Biblioteques UABHomepage de la Biblioteca
 
 

E 

x 

p 

o

s 

i 

c 

i 

o 

n 

s











 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


B 

i 

b 

l 

i 

o

g 

r 

à 

f 

i 

q 

u 

e 

s 

OpacPrestecBiblioteques UABHomepageCD-ROMsInternet

Exposició bibliogràfica

Maig 1999


marta.jpg (23769 bytes)
Marta Mata


El dia 5 de maig de 1999 a la  Universitat Autònoma de Barcelona, a proposta de la Facultat de Ciències de l'Educació i de l'Institut de Ciències de l'Educació va tenir lloc la sessió acadèmica d'investidura com a doctora honoris causa de la pedagoga Marta Mata i Garriga. La Biblioteca d'Humanitats es va voler afegir a aquest solemne acte amb aquesta exposició.

La pàgina es troba dividida en tres grans apartats: Catàleg de la UAB, Bases de Dades i Internet. Aquestes són les fonts principals on podreu trobar més informació sobre aquesta reconeguda pedagoga.

TRIANGLE.gif (849 bytes)Introducció biogràfica

Neix a Barcelona el 1926. El pare és tècnic industrial i mor jove en accident de treball. La mare és mestra. Fa el parvulari i la Primària als Grups Escolars Baixeras i Pere Vila i el batxillerat a l’Institut Escola del Parc de la Ciutadella.

Convalescent d’una malaltia a Saifores, comença a treballar en l’educació del temps lliure dels infants, seguint les orientacions de la seva mare, Àngels Garriga, que pateix una paràlisi. Viuen a Saifores fins el 1965. Durant aquest temps fa, en règim lliure, la llicenciatura de Filosofia i Lletres especialitat de Pedagogia. Fora de la Universitat segueix el mestratge d’Alexandre Galí, Artur Martorell i Jordi Rubió. Col.labora en l’inici de l’escola Talitha el 1956 i d’uns primers grups de renovació pedagògica. Assessora diverses editorials i treballa en publicacions de l’Instituto Nacional del Libro Español. Coneix el sistema educatiu dels Kibbutz d’Israel on passa un mes l’estiu de 1964.

El 1965 es trasllada a Barcelona i amb M. Antònia Canals, M. Teresa Codina, Jordi Cots, Pere Darder, Enric Lluch i Anna M. Roig, mestres de diverses escoles, amb el suport de pares d’alumnes i altres persones, inicia de manera clandestina l’Escola de Mestres "Rosa Sensat" i s’hi dedica a ple temps. Allà, i en equip, organitza la formació dels mestres en la línia dels Estudis Normals de la Generalitat, i inicia la tercera etapa de les Escoles d’Estiu el 1966, on s’apleguen mestres d’arreu de Catalunya i d’Espanya que després organitzaran Escoles d’Estiu a les seves comunitats.

Des de Rosa Sensat connecta amb grups de mestres d’Espanya i Portugal i amb professors d’universitat i institucions estrangeres. Treballa en la formació pràctica i teòrica dels mestres i s’especialitza en l’ensenyament de les llengües en contacte i en la didàctica de la llengua escrita i la fonologia catalana i castellana. El 1974 impulsa la creació de la revista "Perspectiva Escolar" i el 1975 la declaració de la X Escola d’Estiu, "Per una Nova Escola Pública".

El 1971 participa en dues investigacions de l’ICE de la UAB i el 1972 en l’inici de l’Escola de Mestres d’aquesta Universitat. De 1976 a 1980 treballa a temps parcial a l’ICE de la UAB, en ensenyament del català i investigació. El 1976 s’afilia al Partit Socialista. És parlamentària al Congrés de Diputats el 1977 i el 1979. De 1980 a 1988 és diputada al Parlament de Catalunya i de 1983 a 1984 és senadora en representació d’aquest Parlament. El 1982 i 1983 participa de manera rellevant en l’organització i la realització del I Congrés de Moviments de Renovació Pedagògica que patrocina el Ministeri d’Educació..

De 1987 a 1995 és regidora a l’Ajuntament de Barcelona, on s’ocupa de l’Àrea d’Educació. De 1987 a 1991 és diputada d’Educació a la Diputació de Barcelona. De 1993 a 1996 és senadora per Barcelona. També al Parlament, a les Corts i al Senat, treballa en temes i comissions d’Educació i Cultura.

