Biblioteques UAB Homepage de la biblioteca OpacPrestecBiblioteques UABHomepageCD-ROMsInternet

 

Forats negres

Exposició bibliogràfica, 2-30 de novembre de 1999

A partir dels anys seixanta les tècniques d'observació astronòmiques reberen un fort impuls que, sota l'empara de les teories de la relativitat general i de la mecànica quàntica, féu créixer l'interès pels objectes celestes amb camps gravitacionals molts forts, entre ells els forats negres.
Aquest fenomen és una peça clau en la teoria del "Big-bang" postulada per S. W. Hawking, segons la qual existeixen múltiples forats negres originats en un medi dens i calent que previsiblement va existir poc després de l'explosió que originà l'univers.
Si bé progressivament ha crescut l'evidència dels forats negres com és el cas de la font de raig X coneguda per Cygnus-X, tot i això la seva demostració ha de ser forçosament indirecta i depèn de les tècniques d'observació i de càlcul, donada la pròpia naturalesa del fenomen.
En aquesta línia, recentment un equip de l'Instituto de Astrofísica de Canarias, utilitzant el telescopi Keck (Hawaï), ha aconseguit reconstruir la formació del forat negre conegut per Nova Scorpii 1994 (Nature, Vol. 401, 9 set. 1999 ; El País, 9 set 1999). En aquest cas es tracta d'un forat negre que te el seu origen en l'explosió d'una estrella que ha arribat al final del seu cicle vital. La força de la gravetat és de tal magnitud que en un diàmetre de pocs quilòmetres es concentra un massa entre 8 i 10 vegades la del Sol.

Amb l'excusa d'aquesta aportació recent aprofitem per oferir-vos un recorregut per l'univers dels forats negres donant-vos a conèixer el fons bibliogràfic que la Biblioteca de Ciències i d'Enginyeries posa al vostre abast. Tantmateix, per aquells que que vulgueu ampliar coneixements, la selecció d'obres exposades s'acompanya d'una breu guia amb els recursos bàsics per aprofondir-hi.

Black Holes in Galactic Centers
Credit: D. Richstone (U. Mich) et al., HST, NASA

 


Consulta del catàleg

Bases de dades

Recursos Internet

Obres exposades

Bases de dades

  • Life sciences collection (lliure accés des d'ordinadors de la UAB)
  • Current contents. Physical, chemical & earth sciences (accés des de la pròpia biblioteca, versions en paper i electrònica)
  • CSIC / ICYT: Base de dades multidisciplinar sobre ciència i tecnologia (Xarxa de CD-ROM de la UAB, lliure accés des d'ordinadors de la UAB)

Recursos a Internet

Catàlegs d'adreces

Divulgació

Investigació

 

Consulta del catàleg: què hi ha a les biblioteques de la UAB

Consultant el catàleg per Internet (http://www.babel.uab.es) podreu saber quines obres hi ha a les biblioteques de la UAB, on són i en quin estat estan (disponibles, excloses de préstec, etc.).
També podeu consultar-lo mitjançant lliure connexió a l'ordinador Babel de les biblioteques de la UAB (telnet://babel.uab.es ; clau de connexió: hello bib.uab). En aquest cas la consulta és  menys assistida, per això us caldrà conèixer les comandes bàsiques:

a/ cerca per autor     Ex: a/Hawking, Stephen W
t/ cerca per títol      Ex: t/black holes and the universe
s/ cerca per matèria  Ex: s/forats negres

w/ cerca per paraula clau  de qualsevol camp Ex: w/holes
w/a: cerca per paraula clau de l'autor  Ex: w/a:Hawking
w/t: cerca per paraula clau del títol  Ex: w/t:holes
w/s: cerca per paraula clau de la matèria  w/s:forats

w/cerca per combinació de paraules clau   Ex: w/hawking forats negres


Pàgina preparada per la Biblioteca de Ciències.
Darrera actualització: 2 de novembre de 1999.
Podeu fer comentaris.