per la Asamblea General de las Naciones Unidas el 20 de novembre de 1989, que en el seu article 32 especifica l'obligació dels Estats a protegir els nens contra el desenvolupament de qualsevol treball nociu per a la seva salut i educació. L'actual projecte s'ha pres amb l'acord unànim de representants de govern, empresaris de 174 països i per primer cop un president d'Estat, en aques cas Bill Clinton. Es preveu que entrarà en vigor en el termini d'un any.

La Organización Internacional del Trabajo és qui ha adoptat les normes més extenses sobre aquest tema en forma de convenis i recomanacions que defineixen les condicions i els sectors de treball aplicables. El primer d'aquests informes es remunta a l'any 1919. Són convenis que es poden comparar amb tractats internacional multilaterals, ratificats pels Estats membres i que un cop sancionats són font d'obligacions específiques que s'han de complir.

La Biblioteca de Ciències Socials us ofereix amb aquesta exposició una mostra dels seus fons bibliogràfics i una guia per poder ampliar aquesta informació, tot indicant-vos les comandes que heu d'emprar:

 

 

Icona opac Catàleg informatitzat

Podeu fer la cerca de temes relacionats dins el catàleg informatitzat de les biblioteques de la UAB http://www.babel.uab.es, tot seleccionant del desplegable el camp que us interessi. Alguns termes de cerca poden ser:

Per matèries:

infants treball
infants treball aspectes legals
drets dels infants
infants condicions socials

Per paraula clau:

infants africa
infants america llatina

Exemple de cerca:

Imatge del catàleg

Us recordem que podeu consultar també el Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (http://www.cbuc.es/ccuc).


Icona cd Bases de dades

Trobareu els títols a la pàgina web de bases de dades dins http://www.bib.uab.es. Entre ells:

Imatge stop explotació infantil

 

Icona web Recursos a Internet

Navegant per Internet es pot accedir a algunes adreces sobre l'explotació laboral infantil, de les quals us en fem una selecció:

Boletines de la Marcha Mundial contra la Explotación Laboral Infantil http://www.nodo50.org/edualter/boletin.htm

Campaña contra la explotación infantil. Edualter
http://www.nudo50.org/edualter

Free the Children International
http://www.freethechildren.org/index.html

International Child Labor Program. ILAB http://www.dol.gov/dol/ilab/public/programs/iclp/aboutus.htm

IPEC mundial: Programa Internacional para la Erradicación del Trabajo Infantil
http://www.oit.or.cr/hp-ipec/mundial.html

Podeu trobar més informació a partir de cercadors generals (Google, Yahoo, Altavista...) o bé a partir de la selecció de recursos temàtics del Servei de Biblioteques (http://www.bib.uab.es).


Icona legislació Legislació específica

Convención sobre los derechos del niño, adoptada por la Asamblea General de las Naciones Unidas, el 20 de noviembre de 1989. Instrumento de ratificación de 30 de noviembre de 1990. (BOE nº 313, de 31.12.90).

Directiva 94/33/CE del Consejo de la Unión Europea, de 22 de junio de 1994, relativa a la protección de los jóvenes en el trabajo. (DOCE nº 216/1994, de 20.08.94).

 

Icona llistat Llistat bibliogràfic

Consulteu el llistat bibliogràfic sobre les obres de explotació laboral infantil que podeu trobar a la Biblioteca de Ciències Socials.

 

Recordeu que podeu consultar les exposicions bibliogràfiques realitzades per la Biblioteca de Ciències Socials des de la pàgina principal del Servei de Biblioteques (http://www.bib.uab.es).

 

Imatge de nens treballant

Si voleu més informació o teniu algun suggeriment, adreceu-vos al Taulell de Referència i Informació Bibliogràfica.


Pàgina preparada per la Biblioteca de Ciències Socials
Informació tancada el juliol de 1999.
Podeu fer comentaris.