És membre del Consejo Escolar del Estado des de la seva creació el 1986, del Consell Escolar de Catalunya com a representant de la Federació de Municipis de 1987 a 1995 i presidenta per delegació de l'alcalde del Consell Escolar Municipal de Barcelona –constituït mentre ella era regidora- de 1990 a 1995.

Impulsa el moviment de Ciutats Educadores, amb l’organització del I Congrés Internacional i viatja a diversos països per extendre l’Associació Internacional.

El 1990 rep la Medalla de Alfonso X el Sabio i el 1995 la nomenen Filla Il.lustre de Banyeres del Penedès, municipi al qual pertany Saifores. Des de 1996 torna a viure a Saifores, casa que ha convertit al llarg de vint-i-cinc anys en un centre d’estada, convivència, estudi i esplai. Des de 1979 s’hi celebra l’Escola d’Estiu del Penedès. El 1984 la casa passa a ser seu de la Fundació Àngels Garriga de Mata, el Patronat i el Consell de la qual presideix Marta Mata. La fundació vetlla per les activitats que es fan al seu si al llarg de l’any. El 2 de setembre de 1997 rep la Medalla d’Or de Barcelona al Mèrit Científic i el 21 d’octubre del mateix any, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. El 1998 la Fundació que presideix ha fet diversos actes i publicacions en commemoració del centenari del naixement d’Àngels Garriga, en els quals s’ha mostrat la incidència de la seva generació de mestres en la renovació de l’escola catalana.

Marta Mata ha publicat obres de pedagogia general, d’exercicis i didàctica de la lectura i l’escriptura, contes infantils i nombrosos articles de pedagogia i de política educativa.
 
 

TRIANGLE.gif (849 bytes)Activitat política

La seva activitat política ha estat molt important, i el ventall de les seves iniciatives a arribat a tots els camps de l’educació. Entre altres:

    • Defensa renovadora del sistema educatiu
    • Millora de la qualitat pedagògica
    • Programes de seguretat escolar
    • Programes d’educacio compensatòria
    • Defensa de subvencions per la creació de places d’educació especial a les escoles
    • Educació d’infants cecs
    • Educació sensorial
    • Escolarització dels nens menors de sis anys
    • Defensa de la Llei de Normalització Lingüística a Catalunya
    • Normalització de l’ús del català a les universitats
    • Llei reguladora d’integració d’escoles privades a la xarxa de centres docents públics


La documentació de totes les seves intervencions i iniciatives està recollida en les publicacions oficials del Parlament de Catalunya, i en el Congrés i el Senat i a l’abast de tothom en les biblioteques i arxius d’aquestes Institucions.
A més podeu consultar un recull d'aquesta documentació als dossiers dipositats:

  1. Taulell de la Sala de Revistes (Edifici B)
  2. Taulell de préstec de la Biblioteca d'Humanitats (Edifici L)
TRIANGLE.gif (849 bytes)Cerca al catàleg

    Per trobar tots els llibres que hi ha a les biblioteques de la UAB de Marta Mata i de  l'Associació de Mestres Rosa Sensat. Les diferents entrades que trobareu al catàleg són:
     

Per buscar obres sobre l'activitat politica de Marta Mata. Trobareu informació sota aquesta entrada:
politics - Catalunya - entrevistes
Per trobar documents sobre l'Associació. Al catàleg trobareu la següent entrada:
Associació de Mestres Rosa Sensat
Si busqueu per paraula clau recuperareu els documents que ha escrit Marta Mata més a més de tots aquells documents on ha col.laborat com a prologuista... ex.
marta mata garriga
 
    TRIANGLE.gif (849 bytes)Bases de dades

    Les bases de dades són una font d'informació molt important per localitzar diferents tipus de documents (revistes, llibres, tesis...) sobre una determinada temàtica o autor. Aquí us apuntem el que podeu trobar diferents bases de dades que podeu consultar des de la nostra biblioteca.

    A la Sala d'Informació Electrònica de la biblioteca podeu consultar la revista Cuadernos de pedagogía en format electrònic (fins el 1997). La versió en paper la trobareu a la Sala de Revistes. El cd-rom de la revista permet consultar a la vegada en tots els números publicats de la revista utilitzant diferents criteris. A continuació us citem els articles apareguts en aquesta publicació escrits per Marta Mata i els que s'han escrit sobre ella:
     
    Articles de Marta Mata  Articles sobre Marta Mata
    La Asociación Internacional de Ciudades Educadoras, no. 229, octubre 1994 Conversando con Marta Mata,
    no. 49, enero 1979
    La educación como derecho, 
    no.58 octubre 1979
    martamata.jif (29081 bytes)
    La práctica de la formación y la pedagogía,
    no.3 septiembre 1976
    Perspectiva en la educación del niño
    no.60, diciembre 1979
    Sondeo en el bilingüismo en la escuela. Cataluña, no.4, abril 1975 Entrevista a Marta Mata, 
    no. 43-44, ,julio-agosto 1978

    quins llibres.gif (12549 bytes)Quins llibres han de llegir els nens? També podeu consultar a la Sala d'Informació Electrònica aquest consultor informàtic que gestiona informació sobre tots els llibres que des del 1969 i fins l'any de l'edicicó que tenim (1992) han estat recollits en la publicació que porta el mateix nom

A tall d'exemple, us citem diverses referències d'articles de revista que podeu trobar a la Sala de Revistes d'Humanitats.

    TRIANGLE.gif (849 bytes)Pàgines web interessants a Internet

Documents Conferències en les quals ha participat Marta Mata
  • Primer Encuentro Regional sobre Educación Infantil (12 de març de 1999)

  • Ponència: "Educar desde la cuna". L'enllaç és un resum informatiu sobre aquesta primera trobada
  • III Jornadas "Políticas Municipales de Infancia, presente y futuro" 17, 18 i 19 de febrer de 1999CC Juan de la Cierva de GetafeConferencia inaugural: Nuevos retos para la infancia del siglo XXI.
  • I CONGRES DE L’ESCOLA VALENCIANA FEDERACIÓ D’ASSOCIACIONS PER LA LLENGUA  La innovació pedagògica. Un compromís amb la societat Una de les paradoxes de la professió de mestre : haver de conjugar l’art de l’educació -tan antic com la humanitat- amb el sistema escolar, canviant i divers. En aquesta adreça no trobareu el text de la conferència si no la informació general sobre el congrès (participants, dates, horaris, lloc de realització...)
  • Renovació pedagògica, núm. 13, juny 1996

  • En aquest número es poden consultar un recull dels articles d'opinió publicats a la premsa diària i especialitzada durant tot el període de celebració del Congrés, entre els que destaquem "Vocabularis de Renovació" de Marta Mata (aquest enllaç només permet consultar el títol dels diferents articles recollits)
Publicacions i associacions en les que participa
 
Actes públics fruit de la seva activitat política
 

Es van fer sis sessions de treball obertes als militants, simpatitzants i col.laboradors que van voler participar i aportar les seves idees. Començà l'Àmbit d'Ensenyament el divendres, 25 de setembre (1998), a les 8 de la tarda a la Casa de Cultura d'Ulldecona, actuant de ponent Carles Perales i tenint com a Convidada d'honor a Marta Mata

    Agraïments
    • Mateo Macià  (cap de l’Arxiu del Congrés de Diputats). Madrid
    • Concepció Martínez  (Bibliotecaria de l’Associació de Mestres Rosa Sensat). Barcelona
    • Inés Montobbio (cap de la Biblioteca del Parlament de Catalunya). Barcelona
    • Personal de l’Associació de Mestres Rosa Sensat. Barcelona
    • Ma  Josep Udina  (Assessora Tècnica de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona)
    • Ma  Angeles Valle de Juan. (cap de l’Arxiu del Senat). Madrid
    A tot el personal dels corresponents serveis de documentació, biblioteques i arxius de les esmentades institucions.
    • Professorat de la UAB:
    • Pilar Benejam
    • Pere Darder

     

Revisió d'enllaços: 21/02/2005


Pàgina preparada per la secció de Catalogació de la Biblioteca d'Humanitats
Durada de l'exposició: maig de 1999. Podeu fer comentaris